Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Γ.Μπουρνους: Η κυβέρνηση φιμώνει την αυτοδιοίκηση και καταργεί τη ΔΕΠΑΠΑ Λήμνου και Αγ.Ευστρατίου

Γ.Μπουρνους: Η κυβέρνηση φιμώνει την αυτοδιοίκηση και καταργεί τη ΔΕΠΑΠΑ Λήμνου και Αγ.Ευστρατίου

by ikariaki.gr
18 views

8 Ιουλίου 2022

 

Δελτίο τύπου

Γ. Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φιμώνει την αυτοδιοίκηση και καταργεί τη ΔΕΔΑΠΑ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου. Οι πολίτες θα απαντήσουν κατάλληλα.

 

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου «σκούπα» του Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς. Αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα της κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος Turkaegean που έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση παρά την αφθονία διορισμένων μετακλητών δημοσιογράφων επιφορτισμένων με την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης. Ο Γ. Μπουρνούς αναρωτήθηκε αν αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση τη βαρύτητα της κατοχύρωσης και της καμπάνιας «τουρκικού Αιγαίου» την ώρα που αμφισβητείται η κυριαρχία εκείνων ακριβώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που βρίσκονται δίπλα στις τουρκικές ακτές.

Ο Γ. Μπουρνούς υπογράμμισε την ιδιαιτερότητα του νομοσχεδίου που εισάγει ρυθμίσεις για ακόμα περισσότερο αυθαίρετη και ανεξέλεγκτη άσκηση της εξουσίας των κυβερνώντων. Τόνισε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα της ανάθεσης απευθείας στα κόμματα της ευθύνης του εφοδιασμού των ελληνικών διπλωματικών αρχών ανά τον κόσμο με ψηφοδέλτια, αντί για το Υπουργείο Εσωτερικών, που θα δυσκολέψει τις εκλογικές επιδόσεις των μικρότερων κομμάτων.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις ελέγχου εσόδων και δαπανών κομμάτων και αιρετών, ο Γ. Μπουρνούς στηλίτευσε την εισαγωγή διατάξεων που τελικά περιορίζουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την ώρα που η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διαφάνεια στα δάνεια και τις ρυθμίσεις που έχουν εξασφαλίσει οι ίδιοι σαν κόμμα, αλλά και ατομικά σαν βουλευτές.

Στην Αυτοδιοίκηση, ανέφερε ο Γ. Μπουρνούς, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού πρώτα υποκατέστησε το δημοτικό συμβούλιο με την Οικονομική Επιτροπή, ψήφισε να σχηματίζονται υπερπλειοψηφίες με το 43% των ψήφων και κατήργησε την αυτονομία των κοινοτήτων, τώρα προέβη σε νομοθετικές παρεμβάσεις που περιορίζουν δραστικά το δικαίωμα των μειοψηφιών των δημοτικών συμβουλίων να θέτουν προ ημερησίας διατάξεως θέματα ανάλογα με τη συγκυρία. Η όλη στρατηγική της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της πολυφωνίας και του διαλόγου στην αυτοδιοίκηση, ώστε ο δήμαρχος να καθίσταται ο αποκλειστικός διαμεσολαβητής μεταξύ κοινωνίας και πολιτών.

Ο Γ. Μπουρνούς κατήγγειλε τη διάταξη για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Λήμνου και την υπαγωγή των δύο δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στον αντίστοιχο Φορέα της Λέσβου. Οι νησιωτικοί δήμοι έχουν ιδιαιτερότητες και ανομοιογενείς ανάγκες, αλλά και σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην καθημερινή διαχείριση των απορριμμάτων τους. Όλα αυτά χάνονται με την προτεινόμενη διάταξη, ενώ η διοίκηση και η ευθύνη της σχετικής διαχείρισης περιέρχεται σε ένα απομακρυσμένο διοικητικό κέντρο, το οποίο μάλιστα δεν διαθέτει δικό του μόνιμο προσωπικό.

banner

Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς ανέδειξε την υπόγεια στρατηγική των μεθόδων νομοθέτησης της Νέας Δημοκρατίας που επιδιώκουν, λίγο-λίγο, τη διεύρυνση της εξουσίας τους, αλλά και των συμφερόντων που υπηρετούν και τη φίμωση αντίθετων φωνών. «Επιδεικνύετε θρασύτατα στους πολίτες ότι είστε οι ιδιοκτήτες του κράτους. Θα σας εκπλήξει όμως η απάντηση των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.     

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue