Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Εργατικό Κέντρο Σάμου για την Κυριακάτικη Αργία

Εργατικό Κέντρο Σάμου για την Κυριακάτικη Αργία

by ikariaki.gr
6 views

κυριακή-αργίαε.κ.σαμου 1

Αριθ. Πρωτ. 36                                                                               Σάμος 7 Μαρτίου 2016

                                             Προς :  1) Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης ….

                                                          2) Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου

                                                          Δ/νση Ανάπτυξης

                                                          Περιφερειακής Ενότητας Σάμου

                                                          Τμήμα δια βίου μάθησης, παιδείας & απασχόλησης

                                             Κοιν  :   1) Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου

                                                           « Λυκούργος Λογοθέτης»

banner

                                                          2) Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου

 

ΘΕΜΑ : Λειτουργία Εμπορικών Καταστημάτων

ΣΧΕΤ  : Έγγραφό σας υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ 248 από 29-02-2016

 

 

 

 

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :

1) Υπάρχει θεωρητική καθυστέρηση στην απάντησή μας από την ημερομηνία του εγγράφου σας διότι στην πραγματικότητα μόλις σήμερα το λάβαμε με fax (αφού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία) και αμέσως μετά με το ταχυδρομείο.

2) Σας είναι επανειλημμένα γνωστή η άποψη και θέση μας για την μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά την Κυριακή Αργία, για την οποία έχουμε και πάγιο αίτημά μας την νομοθετική καθιέρωσή της.

Θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το να υπάρχει μία ημέρα την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, τους μικρούς εμπόρους, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να ξεκουραστούν και αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους, για να βρεθούν με την οικογένειά τους ή όπως αλλιώς ο καθένας επιθυμεί (ψυχαγωγία, χόμπι κλπ).

Η κατάργηση της Κυριακής Αργίας ήταν πάντα στόχος των μεγαλέμπορων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες και οι μικρέμποροι που δούλευαν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους καταλάβαιναν την αξία του να έχουν μία ελεύθερη μέρα την εβδομάδα και αυτή μάλιστα να είναι η Κυριακή.

Καταλαβαίνουμε την καθημερινή αγωνία και τον αγώνα των καταστηματαρχών Καρλοβάσου, μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που ζούμε, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Καταλαβαίνουμε επίσης τον τρόπο σκέψης τους να θέλουν να εργαστούν την Κυριακή 13/3/2016 ώστε ν’ αξιοποιήσουν την Κυριακή της Απόκρεω και την καρναβαλική παρέλαση που γίνεται στη πόλη.

Πιστεύουμε, όμως, ότι μακροπρόθεσμα η σκέψη τους αυτή στρέφεται και ενάντιά τους καθώς αφήνει ανοιχτή άλλη μία κερκόπορτα για να χτυπηθεί για άλλη μια φορά η Κυριακή Αργία.

Πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά την Κυριακή 13/3/2016 (με αιτιολογία την αξιοποίηση της παρέλασης), θ’ ανοίξει το δρόμο και σε άλλους φορείς με πρόσχημα κάποιες διάφορες «γιορτές», να ζητούν ξανά και ξανά την κατάργηση της Κυριακής Αργίας, με αποτέλεσμα την κατάργηση στην πράξη.

 

Με τον τρόπο αυτό θα είναι απείρως ευκολότερα τα πράγματα για το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση να καταργήσουν και νομοθετικά την Κυριακή Αργία και όχι μόνο στον κλάδο του εμπορίου αλλά γενικότερα παντού, σε όλους τους κλάδους, μηδέ εξαιρουμένων και αυτών του δημοσίου.

Μια τέτοια εξέλιξη όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει οτιδήποτε στους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, αλλά το αντίθετο θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών μικρών καταστημάτων που δεν θα μπορέσουν ν΄ αντέξουν στην αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον έντονο ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά έχουμε πάμπολλα παραδείγματα εργαζομένων που δούλεψαν Κυριακές και άλλες αργίες, που δούλεψαν περισσότερες ώρες από το νόμιμο ωράριο και που ποτέ δεν πληρώθηκαν για αυτές.

Για όλα τα παραπάνω και αρκετά ακόμα που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση της Κυριακής Αργίας και με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι θα πρέπει να καταλάβουν ότι τίποτα δεν μπορεί να προστατέψει τα δικαιώματά τους και το εισόδημά τους αν οι ίδιοι δεν αγωνιστούν γι αυτό. Ακόμα και τις 52 Κυριακές του χρόνου να δούλευαν, μια κυβερνητική απόφαση για ένα νέο χαράτσι θα μπορούσε να τους πάρει τα διπλά και τότε απλά δεν θα υπήρχαν άλλες Κυριακές για να δουλέψουν.

Ο τζίρος τους, επίσης, εξαρτάται απολύτως από το μεροκάματο και το μισθό των εργαζομένων.

Συνεπώς όσο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., αυτή την πολιτική που γεννά την φτώχεια και την ανέχεια, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και  μεροκάματα, την φοροληστεία  με τα συνεχή χαράτσια, την συνεχή περικοπή κοινωνικών δικαιωμάτων στην παιδεία, στην υγεία, την πρόνοια κ.α., όσο και να παραμένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα δεν θα υπάρχει λύση για τους μικρούς εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως, βεβαίως και για τους εργαζόμενους.

Η λύση βρίσκεται στην κοινή μας συμμαχία. Αυτή είναι η θέση που πρέπει να έχουμε από κοινού εργαζόμενοι, μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Η θέση αυτή είναι η μόνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Με την κοινή μας στάση και τον αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να σταματήσουμε μνημόνια και μέτρα, να κατακτήσουμε δικαιώματα σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι σύμφωνα με αυτές των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Αυτόν τον αγώνα πρέπει να κάνουμε  και να μην ψάχνουμε λύσεις στο άνοιγμα των καταστημάτων όλη την εβδομάδα.

Ένα μέρος αυτής της συμμαχίας μας, αυτής της δύναμής μας, την δείξαμε στην απεργία και την συγκέντρωση στις 4 Φεβρουαρίου 2016. Όταν κανένα μαγαζί δεν άνοιξε σε όλη τη Σάμο, όταν εκατοντάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες, διαδηλώσαμε στους δρόμους της Σάμου, υπερασπιζόμενοι την Ασφάλισή μας και τον Κοινωνικό της χαρακτήρα.

Αυτή η δύναμη της κοινωνικής συμμαχίας αν κατανοηθεί τότε ανοίγει ο δρόμος να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς οι ίδιοι με την δουλειά μας δημιουργούμε.

 

Θέσεις μας είναι :

 

  • «Όχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Νομοθετική κατοχύρωσή της.
  • Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα ξεπερνά τις 48 ώρες τη βδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο – 5ήμερο – 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο ανεξάρτητα από χρέη.
  • Απόσυρση όλων των φορολογικών μέτρων και των χαρατσιών, αφορολόγητο όριο στο επίπεδο των βασικών αναγκών διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας.
  • Καμιά παρέμβαση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κοινωνική Ασφάλιση για όλους αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και υποχρεωτική με βάση τις ανάγκες μας.

 

 

Για την Διοίκηση

 

Η Πρόεδρος                                     Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Βασιλική Βρυνιώτη                             Μανώλης Νεοφώτιστος

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue