Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Επείγον έγγραφο του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για την απομάκρυνση του πλοίου Μυτιλήνη

Επείγον έγγραφο του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για την απομάκρυνση του πλοίου Μυτιλήνη

by ikariaki.gr
6 views

Mytilini 13-3

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2016

 

Προς:

-Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος                                                   Κοιν:

και Ενέργειας, κ. Ι.Τσιρώνη                                                       – Υπουργό Περιβάλλοντος  και  Ενέργειας,  κ. Π. Σκουρλέτη

 

 

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Γιάννη Τσιρώνη,

Το πλοίο «Μυτιλήνη» βρίσκεται αγκυροβολημένο  στο Λιμάνι Καρλοβασίου Σάμου, πάνω από ένα χρόνο, ουσιαστικά λόγω οικονομικής κατάρρευσης της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Το πλοίο «αποσυντίθεται», μη ηλεκτροδοτούμενο και ευάλωτο στους ισχυρούς κυματισμούς, λόγω λιμενικού προσανατολισμού, θέσης και ανοίγματος των λιμενοβραχιόνων. Να σημειώσουμε ότι το λιμάνι Καρλοβασίου –της πόλης που φιλοξενεί τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 2000 φοιτητές – στα βορειοδυτικά του νησιού, είναι σύγχρονο και διαμορφώνει μαζί με το γειτονικό αλιευτικό καταφύγιο ένα σοβαρό σύμπλεγμα υποδομών. Επίσης να σημειώσω ότι αποτελεί -μαζί με το φυσικό λιμάνι της πρωτεύουσας- βασικό αναπτυξιακό μηχανισμό για τη Σάμο.

banner

Επισημαίνω ότι οι υπώρειες της πόλης ανήκουν σε  μια ευρεία περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA, που εκτείνεται Δυτικά της νήσου και  περιλαμβάνει το Όρος Κερκετέα, την παραλία Ποτάμι, τα δύο θαλάσσια πάρκα Σεϊτάνια (περιοχές αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας)  και μια εκτεταμένη περιοχή, χωρίς οδικό δίκτυο και φορτία αστικού τύπου, εξαιρετικής γεωλογικής ποιότητας, όπως προείπα,  διεθνώς πιστοποιημένη και αναγνωρισμένη ως περιοχές NATURA. Το σύνολο της περιοχής χαρακτηρίζεται από την παρουσία 14 τύπων οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (2 τύποι προτεραιότητας). Το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι είναι µια έκταση από αµµουδιές, µεγάλης αισθητικής και οικολογικής αξίας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τµήµα της περιοχής.

Το πλοίο «Μυτιλήνη» έχει ελεγχθεί από ιδιώτες και δημοτικούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βεβαιώνουν  τους πολλαπλούς κινδύνους που ενέχει η συνέχιση της παραμονής του στο λιμάνι Καρλοβασίου. Ενδεχόμενη βύθισή του (όπως διαφαίνεται από τις αξιολογήσεις των εμπειρογνωμόνων) θα μολύνει ανεπανόρθωτα την περιοχή , θα αποτελέσει απόλυτο  οικολογικό δυστύχημα, εκτός του ότι θα καταστρέψει δυο μεγάλες εθνικές επενδύσεις (το νέο λιμάνι, την προκύπτουσα νέα λιμενολεκάνη ως σύνθεση με το παλαιό και το συναρτημένο παράπλευρο αλιευτικό καταφύγιο-μαρίνα).

Με το θέμα του πλοίου «Μυτιλήνη» έχω ασχοληθεί τόσο κοινοβουλευτικά με δύο επίκαιρες ερωτήσεις όσο και με πολλές (γόνιμες)  συνεργασίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τον Υπουργό κ. Θ. Δρίτσα, αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου  κ .Γ. Θεοτοκά. Οι υπηρεσιακές προϋποθέσεις έχουν επιλυθεί και εκκρεμεί η ρυμούλκηση του πλοίου.

Στο σημείο αυτό θα ζητήσω  την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου σας για την ρυμούλκηση, εφόσον  το πλοίο, η θέση του, τα υλικά και η γεωγραφική  συνθήκη, ορίζουν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μίγμα για την οικολογική ισορροπία,  για την περιοχή NATURA της Δυτικής Σάμο , την παραλία στο θαλάσσιο μέτωπο  της πόλης, μήκους πολλών χιλιομέτρων, καθώς και αυτό καθαυτό το λιμενικό σύμπλεγμα.

Επισυνάπτω τις επίκαιρες ερωτήσεις μου προς τον Υπουργό κ. Θ. Δρίτσα, τις εκθέσεις της επιτροπής υπό το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου  καθώς και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εξειδικευμένης ιδιωτικής εταιρείας.

Κύριε Υπουργέ περιμένοντας  την παρέμβασή σας, ευχαριστώ θερμά.

 

Ο Βουλευτής Σάμου

Δημήτρης Σεβαστάκης

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue