Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Επέκταση του Τραμπισμού στη Βραζιλία – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Επέκταση του Τραμπισμού στη Βραζιλία – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

by ikariaki.gr
79 views

Όλος ο πλανήτης παρακολούθησε έκπληκτος την Κυριακή 8 Ιανουαρίου την επίθεση στο Κογκρέσο της Βραζιλίας μερίδας υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου με συνταγή Τραμπ ζητώντας στρατιωτική ανατροπή του πρόσφατων εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τα αντανακλαστικά των Βραζιλιάνων ήταν άμεσα με την Εθνοφρουρά να ανακαταλαμβάνει το κτήριο απωθώντας τους εισβολείς και ευτυχώς αποφεύχθη μια γενικευμένη σύρραξη εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα.

Στον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας πέρασαν ξανά τα κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια January 8, 2023. REUTERS/Antonio Cascio NO RESALES. NO ARCHIVES

 

Παρότι οι μνήμες όλων πήγαν στο παρελθόν με αντίστοιχες εικόνες να σοκάρουν τον πλανήτη από την καρδιά του Δυτικού κόσμου την Ουάσιγκτον και τους κερασφόρους οπαδούς του Τραμπ να εισβάλλουν το 2021 στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών με διάθεση ανατροπής της εκλεγμένης κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μια πολιτική κουλτούρα που δείχνει λοιπόν ”εξαγωγικά” χαρακτηριστικά όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος σε μετεκλογικές περιόδους όπου έχει ανατραπεί η εξουσία, αυτομάτως η ματιά φεύγει στο μέλλον και τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον πλανήτη.

  • Διεθνείς εκλογικές αναμετρήσεις και η…Ελλάδα

Σε πρόσφατο άρθρο του η Time.com αναφέρθηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023 που θα…διαμορφώσουν το μέλλον του πλανήτη.

Στις πρώτες 4 χώρες είναι η Νιγηρία, η πιο πολυπληθείς χώρα της Αφρικής που ήδη υποφέρει με εκλογικές βίαιες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και τον κεντροαριστερό πρόεδρο να μην είναι ξανά υποψήφιος. Το Πακιστάν το οποίο πρόσφατα χτυπήθηκε από πλημμύρες που άφησαν εκτός εστιών 33 εκατομμύρια πληθυσμού και προκάλεσαν τον θάνατο των 1400 ανθρώπων. Με την λίστα να ”κλείνει” με την Αργεντινή.

Τρίτη στη λίστα είναι η εκλογική αναμέτρηση στην γειτονική Τουρκία και η μεγάλη ανησυχία για την Ελληνική πλευρά είναι, πως η ενδεχόμενη ανατροπή του Ερντογάν θα μεταφραστεί σε αντίδραση τύπου…Τράμπ/Μπολσονάρου.

Σε ένα πολιτικό κόσμο, όπως της Τουρκίας με τα βαθιά δομικά κοινωνικά προβλήματα, ίσως η αντίδραση της απερχόμενης εξουσίας μετεκλογικά είναι να διοχετεύσει το πρόβλημα στο εξωτερικό, στην ίδια συνταγή που χρησιμοποιεί ήδη με τις άνευ προηγουμένου εναντίων των πάντων (και της Ελλάδας) δηλώσεις προεκλογικά.

Εκλογές στην Τουρκία στις 18 Ιουλίου 2023 – Ο Τούρκος πρόεδρος στην πιο κρίσιμη θέση κατά την μακρά του θητεία. REUTERS/Marko Djurica

 

banner

Η φυλάκιση του Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, η δεινή οικονομική θέση της χώρας, η φιλική σχέση με την Ρωσία του Πούτιν, η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, οι ψυχρή στάση απέναντι σε Αίγυπτο και Ισραήλ καθώς και η αποτυχία προσέγγισης με την Λιβύη, δημιουργούν ένα μείγμα πιεστικό αλλά και εκρηκτικό σκιαγραφώντας ένα προφίλ εξουσίας που δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα…ακόμα και αν η κάλπη δείξει στον Ερντογάν τον δρόμο της εξόδου.

Η ενδεχόμενη ήττα του θα φέρει στα πράγματα έναν διάδοχο που θα ξαναφέρει την χώρα στην φιλοδυτική τροχιά, δηλώνει στο Bloomberg ο Σινάν Ουλτζέ διευθυντής της δεξαμενής EDAM στην Κωνσταντινούπολη, αλλαγή πολύ δύσκολη αν σκεφτεί κανείς πως η εξουσία Ερντογάν των 20 ετών έχει χτίσει ένα μοντέλο διακυβέρνησης απόλυτα Προεδρικοκεντρικό.

Η απόσταση που μας χωρίζει με αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ μικρότερη από όσο νομίζουμε και παρότι οι εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι στη λίστα αυτών που θα επηρεάσουν τον κόσμο, θα επηρεαστούν σίγουρα όμως από τις ευρύτερες πολιτικές ανακατατάξεις ανά τον κόσμο.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue