Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Εκδήλωση Τ.Ε. Σάμου ΚΚΕ για διεθνείς εξελίξεις, πόλεμο, προσφυγικό & τοποθέτηση του Σ. Κόρακα στο Π.Σ.

Εκδήλωση Τ.Ε. Σάμου ΚΚΕ για διεθνείς εξελίξεις, πόλεμο, προσφυγικό & τοποθέτηση του Σ. Κόρακα στο Π.Σ.

by ikariaki.gr
9 views

sunora-metanastes_0

κκε

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι ιμπεριαλιστές ξεριζώνουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς.

Κυβέρνηση-ΕΕ στήνουν κέντρα διαλογής κι εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν είναι παράγοντας ασφάλειας αλλά ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για τους λαούς της περιοχής και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γι’ αυτό, δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικο σύστημα που γεννά πολέμους προσφυγιά, μετανάστευση και φτώχεια

banner

 

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει

εκδήλωση – συζήτηση

Τη Δευτέρα 28/3, ώρα 19:00

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου

 

με θέμα:

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο και το προσφυγικό

 

Θα μιλήσει ο Ελισσαίος Βαγενάς,

μελος της Κ.Ε. και υπέυθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με θέμα το προσφυγικό.

 

 

nea_eikona_1_3

 

 

 

 

 

Μυτιλήνη 15/03/2016

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Στρατή Κόρακα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα το προσφυγικό, στις 15 Μαρτίου 2016
“Τα πρωτοφανή, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, προσφυγικά μεταναστευτικά κύματα, ο εκτοπισμός δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ξεσκεπάζουν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος, που τόσο πολύ καμαρώνουν και στη χώρα μας όλα τα κόμματα του ευρωατλαντισμού.
Πράγματι, είναι πλέον “ηλίου φαεινότερον” ότι είναι αυτοί που προκαλούν το δράμα  όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις δουλειές τους, τις πατρίδες τους και να υποστούν αφάνταστες ταλαιπωρίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους ,  αυτοί που βομβαρδίζουν, αυτοί που σκοτώνουν,αυτοί που λεηλατούν τους λαούς. Είναι  αυτοί που εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν εγκληματίες, όπως τους φονιάδες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με στόχο την ανατροπή του Προέδρου Μπ. Αλ Άσαντ, που έχει την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών της Ρωσίας και του   Ιράν.Είναι δηλαδή  θύματα των άγριων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο φιλέτο του πλούτου των χωρών προέλευσής τους..
Eίναι αυτοί, οι ίδιοι δολοφόνοι, που έχουν γονατίσει το λαό μας, που εκδικούνται τώρα τα όσα θύματά τους γλύτωσαν το θάνατο ή κυνηγημένοι από την εξαθλίωση, καταφεύγουν στις χώρες των θυτών τους, ως πρόσφυγες ή μετανάστες. Αρνούνται να τους δεχτού και επιβάλλουν την “επαναπροώθησή” τους πίσω στην κόλαση  απ’όπου αναγκάστηκαν να φύγουν με τόσο κόπο και βάσανο. Μετατρέπουν τελικά την Ελλάδα σε αποθήκη εγκλωβισμένων ψυχών.
Μόνο αγανάκτηση  προκαλούν τα κροκοδείλια  δάκρυα που χύνουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εγκληματίες ιμπεριαλιστές για τους πνιγμούς και την ταλαιπωρία των προσφύγων και μεταναστών που η δική τους εγκληματική πολιτική και δράση προκαλεί.  Συνυπεύθυνη είναι και η κυβέρνηση καθώς  και τα άλλα αστικά κόμματα  του ευρωατλαντισμού, που συναινούν στη μετατροπή της  χώρας μας σε ορμητήριο και μέτοχο των στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών  επεμβάσεων.
Χαρακτηριστική της απύθμενης υποκρισίας τους είναι και η άρνηση των χωρών μελών  της ΕΕ να δεχτούν στο έδαφός τους τα θύματα των επεμβάσεων τους, εκτός ελαχίστων (και μάλιστα μόνο από ορισμένα μέρη της  Συρίας και του  Ιράκ, λες και στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες δεν μαίνεται, επίσης, ο πόλεμος και οι εγκληματικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών).Τους υπόλοιπους  τους καταδιώκουν με αγριότητα. Κλείνουν τα σύνορά τους με αδιαπέραστους φράχτες. Παραβιάζουν κατάφωρα τη συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Οι διακηρύξεις περί ” σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” και “ανθρωπιστικών αξιών” της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, αποδείχνονται  φούμαρα,     Προφανώς, οι  αξιωματούχοι της ΕΕ που επισκέφθηκαν και το νησί μας, μάλλον  πρέπει να ήλθαν  για να καμαρώσουν τα αποτελέσματα της βρώμικης δουλειάς τους και να απαιτήσουν την ενίσχυση της καταστολής των προσφύγων και μεταναστών που απεγνωσμένα επιχειρούν να περάσουν στον τελικό τους προορισμό. Ούτε όμως και η Περιφέρεια πάει πίσω σε υποκρισία και στρουθοκαμηλισμό. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε στις εισηγήσεις της περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών για τους υπαίτιους της τραγωδίας, λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες έπεσαν απ’ τον ουρανό ή έφυγαν για το κέφι τους, για ψυχαγωγία, από τις πατρίδες τους.
Εδώ πρέπει να αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας και γενικότερα για τους λαούς της περιοχής: Με πρόσχημα την διαχείριση του προσφυγικού συγκεντρώνουν τεράστιες δυνάμεις στο Αιγαίο. Στις δυνάμεις αυτές, που θα ενισχύονται συνεχώς συμμετέχει τμήμα του 6ου στόλου, γερμανική ναυαρχίδα, 11 σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αντίστοιχη τουρκική δύναμη. Σύντομα θα ενισχυθούν από Γαλλία,  Αγγλία και άλλες  ΝΑΤΟϊκές χώρες. Ταυτόχρονα  ενισχύουν τον εξοπλισμό της Τουρκίας με πυραύλους “Patriot”. Όλα αυτά φυσικά δεν γίνονται για να εμποδίσουν τα σαπιοκάϊκα να μεταφέρουν πρόσφυγες στα νησιά μας, όπως προφασίζονται και διακηρύσσει η κυβέρνηση, αλλά, όπως δηλώνουν τελικά ιθύνοντες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσουν την παρουσία της Ρωσίας.  Μπροστά σ’αυτή την εξέλιξη που απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα (το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των χωρών μελών του) και εμπλέκει άμεσα την χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα νησιά μας, η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα  χαιρετίζουν την παρουσία -ενισχυμένη μάλιστα- του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εξαπατώντας τον λαό μας ότι πρόκειται για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Και θα ήθελα να πω στον αντιπεριφερειάρχη, κ. Κάρμαντζη, ότι δεν είναι η “εισβολή” -όποιο νόημα κι αν δίνει στη λέξη- των προσφύγων που μετατρέπει τη χώρα  μας σε ξέφραγο αμπέλι, αλλά οι ΝΑΤΟϊκοί που  “αλωνίζουν”, κυριολεκτικά στην πατρίδα μας.
Μεγάλη συνεπώς είναι η  ευθύνη  της ελληνικής κυβέρνησης γιατί η Ελλάδα,  μέλος των ιμπεριαλιστικών ενώσεων ΝΑΤΟ και ΕΕ,  συμμετέχει ενεργά στους επιθετικούς σχεδιασμούς και εγκληματικές δραστηριότητές τους, διατηρεί  την βάση της Σούδας στην  Κρήτη και  στο Ακτιο, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και προτείνει  να μετατραπεί η Κάρπαθος σε ΝΑΤΟϊκή βάση. Υπερηφανεύεται ότι έτσι αναβαθμίζει την «γεωστρατηγική θέση» και αξία της Ελλάδας, προφανώς και για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς και διεκδικεί το ρόλο του υπερασπιστή των «συνόρων της ΕΕ», απεμπολώντας ουσιαστικά τα κυριαρχικά μας  δικαιώματα και αδιαφορώντας για το αν έτσι μετατρέπει τα νησιά μας σε μαγνήτη πολεμικών αντιχτυπημάτων. Επιπλέον, συνυπογράφει τις αντιδραστικές και απάνθρωπες αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
. Όπως καταλαβαίνουμε, πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ασφάλειά μας, ακόμα περισσότερο που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Είμαστε μάρτυρες μιας απερίγραπτης τραγωδίας που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, που, είτε στα νησιά μας και σε άλλα μέρη της χώρας, είτε ακόμα χειρότερα στους βάλτους της Ειδομένης,  μετά από μηνών ταλαιπωρία και κακοποίηση, βρίσκονται εδώ σε απάνθρωπες συνθήκες, δεχόμενοι  την συγκινητική αλληλεγγύη του λαού μας αλλά συχνά, δυστυχώς, στο έλεος μιας αισχροκερδοσκοπικής ασυδοσίας ορισμένων. Φυσικά δεν είναι λίγα και τα προβλήματα που δημιουργούνται και για τους ίδιους τους κατοίκους των νησιών μας. Και είναι σωστή η επισήμανση του αντιπεριφερειάρχη ότι ν, όπως φαίνεται, είμαστε ακόμα στην αρχή του δράματος. Αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, η κατάσταση, δυστυχώς θα επιδεινωθεί. Οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις εκατό , διακόσιες, ίσως και παραπάνω, χιλιάδες.
Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας, ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό σε άμεσο αγώνα για:
–   Να σταματήσουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προϋπόθεση για να σταματήσουν τα προσφυγικά κύματα και σε κάθε περίπτωση να μη συμμετέχει η χώρα μας, με κανένα τρόπο, σ’ αυτές.
.  Να αποσύρει η ελληνική κυβέρνηση   άμεσα τη συμφωνία της για ανάμειξη ναυτικής Νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο. Να μην παραχωρήσει καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή ή βάση, χρήση χερσαίου, εναέριου ή θαλασσίου χώρου, που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία ή την πραγματοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
– Να αποσύρει τη στήριξή της στις αποφάσεις  της ΕΕ, που, μαζί με τη Συνθήκη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες σ’ εγκλωβισμό στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.
— Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. –  Καμία συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμία διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, που, ανάμεσα στα πολλά δεινά για τους λαούς, ευθύνονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές
— Απευθείας ασφαλή μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, αλλά και από τα ελληνικά νησιά, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων που απορρέουν από την προσφυγική τους ιδιότητα, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Ειδικά για τα νησιά, αυτό απαντά άμεσα και σ’ αυτούς που χύνουν δάκρυα για την οικονομία, τον τουρισμό κ.λπ.
— Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο εγκυμονεί κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και για μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στη Συρία και Ανατολική Μεσόγειο. .
— Πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες.
— Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ.
— Δημιουργία δημόσιων, αξιοπρεπών χώρων προσωρινής φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ..
— Να καταργηθούν τα περιβόητα  «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων – μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχτηκε μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ, και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000. . Οι χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να δεχτούν τα θύματά τους.
–   Ξεσκέπασμα και καταγγελία των εγκληματικών προτάσεων και δράσης της «Χρυσής Αυγής»
–  Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν πλήρως οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υποδοχή, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση, καταγραφή και αναχώρηση για τον τελικό προορισμό που επιθυμούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.
–   Δημιουργία 3 μεγάλων κέντρων υποδοχής σκεπασμένων για τις 2-3 μέρες που θα περνούν στα νησιά ώσπου να αναχωρήσουν.
–     Να πληρώσουν   τα  χρήματα που  χρειάζονται για όλα αυτά  οι  ΕΕ και ΗΠΑ , υπαίτιοι  αυτού του δράματος και όχι να φτάνουμε στο σημείο να ζητά η περιφερειάρχης δάνειο για το προσφυγικό και να καμαρώνει για τους ευνοϊκούς όρους του.
Μετά από τα παραπάνω γίνεται νομίζω κατανοητό ότι  δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια “γνωμοδοτική επιτροπή” για να “εκφραστεί η “ομοψυχία” στο προσφυγικό όταν είναι φανερό ότι σε ότι μας αφορά αρνούμαστε να στρουθοκαμηλίζουμε συμμετέχοντας σε μια επιτροπή που δημιουργείται απλώς για τα “μάτια του κόσμου”.

Μυτιλήνη, 19/03/ 2016                                                                                           

                                

                                             ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ                                                

 

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ Β, ΑΙΓΑΙΟΥ           

 

          Τελικά «κατάφεραν», ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και η Περιφερειάρχης να υποβαθμίσουν τη συζήτηση για την Υγεία στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης και στη συνέχεια των 16 Συμβούλων της αντιπολίτευσης, λόγω άρνησης του Προέδρου να ικανοποιήσει το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης.                                                                  Πράγματι, ενώ το αίτημά μας ήταν να αφιερωθεί μια συνεδρίαση αποκλειστικά στο θέμα της Υγείας, λόγω της ζωτικής σημασίας του, ο Πρόεδρος με την προφανή υποστήριξη της Περιφερειάρχη, το στρίμωξε  μαζί με άλλα 5 θέματα (από τα οποία μερικά σημαντικά), με αποτέλεσμα να διεξαχθεί υποβαθμισμένα η συζήτηση.                                                                                                                                                          Επιπλέον,  δεν επιτράπηκε στον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης να ολοκληρώσει την γραπτή εισήγησή του(12′) αλλά τον διέκοψε στα 8′, προφανώς ενοχλημένος από  το περιεχόμενο της εισήγησης, ενώ στοιχειώδης ευαισθησία (σημ. πού να τη βρει) επιβάλλει να είναι εισηγητής ο σύμβουλος που ζήτησε να γίνει η συζήτηση του θέματος. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την αυθαιρεσία του Προέδρου και της Περιφερειάρχη η οποία με προκλητική και αλαζονική παρέμβασή της στήριξε αυτή την αυθαιρεσία.

Παραθέτουμε  εισήγηση του Στρατή  Κόρακα:

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ,ΣΤΡΑΤΗ ΚΟΡΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦ. Β.ΑΙΓΑΙΟΥ  (17/03/2016)

   “ Θα ήθελα  κατ’ αρχήν να διαμαρτυρηθώ γιατί, ενώ ζητήσαμε, αρχικά ως Λαϊκή Συσπείρωση, να γίνει μια ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την Υγεία στην Περιφέρεια και, μετά την   άρνηση σας να ικανοποιήσατε το αίτημά μας, συγκεντρώσαμε τις 16 υπογραφές ολόκληρης της αντιπολίτευσης στο Π.Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του. Και πάλι όμως δεν δεχτήκατε να ικανοποιήσετε το αίτημά μας για συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την υγεία. Και βρεθήκαμε στη γνωστή κατάσταση: εγγράψατε το θέμα της Υγείας τελευταίο στην ημερήσια διάταξη δύο συνεδριάσεων  και μιας τρίτης «κολοβής» την επόμενη της δεύτερης,  αντί  να γίνει, τουλάχιστον, την επόμενη εβδομάδα, όπως ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, Έτσι υποβαθμίσατε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα για τα  νησιά μας.

. Για την συγκεκριμένη κατάσταση που υπάρχει στο κάθε νησί  μίλησαν οι εκπρόσωποι των Νοσοκομείων και των εργαζομένων στο κάθε νοσοκομείο.

Επιβεβαιώθηκε ότι στην Περιφέρειά μας, όπως και στην υπόλοιπη χώρα μας, επιδεινώνονται οι συνθήκες παροχής στο λαό μιας  σύγχρονης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, σε όλα τα επίπεδα, φροντίδας Υγείας. Δομές και υπηρεσίες κλείνουν- καταργούνται. Δεκάδες χιλιάδες οι κενές θέσεις γιατρών, και άλλων ειδικοτήτων. Πρωτοφανής η ανεργία των υγειονομικών που πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύσουν.

Η  κατάσταση αυτή συνοδεύεται από αυξανόμενη υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων  (60% τα τελευταία χρόνια) οδηγεί σε επικίνδυνη υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και, αναπόφευκτα, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας.

Αυό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων του – μαζί και της σημερινής κυβέρνηση- που αντιμετωπίζει την πρόληψη και την υγειονομική περίθαλψη του λαού σαν «κόστος. Θεωρούν ότι ο λαός  δεν έχει δικαίωμα για δωρεάν-σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος και ότι πρέπει να πληρώνει γι’αυτές ξανά και ξανά. Ότι θα γιατρεύεται ανάλογα με την τσέπη του, με  ό.τι του απομένει, από την εντεινόμενη φοροαφαίμαξη, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που εμποδίζει την ανάπτυξη ενός τέτοιου δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας (που θα καλύπτει πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας, με ιδιαίτερη φροντίδα για όσες και όσους τις χρειάζονται.

Γιατί, αλήθεια, έχουμε δραστικές περικοπές στις παροχές Υγείας, στα φάρμακα και κατ’ επέκταση αυξημένες άμεσες και έμμεσες πληρωμές από τους ασθενείς;

Γιατί έχουμε, πανελλαδικά και στα νησιά μας ακόμα πιο τραγικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό στις δημόσιες μονάδες Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο, ακόμα και χάνοντας ζωές; Γιατί τελικά γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, αντί να αξιοποιούνται η τεράστια πολύπλευρη πρόοδος της εποχής μας και στον τομέα της υγείας;

«Επειδή δεν υπάρχουν λεφτά για να δοθούν στην Υγεία», λένε τα κόμματα που, την ίδια στιγμή, σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ, διοχετεύουν ποικιλοτρόπως πακτωλό χρημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάπτυξη της «ιεράς» ανταγωνιστικότητάς και των κερδών τους.

Η αλήθεια είναι ότι  στον καπιταλισμό κινητήρια δύναμη της οικονομίας είναι το κέρδος. Η Υγεία, το Φάρμακο, η Πρόνοια αντιμετωπίζονται ως προνομιακό πεδίο για επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους και κέρδη.

Γι’ αυτόν το λόγο, σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν παρόμοια μέτρα. Πράγματι, ξεκαθαρίζεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020»  ότι η μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ είναι το πώς, με όλο και λιγότερη κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, τα δημόσια συστήματα Υγείας θα είναι «βιώσιμα».

Κατ’εφαρμογή αυτής της πολιτικής της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων –και της σημερινής- εντείνεται η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα  Υγείας – Πρόνοιας, επιδεινώνοντας παραπέρα την κατάσταση. Οι υπηρεσίες απαξιώνονται, χρόνο με το χρόνο, συρρικνώνονται, ιδιωτικοποιούνται και οι πολίτες βάζουν το χέρι όλο και  πιο βαθιά στη τσέπη για να φροντίζουν την υγεία τους.

Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία την περίοδο 2008 έως 2015 μειώθηκαν πάνω από 44%.

Στο 3ο μνημόνιο η κρατική υποχρηματοδότηση για την υγεία παραμένει στο ύψος που είναι σήμερα μέχρι το 2018, αν βέβαια δεν τις πάει πιο κάτω ο “αυτόματος κόφτης” των δημοσίων δαπανών, αν ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επί πλέον με τροπολογίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, στα πλαίσια του «παράλληλου προγράμματος» τα πράγματα χειροτερεύουν :

-Για πρώτη φορά εντάσσεται στο ΕΣΥ Νοσοκομείο (το Γενικό Νοσοκομείο ΘΗΡΑΣ) που θα λειτουργεί με  καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας (θυγατρική της Α.Ε. Μ.Υ. ΑΕ) και θα καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες του με δικά του έσοδα….

-Προβλέπεται, επίσης, να οδηγούν τα ασθενοφόρα για την κάλυψη των κενών, οδηγοί των ΟΤΑ και της πυροσβεστικής, με όποιους  κινδύνους αυτό συνεπάγεται.

-Επίσης μεταφέρεται η ευθύνη για την οικονομική κάλυψη αναγκών των δημόσιων δομών υγείας από την Τοπική Διοίκηση α’ και β’ βαθμού, όταν είναι γνωστό ότι η χρηματοδότησή του τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 60%. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθεί  ο πολίτης να πληρώσει αυξημένα τέλη, νέους φόρους.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι σε κακό οικονομικό χάλι. Αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του.

Οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη. Η δωρεάν υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, θα στοιχίσει 100εκ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!

Τα Νοσοκομεία οφείλουν πάνω από 1,7 δις στους προμηθευτές. Αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα. Κινδυνεύουν έτσι ανθρώπινες ζωές.

Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις 20.000 αποχωρήσεις και μέχρι το τέλος του 2016 θα φύγουν άλλοι 3.000. ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ενώ  μία (1) στις τρεις(3)  οργανικές θέσεις είναι κενή.

Και πρέπει να τονίσουμε ότι το τεράστιο έργο που προσφέρουν οι δημόσιες δομές πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας οφείλονται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’αυτές, όλων των ειδικοτήτων

Η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υλοποιείται και με την αντικατάσταση όλο και μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού με επικουρικούς ή με μπλοκάκι, διότι δεν κοστίζουν στο κρατικό προϋπολογισμό, αφού αμείβονται από τα έσοδα των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αδιαφορούν για τις συνέπειες που αυτό  έχει για την υγεία.

Ο Υπουργός Υγείας εξήγγειλε την ανάθεση των υποστηρικτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κλπ ) των δημόσιων νοσοκομείων στις  λεγόμενες «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις», που θα αντικαταστήσουν, υποτίθεται, τα ιδιωτικά συνεργεία. Ουσιαστικά πρόκειται για παραλλαγμένη μορφή επιχειρηματικής δράσης όπου οι συνεταιρισμένοι εργαζόμενοι θα αποτελούν και πάλι φθηνό εργατικό δυναμικό.

Σ’αυτές τις συνθήκες, πληθαίνουν σαν τα μανιτάρια οι ΜΚΟ, υποκαθιστώντας ολοένα και περισσότερες κρατικές δομές και υπηρεσίες που κλείνουν, υπολειτουργούν ή ιδιωτικοποιούνται.

Η κατάσταση αυτή είναι ακόμη πιο τραγική  στις δομές υγείας των νησιών μας, ιδιαίτερα με τις καθημερινές αφίξεις χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών με αυξημένες ανάγκες  περίθαλψης. Είναι αλήθεια ότι δεν λαμβάνεται  υπόψη από τη κυβέρνηση ότι τα νησιά μπορεί να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο για πολλές μέρες και συνεπώς οι δομές φροντίδας υγείας πρέπει να είναι στελεχωμένες και εξοπλισμένες πλήρως, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε περιστατικό. Σήμερα έχουμε:

-Τεράστια κενά σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό  του ΕΚΑΒ).

-Τεράστιες ελλείψεις σε αναλώσιμα και  εξοπλισμό . Συχνά ο υπάρχων είναι απαρχαιωμένος και προβληματικός.Πρόσφατα θρηνήσαμε άλλο ένα θάνατο νέου ανθρώπου , λόγω έλλειψης  αιμοδυναμικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Ταυτόχρονα, παρατηρείται το φαινόμενο να “σκουριάζουν” μηχανήματα στις αποθήκες των νοσοκομείων γιατί λείπει το ειδικευμένο προσωπικό.

-Εντεινόμενη υποχρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία 6 χρόνια με αποκορύφωμα το 2015.Πράγματι, ιδού τι λένε τα στοιχεία: Νοσοκομείο Μυτιλήνης: 2009 28 εκ. ευρώ, 2016 10 εκ. ευρώ, Νοσοκομείο Λήμνου: από 2.917.739  το 2009, μειώθηκε στα 2.604.600 περίπου το 2014 κα στα 1.805.300(!!!) το 2015. Νοσοκομείο Χίου: από 13.500.000 το 2008 μειώθηκε στα 4.700.000 !!! το 2015. Την ίδια περίπου κατάσταση έχουμε και στα άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας .

Σπρώχνονται, έτσι, οι δημόσιες δομές Υγείας να λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, ως κερδοσκοπικές εταιρείες, υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες για τις οποίες πλήρωσαν και πληρώνουν όλο και περισσότερους φόρους και χαράτσια.

Έτσι, προωθείται και η όλο και μεγαλύτερη εισβολή του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.            Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός  είναι, αντικειμενικά, ο στόχος όλων των κυβερνήσεων -και της σημερινής- και των κομμάτων που προσκυνούν την “αγία” ιδιωτική πρωτοβουλία και τα κέρδη της. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε,ως Λαϊκή Συσπείρωση και ΚΚΕ, ότι όρος για την δωρεάν και σύγχρονη πλήρη κάλυψη των αναγκών του λαού σε πρόληψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα, είναι ο αποκλεισμός της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας. Διαφορετικά πέφτουμε στη λογική “έχεις λεφτά γιατρεύεσαι. Δεν έχεις τόσο το χειρότερο για σένα…..”   Τα στοιχεία λένε ότι ήδη σήμερα πάνω από ένας στους πέντε ασθενείς δεν λαμβάνει περίθαλψη και φάρμακα λόγω οικονομικής αδυναμίας.  Να γιατί επιμένουμε να συμπεριλαμβάνεται αυτός ο ορός σε κάθε ψήφισμα για την υγεία που θέλουμε να μην είναι φαρισαϊκό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, καλούμε το λαό της Περιφέρεια μας, ανεξάρτητα από κομματική ταυτότητα, τους μαζικούς φορείς, τα συνδικάτα, τους δήμους σε δυναμική κινητοποίηση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την υγεία μας, με την ίδια τη ζωή μας.

Να απαιτήσουμε να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση του τομέα της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να μην ανεχθούμε άλλο η υγεία μας να αποτελεί  εμπόρευμα.

Η εξασφάλιση σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας θα αποτελέσει σε τελευταία ανάλυση και τον καλύτερο “κράχτη’ για τον τουρισμό, για ευνόητους, φαντάζομαι, λόγους.

Καλούμε -ίσως μάταια, για άλλη μια φορά-  το Περιφερειακό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να πρωτοστατήσει σαυτή την κινητοποίηση και να αναλάβει πρωτοβουλίες πίεσης και διεκδίκησης με βάση  το παρακάτω πλαίσιο που ήδη ψηφίστηκε ομόφωνα από τα δημοτικά συμβούλια  της Σάμου και της Ικαρίας:                               

                                             …../…..        

                                   Διεκδικητικό Πλαίσιο    

 

–      Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από το κράτος και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.»       

–     Άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων  των δημόσιων νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας,, Πολυδύναμων Ιατρείων και  Αγροτικών Ιατρείων με εξασφάλιση 24ωρης λειτουργίας.

–     Σύγχρονη και δωρεάν πρόληψη και ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλες και όλους, ασφαλισμένους και μή, Έλληνες και αλλοδαπούς.

      -Αμεσα να αντικατασταθεί ο προβληματικός ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και τα μηχανήματα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και να εφοδιαστούν τα αναγκαία μηχανήματα που λείπουν.

      -Άμεση στελέχωση και συμπλήρωση του εξοπλισμού του ΕΚΑΒ ώστε να καλύπτει με ασφάλεια όλο τον πληθυσμό των νησιών.

      -Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στα νησιά μας με προτεραιότητα στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

    -Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουςα του κάθε νησιού.     

    -Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πρωτεύουσα των νησιών. Να επανέλθουν τα Κέντρα Υγείας στην αρμοδιότητα και ευθύνη των τοπικών Νοσοκομείων. 

     -Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στην Υγεία.

    – Να επανέλθουν τα Νοσοκομεία Λήμνου και Ικαρίας στο προηγούμενο καθεστώς. Να καταργηθεί η διοικητική τους υπαγωγή  στα νοσοκομεία Μυτιλήνης και Σάμου αντίστοιχα.

   – Να τροποποιηθούν οι Οργανισμοί των Νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιών»

                                                                             ——————————–

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue