Home ΟικονομίαΕργασία Ε. Κ. Σάμου : Γενική Συνέλευση και ψηφίσματα

Ε. Κ. Σάμου : Γενική Συνέλευση και ψηφίσματα

by ikariaki.gr
2 views

ergatiko-kentro-samoy2

εργ.κεντ.-σαμου

Σάμος,  22 Φλεβάρη  2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Την Κυριακή 21 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Σάμου.

 

Διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα συνεχώς επιδεινώνεται.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, καθώς και τα μέτρα που παίρνονται είναι απόλυτα εναρμονισμένα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο και ο λαός πληρώνει την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

 

Η απεργία της 4ης Φλεβάρη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τη νεολαία, μπορούν και πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να υπερασπιστούν τη ζωή και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Ο λαός οργανωμένος και ενωμένος, απέναντι στην τάξη των πλουτοκρατών, που δημιουργεί τα δεινά του, μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

banner

 

Ο αγώνας για την ανάκτηση όλων των απωλειών στο εισόδημα, σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για την κατάργηση αντιλαϊκών νόμων πρέπει να δυναμώσει. Μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές διεκδικούμε την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών μας, γιατί η τεχνολογία και η επιστήμη είναι σε επίπεδα που μπορεί να μας τα παρέχει απλόχερα. Φταίει ότι τον πλούτο που παράγουμε τον καρπώνονται μια χούφτα πλουτοκράτες και όχι εμείς.

 

Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση για μας είναι αιτία πολέμου. Δεν σταματάμε εδώ! Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, θα προετοιμάσουμε την απόφαση που πήραμε για κήρυξη 48ωρης Απεργίας αν η κυβέρνηση, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για ψήφιση.

 

Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίου. Η  αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, πρέπει να αφυπνίσει το λαό των νησιών μας. Να σταματήσουν τώρα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η άθλια κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

 

Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ετοιμάσουμε μαζικούς, δυνατούς και οργανωμένους ταξικούς αγώνες για να μην περάσουν τα νέα μέτρα που θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Για να βγει στο προσκήνιο ο λαός. Τίποτα δεν θα αλλάξει υπέρ μας αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με οργάνωση και αγώνα θα τους ανατρέψουμε!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

 

 

 

εργ.κεντ.-σαμου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου που πραγματοποιήσαμε την Γενική μας Συνέλευση την Κυριακή 21/2/2016, αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις σε σχέση με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

 

Η εργατική τάξη των νησιών μας, καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

 

Καταγγέλλουμε τη λεγόμενη “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εμπλέκει ολοένα και περισσότερο τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης να προτείνει από κοινού με την Τουρκία και τη Γερμανία την αποστολή ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο, στο όνομα της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων από τους πρόσφυγες! Το Αιγαίο με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται σε ΝΑΤΟική θάλασσα.

 

Το ΝΑΤΟ είναι, δολοφονικός πολεμικός μηχανισμός. Σκοτώνει τους λαούς. Δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και στηρίζει ανοιχτά – όπως και η ΕΕ – τις τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Επιπλέον το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με το να μην στηρίζουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας μας, αποδέχονται ή ανέχονται τις “γκρίζες ζώνες” με τις οποίες η Τουρκία εγείρει αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η επίκληση του προσφυγικού προβλήματος – που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές προκαλούν – γίνεται μοχλός πίεσης στις επιδιώξεις συγκυριαρχίας και συνδιαχείρισης του Αιγαίου κάτω από την “ομπρέλα” των ΕυρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών. Η συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή συνδέεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία και νέα επέμβαση στη Λιβύη και σε άλλες χώρες της περιοχής, που θα προκαλέσουν νέους πρόσφυγες.

 

Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία και στη Σάμο Κέντρου Ταυτοποίησης και Διαλογής Προσφύγων (hot spots). Οι εγκαταστάσεις αυτού του τύπου δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη και φιλοξενία, αλλά υπηρετούν τη στρατηγική των μονοπωλίων της ΕΕ για τον εφοδιασμό τους με επιλεγμένο και φθηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και θα οδηγήσουν τη μεγάλη μάζα των προσφύγων και μεταναστών σε εγκλωβισμό τους στη χώρα μας ή σε μαζικές απελάσεις. Οδηγούν σε χιλιάδες νεκρούς στη θάλασσα του Αιγαίου. Επιμένουμε στην έξοδο της Ελλάδας από ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, στελεχωμένα από προσωπικό των κρατικών δομών υγείας και όχι των ΜΚΟ, που στο όνομα του εθελοντισμού, λυμαίνονται το χώρο με επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων. Διεκδικούμε  γρήγορη μετακίνηση των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, είτε στα νησιά, κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους. Το ζήτημα να λύνεται στις χώρες της πρώτης υποδοχής, όπως είναι η Τουρκία κυρίως, η Ιορδανία, ο Λίβανος. Να καταργηθούν οι κανονισμοί του Δουβλίνου, η ΣΕΓΚΕΝ και η ΦΡΟΝΤΕΞ. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές Ε.Ε.-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε άλλες χώρες. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, το φιλειρηνικό κίνημα των νησιών μας να εντείνουμε τη δράση μας, με στόχο την ενημέρωση, τη λαϊκή συσπείρωση κι εναντίωση στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, Ε.Ε., κυβέρνησης και κεφαλαίου.

 

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΕΚΣ

 

 

 

εργ.κεντ.-σαμου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

Το σώμα της Γενικής Συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου που αποτελούν οι αντιπρόσωποι των σωματείων-μελών του εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην αγωνιζόμενη μικρομεσαία αγροτιά για να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Στηρίζουμε τον αγώνα που δίνουν τα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς που έχουν στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πολιτική της Ε.Ε. και την ΚΑΠ. Στηρίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή τους. Εκφράζουμε συμπαράσταση στις έως τώρα αποφάσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των  Μπλόκων και τις κινητοποιήσεις τους. Χαιρετίζουμε τις ενέργειες των δύο Επιτροπών Πρωτοβουλίας στο Νομό μας για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου στη Σάμο και την Ικαρία για την οργάνωση των αγροτών.

 

Καταδικάζουμε το όργιο συκοφάντησης και καταστολής της κυβέρνησης ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες σήμερα, στους αγωνιζόμενους εργάτες και συνταξιούχους πριν λίγες μέρες. Η κυβέρνηση “ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ”, επιλέγει το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, γιατί έχει επιλέξει όπως και οι προκάτοχοί της στρατόπεδο. Αυτό των μεγαλοαγροτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων και μεγαλοξενοδόχων. Σ’ αυτούς δίνουν “γη και ύδωρ”! Φοροελαφρύνσεις, εκπτώσεις στο πετρέλαιο, τα πάντα! Ενώ στους αγρότες, στους εργάτες, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και στις νέες, αρπάζουν ακόμα και το ψωμί από το τραπέζι.

 

Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας. Όπως χτυπιέται η εργατική τάξη από τον πόλεμο που της έχει κηρύξει κεφάλαιο και Ε.Ε, έτσι χτυπιέται και η φτωχή αγροτιά. Κοινός αντίπαλος τα βάρβαρα ταξικά μέτρα  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που από κοινού ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Είναι η πολιτική που καταργεί ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα, μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση, αυξάνει τα όρια ηλικίας, μας αφήνει χωρίς υγεία, περίθαλψη και ανασφάλιστους. Είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που αναγκάζει χιλιάδες φτωχούς αγρότες να παρατήσουν τα χωράφια τους ώστε βίαια να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την πατρίδα μας από πλεονασματική χώρα αγροτικών προϊόντων, σε ελλειμματική, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων.

 

Στα νησιά μας (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι), τα μέλη των σωματείων μας, πέρα από την δουλειά στην ειδικότητά τους, ασχολούνται λίγο ως πολύ και με τις αγροτικές εργασίες, οπότε είναι κατανοητό σε όλους μας, ότι οι αγώνες των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ψαράδων να κρατήσουν τη δουλειά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους, είναι κοινοί με των εργατών. Θέλουμε οι αγρότες μας να μείνουν στη γη τους, να μείνουν στη θάλασσα, για να τρώει και ο λαός μας, καλό και ποιοτικό φαγητό και όχι να ξεκληριστούν και να στοιχηθούν στην απαράδεκτη ουρά των ενάμιση εκατομμυρίων ανέργων. Καταγγέλλουμε το διαχωρισμό της λογικής «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Αυτό θα φτωχοποιήσει και θα ξεριζώσει από τη γη τους εκατοντάδες αγρότες σε όλη τη χώρα και στα νησιά μας. Είναι ενάντια στα συμφέροντα των φτωχών αγροτών. Ενισχύει τους μεγαλοαγρότες, τους σημερινούς «μεγαλοτσιφλικάδες».

 

Είναι κοινοί οι αγώνες μας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση. Είναι κοινοί οι αγώνες μας ενάντια στη φοροληστεία και στους πλειστηριασμούς. Ενάντια στην κατάργηση της αναγκαστικότητας της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) που είναι ασπίδα προστασίας  3000 αμπελουργών και της οινοπαραγωγής της Σάμου. Για τη δημιουργία δημόσιου σφαγείου με δωρεάν παροχή υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους

 

Η επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη, δείχνει το δρόμο. Δείχνει τη δύναμη της λαϊκής συμμαχίας. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Προετοιμαζόμαστε για 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση θελήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ο αγώνας που δίνουμε είναι αγώνας για την ίδια μας τη ζωή. Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους, κάθε μέρα, κάθε ώρα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά.

                                                           

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΕΚΣ

 

 

 

εργ.κεντ.-σαμου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Σάμου που πραγματοποιήσαμε την Γενική μας Συνέλευση την Κυριακή 21/2/2016, διαπιστώνουμε ακόμη μια φορά ότι οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, διαρκώς επιδεινώνουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους και το λαό στα νησιά μας, σε σημείο εγκληματικό πολλές φορές.

 

Όλες οι δομές υγείας στο νομό μας, είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων, λόγω υποχρηματοδότησης. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει και στην Υγεία την αντιλαϊκή πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ. Δίνει ως φιλέτο την Υγεία-Πρόνοια σε ιδιώτες. Διαλύει τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει.  Κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, την κάνει ατομική υπόθεση, «πετάει έξω» από μια σειρά παροχές πάρα πολύ κόσμο. Η πολιτική τους είναι σε πλήρη συμφωνία με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο χώρο της Υγείας, Πρόνοιας και Φαρμάκου. Και η Υγεία όπως και η Κοινωνική Ασφάλιση για αυτούς είναι κόστος. Θέλουν να απαλλάξουν το κράτος από την παροχή τους. Αυτή είναι η πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σε κάθε περίπτωση ο λαός είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο. Δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα, εξετάσεις, γιατρούς, πρόληψη, περίθαλψη, θεραπεία. Βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ανασφάλιστοι, χρόνια πάσχοντες, ευπαθείς ομάδες, άτομα με αναπηρίες, καταδικάζονται.

 

Το «παράλληλο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε στην Βουλή το Σάββατο ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία νοσοκομείων ως Ανώνυμες Εταιρείες, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Με τις τροπολογίες ανοίγει ο δρόμος, για να μεταφερθούν το κόστος και η ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας στους δήμους και τις περιφέρειες, με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό.

 

Οι αντιπρόσωποι των σωματείων μελών του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου, είμαστε αντίθετοι με τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις που αφορούν την υγεία του λαού. Καλούμε τους εργαζόμενους των νησιών μας  να σηκώσουν το ανάστημά τους και να αντιπαλέψουν συνολικά τα αντιασφαλιστικά – αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.
  • Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας,
  • Αυτόνομο, πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού σε 24ωρη βάση στα νησιά μας
  • Κανένας άνεργος και ΑΜΕΑ ανασφάλιστος και χωρίς ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη
  • Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να καταργηθούν οι νόμοι που περιορίζουν τις δωρεάν παροχές Υγείας.

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του ΕΚΣ

                                                           

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue