Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ε. Κ. Σάμου – Απλήρωτοι ναυτεργάτες πλοίου “Μυτιλήνη”

Ε. Κ. Σάμου – Απλήρωτοι ναυτεργάτες πλοίου “Μυτιλήνη”

by ikariaki.gr
3 views

ploio-mytilhnh

 

εργ.κεντ. σαμου

 

Σάμος, 1 Απρίλη, 2015

Αριθ. Πρωτ. 59

 


ΠΡΟΣ:

 • Δήμαρχο Σάμο
 • Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Δήμου Σάμου

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 • Στους Δημοτικούς Συμβουλους
 • Σωματεία Μέλη του ΕΚΣ
 • Μ.Μ.Ε.

 


 

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

 

Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι του πλοίου Μυτιλήνη είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες από την εταιρεία ΝΕΛ. Από τις 5 Φλεβάρη είναι αγκυροβολημένοι στο λιμάνι Καρλοβάσου λόγω βλάβης και από τις 19 Φλεβάρη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.

 

Με αφορμή το γεγονός ότι την Πέμπτη 2 Απρίλη, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Καρλόβασι, σας γνωρίζουμε ότι θα παραβρεθούμε στη συνεδρίαση, η Διοίκηση του ΕΚΣ και ναυτεργάτες από το πλήρωμα και θα θέλαμε να θέσετε ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης το ζήτημα της έκφρασης συμπαράστασης για άμεση πληρωμή τους, εδώ και τώρα.

Σχετικά με αυτό το ζήτημα ως Διοίκηση του ΕΚΣ έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις και κινητοποίηση, και θεωρούμε απαραίτητο και εσείς ως Δήμαρχος και Δημοτικού Συμβούλιο να τους στηρίξετε από τη μια αλλά και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς τους αρμόδιους ώστε να πληρωθούν άμεσα.

 

Παρακάτω σας επισυνάπτουμε το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου από την κινητοποίηση που κάναμε γι αυτό το ζήτημα στις 12 Μάρτη.

 

 

Η Διοίκηση

 

 

 

 

 

 

 

Καρλόβασι 12 Μάρτη 2015


 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

 

Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, που βρεθήκαμε σήμερα 12 Μάρτη 2015 στην Πλατεία Καρλοβάσου για να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, στους απλήρωτους ναυτεργάτες του πλοίου ΜΥΤΙΛΗΝΗ της NEL, αλλά και στην εξασφάλιση τακτικής, σύγχρονης, ασφαλούς και φθηνής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη

Διαπιστώνουμε

Ότι τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, όχι μόνο παραμένουν και με την καινούρια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και μεγαλώνουν.

Η υλοποίηση των κανονισμών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας της Ε.Ε. και των εφαρμοστικών νόμων, που προστατεύουν τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου και χτυπούν αλύπητα τα εργατικά δικαιώματα, όχι μόνο δεν αμφισβητούνται αλλά εφαρμόζονται κατά γράμμα.

Το υπουργείο Ναυτιλίας για άλλη μια φορά είναι στο πλευρό των εφοπλιστών και βλέπει την πληρωμή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών αδιέξοδο.

Το αδιέξοδο δεν είναι στο αυτονόητο, να πληρωθούν δηλαδή οι ναυτεργάτες αυτά που έχουν δουλέψει και που παράνομα τους παρακρατεί η εταιρεία για πολλούς μήνες, αλλά στην φιλοεφοπλιστική πολιτική τους. Εκεί να ψάξει το υπουργείο να βρει τα αδιέξοδα και να βάλει τους εφοπλιστές να βρουν χρήματα να πληρώσουν τους ναυτεργάτες. Ας φέρουν ένα μέρος από αυτά που έχουν βγάλει στο εξωτερικό, ας πάρουν δάνειο, ας πουλήσουν κάποια από τα καράβια τους ή ας κόψουν τον λαιμό τους. Αρκεί να πληρώσουν τον κόπο των ναυτεργατών.

 

 • Απαιτούμε και Διεκδικούμε:

 

 • Να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένοι μισθοί σε όλους τους ναυτεργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους γενικότερα.
 • Να σταματήσει αυτή η μάστιγα της απλήρωτης εργασίας.
 • Να παγώσουν οι οφειλές τους προς τις τράπεζες, το δημόσιο, την ΔΕΗ κ.λ.π. μέχρι που να πληρωθούν.
 • Να βοηθηθούν τα παιδιά τους που σπουδάζουν με δωρεάν εστίες και σίτιση καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών.
 • Κατάργηση των μνημονίων, του κανονισμού 3577/92 της Ε.Ε. και του Νόμου 2932/2001 για την απελευθέρωση της Ακτοπλοΐας και γενικότερα των εσωτερικών θαλάσσιων μεταφορών της χώρας.
 • Την κατάργηση του νόμου 4254/2014 που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών. Υπεράσπιση και εφαρμογή της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και των κλαδικών Σ.Σ.Ε, ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων.
 • Εξασφάλιση στους ναυτεργάτες πλήρους και σταθερής δουλειάς με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο.
 • Καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.
 • Τακτική (τουλάχιστον τρεις φορές) σύνδεση των νησιών μας με Θεσσαλονίκη και ηπειρωτικήΕλλάδα και μεταξύ τους.
 • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων. Να υπάρχει γιατρός και εξοπλισμός για τις πρώτες βοήθειες.
 • Μείωση 50% των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων. Δωρεάν εισιτήρια για άνεργους, ειδικές τιμές για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (συνταξιούχους, ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ, φαντάροι)
 • Αποκλειστικά κρατικά λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με δημιουργία και εκσυγχρονισμό των αναγκαίων υποδομών των λιμενικών εγκαταστάσεων.
 • Ουσιαστικοί έλεγχοι αξιοπλοΐας, από δημόσιο φορέα, με την συμμετοχή εκπροσώπων του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και λήψη αυστηρών μέτρων για την ασφάλεια και προστασία της ζωής στη θάλασσα. Όχι άλλα ΣΑΜΙΝΑ.
 • Δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά Δημόσιου, φορέα συγκοινωνιών, που δεν θα υπηρετεί το εφοπλιστικό κέρδος, αλλά θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όπου οι θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές θα αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

 

Για την συγκέντρωση συμπαράστασης

και αλληλεγγύης

και

Για τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

 

Η Πρόεδρος                    Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

Βασιλική Βρυνιώτη            Μανώλης Νεοφώτιστος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue