Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Δήμαρχος Ικαρίας: “Είμαστε οι τελευταίοι που θα δίναμε την οποιαδήποτε συγκατάθεση στο να ξαναγίνει  αυτός  ο  βράχος  τόπος  εξορίας”

Δήμαρχος Ικαρίας: “Είμαστε οι τελευταίοι που θα δίναμε την οποιαδήποτε συγκατάθεση στο να ξαναγίνει  αυτός  ο  βράχος  τόπος  εξορίας”

by ikariaki.gr
1,1K views
Σε δήλωση προχωρά ο Δήμαρχος Ικαρίας, Φανούρης Καρούτσος, σχετικά με το θέμα Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στην Ικαρία και τον προβληματισμό των Ικαριωτών γύρω από το θέμα μετά το υπόμνημα που κατέθεσε η δημοτική αρχή στον Δ. Καιρίδη, Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου.
Διαψεύδει ξεκάθαρα ο Δήμαρχος κάτι τέτοιο και χαρακτηρίζει φαιά προπαγάνδα τη δημιουργία δομής, αντιστρέφοντας βολές στην Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής.
Αντί επιλόγου παραθέτει ποίημα του Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες.
είμαστε οι τελευταίοι που θα δίναμε την οποιαδήποτε συγκατάθεση στο να ξαναγίνει  αυτός  ο  βράχος  τόπος  εξορίας, δηλώνει ο Δήμαρχος

Η δήλωση του Δημάρχου:

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την υποτιθέμενη συμφωνία του Δήμου Ικαρίας και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για δημιουργία Ανοιχτής Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών. Δεν συνηθίζουμε να εμπλεκόμαστε σε διαδικτυακές συζητήσεις και καφενειακές κουβέντες, αλλά συμμεριζόμενοι την ανησυχία που δημιούργησε αυτή η παραφιλολογία που έχει λάβει διαστάσεις φαιάς προπαγάνδας, επανερχόμαστε μετά από όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ , τονίζοντας τα εξής.

Αυτό το νησί έχει υπάρξει πολλές φορές τόπος εξορίας στην μακραίωνη ιστορία του, με την πιο πρόσφατη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Από θέση αρχής και μόνο, για να μην επεκταθούμε σε περαιτέρω μακρηγορίες, είμαστε οι τελευταίοι που θα δίναμε την οποιαδήποτε συγκατάθεση στο να ξαναγίνει  αυτός  ο  βράχος  τόπος  εξορίας,  πόσο  μάλλον  να  αναλάβουμε  εμείς  το  ρόλο  του «ανθρωποφύλακα» με δημιουργία ενός hotspot.

Προς επίρρωση των παραπάνω, και για την αποφυγή παρανοήσεων (σκόπιμων ή μη), παραπέμπουμε στο υπόμνημα που κατατέθηκε στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Καιρίδη :

(https://www.ikaria.gov.gr/index.php/office-press/posts/1598-%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-

%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CF%8C-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-

%CE%B1%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%85.html )

Ολοκληρώνοντας, το να πιστεύει κάποιος ότι η Ικαρία είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη, μια «Σάνγκρι-Λα» που θα μένει ανεπηρέαστη από τα δεινά και τις δυστυχίες της ανθρωπότητας, είναι μεγάλη αυταπάτη. Αυτοί οι «φτωχοδιάβολοι» δεν επέλεξαν ξαφνικά να έρχονται στο νησί μας με την θέληση τους. Δεν επέλεξαν την Ικαρία γιατί στην πλειοψηφία του δήμου βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση», άλλωστε ροές μεταναστών υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια και η προηγουμένη διοίκηση του δήμου προσπαθούσε να διασφαλίσει στοιχειώδης συνθήκες διαβίωσης κατά την προσωρινή παραμονή τους. (Προφανώς οι διακινητές έχουν εντοπίσει ότι το στενό Σάμου-Ικαρίας είναι προς στιγμή το ευκολότερο πέρασμα σε ευρωπαϊκό έδαφος).Αυτό που γίνεται διαφορετικά σήμερα είναι ότι δεν το κρύβουμε και ζητάμε οικονομική στήριξη από το αρμόδιο υπουργείο για τις δαπάνες που καταβάλλονται για αυτό το σκοπό και μόνο.

Η όποια χρηματοδότηση που ζητήθηκε από τον Δήμο μας έγινε με το σκεπτικό να εξασφαλίσει ότι τις λίγες ώρες που θα παραμένουν στο νησί μας άνθρωποι ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, δεν θα διαβιούν σε συνθήκες που μόνο σε τρωκτικά αρμόζουν. Ότι δεν θα επιβαρύνεται περαιτέρω ο προϋπολογισμός ενός ήδη στραγγαλισμένου οικονομικά Δήμου κι ότι τα δύο-τρία άτομα που τρέχουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει να βασίζονται στην φιλάνθρωπη διάθεση και την καλοσύνη των συλλογών του νησιού και του προσωπικού των μαγειρείων του νοσοκομείου και του γηροκομείου.

Πραγματικά αποτελεί ντροπή για τον ικαριώτικο λαό συμπατριώτες μας να βγαίνουν στην κοινωνία (και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και να στρέφουν τα βέλη τους, βουτηγμένα σε ρατσιστικό δηλητήριο, εναντίον ανθρώπων κατατρεγμένων από τους πολέμους που υποδαυλίζουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και αποτελούν την ρίζα τους προβλήματος. Είναι τουλάχιστον χυδαίο να αναπαράγεται η αισχρή, φασιστική προπαγάνδα ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να στραφούν ενάντια λαό μας, ενάντια στα παιδιά μας και τα απροστάτευτα σχολειά… Αυτό ήθελαν άραγε και τα 3 κοριτσάκια, αδερφάκια μεταξύ τους (5, 7 και 10 ετών) που πνίγηκαν τον Μάρτη στο ναυάγιο ανοιχτά της Χίου;

Κουβέντα δεν λένε όλοι αυτοί που δήθεν νοιάζονται για τον λαό μας και ομνυούν στην θέση της χώρας μας στην σωστή πλευρά της Ιστορίας, για την εμπλοκή της κυβέρνησης σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην γειτονιά μας και όχι μόνο.

Πιστεύουμε ότι έχουμε την ελάχιστη υποχρέωση να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης κατά την προσωρινή παραμονή τους, στους ξεριζωμένους πρόσφυγες από την αιματοβαμμένη Παλαιστίνη, την Συρία, την Αφρική που φτάνουν στην Ικαρία της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Σε αυτό αποσκοπεί και το αίτημα μας προς τον αρμόδιο υπουργό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με αντισταθμιστικά οφέλη που αφορούν υποδομές, τον ΦΠΑ κλπ.

Προφανώς η παράταξη της ΠΕΑ δεν συμμερίζεται την θέση μας που είναι ξεκάθαρη. Το ξαναλέμε τόσο στην ΠΕΑ όσο και στους ποικιλώνυμους διαδικτυακούς ανησυχούντες για να το καταλάβουν : Δεν θέλουμε hotspot στην Ικαρία, δεν συζητήθηκε με κανένα εκπρόσωπο της κυβέρνησης το ενδεχόμενο αξιοποίησης οποιουδήποτε ακίνητου για αυτό το σκοπό, αντιτασσόμαστε ενάντια σε κάθε δομή – φυλακή προσφύγων και μεταναστών.

Τασσόμαστε ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε, το Δουβλίνο 1 και 2, την συνθήκη Σέγκεν, το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους που δημιουργούν το πρόβλημα. Ο πραγματικός αντίπαλος του λαού μας και όλων των λαών του κόσμου είναι η πολιτική που γεννάει τους πολέμους, την φτώχεια, την καταστροφή του πλανήτη μας για τα κέρδη των λίγων.

Ως δημοτική αρχή, που ουδέποτε παρασιώπησε την κομματική της ταυτότητα, επιλέγουμε να είμαστε με τους λαούς όλου του κόσμου στην πάλη για μια ζωή με ειρήνη, με ανθρώπινη αξιοπρέπεια ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και πατρίδα. Όσο πολλαπλασιάζονται οι τοπικές και περιφερειακές εστίες πολεμικών συρράξεων, όσο διογκώνονται οι οικονομικές ανισότητες κι όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή (εν πολλοίς αποτέλεσμα κι αυτή της ανθρώπινης απληστίας), τόσο θα αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Άλλωστε το ίδιο έπραξαν και οι πρόγονοι μας, γι΄ αυτό και έχουμε χιλιάδες Ικαριώτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αλλού.

 

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Φανούριος Καρούτσος

Ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε για αυτό το θέμα, αντί επιλόγου παραθέτουμε ένα ποίημα της Ουαρσάν Σάιρ για τους πρόσφυγες

«Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα του,
εκτός αν πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
Τρέχεις προς τα σύνορα μόνο όταν βλέπεις
ολόκληρη την πόλη να τρέχει κι εκείνη
οι γείτονές σου τρέχουν πιο γρήγορα από σένα
με την ανάσα ματωμένη στο λαιμό τους•
το αγόρι που ήταν συμμαθητής σου
που σε φιλούσε μεθυστικά πίσω από το παλιό εργοστάσιο τσίγκου
κρατά ένα όπλο μεγαλύτερο από το σώμα του.
Αφήνεις την πατρίδα
μόνο όταν η πατρίδα δε σε αφήνει να μείνεις.
Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγά
φωτιά κάτω απ΄ τα πόδια σου
ζεστό αίμα στην κοιλιά σου
δεν είναι κάτι που φαντάστηκες ποτέ ότι θα έκανες
μέχρι που η λεπίδα χαράζει απειλές στο λαιμό σου
και ακόμα και τότε ψέλνεις τον εθνικό ύμνο
ανάμεσα στα δόντια σου
και σκίζεις το διαβατήριό σου σε τουαλέτες αεροδρομίων
κλαίγοντας καθώς κάθε μπουκιά χαρτιού
δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να γυρίσεις.
Πρέπει να καταλάβεις
ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα
εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά
κανένας δεν καίει τις παλάμες του
κάτω από τρένα, ανάμεσα από βαγόνια
κανένας δεν περνά μέρες και νύχτες στο στομάχι ενός φορτηγού
τρώγοντας εφημερίδες
εκτός αν τα χιλιόμετρα που ταξιδεύει
σημαίνουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι.
Κανένας δε σέρνεται
κάτω από φράχτες
κανένας δε θέλει να τον δέρνουν
να τον λυπούνται
κανένας δε διαλέγει τα στρατόπεδα προσφύγων
ή τον πλήρη σωματικό έλεγχο σε σημεία
όπου το σώμα σου πονούσε
ή τη φυλακή,
επειδή η φυλακή είναι ασφαλέστερη
από μια πόλη που φλέγεται
και ένας δεσμοφύλακας το βράδυ
είναι προτιμότερα από ένα φορτηγό
γεμάτο άντρες που μοιάζουν με τον πατέρα σου
κανένας δε θα το μπορούσε
κανένας δε θα το άντεχε
κανένα δέρμα δε θα ήταν αρκετά σκληρό
για να ακούσει τα:
γυρίστε στην πατρίδα σας μαύροι
πρόσφυγες
βρωμομετανάστες
ζητιάνοι ασύλου
που ρουφάτε τη χώρα μας
αράπηδες με τα χέρια απλωμένα
μυρίζετε περίεργα
απολίτιστοι
κάνατε λίμπα τη χώρα σας και τώρα θέλετε
να κάνετε και τη δική μας
πώς δε δίνουμε σημασία
στα λόγια
στα άγρια βλέμματα
ίσως επειδή τα χτυπήματα είναι πιο απαλά
από το ξερίζωμα ενός χεριού ή ποδιού
ή τα λόγια είναι πιο τρυφερά
από δεκατέσσερις άντρες
ανάμεσα στα πόδια σου
ή οι προσβολές είναι πιο εύκολο
να καταπιείς
από τα χαλίκια
από τα κόκαλα
από το κομματιασμένο κορμάκι του παιδιού σου.
Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα,
αλλά η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
πατρίδα είναι η κάνη ενός όπλου
και κανένας δε θα άφηνε την πατρίδα
εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγούσε μέχρι τις ακτές
εκτός αν η πατρίδα σού έλεγε να τρέξεις πιο γρήγορα
να αφήσεις πίσω τα ρούχα σου
να συρθείς στην έρημο
να κολυμπήσεις ωκεανούς
να πνιγείς
να σωθείς
να πεινάσεις
να εκλιπαρήσεις
να ξεχάσεις την υπερηφάνεια
η επιβίωσή σου είναι πιο σημαντική.
Κανένας δεν αφήνει την πατρίδα εκτός αν η πατρίδα είναι
μια ιδρωμένη φωνή στο αυτή σου
που λέει
φύγε,
τρέξε μακριά μου τώρα
δεν ξέρω τι έχω γίνει
αλλά ξέρω ότι οπουδήποτε αλλού
θα είσαι πιο ασφαλής απ΄ ότι εδώ»

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue