Home ΚοινωνίαΑιγαίο Υπουργός Καιρίδης στην Ικαρία: Αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο νησί ζητούν λύσεις

Υπουργός Καιρίδης στην Ικαρία: Αυξημένες μεταναστευτικές ροές στο νησί ζητούν λύσεις

by ikariaki.gr
628 views

Στην Ικαρία βρέθηκε ο Υπουργός Ματαναστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, οπως είχε ανακοινωθεί στο πλαίσιο της προεκλογικής εξόρμησης στο Νομό της Σάμου, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Μαΐου.

Νοσοκομείο Ικαρίας: Συζήτηση με υγειονομικούς για τα προβλήματα 

Ο Υπουργός βρέθηκε στο Νοσοκομείο συνοδευόμενος από τον Βουλευτή του Νομού Χριστόδουλο Στεφανάδη και την πρώην Αναπληρώτρια Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ανεζινιώ Σταμούλη.

Ο κ.Καιριδης συζήτησε την κατάσταση του Νοσοκομείου με τον Νεφρολόγο του Νοσοκομείου μας κ.Στρατάκη αλλά και με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου κ.Σαφό, σχετικά με την λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού η οποία εξυπηρετεί 5 συνανθρώπους και την ανάγκη της να γίνει επέκταση της όσο αφορά την εγκατάσταση, ο Υπουργός διαπίστωσε πως είναι ευκαιρία πρόσελκησης και επισκεπτών στο νησί μας μια ΜΤΝ που μπορεί να τους εξυπηρετεί, αυτό όμως για την ωρα δεν είναι εφικτό όπως της εξήγησαν οι εργαζόμενοι λόγω του ηδη μεγάλου αριθμού μόνιμων κατοίκων με νεφροπαθειες.

Ο Υπουργός άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί και τις προτάσεις για τα κίνητρα έτσι ώστε να ενισχυθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επαρχείο Ικαρίας-Φούρνων: Αυξημένες ροές μεταναστών στα νησιά μας

Στη συνέχεια ο Υπουργός βρέθηκε στο Επαρχείο Ικαρίας και Φούρνων όπου ο Έπαρχος Κωνσταντίνος Μαρκάκης του παρουσίασε το θέμα με τις μεταναστευτικες ροές που πλέον έχουν μπει στην καθημερινότητα και της Ικαρίας.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Δήμαρχος Φούρνων Δημήτρης Καρύδης και Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Άννυ Ανδρεάδου.

Ο Δήμος ζήτησε ενίσχυση για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής μεταναστών

banner

Ο Υπουργός με τον Βουλευτή στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Δήμο Ικαρίας.

Εκεί τους υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς όπου έθεσε προβλήματα και που αντιμετωπίζει ο Δήμος και το νησί γενικότερα, όπως η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Δήμου, τη διαχείριση του κόστους προσωρινής φροντίδας μεταναστών, το θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας με τις υψηλές τιμές εισιτηρίων, θέματα υγείας και περίθαλψης με πρωταρχικό το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών που τελεί χωρίς γιατρό από τον Μάρτιο, το θέμα με την προανάρτηση δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο.

Στο επίκαιρο θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Ικαρία αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Λαρδάς επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Ικαρίας φέρει το βάρος της προσωρινής τους σίτισης, διαμονής και περίθαλψης χωρίς να έχει τους πόρους και το απαιτούμενο προσωπικό.

Δείτε το βίντεο από τη συνάντηση

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι μετανάστες που φτάνουν στην Ικαρία προσωρινά διαμένουν σε κτίριο, πρώην λουτροκατάστημα που δεν έχει αξιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια, τον Ασκληπιό στον Άγιο Κήρυκο.

Ικαρία: Εντοπισμός 38 μεταναστών στο Μονοκάμπι – Γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού

Κατατέθηκε και σχετικό υπόμνημα (δείτε παρακάτω) όπου ο Δήμος Ικαρίας, ζητά έκτακτη επιχορήγηση 25.000 ευρώ για το τρέχον έτος για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής μεταναστών, μιας και μέχρι στιγμής αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από χρήματα που προορίζονται για τη σίτιση των ηλικιωμένων της Μονάδας Φροντίδας και των Παιδικών Σταθμών.

Εντοπισμός 41 μεταναστών στη περιοχή Κιόνιο (Νέλια) στο Περδίκι Ικαρίας

Την ανάγκη να τεθεί το πολύ σοβαρό θέμα του Κτηματολογίου και της ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε επίπεδο Βουλής, πρότεινε ο κ. Καιρίδης.

Θετικός πάραυτα ως προς το αίτημα χρηματοδότησης για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής μεταναστών ήταν ο κ. Καιρίδης και δήλωσε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης, με νόμο που ψηφίστηκε προχθές, μπορεί πλέον να ενισχύσει και Δήμους που δεν έχουν Δομές Υποδοχής Μεταναστών όπως η Ικαρία και προέτρεψε να γίνει σχετικό γραπτό αίτημα. Ανάλογο αίτημα έχει γίνει και θα εκπληρωθεί στην Κρήτη αλλά θα γίνει και από τους Φούρνους μετά και τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο.

Το θέμα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στην Ικαρία επισημάνθηκε από τον Υπουργό δηλώνοντας ότι είναι ένα αίτημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκπληρωθεί, ως κόστος που μπορεί να διαχειριστεί.

Επαναφορά ΦΠΑ στο17% στα νησιά του Β.Αιγαίου: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών

Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμος Ικαρίας στον Υπουργό κ. Καιρίδη

 

 

Επισκευές στο κτίριο Ασκληπειού για την προσωρινή παραμονή μεταναστών

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ικαρία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, επισκέφτηκε το Διοικητήριο της Αστυνομίας και το παλαιό λουτροκατάστημα του Ασκληπειού στον Άγιο Κήρυκο, όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν 41 μετανάστες που είχαν βρεθεί στο Κιόνιο και προέρχονταν από Σουδάν και Σιέρα Λεόνε.

Εντοπισμός 41 μεταναστών στη περιοχή Κιόνιο (Νέλια) στο Περδίκι Ικαρίας

Ο κ. Καιρίδης συνοδευόμενος από μέλη της ΝΔ, πρόεδρο της Τοπικής ΝΔ Γιάννη Σιφάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Άννη Ανδρεάδη, τον Δήμαρχο Φούρνων Δημήτρη Καρύδη, τον Έπαρχο Ικαρίας και Φούρνων Κώστα Μαρκάκη, τον Διοικητή ΑΤ Αγίου Κηρύκου Παν. Λούκο και τον βουλευτή Νομού Σάμου Χρ. Στεφανάδη, είδαν τις συνθήκες που επικρατούν στο κτίριο και ο ίδιος σχολίασε ότι ο Δήμος πρέπει να συνδράμει ώστε το κτίριο να γίνει πιο κατάλληλο για την προσωρινή διαμονή μεταναστών που κατά καιρούς φτάνουν στο νησί, έξοδα που προφανώς θα καλυφθούν από την επιχορήγηση 25.000 ευρώ που ζήτησε ο Δήμος Ικαρίας.

Επίσκεψη Καιρίδη στην Ικαρία: Ο Δήμος ζήτησε ενίσχυση για τις ανάγκες της προσωρινής διαμονής μεταναστών

Επίσης, ο βουλευτής, κ. Στεφανάδης επεσήμανε ότι μπορούν να απασχοληθεί και προσωπικό ίσως με απόσπαση από το ΚΥΤ της Σάμου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue