Home ΠεριβάλλονΑρχιπέλαγος Αρχιπέλαγος Αιγαίου : Η Έκτη Νεκρή Φώκια

Αρχιπέλαγος Αιγαίου : Η Έκτη Νεκρή Φώκια

by ikariaki.gr
21 views

IMGP9977_copy

Η Έκτη Νεκρή Φώκια…

…για άλλη μία φορά θανάτωση από δυναμίτη…

Πριν λίγες ημέρες, ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εντόπισε ΝΔ της Σάμου, άλλη μία θανατωμένη νεαρή Μεσογειακή φώκια που πέθανε από έκρηξη δυναμίτη.

Αυτό το περιστατικό αποτελεί τη δεύτερη ηθελημένη θανάτωση μεσογειακής φώκιας που καταγράφουμε στο αν. Αιγαίο μέσα σε ένα μήνα και την έκτη μέσα σε 14 μήνες. Σύμφωνα με τη διενεργηθείσα νεκροψία ο θάνατος της φώκιας προκλήθηκε από πνιγμό και εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία, η οποία σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα εκτιμάται ότι οφείλεται σε έκρηξη δυναμίτη. Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η αλιεία με τη χρήση εκρηκτικών είναι συχνό φαινόμενο και χρόνιο τοπικό πρόβλημα, ενώ αναφέρουν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι πιθανοί δράστες.

Κατόπιν συνεννόησης με τις δικαστικές αρχές, σήμερα το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» κατέθεσε για το θέμα αυτό ένορκη κατάθεση- καταγγελία στο Λιμεναρχείο Σάμου, το οποίο ξεκινάει έρευνα για τον εντοπισμό του/των δραστών, σε συνεργασία και με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου.

Έκκληση για βοήθεια – πληροφορίες: Ζητάμε τη βοήθειά σας για να σταματήσει η σφαγή και η θανάτωση των σπάνιων αυτών ζώων. Οποιαδήποτε φωτογραφία, τεκμηριωμένη πληροφορία, ή οτιδήποτε σχετικό έχετε να καταθέσετε επώνυμα ή ανώνυμα, θα βοηθήσει πολύ στο να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι δράστες.

fotoΘανατωμένη φώκια από έκρηξη δυναμίτη, σε κοντινή περιοχή πριν λίγους μήνες

Οι θάλασσες μας φιλοξενούν τον τελευταίο σημαντικό εναπομείναντα πληθυσμό μεσογειακής φώκιας παγκοσμίως. Περίπου 200 – 250 από τις 450 μεσογειακές φώκιες που έχουν απομείνει, διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες.Αυτό αποτελεί μία τεράστια τύχη αλλά ταυτόχρονα και μία μεγάλη ευθύνη. Το είδος αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς πρόκειται για το πλέον απειλούμενο με εξαφάνιση θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη και το δεύτερο στην υφήλιο. Για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, η Ελλάδα δεσμεύεται όχι μόνο από πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία αλλά κυρίως από την ηθική υποχρέωση διαφύλαξης των τελευταίων αυτών θηλαστικών. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι επί σειρά ετών οι εθνικές αρχές θεωρούν ότι η δράση για την προστασία τους εξαντλείται στο πλαίσιο τεχνικών αναφορών, γραφειοκρατικών χειρισμών, καθώς και σε αναποτελεσματικές και κοστοβόρες καμπάνιες και επαναπαύονται με την ψευδή εντύπωση ότι έχουν πράξει τα δέοντα για την επιβίωση και προστασία του είδους.

Το πρόβλημα των ηθελημένων θανατώσεων δεν είναι τοπικό στο αν. Αιγαίο. Σύμφωνα με τις αναφορές που συλλέγονται από το δίκτυο του Αρχιπελάγους, η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική στο σύνολο σχεδόν των ελληνικών θαλασσών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι φώκιες που εντοπίζονται νεκρές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που θανατώνονται, σε μία ακτογραμμή που ξεπερνά τα 18.000 χλμ.

DSC 0152.cropΘανατωμένη φώκια από έκρηξη δυναμίτη, ακριβώς στην ίδια περιοχή το 2010

Η πολιτεία δείχνει να αδυνατεί τόσο να αντιληφθεί, την έκταση του προβλήματος των ηθελημένων θανατώσεων μεσογειακής φώκιας στις ελληνικές θάλασσες και τις πραγματικές αιτίες που το προκαλούν, όσο και να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που της αναλογεί για τη διασφάλιση της επιβίωσης αυτού του ιδιαίτερα σπάνιου θηλαστικού. Η αδράνεια αυτή των εθνικών αρχών θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τον πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας αλλά το σύνολο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Όλοι εμείς στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»αρνούμαστε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αναλάβουμε τον ρόλο του νεκροθάφτη, μετρώντας αντίστροφα μέχρι την πλήρη εξαφάνιση της μεσογειακής φώκιας.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό πρόκειται να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, για τον εντοπισμό αλλά και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας εις βάρος αυτού που προκάλεσε την ηθελημένη θανάτωση της φώκιας, με τη χρήση εκρηκτικών στη θάλασσα!

Ευχόμαστε ότι οι έρευνες του Λιμεναρχείου και της Εισαγγελίας, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, να φέρουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο να δοθεί ένα τέλος σε αυτή τη σφαγή.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue