Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ανταρσία στο Αιγαίο: Δελτίο τύπου για ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου και ερώτηση για την Αγροδιατροφική σύμπραξη

Ανταρσία στο Αιγαίο: Δελτίο τύπου για ΠΕΣΔΑ Βορείου Αιγαίου και ερώτηση για την Αγροδιατροφική σύμπραξη

by ikariaki.gr
13 views

pavlis

antarsia-sto-aigaio

Ανταρσία στο Αιγαίο –

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

http://aegeanantarsia.blogspot.com

Λέσβος: 6977811114

Σάμος: 6973812817

Χίος: 6946062167

Για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

Μελετώντας την εισήγηση έγκρισης του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, διαπιστώνουμε πως εκείνο που πρωτίστως απασχολεί την Περιφερειακή Αρχή είναι η άκριτη χρηματοδότηση έργων, με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς. Μπροστά στη δυνατότητα να μοιραστούν χρήματα στους εργολάβους, τίποτα δεν σταματά την Περιφερειακή Αρχή της κ. Καλογήρου. Έτσι η πολυσέλιδη εισήγηση επικαιροποίησης δόθηκε για μελέτη στους Περιφερειακούς Συμβούλους, μόλις μια μέρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο και τις συνεδριάσεις του ως μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία, στην οποία είναι υποχρεωμένη να καταφεύγει με βάση τον νόμο. Η παράταξη της πλειοψηφίας με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει, πως δεν επιθυμεί την ουσιαστική πολιτική συζήτηση και αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό διάλογο, ως περιττό χάσιμο χρόνου.

banner

Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε για την ουσία του προτεινόμενου ΠΕΣΔΑ, ο οποίος είναι πολύ μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες και τις επιστημονικές δυνατότητες τις εποχής μας. Από την ΚΥΑ για το ΠΕΣΔΑ διαπιστώσαμε πως για την διαμόρφωση του σχεδίου μεσολάβησε τους τελευταίους μήνες μια εκτεταμένη ανταλλαγή εγγράφων, ανάμεσα στους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της κυβέρνησης, της ΠΒΑ και των Δήμων. Όλο αυτό το διάστημα οι νησιώτες, καθώς η ενημέρωση τους εξαντλήθηκε σε δύο δημοσιεύσεις στις εφημερίδες στις 14 και 17 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.

Είναι φανερό ότι οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί – αντίστοιχα οι τοπικοί και οι εθνικοί σχεδιασμοί – γίνονται για να καλύπτουν καταρχήν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις κοινοτικές οδηγίες. Κυρίως όμως έχουν στόχο να μοιράζουν κρατικά και κοινοτικά κονδύλια στα διάφορα μελετητικά γραφεία, σε γραφεία συμβούλων και κυρίως στους εργολάβους που κατασκευάζουν τα χρηματοδοτούμενα έργα. Η διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί έναν προνομιακό τομέα κερδοφορίας για το κεφάλαιο εθνικό και ευρωπαϊκό, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Επομένως η κατανομή των κονδυλίων αποτελεί «μάννα εξ ουρανού» για τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και για τη διαμόρφωση πολιτικών συμμαχιών στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πλαίσια της περιφέρειας.

Κατά τα λοιπά οι παρυφές των εθνικών, επαρχιακών και αγροτικών δρόμων θα συνεχίσουν να είναι γεμάτες σκουπίδια. Τα χωράφια και τα δάση κοντά σε οικισμούς να είναι γεμάτα παλιά αυτοκίνητα, ψυγεία, μπάζα και κάθε άλλης μορφής απόβλητα. Οι υγροβιότοποι θα συνεχίσουν να μπαζώνονται. Αρκετά σφαγεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν χωρίς βιολογικούς καθαρισμούς και η ανακύκλωση θα συνεχίσει να είναι άγνωστη έννοια, στην βιομηχανία και την βιοτεχνία. Κοντολογίς με το επικαιροποιημένο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Η ρύπανση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος των νησιών θα συνεχιστεί.

Η λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών μπορεί να προέλθει με την επικράτηση μιας ριζικά αντίθετης λογικής. Με στόχο την δραστική μείωση του όγκου των σκουπιδιών, την επιβολή περιορισμών στις επιχειρήσεις, ώστε να διαχειρίζονται τα απόβλητα και τα σκουπίδια που παράγουν. Η διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται από δημόσιες υπηρεσίες με κοινωνικό και δημοκρατικό έλεγχο, πέρα από τις σημερινές λογικές εμπορευματοποίησης. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια τέτοια προοπτική χρειάζεται ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ώστε να πάψει το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι να αντιμετωπίζονται ως στοιχεία παραγωγής κέρδους.

 

 

 

antarsia-sto-aigaio

Ερώτηση για την Αγροδιατροφική σύμπραξη

Προς τον πρόεδρο του Π.Σ. Βορείου Αιγαίου κ. Δημοσθένη Χατζηγιάννη και δι’ αυτού στην Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνα Καλογήρου

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη

Έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια από την στιγμή που η σημερινή Περιφερειακή Αρχή έχει αναλάβει την διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Στο διάστημα αυτό ποτέ δεν έχει έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένας απολογισμός πεπραγμένων της «Αγροδιατροφικής σύμπραξης».

Σύμφωνα με τα ελάχιστα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της «η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αποτελεί θεσμικό φορέα που λειτουργεί με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και φέρει τον διακριτικό τίτλο “Νησιά Βορείου Αιγαίου”». Έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, στηρίζεται στις διατάξεις των άρθρων 741 επ. Α.Κ. και των επόμενων και βάσει του άρθρου 9 του Ν. 4015/2011 και του Ν. 3852/2010 Άρθρο 196.

Κατά καιρούς τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή Περιφερειάρχη Αρχή, έχουν εκδώσει δελτία τύπου με μεγαλόστομες εξαγγελίες για τους στόχους και τις δυνατότητες της εταιρείας. Για παράδειγμα στις 17 Φεβρουαρίου 2015, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή, ορίσθηκε νέο Δ.Σ. στην Αγροδιατροφική σύμπραξη και συνεδρίασε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τότε είχε ανακοινωθεί ως πρόεδρος της εταιρείας η κ. Χριστιάνα Καλογήρου και ως αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Νίκος Κωστόπουλος. Η κ. Περιφερειάρχης είχε αποκαλέσει την εταιρεία «εργαλείο ανάπτυξης και στήριξης της τοπικής παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων των νησιών του Βορείου Αιγαίου».

Σήμερα ως πρόεδρος της εταιρείας εμφανίζεται ο συνεργάτης της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Νίκος Κωστόπουλος, ο οποίος όμως εργάζεται στο γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Από όσο γνωρίζουμε στην εταιρεία απασχολείται μια υπάλληλος.

Η εταιρεία από την σύσταση της ως σήμερα δεν έχει να επιδείξει κανένα απολύτως έργο. Παρόλα αυτά έχουμε πληροφορηθρί ότι το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που ανέρχονταν σε 25.000 €, έχει αναλωθεί και ήδη εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση κατά 18.000 €. Τεχνικός σύμβουλος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης είχε αναλάβει η εταιρεία FoodStandard A.E.

Επειδή το ζήτημα της στήριξης των τοπικών προϊόντων είναι μείζονος σημασίας τόσο για τις μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όσο και για τους αγρότες – κτηνοτρόφους – αλιείς  που παράγουν τα αγροτικά προϊόντα, που μεταποιούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Επειδή από το 2010 και μετά παρατηρείται σταθερή συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, παρότι παράγονται εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.

Επειδή τα προϊόντα των τοπικών επιχειρήσεων δεν βρίσκουν διέξοδο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου γίνεται ο κύριος όγκος των λιανικών πωλήσεων, με συνέπεια να έχουν καταστεί δυσεύρετα ακόμη και στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Επειδή μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης των τοπικών προϊόντων, όμως την ίδια στιγμή πραγματοποιούνται συμμετοχές σε εκθέσεις – φεστιβάλ τροφίμων και ποτών αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ερωτάται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου

1.      Ποιά είναι η οικονομική κατάσταση της Αγροδιατροφικής σύμπραξης; Ποια είναι η καθαρή θέση της εταιρείας; Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της; Ποιες είναι οι υποχρεώσεις προς                    τρίτους και προς το προσωπικό της εταιρείας;

2.      Υλοποιήθηκε η σύμβαση που υπέγραψε η Αγροδιατροφική σύμπραξη με την εταιρεία FoodStandard; Ποιες συγκεκριμένες δράσεις προβλέπονταν από την σύμβαση; Ποιες υλοποιήθηκαν και          πόσο κόστισαν αυτές που υλοποιήθηκαν;

3.      Έχουν συνταχθεί ισολογισμοί για τα χρόνια που έχει λειτουργήσει και πότε θα παρουσιαστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου;

4.      Ποιες είναι οι ετήσιες συνδρομές της Περιφέρειας, των επιχειρήσεων και των άλλων φορέων που συμμετέχουν στην Αγροδιατροφική σύμπραξη; Καταβάλλονται οι ετήσιες συνδρομές από                 όλους τους συμμετέχοντες ή όχι; Ποιοι καταβάλουν τις συνδρομές και τους ποιοι δεν τις καταβάλουν;

5.      Προτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να φέρει προς συζήτηση το θέμα της Αγροδιατροφικής σύμπραξης δίνοντας τις δέουσες εξηγήσεις για τα ερωτήματα που τίθενται πιο πάνω;

Με τιμή

Παυλής Στρατής

Περιφερειακός Σύμβουλος της «Ανταρσίας στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά»

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue