Home ΟικονομίαΕργασία Ανακοίνωση του Σωματείου Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου με το τέλος της τουριστικής σεζόν

Ανακοίνωση του Σωματείου Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου με το τέλος της τουριστικής σεζόν

by ikariaki.gr
5 views

 

xenodochio

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 83100 – ΣΑΜΟΣ ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: [email protected]

Σάμος, Σεπτέμβριος 2016

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η τουριστική σεζόν πλησιάζει στο τέλος της. Μια τουριστική σεζόν δύσκολη, με πολύ κούραση για τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και με έντονο το αίσθημα της αγωνίας για το πώς θα βγει ο χειμώνας.

 

Φέτος πολλοί από μας έπιασαν αργά δουλειά με κίνδυνο να μην μαζέψουμε τα αναγκαία ένσημα για το επίδομα ανεργίας. Κάποιοι δεν δούλεψαν καθόλου. Οι περισσότεροι δεχτήκαμε πιέσεις για το μισθό που θα παίρνουμε με πρόσχημα την αρχική αναδουλειά, την κρίση και την πίεση της ανεργίας. Στα περισσότερα ξενοδοχεία του νησιού μπορεί να «εφαρμόζεται στα χαρτιά» η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά επί της ουσίας είναι γνωστό σε όλους ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν παίρνουν τα ρεπό τους, δεν πληρώνονται τις υπερωρίες τους, δηλώνονται για λιγότερες ώρες ή και μέρες δουλειάς απ ότι πραγματικά εργάζονται, υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών, ενώ πολλοί έχουν εκβιαστεί να δουλέψουν χωρίς Δώρο Χριστουγέννων και Επίδομα Αδείας! Ο φόβος να μη δουλέψει κάποιος την επόμενη σεζόν βασιλεύει, σε σημείο που πολλοί συνάδελφοι ενώ είναι γνωστές σε όλους οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν σε πολλούς εργασιακούς χώρους, να φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην ίδια τους τη δουλειά.

 

Η λογική «είχαμε μειώσεις αφίξεων στο νησί και δεν τα βγάζουμε πέρα», από τη μεριά των ξενοδόχων, είναι προσχηματική, αφού είδαμε τι γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε αυξήσεις αφίξεων, αλλά και τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα που φέτος, για 5η συνεχόμενη χρονιά μέσα στην κρίση, είχαμε νέο ρεκόρ αφίξεων. Με την μία ή την άλλη πάντα κερδίζουν οι tour operators, οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρείες, οι μεγαλοξενοδόχοι. Εμείς οι εργαζόμενοι παίρνουμε ένα μεροκάματο λειψό, χωρίς κανένα δικαίωμα.

banner

 

Φέτος είναι μία χρονιά που πολλοί συνάδελφοι στο νησί μας κινδυνεύουν να μην πάρουν έστω και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας των 3μηνών, λόγω έλλειψης των απαραίτητων ενσήμων, ενώ το επόμενο διάστημα όλα δείχνουν πως αν δεν το αντιπαλέψουμε η κυβέρνηση θα φέρει νόμο να μην υπάρχει καν επίδομα ανεργίας και ακόμη και αυτά τα ψίχουλα των 360 € θα τα δίνει ως δώρο στους εργοδότες!!!

 

Πολλοί ξενοδόχοι και στο νησί μας, μέσα και από την Ένωση Ξενοδόχων επιδιώκουν να γενικευτεί η κατάργηση της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. και να μας πάνε όλους να πληρωνόμαστε με την Εθνική Σ.Σ.Ε. των 586 ευρώ μικτά ή αλλιώς των 26 ευρώ μεροκάματο μικτά.

 

Συνάδελφοι, η κυβέρνηση και αυτή και οι προηγούμενες, κάθε επιθυμία του μεγάλου κεφαλαίου την κάνουν νόμο. Εμείς, μαζί με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και άλλα Σωματεία, καταθέτουμε τον Οκτώβρη για ψήφιση πρόταση νόμου που να υπερασπίζεται τις Σ.Σ.Ε.

àκατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου, διατάξεων και νόμων από το 2010 μέχρι σήμερα.

àκατάργηση όλων των νόμων που τσακίζουν τις Σ.Σ.Ε. Υποχρεωτική εφαρμογή των Σ.Σ.Ε.

à κάλυψη των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

à κάτω οι φόροι. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο.

à διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

 

Διεκδικούμε για τους εργαζόμενους και άνεργους του κλάδου στα νησιά μας, που φέτος έχουν κίνδυνο να μην πάρουν επίδομα ανεργίας: επίδομα για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους ανεξάρτητα από το πόσα ένσημα «κόλλησαν».

 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους το Γενάρη να κάνουν «Αίτηση Επαναπρόσληψης» μέσω του Σωματείου διεκδικώντας τη δουλειά τους για την επόμενη σεζόν. Είναι ένα δικαίωμα που δεν τους το παραχωρούμε!

 

Συνάδελφοι, να μην αφήσουμε και φέτος να ξετυλιχθεί το ίδιο γαϊτανάκι με την απληρωσιά και την κοροϊδία, με τις ουρές και τις καθυστερήσεις για το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επιταγή εργασίας. Διεκδικούμε αύξηση του επιδόματος σε ποσό αλλά και σε διάστημα παροχής. Να μην αφήσουμε να μας αφαιρέσουν και άλλα δικαιώματα.

Θέλουμε στον 21ο αιώνα να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, όχι μόνο φαί και επιβίωση.

Την οργή και την αγανάκτηση για την αδικία να την κάνουμε οργανωμένη δράση και αντεπίθεση.

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue