Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ανακοίνωση του Συνδέσμου εργαζομένων στις Συνετ. Οργανώσεις Ν. Σάμου και η απάντηση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Συνδέσμου εργαζομένων στις Συνετ. Οργανώσεις Ν. Σάμου και η απάντηση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ

by ikariaki.gr
14 views

EOSS

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝ. ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ:

καλούμε το Εργατικό Κέντρο Σάμου να πάρει θέση σχετικά με την συγκεκριμένη

ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜ. ΕΠΙΤΡ. ΚΚΕ ΣΑΜΟΥ

Ο νόμος 4384/2016 όπως και οι προηγούμενοι 2810/2000 & 4015/2011 δεν έγιναν για να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς ούτε τους παραγωγούς, πόσο μάλλον τα συμφέροντα των εργαζομένων στους συνεταιρισμούς. Η κατάργηση της αναγκαστικότητας έγινε, με σκοπό να διαλύσει τους συνεταιρισμούς και, ιδιαίτερα, την ΕΟΣΣ, για να παραδώσει τον κόπο των αμπελουργών και των εργαζόμενων σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα όπως γινόταν πριν το 1934.
Οι εργαζόμενοι και οι αμπελουργοί, έχοντας μπροστά τους αυτή την τετελεσμένη πρόκληση, πρέπει να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τον νέο συνεταιρισμό που, αναγκαστικά, θα δημιουργηθεί με βάση την ΕΟΣΣ.
Το ΚΚΕ, για δεκαετίες, έχει στηρίξει τους αμπελουργούς, τους εργαζόμενους της ΕΟΣΣ και την ίδια την ΕΟΣΣ. Όμως την κρίσιμη αυτή στιγμή η ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ εξισώνει τον νέο συνεταιρισμό που θα προκύψει με μια σκληρή επιχείρηση που θα εκμεταλλεύεται τους αγρότες και τους εργαζόμενους. Ενισχύει με αυτό τον τρόπο και κατευθύνει τις διασπαστικές δυνάμεις του συνεταιρισμού που προκύπτουν απο τον νόμο και την κατάργηση της αναγκαστικότητας. Εν τέλει υπομονεύει τα συμφέροντα των αμπελουργών και εργαζομένων ενώ συγχρόνως προτείνει «ενότητα και αγώνα» γύρω απο τον αγροτικό σύλλογο και τις λαϊκές επιτροπές. Όμως ποιός θα παραλάβει τα σταφύλια των αμπελουργών και ποιός θα πληρώσει για αυτά; Οι λαϊκές επιτροπές;
Οι εργαζόμενοι της ΕΟΣΣ θα συμπορευτούν με τους αγρότες και τα μέλη του Δοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΣΣ στην αναγκαστική προσπάθεια σχηματισμού του νέου συνεταιρισμού με βάση την ΕΟΣΣ που προκύπτει από τον νεο νόμο. Ένας συνεταιρισμός δυνατός με μεγάλες προοπτικές που θα διασφαλίζει το εισόδημα των αμπελουργών, το μεροκάματο των εργαζομένων και θα προστατεύει την κληρονομιά της ΕΟΣΣ, το καμάρι της Σάμου,ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ.
Καλούμε όλα τα κόμματα και τους φορείς του νησιού να στηρίξουν τον νέο συνεταιρισμό ως μοναδικό συνεχιστή της ένδοξης ΕΟΣΣ για το καλό του νησιού μας.
Ιδιαίτερα καλούμε το Εργατικό Κέντρο Σάμου να πάρει θέση σχετικά με την συγκεκριμένη ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ.

Το ΔΣ του συνδέσμου.

banner

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΟΣΣ

κκε

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

Σάμος, 10/07/16

Η ανακοίνωση της διοίκησης του Συνδέσμου Εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, αναφορικά με την θέση της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ «για τη διάλυση της ΕΟΣΣ και τους νέους «συνεταιρισμούς»», είναι γεγονός ότι μας εξέπληξε δυσάρεστα.

Θέλουμε λοιπόν να σχολιάσουμε τα εξής:

Η διοίκηση του σωματείου συμφωνεί πλήρως μαζί μας σχετικά με  τη φιλοσοφία και τις στοχεύσεις του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν αγρότες και εργαζόμενοι, όπως και οι ίδιοι σημειώνουν.

Να υπογραμμίσουμε λοιπόν ότι αυτός ο νόμος και η κατάργηση της αναγκαστικότητας διαλύει την ΕΟΣΣ και όχι η θέση του ΚΚΕ.

Όμως, γι’ αυτό το νόμο η διοίκηση του σωματείου τοποθετείται δυο ολόκληρους μήνες μετά τη ψήφισή του….όχι για τον ίδιο το νόμο, όχι για να καταδικάσει την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την αντιαγροτική και αντεργατική πολιτική της Ε.Ε, αλλά για να απαντήσει επιτιμητικά στο ΚΚΕ.

Διαφωνεί και μέμφεται το ΚΚΕ γιατί δεν εγγυάται στους παραγωγούς και τους εργαζόμενους για τον χαρακτήρα των νέων συνεταιρισμών που ορίζει ο νόμος σε κάθε λεπτομέρειά τους και με ρήτρα διάλυσης αν δεν συμμορφωθούν.  Γεγονός που από μόνο του δεν αφήνει ίχνος αισιοδοξίας ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή του. (Αφήνουμε ασχολίαστη την «ατάκα» για την παράδοση των σταφυλιών. Μνηστήρες δυστυχώς θα υπάρχουν πλέον πολλοί και θα συναγωνίζονται ποιος θα τα πάρει ….φθηνότερα)

Το ΚΚΕ έχει χρέος – ακριβώς γιατί παρακολουθεί την πορεία της ΕΟΣΣ «με τα καλά και τα ανάποδά της» καθώς και του Σαμιώτικου κρασιού σε όλη τη διαδρομή τους – να πει την αλήθεια στους αμπελουργούς και τους εργαζόμενους για το τι τους περιμένει ώστε να προετοιμαστούν και να μην τρέφονται με αυταπάτες. Εμείς δεν «χτυπάμε πλάτες» από τη μια και από την άλλη καρατομούμε μισθούς και δικαιώματα όπως κάνουν τα άλλα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους στην ΕΟΣΣ.

Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ και η Τ.Ε Σάμου παραμένει στο πλευρό των αγροτών και των εργαζομένων στην ΕΟΣΣ, και βλέπει συναγωνιστικά τη διοίκηση του σωματείου παρά την άδικη επίθεση που δέχθηκε. Θα είμαστε πάντα μαζί τους για τα δικαιώματά τους και το έχουμε ιστορικά αποδείξει.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue