Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ανακοίνωση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΟΣΣ

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΟΣΣ

by ikariaki.gr
1 views

22

κκε

 ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

 

 

 

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

 

banner

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προχώρησε με υπουργική απόφαση (παρέχοντας έτσι κάλυψη στους βουλευτές της, που σύσσωμοι το ψήφισαν), στην κατάργηση του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934, ο οποίος παρείχε μια στοιχειώδη προστασία στους αμπελουργούς από την ασυδοσία των οινεμπόρων.

 

Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμη αντιλαϊκό μέτρο μέσα στον ορυμαγδό που δέχονται τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά στρώματα.

 

Αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της που αφανίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και παραδίδει τη γη και την παραγωγή στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

 

Μερικοί επιχαίρουν με την απόφαση θεωρώντας ότι οι ίδιοι θα έχουν καλύτερη τύχη με τις μικρές οινοποιητικές μονάδες που στήνουν. Δεν έγινε για τα δικά τους συμφέροντα αυτή η αντιδραστική αλλαγή. Απλώς χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως «Δούρειος Ίππος» για να πέσει το «φρούριο». Ο καπιταλισμός δεν γυρίζει πίσω στη μικροβιοτεχνία και την οικογενειακή επιχείρηση. Η τάση συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, μέσω του ανελέητου ανταγωνισμού, είναι βασικός και απαράβατος νόμος του εκμεταλλευτικού συστήματος.

 

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια και μέσα και από την Ε.Ο.Σ.Σ, στις Γενικές Συνελεύσεις των αντιπροσώπων και στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση του Συνεταιρισμού και του εισοδήματος των παραγωγών και των εργαζομένων, παρά τον αρνητικό συσχετισμό και τις λίγες δυνάμεις που διέθεταν. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και στις νέες συνθήκες απ’ όπου κι αν βρίσκονται.

 

 

 

Οι αγρότες αμπελοκαλλιεργητές και οι εργαζόμενοι στους συνεταιρισμούς και την ΕΟΣΣ πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους. Άλλωστε, με «αναγκαστικότητα» ή χωρίς, η ζωή τους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει δραματικά σε όλα τα επίπεδα και γι’ αυτό ευθύνονται όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων και οι κυβερνήσεις τους, καθώς και η εγκληματική ναζιστική «Χρυσή Αυγή». Ευθύνονται η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δ.Ν.Τ, ο ΟΟΣΑ και όλος ο συρφετός της καπιταλιστικής παρακμής. Με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζεται, αυξάνονται τα όρια ηλικίας στα 67, χτυπιούνται οι συντάξεις χηρείας, αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών σε 27,2%, γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτη η φορολόγησή τους.

 

Οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες επιβάλλεται τώρα να δυναμώσουν το σωματείο τους, τον Αγροτικό τους Σύλλογο και τη συμμαχία τους με την εργατική τάξη και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, να βγουν οργανωμένα στους δρόμους του αγώνα και να απαιτήσουν:

 

  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την υπουργική απόφαση για άρση της αναγκαστικότητας
  • Κατάργηση του νόμου που μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε Α.Ε.
  • Προστασία της παραγωγής και εξασφάλιση της διάθεσής της.
  • Τιμή παραγωγού που να καλύπτει τις καλλιεργητικές δαπάνες και να αφήνει ένα λογικό κέρδος που να καλύπτει τις ανάγκες της αγροτικής οικογένειας.
  • Κάτω τα χέρια από τα μεροκάματα, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Αναπλήρωση των απωλειών που είχαν με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση.
  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  • Να μην ισχύσει η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Συντάξεις στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να παρέχεται σε όλους ασφαλιστική κάλυψη για την Υγεία.

Ούτε βήμα πίσω – Κανείς συμβιβασμός.

Εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue