Home ΟικονομίαΕργασία Ανακοίνωση Σωματείου για τον Επισιτισμό

Ανακοίνωση Σωματείου για τον Επισιτισμό

by ikariaki.gr
11 views

xenodochio

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΑΜΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ 2 83100 – ΣΑΜΟΣ ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL: [email protected]

 

Σάμος, Σεπτέμβριος 2016

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νέοι και νέες εργαζόμενοι,

Το Σωματείο των Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, στα Τουριστικά Γραφεία και στα Επισιτιστικά Επαγγέλματα (σερβιτόροι, μάγειρες, μπάρμαν κ.α. σε καφετέριες, εστιατόρια  κλπ) σε καλεί να ενώσεις τη δύναμη σου, να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου, να μοιραστείς την αγωνία σου για το μέλλον με τους υπόλοιπους συναδέλφους που βιώνουν την αδικία  και την εκμετάλλευση στο πετσί τους.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για μας τους εργαζόμενους και κύρια τους νέους, κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι. Η απληρωσιά, η υποτιθέμενη ασφάλιση (μισό ένσημο κλπ), οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, «όποτε έχει δουλειά θα σε φωνάξω», η ανεργία και άλλα πολλά, έχουν κυριαρχήσει στον κλάδο μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτή η επίθεση έχει όνομα και υπογραφή. Είναι οι κυβερνήσεις που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που έφτασαν τον κατώτατο μισθό στον πάτο, είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που διάλυσε την κοινωνική ασφάλιση, καθιστώντας ακόμα και την υγεία μας δυσπρόσιτο αγαθό, που προωθεί την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας. Είναι η Ε.Ε. και οι κατευθύνσεις της που ζητούν τη γρήγορη εφαρμογή των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων.

Έχεις αναρωτηθεί όμως, αφού έχουν κόψει τόσα πολλά από εμάς και δεν μας έχουν επιστραφεί έστω μέσω της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, πού εν τέλει καταλήγουν αυτά τα λεφτά; Έχεις αναρωτηθεί γιατί στη χώρα μας περνιούνται τώρα όλα αυτά τα μέτρα ενώ σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια, πριν ακόμα από την οικονομική κρίση;

Η αλήθεια είναι ότι αυτά που κόπηκαν από μας πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και συνολικά στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Πήγαν στις τσέπες τους μέσω κονδυλίων, προγραμμάτων ΕΣΠΑ κλπ για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Όπως θέλει η κυβέρνηση να κάνει τώρα και με το επίδομα ανεργίας.

Άρα, ένα να έχουμε ξεκάθαρο, όσο αυτοί πλουτίζουν εμείς θα βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση.

banner

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βάλουμε φρένο; Αρχικά να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε το σωματείο. Το Σωματείο είναι η οργάνωση όλων των εργαζομένων του ίδιου κλάδου ανεξάρτητα από ειδικότητα, φύλο, ιδεολογική ή πολιτική τοποθέτηση. Ενημερώνει τους εργαζόμενους για τα δικαιώματα και άλλες κατακτήσεις. Οργανώνει αγώνες για τη διεκδίκηση οικονομικών και άλλων αιτημάτων, για να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα και τους αντεργατικούς νόμους. Παλεύει με όλη την εργατική τάξη, ενιαία και συντονισμένα, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πραγματική όμως Δύναμη του Σωματείου είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η δική μας συμμετοχή και δράση μπορεί να ανακόψει την επίθεση που δεχόμαστε, να διασφαλίσει και να διευρύνει τα δικαιώματα που αποτελούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Στην Ελλάδα η αντιλαϊκή πολιτική είχε κάποια καθυστέρηση εξαιτίας της οργανωμένης δράσης των εργαζομένων και της ταξικής κατεύθυνσης κάποιων σωματείων, όπως το δικό μας. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι εργαζόμενοι είμαστε ενωμένοι και παλεύουμε οργανωμένα μέσα από το σωματείο μας μαζί με το υπόλοιπο εργατικό ταξικό κίνημα και τους συμμάχους μας (μικρούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές, γυναίκες) μπορούμε ακόμα και σήμερα να αποσπάσουμε κατακτήσεις και δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται εποχιακά, τον Γενάρη να κάνουν «Αίτηση Επαναπρόσληψης», μέσω σωματείου όπως προβλέπει ο νόμος, διεκδικώντας τη δουλειά τους για την επόμενη σεζόν.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανεργίας. Να μην παραδοθεί στους εργοδότες. Να αυξηθεί τόσο σε όλους όσο και στους εποχιακά εργαζόμενους, σε χρήμα και μήνες επιδότησης. Μείωση των προϋποθέσεων που «πετάνε» πολλούς συναδέλφους εκτός ταμείου. Το διάστημα ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμο.
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. 8ωρο, 5μερο, 40ωρο. Αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Σ.Σ.Ε. Κατάργηση του ηλικιακού διαχωρισμού στους μισθούς. Κανένας ανασφάλιστος και απλήρωτος.
  • Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, κανένας πλειστηριασμός σε κανένα λαϊκό σπίτι.

ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ, ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ

Η Διοίκηση

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue