Home Κοινωνία Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο: Από τη κεντρική ομιλία στη Λέσβο

Άλμα Ανάπτυξης στο Βόρειο Αιγαίο: Από τη κεντρική ομιλία στη Λέσβο

by ikariaki.gr
146 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, χωρίς  κομματικές  επιτάξεις ,υποσχέσεις και τρομοκρατία και χωρίς ηχηρές υπουργικές  παρουσίες αλλά με την αυθόρμητη και από καρδίας  προσέλευση  του λαού  της Λέσβου  πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 04.10.2023 στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η δεύτερη κατά σειρά μετά το Δημοτικό  Θέατρο Καλλονής κεντρική ομιλία του Κώστα Μουτζούρη και του Άλματος Ανάπτυξης .

Τα Δημοτικά θέατρα Μυτιλήνης και Καλλονής γέμισαν χωρίς κομματικούς μηχανισμούς από ανθρώπους  του μόχθου  που συμπορεύονται και εμπιστεύονται το Άλμα Ανάπτυξης.

Στο βήμα ανέβηκε πρώτα  ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας και πρώην Δήμαρχος Καλλονής επί πολλών ετών Άρης Ελευθερίου, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του διευκρινίζοντας τα όσα ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος περί Αυτοδιοίκησης και την σημασία των διακριτών εξουσιών δίνοντας έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και νομιμότητας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «Αποστολή» του κ. Στεφανή και στον λόγο που επιλέχθηκε για να είναι υποψήφιος από τον κ. Μητσοτάκη, που δεν είναι άλλος, προφανώς, από την δημιουργία υπερδομών. Τόνισε ότι ο στρατηγός Στεφανής είναι ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της Καράβας, της Βάστριας, του Θόλους (για να μην σχολιάσουμε και το περιβόητο ΔΙΧΤΥ αναχαίτησης μεταναστών). Τόνισε την τεράστια Εθνική σημασία της αποστρατικοποίησης των νησιών μας η οποία ξεκίνησε επί υπουργίας Στεφανή και κορυφώθηκε στις μέρες μας με το κλείσιμο των κέντρων νεοσύλλεκτων στα νησιά μας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εσκεμμένη και απαράδεκτη  παραπληροφόρηση που επιχειρείται από το αντίπαλο ψηφοδέλτιο σχετικά με την υλοποίηση των έργων, θυμίζοντας πως όλοι οι υπεύθυνοι που διοικούσαν την Περιφερειακή Αρχή και την είχαν καταστίσει ουραγό λόγω της χαμηλότατης απορρόφησης των κονδυλίων μέχρι το 2019, ακριβώς οι ίδιοι σήμερα είναι υποψήφιοι με τον στρατηγό Στεφανή και τολμούν να κάνουν κριτική η οποία θα πρέπει να στραφεί στον εαυτό τους και όχι στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη.

Ο Εκτελεστικός έκλεισε με μία διαπίστωση: «ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΑ ΕΝΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΝΑ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΕΙ». Ο Στρατηγός Στεφανής μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπίσει τον Μουτζούρη και να τον ελέγξει για όσα νομίζει σε ένα debate όπως του πρότεινε επανειλημμένως ο Περιφερειάρχης. Όμως δεν τόλμησε να παραβγεί μαζί του. Προτίμησε να σπέρνει ψεύδη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος πριν ανέβει στο βήμα, αποθεώθηκε από τον κόσμο  κατά την είσοδο του στον χώρο.

Ο υποψήφιος  Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα του την τετραετία που φεύγει και τα σημαντικά ζητήματα που διαχειρίστηκε η Περιφερειακή Αρχή, όπως το Μεταναστευτικό.

Έκανε αναδρομή σε όλα τα γεγονότα της σύγκρουσης του Λεσβιακού Λαού με τα ΜΑΤ , την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων που ακολούθησε  και περιόρισε τον αριθμό των διαμενόντων στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ στα 1500 άτομα από τις 27.000 που ήταν στις αρχές του 2020.  Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε τις πτυχές του Μεταναστευτικού ζητήματος τονίζοντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών βάσει της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε:  οι 20 μετανάστες που έφθαναν κάθε εβδομάδα πέρυσι στην Λέσβο, τώρα είναι 500 με όποιους εθνικούς κινδύνους αυτόματα αυτό συνεπάγεται.

Αναφέρθηκε επίσης  στις κρίσεις που αντιμετώπισε η Περιφερειακή Αρχή όπως η Πανδημία και ο Σεισμός της Σάμου και στην στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε πανελλήνιο επίπεδο διαθέτοντας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον κορονοϊό  45 εκατομμύρια € με αναλογικά του πληθυσμού Πανελλήνια πρωτιά.

Τόνισε τον διπλασιασμό κονδυλίων κατά  300 εκατομμύρια € για υλοποίηση έργων και προμήθειες ( αύξηση 50 %) και την αύξηση των πόρων του νέου Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου κατά 45% μεταβαίνοντας από τα  290 εκατομμύρια  της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου στα 394 εκατομμύρια για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 Επίσης αυξήθηκε κατά 50% (όπως φαίνεται και στην Διαύγεια) ο τακτικός προϋπολογισμός της ΠΒΑ από 52 εκατ. € σε 77 εκατ. € και υπεγράφησαν προγραμματικές συμβάσεις συνολικής αξίας 13,2 εκατ. € με τους Δήμους που ζήτησαν την συνδρομή της Περιφέρειας. Ότι ζητήθηκε δόθηκε στο ακέραιο. Δεν πήρε μόνο όποιος δεν ζήτησε.

Κλείνοντας τα οικονομικά ζητήματα τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή εκμεταλλεύτηκε κάθε δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων πλην αυτών του Υπουργείου Μετανάστευσης τα οποία άλλωστε δόθηκαν μόνο στους Δήμους.

Επεσήμανε ότι στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό δόθηκαν 4,5 εκατομμύρια €  και  με πολλαπλές δράσεις εξωστρέφειας τα νησιά μας έπαψαν να θεωρούνται προσφυγονήσια και απέκτησαν άλλη ταυτότητα στον Ελληνικό αλλά και τον Παγκόσμιο χάρτη.

Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι ήταν και θα είναι πάντα παρών αγωνιζόμενος για τα δίκαια συμφέροντα του λαού του Βορείου Αιγαίου και μόνο.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue