Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή

Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη λαϊκή

by ikariaki.gr
18 views

Πριν 46 χρόνια ο λαός μας με πρώτη τη νεολαία, αγωνίζονταν για την αποτίναξη της επτάχρονης αμερικανοστήρικτης φασιστικής δικτατορίας, με κορυφαία πράξη την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εξέγερση ξεκίνησε από τους φοιτητές και σε ελάχιστο χρόνο αγκάλιασε εκατοντάδες χιλιάδες λαού.

 

Τα συνθήματα:» Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», «Έξω οι Αμερικάνοι», «Θάνατος στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό», «Κάτω η χούντα», κυριάρχησαν και καθόρισαν το πολιτικό περιεχόμενο της εξέγερσης, απομονώνοντας τις φωνές της ηττοπάθειας που ήθελαν να μην γίνει κατάληψη και τα συνθήματα να περιοριστούν σε φοιτητικά αιτήματα.

 

Το ελπιδοφόρο γεγονός ότι επί 46 χρόνια χιλιάδες λαού διαδηλώνουν ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, δεν είναι μόνο εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά είναι ο ασίγαστος αγώνας ενάντια στην εξάρτηση της χώρας και τη μετατροπή της σε πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Εκφράζει στην πραγματικότητα ότι τα παραπάνω συνθήματα παραμένουν επίκαιρα.

 

Σήμερα χωρίς χούντα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές που ξαναμοιράζουν τη γη με τους ανταγωνιστές τους και καταστρέφουν χώρες και λαούς, που γεμίζουν στεριές και θάλασσες με νεκρούς και κατατρεγμένους, αποκαλούνται από τις υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις στρατηγικοί εταίροι με τους οποίους όπως λένε έχουν τις ίδιες αξίες! Πράγματι έχουν τις ίδιες αξίες όπως δείχνουν οι νόμοι που ψηφίζουν ενάντια στους εργαζόμενους , παράλληλα με την καταστολή και την τρομοκρατία που προσπαθούν να επιβάλουν.

 

Με την παραχώρηση όλης της χώρας και τη μετατροπή της σε απέραντη αμερικάνικη βάση, όχι μόνο υπηρετούν πιστά τις πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στις γειτονικές χώρες αλλά την μετατρέπουν και σε στόχο απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Όσοι έχουν αυταπάτες ότι σαν ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ θα είμαστε ασφαλείς, ας θυμηθούν τον διαμελισμό και την κατοχή της Κύπρου το 1974.

 

banner

Οι απίστευτη κυβερνητική καταστολή το τελευταίο διάστημα, η προσπάθεια να ταυτίσει τους φοιτητές με εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες, για να γίνει αποδεκτή η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι άγριοι ξυλοδαρμοί, το κλείσιμο σχολών μέχρι τις 17 Νοέμβρη ένα στόχο έχουν: να τρομοκρατήσουν, να φοβίσουν, να περιορίσουν όσο μπορούν τις αντιιμπεριαλιστικές αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Οι μαζικές διαδηλώσεις τις οποίες οργανώνει η νεολαία είναι η καλύτερη απάντηση στην τρομοκρατία. Τα ΜΜΕ όπως πάντα στην υπηρεσία του συστήματος, έχουν αναλάβει δράση. Διαστρέβλωση, παραπληροφόρηση και ελάχιστη έως καθόλου εικόνα από τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις. Δείχνουν μόνο προβοκατόρικες ενέργειες κουκουλοφόρων που επί της ουσίας στρέφονται ενάντια στους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων.

 

Σήμερα ο φασισμός, γέννημα θρέμμα και εργαλείο του καπιταλιστικού συστήματος, σηκώνει ξανά κεφάλι, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σ’ όλο τον κόσμο.

 

Το Πολυτεχνείο ήταν παραμένει και θα παραμείνει το προσκλητήριο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας.

 

ΠΥΞΙΔΑ, αριστερή εφημερίδα της Ικαρίας, Νοέμβρης 2019

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue