Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Δίκτυο Γυναικών ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. : «Η μητρότητα, ελεύθερη επιλογή για όλες τις γυναίκες του κόσμου»

Δίκτυο Γυναικών ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. : «Η μητρότητα, ελεύθερη επιλογή για όλες τις γυναίκες του κόσμου»

by ikariaki.gr
7 views

 

 

 

 

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια μέρα γιορτής, σεβασμού και αναστοχασμού.

Για τις μητέρες, βιολογικές ή μη, που πέρα από εμπόδια, ανισότητες και αδικίες προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και χωρίς τέλος φροντίδα στις κόρες και τους γιους τους, που για αυτές παραμένουν πάντα παιδιά. Ανεξάρτητα αν αντιμετωπίζουν ή όχι πολλαπλές διακρίσεις, όπως συμβαίνει για τις ανήλικες μητέρες, τις μητέρες θύματα έμφυλης βίας, τις μητέρες πρόσφυγες – μετανάστριες, τις μόνες μητέρες, τις μητέρες με αναπηρία, τις μητέρες αγρότισσες, τις μητέρες Ρομά.

Είναι σήμερα ημέρα αναστοχασμού για τις μητέρες, βιολογικές ή μη, που έχουν το βαρύ φορτίο να αλλάξουν στερεότυπα και νοοτροπίες του παρελθόντος, μαθαίνοντας στην πράξη τα παιδιά τους τι σημαίνει ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλοσεβασμός και συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου.

Μπορεί η επιστημονική πρόοδος να έχει βελτιώσει ριζικά τις συνθήκες ανατροφής των παιδιών του ανεπτυγμένου κόσμου, όμως οι σημερινές μητέρες έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά νέα εμπόδια και νέες προκλήσεις. Για να αλλάξουν μαζί με τους πατέρες τον τρόπο που μεγαλώνουν τους γιους τους και να ενδυναμώσουν τις κόρες τους ώστε να αντιμετωπίζουν δυναμικά έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις, που τις περιθωριοποιούν. Για να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μαζί με τους πατέρες εστιάζοντας στις ικανότητες και όχι στο φύλο τους.

banner

Παράλληλα, οι μητέρες σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό την ανεργία, τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού που είναι πολύ μεγαλύτερος για το γυναικείο πληθυσμό, την ελλιπή προστασία της μητρότητας στο εργασιακό περιβάλλον, τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές παιδικής φροντίδας και τις ανεπαρκείς δωρεάν παροχές υγείας.

Για το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών η μητρότητα δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση προϊόν εξαναγκασμού, αλλά ελεύθερη και συνειδητή, αποκλειστικά, επιλογή κάθε γυναίκας.

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών θεωρεί ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας της μητρότητας, να λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και εν τέλει να δημιουργήσει κίνητρα ώστε περισσότερες μητέρες να συμμετέχουν ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά στην ενεργή επαγγελματική ζωή. Είναι ευθύνη της Πολιτείας η συστηματική ενημέρωση των γυναικών για την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων βρεφών σε μαιευτήρια και ιδρύματα. Η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία των Πολιτών είναι αναγκαίο να αναδεικνύουν τις νέες προκλήσεις και να συνεργάζονται συστηματικά για την επίλυσή τους, αξιοποιώντας νέα δεδομένα και βέλτιστες πρακτικές στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας δίκαιης κοινωνίας.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας κάνουμε δημόσια μια ευχή. Η Μητρότητα να αποτελεί ελεύθερη επιλογή για όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue