Ψωμάκι εύκολο, γρήγορο ,νόστιμο που δεν θα σας αφήσει σε ηρεμία με την μεσογειακή μυρωδιά του! Σας δίνω την συνταγή απλά όπως την φτιάχνουν οι παλιές καλές νοικοκυρές!
Υλικά
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 φακελάκια μαγιά ξερή (16 γραμμάρια) ή 1 κουπά του τσαγιού προζύμι (εάν έχετε)
1 ποτηράκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.γ ζάχαρη
3 κ.γ αλάτι
3 κούπες τσαγιού χλιαρό νερό
Γέμιση
Ψιλοκομμένη ντομάτα λιαστή
Κομματάκια ελιάς
Τρίμματα απο καθούρα (Ικαριώτικο τυρί )
Εκτέλεση
1.Ρίχνουμε το αλέυρι σε μια λεκάνη και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο
2.Ρίχνουμε στη λακουβίτσα την μαγιά ή το προζύμι και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό μας και λιώνουμε με τα δάχτυλα λίγο την μαγιά.
3.Προσθέτουμε και την ζάχαρη και ξεκινάμε το ζύμωμα!
4.Μόλις ενωθούν καλά τα υλικά προσθέτω το αλάτι και το λάδι και ζυμώνω καλά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία.
Προσοχή! Καθώς ζυμώνουμε βουτάμε τα χέρια μας σε μπουνίτσες μέσα σε χλιαρό νερό ώστε να μας βοηθήσει να ομογενοποιηθέι καλά η ζύμη μας.
5.Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 6 μπαλίτσες ή σε 3 ή 4 αναλόγως σε πόσα μικρά καρβελάκια το θέλουμε
6. Βάζουμε τη γεμιση ενδιαμεσα και ζυμώνουμε να πάει παντού το υλικό
7.Βάζουμε στο ταψάκι λαδάκι και λίγο νεράκι για να κάνει το ψωμί μας κρούστα μέτά το ψήσιμο.
8.Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει ή αν βιαζόμαστε το βάζουμε για 20 λεπτά στον φούρνο στους 60 βαθμούς.
8.Προσθέτουμε αν θέλουμε σουσάμι αφού το βρέξουμε με λίγο νεράκι για να πάρει ωραίο χρώμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
9. Αφου ψηθεί (θα έχει γίνει ελαφρύ σε βάρος) το αναποδογυρίζουμε μαζί με το ταψί σε ένα μεγάλο πανί και το τυλίγουμε. Ετσι το βοηθάμε να “ιδρώσει” και να μαλακώσει η κόρα του.
Μην ξεχάσετε να φυλάξετε λίγο ζυμαράκι για προζύμι!!!!