Home ΚοινωνίαΣάμος Σάμος: Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση ετοιμότητας

Σάμος: Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση ετοιμότητας

by ikariaki.gr
6 views

H πρώτη άσκηση στο πεδίο με την κωδική ονομασία «ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ 2017», για  την  ετοιμότητα  των εμπλεκόμενων φορέων  σε ενδεχόμενο σεισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη από το πρωί με ευθύνη του Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασία κου Ευθύμιου Λέκκα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρουσία της Περιφερειάρχη κας Χριστιάνας Καλογήρου, της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου, της 79 ΑΔΤΕ και όλων των εμπλεκόμενων στην Πολιτική Προστασία υπηρεσιών καθώς και των εθελοντών πυροσβεστών Βαθέος και Παλαιοκάστρου καθώς  και διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η άσκηση αφορά στον έλεγχο υφιστάμενου σχεδιασμού δομών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Παράλληλα με την άσκηση πραγματοποιείται επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών της  Εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου στις σχολικές μονάδες.

Το σενάριο προέβλεπε περιστατικά σε διάφορα σημεία της ανατολικής πλευράς του νησιού, στις παραλίες Γάγγου, Ποσειδωνίου, στο Ευπαλίνειο και σε άλλα σημεία. Στην παραλία Γάγγου το σενάριο προέβλεπε διάσωση και απεγκλωβισμό τραυματιών, την τοποθέτηση γαιόφωνων για τυχόν εγκλωβισμένους, την διάσωση εγκλωβισμένων και την μεταφορά τους με φορείο και εναέρια με σχοινιά, με ταυτόχρονο συμβάν και κατάσβεση πυρκαγιάς στο γκρεμισμένο κτίριο. Στις δράσεις ενεπλάκησαν  όλες οι δυνάμεις υπό τον συντονισμό αξιωματικού της Πυροσβεστικής, ενώ από το κέντρο επιχειρήσεων συντόζιζε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Σάμου κος Γιώργος Στάντζος. Μετά την λήξη των δράσεων της άσκησης υπήρξε συγκέντρωση όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων στον χώρο του Μαλαγαρίου, όπου η 79 ΑΔΤΕ, είχε στήσει σκηνή υποδοχής, καθώς και παράθεσης πρόχειρου φαγητού.

Στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης της Περιφερειακής Ενότητας ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα με τα συμπεράσματα από το σύνολο των δράσεων της άσκησης,καθώς και τα εύσημα σε όλους από την Περιφερειάρχη και τον κ.Λέκκα.

Κατά την έναρξη της άσκησης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου τόνισε τη σημασία της διεξαγωγής επιχειρησιακών ασκήσεων γιατί, όπως είπε, συμβάλλουν στην αύξηση της ικανότητας και ετοιμότητας των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση  του σεισμικού κινδύνου και τη μείωση των επιπτώσεων από ενδεχόμενους σεισμούς. Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη όλων των φορέων που συμμετέχουν στην  άσκηση και των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης για τη συμβολή τους στην άρτια προετοιμασία για τη διοργάνωσή της και ευχήθηκε η ετοιμότητα του Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων να παραμείνει πάντα σε επίπεδο πρόληψης και όχι εφαρμογής.

Ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue