Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Ε.Κ. Σάμου : Η 1η του Μάη στη Σάμο

Ε.Κ. Σάμου : Η 1η του Μάη στη Σάμο

by ikariaki.gr
16 views

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα πραγματοποιήθηκε η πορεία και απεργιακή συγκέντρωση στο Βαθύ Σάμου από εκατοντάδες κόσμου όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πορείας πολλοί Τούρκοι επισκέπτες καθώς και  πρόσφυγες ενώθηκαν  μαζί με τους διαδηλωτές κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ

 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, Ρίτα Καρβούνη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: “Η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για τα συμφέροντα των πλουσίων.  Οι λαοί της Ελλάδας και Τουρκίας παρ’ όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, τους ενώνουν τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες ανάγκες….”. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο καθώς θεωρείται προαπαιτούμενο στο 4ο μνημόνιο. “Τη Κυριακάτικη αργία, μια κατάκτηση των εργατών του προηγούμενου αιώνα δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν” είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: “Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!”

Στο χώρο της συγκέντρωσης αλλά και στην μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον περίβολο του Εργατικού Κέντρου αποδόθηκε φόρος τιμής στους 200 εκτελεσμένους  της Καισαριανής, ανάμεσά τους και στους 7 Σαμιώτες και Ικαριώτες Γιάννη Καραθανάση, Γιώργο Κοντογιάννη, Ηλίας Ταλαίπωρο, Νίκος Χρυσάφη, Γιώργο Κρόκο, Γιώργο Πίττακα, Μιχάλη Τσερμέγκα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν: Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Ευανθία Ματθαίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αποστόλης Βαλαμόντης, η πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη Ρούλα Στεφανάκη. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συντάχθηκε και αναγνώστηκε η Διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών κατά του Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, που την υπογράφουν εργαζόμενοι και σωματεία από την Ελλάδα, την Τουρκία, από χώρες των Βαλκανίων. Η Διακήρυξη  διαβάστηκε σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε αυτές τις χώρες.

Η  Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αποτελεί το εφαλτήριο για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις 17η Μαΐου ημέρα ψήφισης του απαράδεκτου 4ου μνημονίου ή όποτε έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.

banner

Η Διοίκηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Χαιρετίζουμε τους απεργούς – διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς

Παίρνουμε στα χέρια μας την Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 17 Μάη

Χαιρετίζουμε τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και πανελλαδικά να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα, ώστε να περάσει το κίνημα σε φάση αγωνιστικής ανάτασης και διεκδίκησης.

Χρειάζεται και ο κλάδος μας να δώσει μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Σε αυτόν τον αγώνα να ενώσουμε τη φωνή μας και τη δράση μας με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Γι’αυτό χρειάζεται αλλαγή του αρνητικού συσχετισμού στα σωματεία και τις ομοσπονδίες μας.  Γι’ αυτό χρειάζεται αποφασιστικά να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας  στα σωματεία, στις γενικές μας συνελεύσεις. Χρειάζεται να παλέψουμε σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την ΕΕ, με την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με της ΝΔ παλιότερα, αλλά και με τη λογική της κυβερνητικής εναλλαγής για την οποία παλεύει πότε ο ένας και πότε ο άλλος, δίνοντας ψεύτικες ελπίδες στο λαό.

Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να απομονώσουμε και δυνάμεις που αυτοπροβάλλονται ενίοτε ως ανεξάρτητοι, πολέμιοι της «κομματικοποίησης» και της «απομόνωσης» που προωθούν τάχα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπέρμαχοι των μαζικών διαδικασιών που, όμως, με την πρώτη ευκαιρία κάνουν κουρελόχαρτα τις αποφάσεις των σωματείων προκειμένου να προβάλουν το «μαγαζάκι» τους. Αυτό έκαναν το Σάββατο 29/4 οι Αγωνιστικές Κινήσεις στην κοινή δράση Συλλόγου Δασκάλων και ΕΛΜΕ για το ζήτημα των διορισμών και την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς. Αφού «διαπίστωσαν» – μόνο αυτοί –  ότι ήταν περισσότεροι, προσπάθησαν να καπελώσουν την πρωτοβουλία των δύο σωματείων, παρουσιάζοντάς την ως συλλαλητήριο(!) της παράταξής τους. Μοίραζαν, επίσης, μόνο τη δική τους ανακοίνωση και όχι την κοινή των δύο σωματείων, την οποία είχαν υπερψηφίσει στο Δ.Σ.. Ας βγάλει κάθε συνάδελφος τα συμπεράσματά του…

Μαχητικά και αποφασιστικά παίρνουμε την υπόθεση της δουλειάς και της ζωής μας στα χέρια μας. Υπάρχει προοπτική. Είναι η κατεύθυνση που προτείνει το ΠΑΜΕ για την ανασύνταξη του κινήματος. Κατεύθυνση που περνά απ’ τη συμμετοχή και τη δράση του καθενός μας.

Αλλάζουμε το συσχετισμό στις εκλογές για αντιπροσώπους της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Ενισχύουμε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Δίνουμε απάντηση στο 4ο  μνημόνιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, που εντείνει το ξεζούμισμα του λαού για να δώσει ζεστό χρήμα και να αυξήσει τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Οργανώνουμε την απεργία στις 17 Μάη ή όποτε η κυβέρνηση φέρει τα μέτρα στη βουλή.

Η οργανωμένη δύναμη του λαού θα νικήσει!

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Σάμος, 1η Μάη 2017

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue