Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Ε.Κ. Σάμου : Από τις κινητοποιήσεις στη Σάμο την Τετάρτη 22/11/2017

Ε.Κ. Σάμου : Από τις κινητοποιήσεις στη Σάμο την Τετάρτη 22/11/2017

by ikariaki.gr
18 views

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου χαιρετίζει τις σημερινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων και γενικότερα του λαού των νησιών μας. Χαιρετίζει τα σωματεία, τους εμπορικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς που με αποφάσεις τους «νέκρωσαν» το νησί με το κλείσιμο όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων και συμμετείχαν στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, την φοροληστεία της κυβέρνησης, στα νέα και παλιά αντιλαϊκά μέτρα που μας φτωχοποιούν.

 

Η κινητοποίηση στα νησιά μας και η στάση εργασίας (22/11) αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση της δράσης που έχουμε αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις σε πλατείες και υπηρεσίες, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και του συλλαλητηρίου στις 14 Νοέμβρη.

Στη συγκέντρωση που έγινε από το Εργατικό Κέντρο και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ αποτελούμενη από εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, φοιτητές, συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και των σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων και της ΠΑΣΕΒΕ, αναφέρθηκε η ανάγκη σύνδεσης του αγώνα ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ με τον αγώνα συνολικά ενάντια στην φοροληστεία και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ε.Ε.

 

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία που έγινε από την πρόεδρο του Ε.Κ.Σ., Βάσω Βρυνιώτη, επισημάνθηκε ότι έγινε προσπάθεια και επαφή από το Εργατικό Κέντρο με το Επιμελητήριο Σάμου ώστε να κάνουμε κοινή συγκέντρωση σε τόπο και χρόνο στην Πλατεία Πυθαγόρα και η συγκέντρωση αυτή να είναι των σωματείων, των μαζικών φορέων, των επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων του νησιού μας, αφού κοινή είναι η πολιτική που θίγει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και κοινή πρέπει να είναι η δράση και οι διεκδικήσεις μας.

Σημειώθηκε επίσης ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό από το Επιμελητήριο, και τονίστηκε ότι το Επιμελητήριο Σάμου δεν ήθελε μια τέτοια συγκέντρωση. Εμείς εκφράσαμε ως μόνη προϋπόθεση αυτό που και ο ίδιος ο λαός των νησιών μας λέει, ότι δε μπορεί μια παλλαϊκή κινητοποίηση με δίκαια εργατικά και λαϊκά αιτήματα να μετατραπεί σε φιέστα και πασαρέλα παραπλάνησης δίνονας άφεση αμαρτιών στις αντεργατικές πολιτικές και στους εκπροσώπους τους. Δηλαδή δεν μπορούν θεσμοί όπως ο Δήμος και η Περιφέρεια που είναι δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και την εφαρμόζουν κατά γράμμα να εκφράσουν γνήσια και αυθεντικά τα λαϊκά αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων. Επισημάνθηκε επίσης ότι στην επικοινωνία που είχαμε, το Επιμελητήριο δεν αρνήθηκε να δώσει το λόγο ακόμη και στο ρατσιστικό μόρφωμα της Σάμος-ΣΟΣ, με πρόσχημα ότι όποιος διαφωνεί με την αύξηση του ΦΠΑ και ζητήσει τον λόγο θα τον έχει.

banner

 

Θεωρήσαμε, λοιπόν, στάση συνέπειας και ευθύνης να μην ενσωματώσουμε και να μην σύρουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα του νησιού μας σε μια τέτοια συγκέντρωση. Θεωρούμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και δίνουμε καθημερινά αγώνα για να βγει μπροστά ο λαός και να παλέψει για τα δίκια του και για τις σύγχρονες ανάγκες του και όχι να κάθεται να ακούει δημαγωγίες από εκπροσώπους κομμάτων που έχουν ψηφίσει το 3ο Μνημόνιο και που σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το μέτρο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας.

 

Με βάση όλα αυτά ακόμη μια φορά το ΕΚΣ χαιρετίζει και στηρίζει όλους τους εμπορικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς των νησιών μας που κινητοποιήθηκαν σήμερα, όλους τους εργαζόμενους, μικρούς αγρότες, μικρέμπορους-αυτοαπασχολούμενους που σήμερα βρίσκονταν τόσο στις συγκεντρώσεις του ΕΚΣ και του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε Σάμο και Ικαρία, όσο και στην πλατεία Πυθαγόρα.

Θεωρούμε σίγουρο ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί και θα έχουμε ευκαιρίες να σμίξουν οι δρόμοι μας προκειμένου ν’ αντιπαλέψουμε τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και να στηρίξουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως, ακόμη μια φορά, καλούμε όλους να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα απ όλα αυτά, δυναμώνοντας τους αγώνες προς όφελός τους και γυρίζοντας την πλάτη σε όλους αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική και τώρα το «παίζουν» φίλοι.

 

Στην συνέχεια της συγκέντρωσης ακολούθησε μαχητική πορεία στην παραλιακή του Βαθιού και στην Πλατεία Πυθαγόρα με συνθήματα όπως: Τα νησιά παλεύουν και θα νικήσουν τον ΦΠΑ θα καταργήσουν”, “Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, όλα τα φορτώνουνε στου λαού τη πλάτη”,  “Βάλτε τέλος στη κοροϊδία, ο ΦΠΑ τους είναι φοροληστεία”, ” Τσίπρας- Καμμένος, Φώφη – Μητσοτάκης , ψηφίσαν το μνημόνιο, πληρώνει ο κοσμάκης”. Η πορεία κατέληξε στην Εφορία όπου έγινε από τους διαδηλωτές συμβολική κατάληψη και σύντομο χαιρετισμό έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ ο Τίμος Χατζηλαγός.

Το επόμενο διάστημα δυναμώνουμε την κοινή δράση εργατών και φτωχών αυτοαπασχολούμενων, προετοιμαζόμαστε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue