Home Εκπαίδευση Αίτημα της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και διαμαρτυρίες φορέων για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων

Αίτημα της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και διαμαρτυρίες φορέων για την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων

by ikariaki.gr
11 views

Να παραμείνει εξαθέσιο το Δημοτικό Σχολείο των Φούρνων ζητά η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου έκανε σήμερα παρέμβαση στον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτρη Μπαξεβάνη για την υποστήριξη του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων να παραμείνει εξαθέσιο το σχολείο του νησιού.

 

Η κα. Καλογήρου σε επιστολή της προς τον Υφυπουργό ζητά την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, τονίζοντας ότι οι όροι της νησιωτικότητας επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης των σχολείων των ακριτικών νησιών. Επισυνάπτεται η επιστολή:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Σας επισυνάπτουμε τη ανωτέρω σχετική επιστολή του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων σχετικά με την υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων και παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε το αίτημα των κατοίκων να παραμείνει εξαθέσιο το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων.

banner

 

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να τονίσω τη σημασία στελέχωσης των σχολείων των ακριτικών μας νησιών, καθόσον οι όροι της νησιωτικότητας αυτονόητα επιβεβαιώνουν την επιτακτική αυτή ανάγκη.

 

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος παρακαλούμε για τη δική σας παρέμβαση.

 

Με τη βεβαιότητα της ανταπόκρισης σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

                             

                                         Με εκτίμηση,

                                            Χριστιάνα Δ. Καλογήρου

                      Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

 

 

 

 

Κ.Ο.Β.  ΦΟΥΡΝΩΝ

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  ΓΙΑ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΘΕΣΕΩΝ  ΣΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΣΧΟΛΕΙΟ  ΤΩΝ  ΦΟΥΡΝΩΝ

 

Πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η νέα σχολική χρονιά, ανακοινώθηκε η υποβάθμιση  του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων από 6θέσιο που είναι  σήμερα, σε 4θέσιο, έπειτα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου.

Σαν να μην έφταναν τα μυριάδες προβλήματα των ακριτικών νησιών των Φούρνων σε                          Υγεία– Πρόνοια, συγκοινωνίες κ.α εξαιτίας της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής , τώρα έρχεται να προστεθεί και η συγχώνευση τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει: Περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης για τους μαθητές των Φούρνων αλλά και κατάργηση θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, στα πλαίσια του εξορθολογισμού του κόστους στην εκπαίδευση, χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Προχωρά σε νέο μαζικό κύμα υποβιβάσεων-συμπτύξεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων.

 

Τώρα πια ξέρουμε καλά τι νέο έφερε και τι φέρνει το «νέο σχολείο»: λιγότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς, περισσότερα παιδιά μέσα σε κτίρια-κονσέρβες, χειρότερα βιβλία, μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία και όλα αυτά για την εξυπηρέτηση των χορηγών και των επιχειρήσεων.

Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς δεν πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση. Δεν μπορεί να δεχτούμε το 2017 να μην έχουν όλα τα παιδιά αντίστοιχα καταρτισμένους εκπαιδευτικούς για κάθε μάθημα, για κάθε τάξη.

 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους των Φούρνων, τους μαθητές και τους γονείς τους σε γενικό ξεσηκωμό απαιτώντας :

  • Να πάρει πίσω η συγκυβέρνηση και τα στελέχη της στην Εκπαίδευση, την απόφαση για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων.
  • Μαζικούςδιορισμούςμόνιμωνεκπαιδευτικώνγιατηνκάλυψηόλωντωνκενών.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία

 

Διεκδικούμε:

  • Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν 12χρονη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε όλα τα παιδιά ως τα 18 τους χρόνια να διαπαιδαγωγούνται και να μορφώνονται, για να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους.

 

 

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Η πραγματικότητα που ζούμε είναι λίγο-πολύ γνωστή. Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά πάλι με τους χειρότερους οιωνούς, με μηδενικούς διορισμούς στην Εκπαίδευση, σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου (“Νέο Λύκειο”) σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση, μείωση λειτουργικών κενών και αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία). Όλα αυτά επιτάσσουν την ανάγκη να παλέψουμε για τη ζωή που αξίζει σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους μαθητές μας.

 

Σε αυτό το αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο, που επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων, με έγγραφο προς τις  Διευθύνσεις  Π.Ε και Δ.Ε στις 11/8 για  «Προγραμματισμό ενεργειών με σκοπό την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» το Υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε συνεχείς συνεδριάσεις (από 31/8-8/9) ώστε να ορίσουν υπεραριθμίες και πλεονάζον προσωπικό. Πορίσματα αυτών των συνεδριάσεων για την περιοχή μας είναι ο υποβιβασμός του Δ.Σ. Φούρνων Κορσεών από 6/θέσιο σε 4/θέσιο και κενά τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν. Το ΠΥΣΠΕ Σάμου εμφανίζει μόνο 13 κενά για δασκάλους στη Β΄ Σάμου, ενώ οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, όπως δάσκαλος ολοημέρου στο Δ.Σ. του Ξυλοσύρτη και 2 δάσκαλοι στο Δ.Σ. Φούρνων.

 

Η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αφού τον πρόσφατο Ιούνιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχώρησε σε μαζικό κύμα υποβιβάσεων-συμπτύξεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, το μεγαλύτερο μετά από αυτό της Διαμαντοπούλου. «Εξαφάνισε» 363 τμήματα δημοτικών και 106 τμήματα νηπιαγωγείων και καθώς φαίνεται το πηγάδι δεν έχει πάτο.

Μονιμοποιώντας με το ΠΔ 79/2017 όλες τις  αντιεκπαιδευτικές  ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων σε Γενική-Ειδική και Προσχολική Αγωγή, η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ε.Ε-ΟΟΣΑ και  των κελευσμάτων του ΣΕΒ για την παιδεία που απαιτούν εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

 

Αντί να καλύψει όλα τα κενά με μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων σε συνεδριάσεις με σκοπό την κατανομή τάξεων και τη διαπίστωση κενών και πλασματικών (σε σχέση με τις πραγματικές  ανάγκες) πλεονασμάτων οδηγώντας τους συναδέλφους σε υποχρεωτική κινητικότητα.

 

Διατηρώντας το αντιπαιδαγωγικό όριο των μέγιστου αριθμού των 25 μαθητών ανά τμήμα και νομιμοποιώντας την ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους, το Υπουργείο ψάχνει να βρει συνενόχους στο να τσακίσει μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, καταδικάζοντας και τους αναπληρωτές σε χρόνια αδιοριστία και ανεργία.

Το Ενιαίο Σχολείο που ισχυρίζεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε ενιαίο ούτε καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αφού διαμορφώνει το πρόγραμμά του με όσους εκπαιδευτικούς «περισσεύουν».

Ζητάμε την  κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού  πλαισίου σε  Γενική και Ειδική Αγωγή.

 

  • Καμία υποβάθμιση-κατάργηση-συγχώνευση σχολικών μονάδων.
  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε κατανομή τμημάτων εφόσον λείπουν δάσκαλοι σε τμήματα.
  • Καμία ανάθεση ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες) να διδάσκονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ειδικότητες.
  • Καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να ζητήσουν συμπλήρωση ωραρίου με ενισχυτική διδασκαλία.
  • Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο, υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.

Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, και 20 στις υπόλοιπες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.

  • Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.
  • Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.
  • Καμία συμπλήρωση ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.

 

Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των μαθητών απαιτούμε με την έναρξη της χρονιάς ΑΜΕΣΑ μέτρα στήριξης της λειτουργίας των σχολείων, έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη των άμεσων αναγκών καθώς και των απαραίτητων επισκευών, δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπουργείου. Άμεση χρηματοδότηση των Νηπιαγωγείων από τις Σχολικές Επιτροπές για όλα τα αναλώσιμα. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε σε:

  • Την Δευτέρα 11/9/2017 στάση εργασίας από τις 8 ως 10:30 ενάντια στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων (του Δ.Σ. Φούρνων στην περιοχή μας) και με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών.

                           

Να μην περάσουν η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!

 

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

 

Διεκδικούμε αταλάντευτα:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

 

 

 

 

Επείγουσα επιστολή του κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για το Δημοτικό Σχολείο Φούρνων

Προς: -Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη

 

Θέμα: «Ζητήματα λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων, νομού Σάμου»

 

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών, στο νομό Σάμου, είναι μια περιοχή της ελληνικής επικράτειας με γεωγραφικές, παραγωγικές  και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες. Ο πληθυσμός των Φουρνιωτών, μικρός σε αριθμό αλλά δυναμικός ως προς τα κοινωνικά και οικονομικά του χαρακτηριστικά, βρίσκεται σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή.

Η διατήρηση του μαθητικού πληθυσμού και η ανάπτυξη των μαθησιακών του δεξιοτήτων είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση συνολικά του πληθυσμού στους Φούρνους, αλλά και για τη στήριξη  της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτά τα πλαίσια και με δεδομένη την διάθεση και την πολιτική ευαισθησία τόσο τη δική σας όσο και του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι σημαντική η διατήρηση και ενίσχυση του χαρακτήρα του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων, η ενδυνάμωση με το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό, ώστε τόσο το Δημοτικό σχολείο των Φούρνων όσο και τα Δημοτικά στη Θύμαινα και τη Χρυσομηλιά να λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα.

Αναμένοντας τις ενέργειές σας,

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Σεβαστάκης

Βουλευτής Σάμου,

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

 

 

 

Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Φούρνων.

 

Με τους χειρότερους όρους ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στους Φούρνους Ικαρίας, αφού έπειτα από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στις 1/9/2017, ανακοινώθηκε ο λειτουργικός υποβιβασμός  του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων από 6θέσιο που είναι  σήμερα, σε 4θέσιο.

Σαν να μην έφταναν τα μυριάδες προβλήματα και οι ελλείψεις των ακριτικών νησιών των Φούρνων σε Υγεία, Πρόνοια, συγκοινωνίες κ.ά. εξαιτίας της συγκεκριμένης εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, τώρα έρχεται να προστεθεί και η συγχώνευση τμημάτων του Δημοτικού Σχολείου. Αυτό πρακτικά σημαίνει: περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας εκπαίδευσης για τους μαθητές των Φούρνων αλλά και κατάργηση θέσεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η παραπάνω απόφαση είναι ένα κομμάτι στο παζλ της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιδιώκει τη μείωση του κόστους της εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης θέσεων και το έχει καταφέρει μέσα από ένα σωρό κυβερνητικά μέτρα των τελευταίων χρόνων (αύξηση ελαχίστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα, αναθέσεις μαθημάτων ειδικοτήτων, μείωση ωραρίου σχολικού προγράμματος κ.λ.π.). Είναι μια στυγνή προσπάθεια γενικευμένης αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη και «εξοικονόμησης» εκπαιδευτικών που χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Μόνο που οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε περιοχές όπως αυτή των Φούρνων Ικαρίας είναι κάτι παραπάνω από αριθμοί. Γιατί η επιδείνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε αυτά τα νησιά αναγκάζει τις οικογένειες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους αναζητώντας καλύτερη εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Γιατί οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται σε αυτά τα νησιά αναγκάζονται να ζήσουν μακριά από τις οικογένειές τους, μακριά από όλους και όλα επωμιζόμενοι το υψηλό κόστος της ζωής στο νησί ακόμα και με μισθό μειωμένου ωραρίου.

Μόνο που το δικαίωμα να έχουν οι μαθητές των ακριτικών περιοχών της χώρας δάσκαλο σε κάθε τάξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το μοναδικό εισιτήριο στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά που λόγω του αποκλεισμού που βιώνουν έχουν ελάχιστες ευκαιρίες μάθησης.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για τον υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου των Φούρνων.
  • Να έχουν όλα τα παιδιά που κατοικούν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων καταρτισμένους εκπαιδευτικούς για κάθε μάθημα, για κάθε τάξη από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς.
  • Να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των ακριτικών περιοχών με μόνιμο προσωπικό.
Οι βουλευτές
Σταύρος Τάσσος

Μανώλης Συντυχάκης

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

ekpaideu[email protected]

 

Α.Π.: ,

ΠΡΟΣ:

Μέλη του Συλλόγου

Δ/νση Π.Ε Σάμου

 

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2017

 

Κηρύσσουμε  Την Δευτέρα 11/9/2017 στάση εργασίας από τις 8 ως 11  ενάντια στον υποβιβασμό σχολικών μονάδων (του Δ.Σ. Φούρνων στην περιοχή μας) και με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue