Home ΚοινωνίαΠολιτικήΠολιτικές Ομιλίες Τ. Ε. Σάμου ΚΚΕ : Μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην ομιλία του κ. Ν. Σοφιανού στη Σάμο

Τ. Ε. Σάμου ΚΚΕ : Μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην ομιλία του κ. Ν. Σοφιανού στη Σάμο

by ikariaki.gr
3 views

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

30/3/18

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με έντονο ενδιαφέρον ανταποκρίθηκε και συμμετείχε ο λαός της Σάμου στο κάλεσμα της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ στην πολιτική συγκέντρωση που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας με ομιλητή το μέλος του ΠΓ Ν. Σοφιανό (29/3). Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν:  “Καμία αμφισβήτηση – καμία αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο. Όχι στο δηλητήριο του εθνικισμού. Τώρα να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

Ο ομιλητής ανέπτυξε τις εκτιμήσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, τους γενικότερους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καθώς και για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας και την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό της μαζικής συγκέντρωσης στη Σάμο ήταν το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για όλα αυτά. Οι ερωτήσεις που έκαναν οι συγκεντρωμένοι στον Ν. Σοφιανό ήταν πολλές, όπως για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ξεχωρίζοντας το ονοματολογικό των Σκοπίων, για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για το πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαός σε περίπτωση άμεσης πολεμικής εμπλοκής.

Το στέλεχος του Κόμματος ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Σκοπιανό, αναδεικνύοντας ότι οι διεργασίες στα Βαλκάνια επιταχύνονται για να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», και τόνισε ότι η επιδιωκώμενη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας και αποσταθεροποίησης. Πραγματική λύση, υπογράμμισε, σημαίνει εξάλειψη των αλυτρωτισμών, του εθνικισμού, εξασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων, δηλαδή αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, που αποτυπώνει αυτούς τους αλυτρωτισμούς.

banner

Στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου φέρει τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επομένως καμιά ασφάλεια δεν μπορεί να νιώθει ο λαός από τη βαθύτερη εμπλοκή στους σχεδιασμούς τους, όπως τον καλούν να κάνει η κυβέρνηση αλλά και δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πηγαινοέρχονται στο ΝΑΤΟ και την αμερικάνικη πρεσβεία.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, τα θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Σάμο, είπε ότι είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πανηγύριζε για αυτήν τη συμφωνία και ότι με πρόσχημα τις προσφυγικές ροές γέμισε το Αιγαίο ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που ελέγχουν το πέρασμα των ρωσικών πολεμικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι μόνη λύση είναι το αίτημα για τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων. “Να τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα και να πάνε στις χώρες προορισμού τους” είπε.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής, το μέλος του ΠΓ κάλεσε σε πάλη ενάντια σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων και διεθνών συνθηκών. Υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, αν επιτεθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική κυβέρνηση που θα κάνει τον πόλεμο, να μη δείξει ανοχή στην αστική τάξη, που συμμετέχει στον πόλεμο για τα δικά της συμφέροντα. Ανέδειξε την ανάγκη αυτή η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να οδηγήσει στην ανατροπή της σημερινής εξουσίας, στην κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, ώστε ο λαός να ζήσει με ευημερία, χωρίς πολέμους για τα κέρδη των καπιταλιστών.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue