Home ΚοινωνίαΑιγαίο Στρατής Κόρακας: Από τους «τουριστικούς» σχεδιασμούς κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο

Στρατής Κόρακας: Από τους «τουριστικούς» σχεδιασμούς κερδισμένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο

by ikariaki.gr
16 views

Ως κοροϊδία χαρακτήρισε την άποψη ότι με την εφαρμογή του σχεδίου «Στρατηγικής  και Δράσεων για υποβολή πρότασης στο πλαίσιο πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Βόρειο Αιγαίο” για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018-2020» θα συρρεύσουν οι τουρίστες κατά χιλιάδες και θα κερδίζουν όλοι, ο Στρατής Κόρακας, περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βορείου Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου για την έγκριση αυτού του σχεδίου.

Όπως επισήμανε, το σχέδιο αυτό «συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Τουρισμού και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ. Ανάλογες μελέτες έχουν συνταχθεί σε πολλές άλλες Περιφέρειες, με σχεδόν ίδιους προσανατολισμούς».

Άλλωστε, όπως είπε, «είναι γνωστό ότι  ο τουρισμός συγκεντρώνεται σε 4 περιοχές, στις οποίες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια μεγάλες αλυσίδες και όμιλοι. Είναι κοροϊδία να καλλιεργείται η άποψη ότι τάχα με την εφαρμογή του σχεδίου θα συρρεύσουν οι τουρίστες κατά χιλιάδες και θα κερδίζουν όλοι. Η διοχέτευση της τουριστικής κίνησης καθορίζεται πρωταρχικά από διεθνείς τουριστικούς ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία, δευτερευόντως επιδρούν παράγοντες όπως π.χ. το Προσφυγικό κλπ. Οι τέτοιες τουριστικές επενδύσεις δεν θα αμβλύνουν την ανισομετρία στα νησιά  και δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους,  αλλά θα τις οξύνουν. Η πείρα από τις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αυτό αποδεικνύει (π.χ. Ρόδος, Κρήτη)».

Σημείωσε επίσης πως «είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον συγκεκριμένων επιχειρηματιών και ομίλων για επενδύσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου. Δεν θα κερδίσουν λοιπόν όλοι από τους σχεδιασμούς, αλλά συγκεκριμένοι όμιλοι. Το συζητούμενο “επιχειρησιακό πρόγραμμα” ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό και όχι για το πώς θα ικανοποιηθεί η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Στον καπιταλισμό η αναψυχή είναι ένα ακριβό εμπόρευμα. Στους σχεδιασμούς κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη αγορών ξένων τουριστών, “υψηλού εισοδήματος”, όπως αναφέρεται, που θα αφήνουν πολλά έσοδα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια».

banner

Υπογράμμισε, παράλληλα, πως «η  ανάπτυξη του τουρισμού πάει χέρι – χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο, με εντατικά εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ΣΣΕ, μειωμένους μισθούς κλπ. Η πείρα από τις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αυτό αποδεικνύει. Από την αξιοποίηση ΠΟΠ (σ.σ. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και τα ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό, θα κερδίσουν κατά κύριο λόγο οι καπιταλιστικές μεταποιητικές μονάδες που παίρνουν τις πιστοποιήσεις και τα κονδύλια και όχι οι φτωχομεσαίοι αγρότες που κι αυτοί θα είναι  θύματα εκμετάλλευσης  από τους πρώτους. Σημειώνουμε ακόμη ότι η προτεινόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού συνοδεύεται από την κατάργηση του  μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας, πράγμα που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της υποκρισίας όλων αυτών που μας υπόσχονται “λαγούς με πετραχήλια”. Επίσης, στο εν λόγω “επιχειρησιακό πρόγραμμα” γίνεται φανερό ότι η προτεινόμενη  τουριστική ανάπτυξη δεν  σημαίνει και  υλοποίηση των  αναγκαίων έργων αντισεισμικής  θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών. Αντίθετα προβλέπει μετατροπή των νησιών μας ουσιαστικά  σε “σκαντζόχοιρους” με επέκταση των ανεμογεννητριών. Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την παράδοση των φυσικών πόρων των νησιών στην επιχειρηματική εκμετάλλευση και συχνά στην κακοποίηση, στα όνομα  της τουριστικής προβολής και αξιοποίησης» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «από την υλοποίηση των σχεδιασμών τουριστικής ανάπτυξης θα κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι αυτοαπασχολούμενοι».

Υπενθύμισε πως παρόμοια εισήγηση για την τουριστική προβολή και  ανάπτυξη του Β. Αιγαίου δεν γίνεται πρώτη φορά. Ανάλογη μελέτη συντάχθηκε από τον ΕΟΤ το 2003 με τους ίδιους προσανατολισμούς πάνω – κάτω. Κάτι παρόμοιο συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βόρειου Αιγαίου και το Δεκέμβρη του 2016 χωρίς όμως καμιά ενημέρωση για το τι πρόσφερε ο προσανατολισμός αυτός  στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τα τελευταία 15 χρόνια, για την πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων – βιοτεχνών, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων – ψαράδων.

Ο Στρατής Κόρακας τόνισε πως τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν ακριβά την καπιταλιστική κρίση, συχνά με την υγεία ακόμα και τη ζωή τους. Ζουν έμμεσα τις συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων με ευθύνη κυβέρνησης – ΕΕ – ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ έχει πατήσει γερά πόδι στην περιοχή, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους νησιώτες σε περίπτωση σύρραξης.

«Εμείς ως “Λαϊκή Συσπείρωση” και ως ΚΚΕ -κατέληξε- αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με μια άλλη, διαμετρικά αντίθετη αντίληψη: Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματος στις διακοπές, στην ανάπαυση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, δικαίωμα που ήταν ιερό και κατοχυρωμένο στις συνθήκες του σοσιαλισμού, αλλά που στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει γίνει άπιαστο όνειρο, ενώ  για πολλούς, που δουλεύουν στον τουρισμό, έχει καταντήσει  πραγματικός εφιάλτης. Φυσικά καταψηφίζουμε κάτι που είναι προκλητικά αντίθετο με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

 

Αναδημοσίευση από : https://www.902.gr

 

Παρέμβαση της ΛΑΣ για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018 – 2020»

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφ. Συμβούλιο (28/11/17) κατά τη συζήτηση της εισήγησης «Έγκριση Σχεδίου Στρατηγικής & Δράσεων για υποβολή πρότασης στο πλαίσιο πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο» για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2018 – 2020»

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο περιφ. Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στρατής Κόρακας, είπε:

«Θα αναφερθώ κυρίως στη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας την προβολή της οποίας πραγματεύεται η εισήγηση

-Παρόμοια εισήγηση για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Β. Αιγαίου, δεν γίνεται πρώτη φορά. Ανάλογη μελέτη συντάχθηκε από τον ΕΟΤ το 2003 με τους ίδιους προσανατολισμούς πάνω-κάτω. Κάτι παρόμοιο συζήτησε το ΠΣΒΑ και το Δεκέμβρη του 2016. Δεν έχουμε όμως, μέχρι σήμερα, καμιά ενημέρωση για το τι πρόσφερε ο προσανατολισμός αυτός στην ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά τα τελευταία 15 χρόνια, για την πλειοψηφία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων-βιοτεχνών, των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων – ψαράδων. Μήπως βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας, μήπως αντιμετωπίστηκε η ανεργία, μήπως σταμάτησε το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, των ψαράδων, κτηνοτρόφων; Μήπως είδαν να βελτιώνεται η ζωή τους;

Ο πληθυσμός στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου (που φυσικά χαρακτηρίζεται από ανισομετρία στη συγκέντρωση του πληθυσμού) μειώθηκε σημαντικά στα 15 αυτά χρόνια, σύμφωνα και με την τελευταία απογραφή,, σε σχεδόν όλα τα νησιά.

Σήμερα ζουν τις συνέπειες από την καπιταλιστή κρίση. Τα λαϊκά στρώματα την πληρώνουν ακριβά, συχνά με την υγεία ακόμα και τη ζωή τους. Ζουν έμμεσα τις συνέπειες από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με τα νησιά να έχουν μετατραπεί σε απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων με ευθύνη κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ, ενώ το ΝΑΤΟ έχει πατήσει γερά πόδι στην περιοχή, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους νησιώτες, σε περίπτωση σύρραξης. Δηλαδή τα νησιά πληρώνουν πολλαπλά τις συνέπειες των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό επιδρά φυσικά και στον τουρισμό.

Το συζητούμενο «επιχειρησιακό πρόγραμμα για την τουριστική προβολή Περιφέρειας Β. Αιγαίου 2018-2220» συντάχθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Τουρισμού και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις απαιτήσεις του ΣΕΤΕ. Ανάλογες μελέτες έχουν συνταχθεί σε πολλές άλλες περιφέρειες, με σχεδόν ίδιους προσανατολισμούς.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο τουρισμός συγκεντρώνεται σε 4 περιοχές, στις οποίες έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια μεγάλες αλυσίδες και όμιλοι. Είναι κοροϊδία να καλλιεργείται η άποψη ότι τάχα με την εφαρμογή του σχεδίου θα συρρεύσουν οι τουρίστες κατά χιλιάδες και θα κερδίζουν όλοι. Η διοχέτευση της τουριστικής κίνησης καθορίζεται πρωταρχικά από διεθνείς τουριστικούς ομίλους με κριτήριο την κερδοφορία, δευτερευόντως επιδρούν παράγοντες, όπως π.χ. το προσφυγικό κλπ. Οι τέτοιες τουριστικές επενδύσεις δεν θα αμβλύνουν την ανισομετρία στα νησιά, και δεν θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους, αλλά θα τις οξύνουν. Η πείρα από τις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αυτό αποδεικνύει (π.χ. Ρόδος, Κρήτη).

-Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον συγκεκριμένων επιχειρηματιών και ομίλων για επενδύσεις στα νησιά του Β. Αιγαίου. Δεν θα κερδίσουν λοιπόν όλοι από τους σχεδιασμούς, αλλά συγκεκριμένοι όμιλοι.

– Το συζητούμενο «επιχειρησιακό πρόγραμμα» ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο από το εξωτερικό τουρισμό και όχι για το πώς θα ικανοποιηθεί η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών για φθηνές και ποιοτικές διακοπές. Στον καπιταλισμό η αναψυχή είναι ένα ακριβό εμπόρευμα. Στους σχεδιασμούς κύριο μέλημα είναι η ανάπτυξη αγορών ξένων τουριστών, «υψηλού εισοδήματος», όπως αναφέρεται, που θα αφήνουν πολλά έσοδα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι προφανώς ο λόγος που δεν γίνεται καμιά αναφορά στα πανάκριβα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πρέπει να πούμε ακόμα ότι η ανάπτυξη του τουρισμού πάει χέρι-χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον κλάδο, με εντατικά εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ΣΣΕ, μειωμένους μισθούς κλπ. Η πείρα από τις περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αυτό αποδεικνύει ..

 Από την αξιοποίηση ΠΟΠ και τα ΠΓΕ, την διασύνδεση τους με τον τουρισμό, θα κερδίσουν κατά κύριο λόγο οι καπιταλιστικές μεταποιητικές μονάδες που παίρνουν τις πιστοποιήσεις και τα κονδύλια και όχι οι φτωχομεσαίοι αγρότες που κι αυτοί θα είναι θύματα εκμετάλλευσης από τους πρώτους..

-Σημειώνουμε ακόμη ότι η προτεινόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού συνοδεύεται από την κατάργηση του  μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά μας, πράγμα που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της υποκρισίας όλων  αυτών που μας υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια».

-Επίσης, στο εν λόγω «επιχειρησιακό πρόγραμμα» γίνεται φανερό ότι η προτεινόμενη τουριστική ανάπτυξη δεν σημαίνει και υλοποίηση των  αναγκαίων έργων αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών. Αντίθετα προβλέπει μετατροπή των νησιών μας, ουσιαστικά σε «σκαντζόχοιρους» με επέκταση των ανεμογεννητριών. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη ανοίγει το δρόμο για την παράδοση των φυσικών πόρων ν των νησιών στην επιχειρηματική εκμετάλλευση και συχνά στην κακοποίηση, στα όνομα της τουριστικής προβολής και αξιοποίησης.

Από την υλοποίηση των σχεδιασμών τουριστικής ανάπτυξης θα κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, οι ψαράδες, οι αυτοαπασχολούμενοι.

Σε τελευταία ανάλυση, πρόκειται για ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που ως στόχο θέτει την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των πάντων για την προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα με αποκλειστικό στόχο την επίτευξη του μέγιστου κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό. Αυτοί, εξάλλου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, διεθνείς και εγχώριοι, καθορίζουν και την τουριστική κίνηση με κριτήριο την υψηλότερη κερδοφορία.

Εδώ είναι και η βασική μας διαφορά: Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως ΚΚΕ αντιμετωπίζουμε τον τουρισμό με μια άλλη, διαμετρικά αντίθετη αντίληψη: Βασικός μας στόχος είναι η διασφάλιση του στοιχειώδους δικαιώματος στις διακοπές. στην ανάπαυση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, δικαίωμα που ήταν ιερό και κατοχυρωμένο στις συνθήκες του σοσιαλισμού, αλλά που στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει γίνει άπιαστο όνειρο, ενώ για πολλούς,, που δουλεύουν στον τουρισμό, έχει καταντήσει πραγματικός εφιάλτης

Πράγματι, είναι γνωστό ότι στον τομέα αυτό, που πολλοί αρέσκονται να τον αποκαλούν ως τη «βαρεία βιομηχανία» της χώρας, επικρατούν κατά κανόνα, για τους εργαζόμενους, συνθήκες εργασίας «γαλέρας», σκληρής, βαριάς και ανθυγιεινής δουλειάς με ατέλειωτα ωράρια, κακοπληρωμένη, συχνά χωρίς ρεπό και χωρίς πληρωμή των υπερωριών, συνήθως χωρίς ασφάλεια ή με περιορισμένα ένσημα, όσα θέλει ο εργοδότης. Και αυτά συμβαίνουν ενώ έχουμε ραγδαία εκτίναξη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τουρισμό.

Είναι επίσης γνωστό ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η δουλειά ή ένα μέρος της δουλειάς βγαίνει από νέους και νέες που έρχονται συνήθως από την Δυτ. Ευρώπη, χωρίς αμοιβή, χωρίς ασφάλεια, που πρέπει να είναι και ευχαριστημένοι γιατί «κάνουν τσάμπα διακοπές”. Για όλο αυτό τον μεσαίωνα η εισήγηση δεν βρήκε, φυσικά, ούτε μια λέξη να πει.

Φυσικά καταψηφίζουμε κάτι που είναι προκλητικά αντίθετο με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της μέγιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.alithia.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue