Home ΚοινωνίαΗ Ικαρία Τώρα Ο Δήμος Ικαρίας και το Ε.Κ. Σάμου για τις κινητοποιήσεις στην Ικαρία για την υγεία

Ο Δήμος Ικαρίας και το Ε.Κ. Σάμου για τις κινητοποιήσεις στην Ικαρία για την υγεία

by ikariaki.gr
7 views

Άγιος Κήρυκος 20/2 /2018

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ                

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

Σχετικά με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων

                                    

   Σχετικά με την κινητοποίηση των συλλόγων γονέων στις 22/2/2018 που αφορούν την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με την ειδικότητα του παιδιάτρου, ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:.

« Η δημοτική αρχή Ικαρίας για μια ακόμα φορά εκφράζει την στήριξη της στις δίκαιες κινητοποιήσεις των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων της Ικαρίας. Συμπαρατασσόμαστε στην διεκδίκηση του δικαίου αιτήματος διασφάλισης συνεχούς  παρουσίας παιδιάτρου 12 μήνες τον χρόνο στο νησί,  και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με την στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας με την αναγκαία ειδικότητα του παιδιάτρου. 

 Ο δήμος Ικαρίας δήλωσε από την αρχή παρών σε αυτό το κάλεσμα, παρεμβαίνοντας άμεσα τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο όσο και στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου. Άλλωστε ο δήμος Ικαρίας για αυτά τα θέματα -και όχι -μόνο έχει εκφράσει την άποψη του από το 2015, διατυπώνοντας συγκεκριμένη θέση η οποία μάλιστα αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (160-2015). Με την οποία καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας. Με αυτές τις θέσεις έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε δυο παραστάσεις και δυο κινητοποιήσεις με την συμβολή φορέων της Ικαρίας και των παροικιακών οργανώσεων της Αττικής στο υπουργείο υγείας».

banner

Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή καλούν τους κατοίκους της Ικαρίας, και όσους μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην υπάρχουσα στελέχωση των  δομών υγείας του νησιού, να αντισταθούν οργανωμένα. Με επόμενο  βήμα τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας των συλλόγων γονέων την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 12:00 το Μεσημέρι  στο νοσοκομείο της Ικαρίας  .

 Επισυνάπτεται  το πλαίσιο διεκδικήσεων για τα θέματα  υγείας όπως καθορίστηκε με την 160-2015  ομόφωνη  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ικαρίας .

 

 Η Θέση του Δήμου Ικαρίας για τα προβλήματα υγείας

Όλη η λογική μας  περιγράφεται με τη φράση:

«Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο Ικαρίας. 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,  3)  Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.
 • Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου.
 • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.

Πλαίσιο αιτημάτων για  Ικαρία    

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.
 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του Αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδιάτρου, ΩΡΛ.
 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες. (Στους τομείς εστίασης – διανομής και ιματισμού-πλυντηρίων έχουν απομείνει 3 εργαζόμενες – Στη νοσηλευτική υπηρεσία υπάρχει έλλειψη ιδιαιτέρως τραυματιοφορέων- Στην τεχνική υπηρεσία  υπηρετεί μόνο 1 συντηρητής- Χρειάζεται βοηθός φαρμακείου).                                     
 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού
 • Σταθμός Αιμοδοσίας.
 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

 

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού, ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του).
 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
 • Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Πρόληψη:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

 

 

 

Σάμος,  19 Φλεβάρη  2018  

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 12 μ.μ. στο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, διαρκώς επιδεινώνουν την κατάσταση για τους εργαζόμενους και το λαό στα νησιά μας, σε σημείο εγκληματικό. Όλες οι δομές υγείας στο νομό μας, είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και αναλώσιμων, λόγω υποχρηματοδότησης. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζουν, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και κατ’ επιταγή των καπιταλιστών και της ΕΕ, να βλέπουν την Υγεία ως κόστος και εμπόρευμα.

Στην Ικαρία η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στο Νοσοκομείο  απουσιάζει από το νησί με εκπαιδευτική άδεια. Η θέση της δεν αναπληρώθηκε από άλλο παιδίατρο. Αντίστοιχα δεν υπάρχει ειδικότητα παιδιάτρου στο Κ.Υ.  Ευδήλου και στα υπόλοιπα Π.Ι. του νησιού. Αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης παιδιάτρων στις δημόσιες μονάδες υγείας είναι να μένει ουσιαστικά ακάλυπτος ο παιδικός πληθυσμός του νησιού τόσο για τις πάγιες υγειονομικές τους ανάγκες, όσο και για τις έκτακτες που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμα και για την ζωή τους. Η υποκατάσταση των παιδιάτρων από τους γιατρούς γενικής ιατρικής, που είναι συνήθης πρακτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αναγκαίες εξειδικευμένες υπηρεσίες που απαιτούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας των παιδιών.

Η έλλειψη παιδιάτρων συμβάλει ώστε σχεδόν καθημερινά να καταγράφονται περιστατικά μεταφοράς ασθενών, είτε στη Σάμο είτε στην Αθήνα.  Στην Ικαρία αλλά και τους  Φούρνους κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα νησιά είναι αποκλεισμένα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυξάνοντας έτσι την ανασφάλεια των γονιών και συνολικά των κατοίκων, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδιάτρου.

      Δεν πάει άλλο! Είμαστε μαζί στον αγώνα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών στην Υγεία, με τους Συλλόγους Γονέων των Σχολείων της Ικαρίας, τα σωματεία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

 

Καλούμε όλο τον Ικαριακό λαό στην Πανικάρια Συγκέντρωση την

Πέμπτη 22 Φλεβάρη και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Ικαρίας

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

 • Να προσληφθεί άμεσα δεύτερος παιδίατρος στο Νοσοκομείο της Ικαρίας και παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου προκειμένου να υπάρχει κάλυψη για όλο το νησί 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
 • Όλες οι μονήρεις θέσεις ανά ειδικότητα γιατρών του νοσοκομείου να γίνουν τουλάχιστον διπλές, με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
 • Άμεση λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού -Σταθμού Αιμοδοσίας-Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας
 • Αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
 • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
 • Προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας. Όλη την αναγκαία, σύγχρονη υλικοτεχνική υποστήριξη για Νοσοκομείο-Κέντρα Υγείας – Αγροτικά Ιατρεία ώστε να νιώθουν ασφάλεια τόσο οι κάτοικοι και επισκέπτες των νησιών μας, όσο και οι εργαζόμενοι.
 • Αυτόνομο, πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες μας σε 24ωρη βάση στα νησιά μας
 • Κανένας άνεργος και ΑΜΕΑ ανασφάλιστος και χωρίς ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue