Home Η Ικαρία ΠαντουΙκαριακή Ομογένεια Οι Ικαριώτες ΗΠΑ-Καναδά σε συνέδριο μακροζωίας

Οι Ικαριώτες ΗΠΑ-Καναδά σε συνέδριο μακροζωίας

by ikariaki.gr
13 views

Μέλη της Πανικαριανής Αδελφότητας ΗΠΑ- Καναδά σε πρόσφατη φωτογραφία.

Στο μέσο ο πρόεδρος Γιώργος Παράλεμος. Φωτογραφία αρχείου: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Πασίγνωστη σ’ όλη την υφήλιο για την παροιμιώδη μακροζωία των κατοίκων της, η Ικαρία ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Αύγουστο το 1ο Βιωματικό Συνέδριο Μακροζωίας, στην διοργάνωση του οποίου συνδράμει ενεργά η Πανικαριακή Αδελφότητα ΗΠΑ και Καναδά, ενώ τις εργασίες του έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν και δημοσιογράφοι γνωστών περιοδικών από την Νέα Υόρκη.

«Είναι το πρώτο συνέδριο αυτής της μορφής που φιλοξενείται στην Ικαρία και στόχος του είναι να προβληθεί η ιδέα της ευτυχισμένης μακράς ζωής που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του νησιού» αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τα μέλη της η Πανικαριακή Αδελφότητα, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γιώργος Παράλεμος.

Ενδιαφέρον είναι ότι το συνέδριο εστιάζει και αναλύει τα πέντε βήματα της μακροζωίας όπως τα περιγράφουν οι διοργανωτές του και τα οποία συμπυκνώνονται ως εξής: Διαλογισμός στην φύση, μακροβιοτική διατροφή της Ικαρίας, ήπια κίνηση στο νερό (ενεργειακή άσκηση και αναπνοές), μεσημεριανή ανάπαυση και οι σχέσεις με τους άλλους.

Και μαζί «ανοικτό πνεύμα και η έννοια της κοινότητας στην καθημερινότητα και στις χαρές της που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής της Ικαρίας», όπως υπογραμμίζει η Πανικαριακή Αδελφότητα ΗΠΑ και Καναδά.

Η Ικαρία κατατάσσεται στα πέντε μέρη του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους. Το συνέδριο στοχεύει να μεταλαμπαδεύσει τα μυστικά του τρόπου ζωής του νησιού στο κοινό της Αμερικής και της Ευρώπης. Άλλωστε, ήδη η διεθνής φήμη που αποκτά η Ικαρία έχει συμβάλει στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος και στην ανάπτυξη του νησιού.

Το συνέδριο οργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του Συλλόγου «Ράχες» την εν Αθήναις Ραχιωτών, της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών και της αντίστοιχης Αδελφότητας ΗΠΑ – Καναδά.

Στις εργασίες του, το διήμερο 28 και 29 Αυγούστου, έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι όπως η Gisela Williams που αρθρογραφεί στα περιοδικά Travel & Leisure, Food and Wine, στο περιοδικό των Νew York Times, στην Vogue, στο Elle κ.α. και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Maud Vidal-Naquet που αρθρογραφεί στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro και στο περιοδικό GEO.

banner

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο οινοπαραγωγός Νίκος Αφιανές που θα μιλήσει για την σύσταση του εδάφους του νησιού και την επίδραση του, η Αγγελική Δούκα που διδάσκει κολύμβηση στην Τομέα Υγρού Στίβου της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του πανεπιστημίου Αθηνών, η συγγραφέας και μαγείρισσα Νταϊάνα Κοχύλα που θα εστιάσει στην διατροφή στην Ικαρία, η σκηνοθέτης και συγγραφέας Κυριακή Σπανού, η φιλόλογος Βασιλεία Σπανού, ο φιλόλογος Ιωσήφ Στενός και ο καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η εκ των εισηγητών Αγγελική Δούκα, όπως ενημερώνει η Πανικαριακή Αδελφότητα ΗΠΑ και Καναδά, έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία της κινητικής συμπεριφοράς από το πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ και διδακτορικό στην προσαρμοσμένη φυσική αγωγή, ενώ ο κ. Στεφανάδης θ’ αναφερθεί στα ευρήματα έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την μακροζωία των κατοίκων της Ικαρίας.

Αναδημοσίευση από : https://www.ekirikas.com

 

 

 

 

Τα 5 Βήματα προς τη Μακροζωία… από την Ικαρία

Το «Πρώτο Βιωματικό Συνέδριο Μακροζωίας» στη χώρα μας θα πραγματοποιηθεί 28-29 Αυγούστου στην Ικαρία  από την «Ikaria Longevity Retreat» και στόχο έχει να αναδείξει την Ελληνική πρόταση Μακροζωίας με εστίαση στον τρόπο ζωής της Ικαρίας με την παράλληλη ήπια άσκηση. Η Ικαρία είναι ένα από τα 5 μέρη του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους. Τα 5 Βήματα προς τη Μακροζωία είναι η ελληνική πρόταση ευεξίας, χαλάρωσης και μακροβιότητας  που στηρίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και στον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Tο συνέδριο έχει στόχο να μυήσει το κοινό της Αμερικής και της Ευρώπης στα μυστικά της Μακροζωίας, να προσελκύσει ξένους τουρίστες στο νησί και να ανοίξει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες για τους ανθρώπους του νησιού. Είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει τον ποιοτικό τουρισμό. Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ του Συλλόγου Ραχιωτών Αθήνας «Οι Ράχες», Της Pan-Icarian Brotherhood of America και της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθήνας.

Τα 5 ΒΗΜΑΤΑ προς τη Μακροζωία σύμφωνα με την πρόταση των διοργανωτών του συνεδρίου είναι: Διαλογισμός στη φύση, Μακροβιοτική Διατροφή της Ικαρίας, Ήπια κίνηση στο νερό, (ενεργειακή άσκηση και αναπνοές), Μεσημεριανή ανάπαυση, Σχετίζομαι με τους άλλους (η θεραπευτική δύναμη του Θεάτρου).

Το ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ θα διαρκέσει δύο μέρες και θα περιλαμβάνει το βιωματικό πρόγραμμα των 5 βημάτων προς τη Μακροζωία, επισκέψεις σε τοπικούς παραγωγούς, Ικαριώτικο Πανηγύρι και δύο Στρογγυλά Τραπέζια με εισηγήσεις πάνω στο θέμα. Επίσης το πάνελ των εισηγητών θα παρακολουθήσουν τοπικοί παράγοντες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων και κάποιοι κάτοικοι του νησιού που θα μοιραστούν με τους συνέδρους τα δικά τους μυστικά Μακροζωίας.

Οι διοργανωτές έχουν προσκαλέσει για να παρακολουθήσουν το συνέδριο και αρκετοί ξένοι δημοσιογράφοι, όπως η Gisela Wlliams που αρθρογραφεί στα περιοδικά, Travel & Leisure, Food and Wine, new York Times, Vogue, Elle κ.α., την δημοσιογράφο και συγγραφέας Maud Vidal-Naquet που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Le Figaro και στο GEO, αλλά και από την χώρα μας την κ Μάγια Τσόκλη. Επίσης θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της περιφερειακής Ενότητας Σάμου (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), η οποία παρακολουθεί αδιάκοπα και διακριτικά την προετοιμασία του συνεδρίου, διότι αναδεικνύει και προβάλει την ιδιαιτερότητα του νησιού της Ικαρίας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση και έχει να κάνει με την πρόταση για τα 5 Βήματα προς τη Μακροζωία, είναι η ήπια άσκηση στο νερό και τη θεραπευτική δύναμη του θεάτρου. Απαντήσεις στα ερωτήματά μας δίνουν δύο από τις διοργανώτριες του Συνεδρίου αλλά και εισηγήτριες, η Αγγελική Δούκα και η  Κυριακή Σπανού η οποία κατάγεται από την Ικαρία.

«Διδάσκω κολύμβηση στον Τομέα Υγρού Στίβου στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω πτυχίο Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην κολύμβηση. Έκανα ένα μεταπτυχιακό στην ψυχολογία της Κινητικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ του Καναδά και διδακτορικό στην Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών», λέει κάνοντας την αυτοπαρουσίασή της η Αγγελική Δούκα.

Και προσθέτει: «Αγαπώ τη διδασκαλία των κινητικών δεξιοτήτων και των εναλλακτικών τρόπων άσκησης και ενεργειακής τοποθέτησης στο νερό, όπως Aqua Αi Chi, Aqua Yoga, Watsu (Water siatsu). Ενθαρρύνω την ήπια κίνηση στο νερό γιατί πιστεύω στην αναγεννητική δύναμή του, που ανακουφίζει από την ένταση, καθαρίζει το σώμα και το μυαλό και βελτιώνει τη διάθεση. Η επαφή μου με τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών υπήρξε η έμπνευση για να εντάξω στο έργο μου την προοπτική της μακροζωίας».

Η Κυριακή Σπανού είναι σκηνοθέτις και συγγραφέας, κατάγεται από την Ικαρία και υποστηρίζει ένθερμα τον Ικαριώτικο τρόπο ζωής. «Μέσα από την επιτυχημένη μου πορεία στη θεατρική σκηνοθεσία και την θεατρική εκπαίδευση ενθαρρύνω την αλληλεπίδραση τέχνης και ευζωίας. Στα μαθήματά μου δίνω προτεραιότητα στο χτίσιμο μιας ομάδας μέσα από την εμπιστοσύνη, το άνοιγμα, το γέλιο  και την παιγνιώδη γιορτή της ζωής και όσων μας περιβάλλουν».

Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και τη Δραματική σχολή «Βεάκη», πήρε Masters σκηνοθεσίας  από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έχει σκηνοθετήσει για το ΚΘΒΕ, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κοζάνης, και για τη δική της Θεατρική Ομάδα Τέσσερα. Δίδαξε στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ για 17 χρόνια καθώς και σε δραματικές σχολές και σε εργαστήρια ερασιτεχνών. «Πάντα στη δουλειά μου συνδυάζω το θέατρο με την τέχνη της ζωής», αναφέρει η Κυριακή Σπανού.

Και οι δύο πάντως δουλεύουν αδιάκοπα για την προετοιμασία του συνεδρίου και τονίζουν: «Είμαστε σίγουρες γι την επιτυχία του συνεδρίου και ανυπομονούμε να έρθει το τέλος Αυγούστου για να το ζήσουμε!»

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ του συνεδρίου είναι οι εξής:
ΝΙΚΟΣ ΑΦΙΑΝΕΣ (Οινοπαραγωγός): «Πώς η σύσταση του εδάφους της Ικαρίας επιδρά στο περιβάλλον και κατ? επέκταση στην μακροβιότητα των κατοίκων, με σημείο αναφοράς το αμπέλι».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΟΥΚΑ (PhD, Καθηγήτρια ΣΕΦΑΑ): «Η Μακροβιοτική διατροφή στις Μπλε Ζώνες του πλανήτη»
ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ (Συγγραφέας, Μαγείρισσα, Amerikarian): «Η διατροφή στην Ικαρία»
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΠΑΝΟΥ  (Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Εκπαιδεύτρια):  «Ικαρία, ο τρόπος ζωής και ο χρόνος»
ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΣΠΑΝΟΥ (Φιλόλογος): «Το αρχαιοελληνικό Συμπόσιο»
ΙΩΣΗΦ ΣΤΕΝΟΣ (Φιλόλογος): «Η μορφοποίηση του τρόπου ζωής των Ικαριωτών στη διάρκεια της ιστορίας τους»
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ  ΣΤΕΦΑΝΑΔΗΣ  (Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://tvxs.gr

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue