Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου ΑΚΙΣ : Προβλήματα και προτάσεις κατοίκων Πύργου, Σπαθαραίων και Μεσογείου

ΑΚΙΣ : Προβλήματα και προτάσεις κατοίκων Πύργου, Σπαθαραίων και Μεσογείου

by ikariaki.gr
13 views

Η ΑΚΙΣ στις 16 Μαΐου 2017 κατέθεσε στη Δημοτική Αρχή τα ζητήματα που απασχολούν τους κάτοικους των χωριών Πύργου, Σπαθαραίων και Μεσογείου, τα οποία επισκέφθηκε πρόσφατα.

 

Καταγράψαμε πάρα πολλά προβλήματα στα χωριά, όπως πάρα πολλά ήταν και τα ερωτήματα των κατοίκων που παραμένουν αναπάντητα, για παράδειγμα:

 

Γιατί οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται ποτέ για τις δειγματοληψίες και τα αποτελέσματα εξέτασης του νερού. Γιατί δεν τοποθετούνται στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης φίλτρα για να συγκρατούν τα άλατα και τις λάσπες.

 

Γιατί δεν διατίθεται εργατικό προσωπικό στους προέδρους των κοινοτήτων και θυμούνται οι υπεύθυνοι του Δήμου να στέλνουν προσωπικό μόνο κατά τις παραμονές των πανηγυριών.

 

Γιατί τα λύματα πέφτουν σε παρακείμενα ρέματα και σε κάποια χωριά τρέχουν ελεύθερα πάνω από αγροτικούς δρόμους.

 

Γιατί τα εκτελούμενα δημοτικά έργα μικρής κλίμακας στα χωριά δίνονται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα άτομα με απευθείας αναθέσεις.

 

Για τους ενδιαφερόμενους, τα κατατεθέντα έγγραφα έλαβαν τους παρακάτω αριθμούς πρωτοκόλλου:

11323 / 16-5-2017 (για την τοπική κοινότητα Πύργου)

11324 / 16-5-2017 (για τη δημοτική κοινότητα Σπαθαραίων)

11322 / 16-5-2017 (για την τοπική κοινότητα Μεσογείου)

 

Περισσότερα στη δικτυακή σελίδα της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου.

 

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Πύργου (μέσω Δήμου)

 

Σάμος, 16 Μαΐου 2017

 

           

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Πύργου

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 29 Μαρτίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Πύργου και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Κονταξή Νικόλαο, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω ζητήματα, που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Υπάρχει μία κεντρική δεξαμενή την περιοχή Καστρί, ΒΑ του χωριού, η οποία τροφοδοτείται σταθερά με νερό από την πηγή Κουβέλα και εφεδρικά από μία γεώτρηση. Η κεντρική αυτή δεξαμενή δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να τοποθετηθεί ηλεκτρικό φλοτέρ και αυτόματος χλωριωτής, με αποτέλεσμα από τη μία να υπερχειλίζει και να χάνεται το νερό και από την άλλη να χλωριώνεται το νερό στην πηγή με πολύ ποσότητα χλωρίου, πράγμα που να το κάνει ακατάλληλο για πόση. Οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα για την υπερχλωρίωση του νερού. Τα τέλη σύνδεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης κρίνονται πολύ υψηλά, σχετικά με τα αντίστοιχα τέλη κοινοτήτων άλλων δημοτικών ενοτήτων. Επίσης, οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού και έχουν να λάβουν αποτελέσματα αυτών πάνω από τρία χρόνια. Η παλιά δεξαμενή ύδρευσης, που σήμερα χρησιμοποιείται για πλήρωση των οχημάτων πυρόσβεσης, παραμένει άδεια λόγω βλάβης του δικτύου.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε δύο παρακείμενα ρέματα, στον Αμφίλυσσο, ΒΔ του χωριού και σε ένα ρέμα, ΝΑ του χωριού που ενώνεται με τον Ίμβρασο. Ο αγωγός των λυμάτων που καταλήγει στο ρέμα στην ΝΑ πλευρά του χωριού τελειώνει κοντά στα σπίτια και οι κάτοικοι δέχονται έντονη δυσοσμία. Ο αγωγός των λυμάτων που καταλήγει στον Αμφίλυσσο, στο ΒΔ τμήμα του χωριού, βουλώνει συχνά, κυρίως μετά από έντονες βροχοπτώσεις.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται κάθε δεύτερη μέρα, οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται, πλένονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Το χωριό είναι μεγάλο και απαιτείται συχνά η διάθεση εργατών για την καθαριότητα και τα ασπρίσματα των δρόμων, πράγμα που δεν επιτυγχάνεται τις περισσότερες φορές, παρά τα συχνά αιτήματα του προέδρου. Ο πρόεδρος πρότεινε να έρχονται 2 εργάτες καθαριότητας μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να τους αναθέτει ο ίδιος τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στο χωριό. Όπως χαρακτηριστικά είπαν οι κάτοικοι, το να έρχονται εργάτες την παραμονή του δεκαπενταύγουστου, στο πανηγύρι της Παναγίας, να καθαρίζουν και να ασπρίζουν τον κεντρικό δρόμο του χωριού, μάλλον εμπαιγμός παρά εξυπηρέτηση είναι.

Σε ένα σημείο στην είσοδο του χωριού συγκεντρώνονται τα βαριά και ογκώδη άχρηστα αντικείμενα από τα γύρω χωριά. Στο σημείο αυτό προτάθηκε να τοποθετηθεί περίφραξη από πλέγμα, προκειμένου να μην σκορπίζονται τα χαρτιά και οι σακούλες που καταλήγουν εκεί μαζί με τα άχρηστα αντικείμενα. Ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου για να γίνει σχολαστική καθαριότητα σε δρόμους και μονοπάτια πέριξ του χωριού που έχουν να καθαρισθούν χρόνια.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Σε κάποια σημεία εσωτερικών δρόμων υπάρχουν μερικές καμένες λάμπες εδώ και καιρό που θέλουν αντικατάσταση. Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν σε ένταση και να πυκνώσουν τα φωτιστικά που βρίσκονται επί της εθνικής οδού Χώρας – Καρλοβάσου, που διασχίζει τον Πύργο, προκειμένου να φωτιστεί και να αναδειχθεί περισσότερο το χωριό.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό διαθέτει αρκετά μεγάλο αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο δεν συντηρείται σωστά και στην εποχή που πρέπει, δηλαδή αρχές ανοίξεως. Η σωστή συντήρηση των αγροτικών δρόμων πρέπει να ξεκινά αρχές ανοίξεως, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχει ολοκληρωθεί, για να πατηθεί με τις διελεύσεις των οχημάτων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και να διατηρηθεί μέχρι το χειμώνα. Σε ορισμένα πολύ δύσβατα σημεία του αγροτικού οδικού δικτύου απαιτούνται επιχωματώσεις με υλικό οδοποιίας και σκυροδετήσεις, υλικά τα οποία ζητήθηκαν, αλλά δεν διατέθηκαν από το Δήμο μέχρι σήμερα.

Ως κατεπείγουσα εργασία χαρακτηρίζεται ο καθαρισμός και η διευθέτηση υπάρχοντος δρόμου μήκους περίπου 500 μέτρων, που οδηγεί στην περιοχή Γεράνειο, όπου βρίσκεται και η αρχή του κεντρικού αγωγού άρδευσης των καλλιεργειών του χωριού. Εάν ανοιχθεί αυτός ο δρόμος, που παραμένει κλειστός από χρόνια, θα μπορέσουν οι κάτοικοι να εγκαταστήσουν παράλληλα με το παλαιό και νέο δίκτυο άρδευσης, διότι το υπάρχον υπόγειο δίκτυο βουλώνει στα σημεία που σχηματίζει καμπυλότητες τύπου σιφονιού.

Προτάθηκε για λόγους πυρασφάλειας να καθαρισθεί ένας αγροτικός δρόμος πλάτους 7 περίπου μέτρων και μήκους 2,5 χιλιομέτρων στην περιοχή Γαϊδουροράχη, που είχε διανοιχθεί παλαιότερα για να χρησιμεύσει και ως αντιπυρική ζώνη.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ καθημερινά για Βαθύ και μία ημέρα της εβδομάδας για Καρλόβασι. Οι κάτοικοι ζητούν να αυξηθούν τα δρομολόγια για Καρλόβασι σε τρία την εβδομάδα, για εμπορικούς κυρίως λόγους.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Απαιτείται η επισκευή της στέγης του μουσείου λαϊκής τέχνης, το οποίο λόγω εισροής υδάτων έχει κλείσει προσωρινά και τα εκθέματά του έχουν μεταφερθεί και φυλάσσονται στο πολιτιστικό κέντρο. Επίσης και η σκεπή του πολιτιστικού κέντρου, που στεγάζεται στο παλαιό σχολείο, χρήζει συντήρησης.

Προτάθηκε να καθαρισθεί, να συντηρηθεί και να φωταγωγηθεί ο παλαιός νερόμυλος του χωριού, όπως επίσης και η Κάτω Βρύση στον Αμφίλυσσο. Οι παραπάνω δύο αυτές παλαιές κατασκευές όταν συντηρηθούν και αναδειχθούν θα αποτελέσουν αξιοθέατα και θα προσελκύσουν επισκέπτες στο χωριό.

Προτάθηκε να τοποθετηθεί νέος αγωγός άρδευσης, με εθελοντική εργασία των κατοίκων, αφού προηγουμένως καθαρισθεί και συντηρηθεί ο δρόμος που οδηγεί στο Γεράνειο, όπου γίνεται και η μάστευση του νερού, προκειμένου να μπορέσουν να μεταφέρουν μέχρι εκεί τις υπάρχουσες σωλήνες και τα απαιτούμενα εργαλεία και υλικά σύνδεσης.

Απαιτείται ο καθαρισμός του ρέματος Αμφίλυσσου, που έχει να καθαρισθεί πάνω από 15 χρόνια.

Απαιτείται, σύμφωνα με τον ιερέα του χωριού, να τοποθετηθεί καταπακτή με κλειδαριά στο χωνευτήρι του νεκροταφείου, καθώς επίσης και ράφια στο οστεοφυλάκιο αυτού.

Απαιτείται ο ελαιοχρωματισμός του κοινοτικού καταστήματος και η σωστή λειτουργία της μεγαφωνικής εγκατάστασης ανακοινώσεων, που υπολειτουργεί λόγω βλάβης των καλωδιώσεων.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Μέχρι σήμερα έχουν κατεδαφισθεί 2 από τα 15 ετοιμόρροπα σπίτια για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις κατεδάφισης.

Αναφέρθηκε ότι πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί παλαιότερη μελέτη κατασκευής φράγματος στον αυχένα της περιοχής «Δένδρα του Μαλαγάρη», περιοχή που συγκεντρώνει πολλά τρεχούμενα νερά.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Οι κάτοικοι του Πύργου ζήτησαν να οργανωθεί μικρό πολυδύναμο ιατρείο στο χωριό τους με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, καθότι ως κεφαλοχώρι αυτό θα μπορεί να  εξυπηρετεί και τους κατοίκους των γύρω χωριών.

Υπήρξαν παράπονα ότι ο ανταποκριτής του ΟΓΑ τώρα τελευταία δεν επισκέπτεται το χωριό, με την συχνότητα που το επισκεπτόταν παλαιότερα, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι κάτοικοι.

Αναφέρθηκαν παράπονα των κατοίκων ότι δεν δίνεται σε όλους η ευκαιρία να αναλάβουν την εκτέλεση δημοτικών έργων, τα οποία δίδονται επιλεκτικά με απευθείας αναθέσεις σε ορισμένους μόνο εργολάβους.

Υπήρξαν παράπονα κατοίκων ότι σε άλλα χωριά γίνεται χρήση εκσκαφέων με θαμνοκοπτικό μηχανισμό για την αποψίλωση των πρανών αγροτικών δρόμων, ενώ στο δικό τους χωριό ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε τέτοιο μηχάνημα.

Απαιτείται η πρόσληψη υδρονομέα κατά τους θερινούς μήνες, διότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην διανομή του νερού άρδευσης. Ο πρόεδρος του χωριού αναγκάζεται να ασκεί τα καθήκοντα του υδρονομέα, ακούγοντας παράλληλα και τα παράπονα των κατοίκων.

Δεν έχει υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί το παραμικρό έργο στην κοινότητα από τα αιτήματα που έχει υποβάλλει στο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει συχνή φυσική επαφή μεταξύ των αιρετών. Δεν γίνονται συγκεντρώσεις των προέδρων των χωριών προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση, συντονισμός και παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων. Μέχρι σήμερα έγινε μία μόνο συγκέντρωση προέδρων κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας τους.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Σπαθαραίων (μέσω Δήμου)

 

Σάμος,  16 Μαΐου 2017

 

           

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Σπαθαραίων

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 3 Απριλίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Σπαθαραίων και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Παπασταματίου Κωνσταντίνο, τους τοπικούς συμβούλους και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω προβλήματα, που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Για την ύδρευση του χωριού χρησιμοποιούνται συνολικά 6 δεξαμενές, οι οποίες έχουν να καθαρισθούν περισσότερο από 4 χρόνια. Το νερό έρχεται από την πηγή Καρίτσα, από όπου τροφοδοτείται και ο Πύργος. Οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού και έχουν να λάβουν αποτελέσματα των δειγματοληψιών ύδατος πάνω από τρία χρόνια. Το δίκτυο ύδρευσης έχει λάσπες και άλατα, τα οποία καταλήγουν στην κατανάλωση.  Οι κάτοικοι πρότειναν να κατασκευασθούν φρεάτια απολάσπωσης και να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία του δικτύου ύδρευσης φίλτρα. Επίσης, χρειάζεται να συντηρηθεί το αντλιοστάσιο και να τοποθετηθούν σε αυτό μικρές θύρες με κλειδαριές.

Οι λογαριασμοί νερού έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, ένεκα του ότι δεν γίνεται έγκαιρα η προβλεπόμενη καταμέτρηση των υδρομετρητών του χωριού. Πριν λίγες ημέρες ήρθε στους κατοίκους ο λογαριασμός νερού για το 2ο εξάμηνο του 2013. Υπάρχουν πολλοί σπασμένοι και χαλασμένοι υδρομετρητές που χρήζουν αντικατάστασης.

Στο χωριό δεν υπάρχει βιολογικός για την επεξεργασία των λυμάτων, τα οποία χύνονται ελεύθερα σε παρακείμενο ρέμα. Μάλιστα τα λύματα, μετά τον αγωγό στον οποίο διοχετεύονται αρχικά, ρέουν στην συνέχεια ελεύθερα και στη διαδρομή τους περνούν κάθετα πάνω από έναν αγροτικό δρόμο.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται κάθε δεύτερη μέρα, οι κάδοι των απορριμμάτων δεν πλένονται.  Υπάρχουν συγκεντρωμένοι κάδοι απορριμμάτων μέσα στον περίκλειστο προαύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος. Απαιτείται η κατασκευή κλειστού στεγασμένου χώρου για να τοποθετηθούν οι κάδοι απορριμμάτων, που βρίσκονται συγκεντρωμένοι και εκτεθειμένοι σε κοινή θέα.

Υπήρξαν παράπονα ότι στο χωριό δεν διατίθεται εργατικό προσωπικό για τις διάφορες εργασίες ευπρεπισμού και καθαριότητας. Συγκεκριμένα ο Δήμος έχει να διαθέσει στο χωριό εργάτες καθαριότητας από το πανηγύρι των Ταξιαρχών. Ο πρόεδρος πρότεινε να έρχονται 2 εργάτες καθαριότητας μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να τους αναθέτει ο ίδιος τις εργασίες που απαιτούνται στο χωριό.

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Υπάρχουν περισσότερες από 30 λάμπες του δημοτικού φωτισμού καμένες εδώ και καιρό, στους τρεις οικισμούς που ανήκουν διοικητικά στην κοινότητα Σπαθαραίων και στους οποίους διαμένουν περί τους 70 κατοίκους. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι οι λάμπες του δημοτικού φωτισμού είναι κακής ποιότητας και καίγονται πολύ γρήγορα, η διάρκεια ζωή τους δεν ξεπερνά τους 2 μήνες.

Έχει υποβληθεί αίτηση για επέκταση του δημοτικού φωτισμού, στην «πάνω γειτονιά» του χωριού, επί του δρόμου που οδηγεί στο γήπεδο, όπου υπάρχει και το εξωκλήσι του Αη-Ταξιάρχη, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου.

Έχει καεί πάνω από ένα χρόνο ο προβολέας της παιδικής χαράς και παρά την υπόσχεση των υπευθύνων του Δήμου για αντικατάσταση, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ενέργεια.

Απαιτούνται να φωταγωγηθούν τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ του χωριού, καθώς και ο προαύλιος χώρος του κοινοτικού καταστήματος.

Δεν ρυθμίζονται έγκαιρα οι χρονοδιακόπτες με την αλλαγή θερινής – χειμερινής ώρας, συγκεκριμένα την ημέρα που επισκεφτήκαμε το χωρίο δεν άναψαν καθόλου τα δημοτικά φώτα.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το χωριό διαθέτει αγροτικό οδικό δίκτυο, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης συντήρησης γιατί λόγω της μορφολογίας της περιοχής υπάρχουν πολλές και απότομες κλήσεις επί των δρομολογίων, με αποτέλεσμα οι αγροτικοί δρόμοι να καταστρέφονται σχετικά πολύ γρήγορα. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτείται η σκυροδέτηση των δύσβατων σημείων.

Υπάρχουν δρομολόγια προς τους οικισμούς Καλογερά – Σκουραίικα και Λιμνιωνάκι – Συκιά, στα οποία απαιτείται να ολοκληρωθεί η σκυροδέτησή, που έχει ακόμη απομείνει ανεκτέλεστη σε συνολικό μήκος 1,5 περίπου χιλιομέτρων. Τα συγκεκριμένα δρομολόγια θεωρούνται ως βασικά στους πολυσύχναστους οικισμούς, διότι από αυτά διέρχονται πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες. Πολλοί επίσης αγροτικοί δρόμοι έχουν σχεδόν κλείσει απαγορεύοντας τη διέλευση οχημάτων, εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και των προσχώσεων των όμβριων υδάτων.

Το χωριό διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ μία φορά την εβδομάδα. Οι κάτοικοι ζητούν να συνδεθεί το χωριό τους, μέσω μικρού λεωφορείου, με τον Πύργο, για να μπορούν στη συνέχεια να επιβιβάζονται στα κύρια λεωφορεία που εκτελούν καθημερινά το δρομολόγιο Πύργος – Βαθύ.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Ως κατεπείγουσα εργασία, κυρίως για λόγους δημόσιας υγείας, χαρακτηρίζεται ο εγκιβωτισμός σε υπόγειο αγωγό των λυμάτων του χωριού, που ρέουν ελεύθερα και διαπερνούν επιφανειακά έναν αγροτικό δρόμο.

Το δάπεδο στο προαύλιο του κοινοτικού καταστήματος θέλει επισκευή, διότι  έχει σπάσει σε πολλά σημεία και έχει σχηματίσει ρωγμές με υψομετρικές διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για τους κατοίκους.

Ο ασφαλτοτάπητας των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ του χωριού, που είναι στο δημοτικό σχολείο, χρήζουν επισκευής γιατί έχουν υποστεί ρωγμές και αποκολλήσεις λόγω παλαιότητας. Επίσης, χρειάζεται να αντικατασταθούν και οι σπασμένες μπασκέτες του γηπέδου.

Απαιτείται να κλείσει η παιδική χαρά του παλαιού σχολείου και να ολοκληρωθεί η κατασκευή της νέας παιδικής χαράς, κάτω από την πλατεία του χωριού, με την τοποθέτηση του προβλεπομένου ελαστικού δαπέδου ασφαλείας και τον ηλεκτροφωτισμό της.

Το μνημείο του χωριού θέλει συντήρηση, τα γράμματα έχουν αλλοιωθεί και δεν διαβάζονται.

Οι κάτοικοι πρότειναν να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ο αγροτικός δρόμος, μήκους 10 περίπου χιλιομέτρων, που ενώνει τα χωριά Σπαθαραραίοι και Σκουραίικα, προκειμένου να διαπλατυνθεί και να ασφαλτοστρωθεί.

Απαιτείται να επισκευασθεί το κυκλικό πετρόκτιστο καθιστικό της πλατείας, που περιτριγυρίζει τον μεγάλο πλάτανο και το οποίο άνοιξε από την αύξηση της διαμέτρου του κορμού του πλατάνου.

Απαιτείται, σύμφωνα με τον ιερέα του χωριού, να καθαρισθεί το κοιμητήριο του χωριού και να τοποθετηθούν ράφια στο οστεοφυλάκιο αυτού. Οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα γι’ αυτό, διότι ενώ πληρώνουν τα δημοτικά τέλη ταφής και εκταφής το κοιμητήριο δεν καθαρίζεται όπως θα έπρεπε με μέριμνα του Δήμου.

Χρειάζεται να βαφτεί το κοινοτικό κατάστημα, στο οποίο πρόσφατα αντικαταστάθηκαν τα παλαιά του κουφώματα και να φωτιστεί εξωτερικά.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Απαιτείται να κατασκευασθεί στέγη πάνω από την πλάκα οικίας που έχει παραχωρηθεί στην κοινότητα, προκειμένου να στεγανοποιηθεί και να μονωθεί, επειδή η πλάκα της οικίας έχει αρκετές ρωγμές και δεν επιδέχεται συμβατική στεγανοποίηση.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τα πυροσβεστικά οχήματα του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου του χωριού χρήζουν συντήρησης, διότι έχουν να συντηρηθούν πάνω από 4 χρόνια. Επίσης, απαιτείται η διάθεση μηχανήματος για το ξεμπάζωμα της σούδας πίσω από τον  πυροσβεστικό σταθμό, διότι μαζεύει νερά τα οποία περνούν μέσα στο σταθμό.

Απαιτείται ο καθαρισμός και η διευθέτηση του ρέματος Καλογερά, το οποίο έχει να καθαρισθεί πολλά χρόνια και ένεκα αυτού κρίνεται πολύ πιθανό σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης να πλημμυρήσει και να προκαλέσει καταστροφές.

Υπήρξαν παράπονα των κατοίκων ότι ο ανταποκριτής του ΟΓΑ δεν επισκέπτεται το χωριό, με την συχνότητα που το επισκεπτόταν παλαιότερα, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται.

Απαιτείται να κατασκευασθούν θυρίδες γραμματοκιβωτίων και να τοποθετηθούν σε κεντρικό σημείο του χωριού για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως έχουν τοποθετηθεί και σε άλλα χωριά.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

 

 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

                             (Α.ΚΙ.Σ)

 

 

 

Ιατρού Δημ. Καρύδα 44

Βαθύ Σάμου,ΤΚ 83100

Τηλ: 2273080725, Κιν 6973460825

 

ΠΡΟΣ: Δήμαρχο Σάμου

 

 

ΚΟΙΝ. 1. Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Σάμου

2. Πρόεδρο Κοινότητας Μεσογείου (μέσω Δήμου)

 

Σάμος,  16 Μαΐου 2017

 

           

 

ΘΕΜΑ: Προβλήματα Τοπικής Κοινότητας Μεσογείου

 

ΣΧΕΤ:  N. 3852/10

 

1          Σε συνέχεια της από 8 Απριλίου 2017 επισκέψεώς μας στην τοπική κοινότητα Μεσογείου και της σχετικής ενημέρωσης που είχαμε από τον πρόεδρο κ. Σιγουλάκη Νικόλαο και τους κατοίκους αυτής, σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού και επιδρούν αρνητικά στη διαβίωσή τους:

 

ΥΔΡΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Το χωριό υδρεύεται από την πηγή Βάτος που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα ΒΔ του χωριού. Η συγκεκριμένη πηγή που επί σειρά ετών τροφοδοτεί με καθαρό νερό τη δεξαμενή ύδρευσης του χωριού έχει υποστεί ρηγματώσεις στη μάστευση και χάνεται το νερό. Οι κάτοικοι ζητούν εδώ και καιρό να διανοιχθεί αγροτικός δρόμος από την περιοχή Καπούς ή από κάποιο άλλο σημείο, καθ’ υπόδειξη των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν κοντά στην πηγή τα απαιτούμενα υλικά και να κατασκευάσουν μικρή κλειστή δεξαμενή για τη μάστευση του νερού. Προσωρινά το πρόβλημα της ύδρευσης αντιμετωπίζεται από μία γεώτρηση που βρίσκεται στις βόρεια παρυφή του χωριού, αλλά σύμφωνα με τους κατοίκους το νερό αυτής δεν είναι τόσο καλό όσο το νερό της πηγής.

Οι κάτοικοι δεν ενημερώνονται για τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταλληλότητας του νερού, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει σχετική ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Στο χωριό δεν υπάρχουν υδρομετρητές και οι καταναλωτές πληρώνουν κατ’ αποκοπή την κατανάλωση νερού.

Το χωριό δεν διαθέτει βιολογικό και τα λύματα χύνονται σε παρακείμενο ρέμα ανατολικά του χωριού που καταλήγει στον Ίμβρασο. Ένας από τους τρεις αγωγούς λυμάτων που διαθέτει το χωριό είναι σπασμένος και τα λύματα τρέχουν πάνω σε αγροτικό δρόμο.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Η περισυλλογή των απορριμμάτων από τους κάδους γίνεται μία  έως δύο φορές την εβδομάδα, χρόνος που θεωρείται από τους κατοίκους πολύ μεγάλος, οι οποίοι και ζήτησαν τουλάχιστον κάθε δεύτερη ημέρα να αδειάζουν οι κάδοι. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πλένονται ποτέ. Τέσσερις κάδοι απορριμμάτων είναι συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο στην είσοδο του χωριού. Στο σημείο αυτό προτάθηκε να γίνει μικρό κλειστό υπόστεγο για να τοποθετηθούν οι κάδοι, προκειμένου να μην είναι σε κοινή θέα. Ο πρόεδρος ζήτησε να διατίθεται στο χωριό εργατικό προσωπικό, για καθαριότητες και λοιπές εργασίες, ποιο συχνά και όχι μία φορά το χρόνο.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Καθυστερεί υπερβολικό χρόνο η αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού. Απαιτείται η επέκταση του φωτισμού και η τοποθέτηση λαμπτήρων στο δρόμο πίσω από την εκκλησία του χωριού, γιατί είναι τελείως σκοτεινός. Επίσης, απαιτείται η επέκταση του δημοτικού φωτισμού, κατ’ εκτίμηση ένας στύλος, στην περιοχή Αγρέλες, η οποία είναι στην ανατολική άκρη του χωριού και στην οποία υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την αναστροφή των οχημάτων. Για το ζήτημα αυτό έχει γίνει αίτηση από πολύ καιρό αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

 

ΟΔΟΠΟΙΙΑ – ΟΔΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαιτείται η συντήρηση των αγροτικών δρόμων του χωριού. Οι κάτοικοι εξέφρασαν παράπονα ότι οι χειριστές που έρχονται να κάνουν συντήρηση των δρόμων αποφεύγουν να καθαρίσουν τους δρόμους σε όλο το πλάτος τους και καθαρίζουν όσο πιάνει το πλάτος του μαχαιριού ή του κάδου του μηχανήματος που χειρίζονται.

Απαιτούνται να συντηρηθούν τα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, καθότι σε πολλά σημεία αυτών έχουν ξεκολλήσει οι πλάκες.

Το χωριό δεν διαθέτει συγκοινωνία με λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Οι κάτοικοι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου δεν έχουν καθόλου συγκοινωνία με οχήματα δημοσίας χρήσεως. Το ζήτημα της συγκοινωνίας απασχολεί τα περισσότερα χωριά της Σάμου και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΡΓΩΝ

Τόσο ο πρόεδρος όσο και οι κάτοικοι του χωριού κρίνουν ως επιτακτικής σημασίας έργο τη  διάνοιξη αγροτικού δρόμου που να οδηγεί στην πηγή Βάτος, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί υλικά και να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μάστευση του νερού. Για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου έχει υποβληθεί από τον πρόεδρο και σχετική αίτηση από τον Αύγουστο του 2016.

Έχει ζητηθεί από το Δήμο να διαμορφωθεί ένα οικόπεδο 120 περίπου τετραγωνικών μέτρων, ιδιοκτησίας της κοινότητας, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, προκειμένου να γίνει επέκταση της μικρής υπάρχουσας πλατείας.

Ένα ξύλινο βαρύ υπόστεγο σκίασης, που υπάρχει στην πλατεία του χωριού, είναι ασταθές και κρίνεται επικίνδυνο να πέσει και να κτυπήσει τα παιδιά, που συνήθως παίζουν κάτω από αυτό. Στο υπόστεγο έχουν χαλαρώσει οι βάσεις του και τα σημεία συνδέσμου που συγκρατούν ενωμένα μεταξύ τους τα βαριά ξύλα αυτού.

Πρέπει να συντηρηθεί η υπάρχουσα στάση λεωφορείου, συγκεκριμένα απαιτείται να στεγανοποιηθεί η πλάκα οροφής και να βαφτεί. Τη στάση αυτή την χρησιμοποιούν σήμερα τα παιδιά του σχολείου, που πηγαινοέρχονται με ταξί στα σχολεία τους, για να προφυλαχθούν τις ημέρες που έχει άσχημες καιρικές συνθήκες.

Απαιτείται να συντηρηθούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί του χωριού, διότι κατά τον πρόεδρο δεν λειτουργούν.

Στην είσοδό του νεκροταφείου πρέπει να κατασκευασθεί μικρό τοιχίο, το οποίο στη συνέχεια να μπαζωθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθεί σημείο πρόσβασης οχημάτων μέχρι εκεί. Το νεκροταφείο χρειάζεται καθάρισμα και κυρίως πρέπει να πεταχτούν σωροί από μπάζα εκταφών, που έχουν συσσωρευτεί μέσα στο νεκροταφείο. Επίσης, στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου απαιτείται να κατασκευασθούν ράφια.

Απαιτούνται να γίνουν ενέργειες κατεδαφίσεις των εγκαταλελειμμένων σπιτιών του χωριού, που κρίνονται ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Απαιτείται να επανατοποθετηθούν τα κεραμίδια που ήταν τοποθετημένα περιμετρικά της πλάκας οροφής του λαογραφικού μουσείου και ξεκόλλησαν από τον αέρα, διότι τρέχουν νερά στους τοίχους και εισέρχεται υγρασία στο μουσείο.

 

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην περιοχή όπου βρίσκεται η Μεγάλη Βρύση και τα παλιά πλυσταριά του χωριού έχουν σημειωθεί μεταπτώσεις κτιρίων με ανοίγματα πλάτους μεγαλύτερα των 10 εκατοστών.  Οι κάτοικοι ζήτησαν να μελετηθεί το φαινόμενο από ειδικούς γεωλόγους, γιατί θεωρούν ότι οι μεταπτώσεις οφείλονται στην γεώτρηση που βρίσκεται πάνω ακριβώς από το σημείο που παρατηρείται αυτό το γεωλογικό φαινόμενο.

Το χωριό επισκέπτεται ο γιατρός μία φορά την εβδομάδα. Οι κάτοικοι πρότειναν την ίδρυση πολυδύναμου ιατρείου με παρουσία ασθενοφόρου στην κοινότητα του Πύργου, που είναι κεφαλοχώρι, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 6 μικρών ορεινών χωριών που βρίσκονται περιμετρικά του Πύργου. Το υπάρχον αγροτικό ιατρείο του χωριού προτάθηκε να μεταφερθεί στο γραφείο του συνεταιρισμού, που σήμερα δεν λειτουργεί, διότι η πρόσβαση του ιατρείου στην υπάρχουσα θέση είναι κατηφορική και πάρα πολύ επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Οι κάτοικοι πρότειναν την εγκατάσταση στην κοινότητα του Πύργου γραφείου ΚΕΠ, καθώς και μηχανήματος τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ), για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών της γύρω περιοχής.

Τα παιχνίδια που διαθέτει η παιδική χαρά του χωριού χρήζουν επισκευής, καθότι κρίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών. Οι κάτοικοι ζήτησαν ή να επισκευαστούν ή να αποσυρθούν και να κλείσει η παιδική χαρά, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα.

Απαιτείται η κατασκευή και τοποθέτηση σε κεντρικό σημείο του χωριού θυρίδων ταχυδρομείου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων.

Το χωριό διαθέτει από το 2009 ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο, το οποίο δυστυχώς παραμένει απαρατήρητο. Οι υπεύθυνοι του μουσείου ζήτησαν να συμβάλει ο Δήμος στην προβολή αυτού μέσα από τουριστικούς οδηγούς.

Δεν γίνονται συσκέψεις προέδρων κοινοτήτων για ενημέρωση, παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

 

  1. Παρακαλούμε για την κατά την κρίση σας εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών, προκειμένου να δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανωτέρω προβλημάτων, καθώς επίσης και για τη δική μας ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της αποκατάστασης.

 

Σίμος Αντώνιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue