Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ζητούνται… ενεργοί και καινοτόμοι για να πλαισιώσουν το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας

Ζητούνται… ενεργοί και καινοτόμοι για να πλαισιώσουν το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας

by ikariaki.gr
6 views

spilanis_6

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει αναρτήσει στη σελίδα της προκήρυξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τον ορισμό τους στο επταμελές Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας που συστήθηκε με τον πρόσφατο νόμο περί Έρευνας. Το Συμβούλιο που αποτελείται από 3 πανεπιστημιακούς -ερευνητές και άλλα 4 μέλη με ειδικά προσόντα έχει ως άμεσο στόχο την έγκριση και παρακολούθηση εκτέλεσης του περιφερειακού προγράμματος Καινοτομίας του ΠΕΠ και γενικότερα τη συμβολή της προώθησης της καινοτομίας στη Περιφέρεια και τη χώρα.
Άλλες περιφέρειες όπως η Κρήτη είχαν συστήσει άτυπα συμβούλια εδώ και 3 χρόνια, αλλά για τη προηγούμενη περιφερειακή αρχή του κ Γιακαλή αυτά ήταν ψιλά γράμματα («οι καθηγητάδες με τα λαπτόπια» συνήθιζε να λέει). Επομένως πρέπει να ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν και πρέπει να έχει σωστή στελέχωση με ανθρώπους που έχουν γνώση, άποψη και κυρίως διάθεση για δουλειά.

Οι θεματικοί τομείς για τη καινοτομία στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με βάση τη μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αφορά τους παρακάτω τομείς: αγροτοδιατροφικά, τουρισμός, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, πολιτισμός, κοινωνική οικονομία, επικοινωνίες. Επειδή η πρόσκληση είναι ανοιχτή μέχρι τη Παρασκευή και δεν γνωρίζω τι κινήσεις κάνει η Περιφέρεια για να προσελκύσει υποψηφιότητες και προς ποιά κατεύθυνση, θεωρώ ότι με βάση τη σημασία που δίνουμε ως παράταξη «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο» στη καινοτομία ως βάση στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στα νησιά, είναι κρίσιμο η πληροφορία αυτή να φτάσει σε όλους τους κατοίκους των νησιών, ώστε να την μάθουν όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν είτε σήμερα συμμετέχοντας στο όργανο, είτε αύριο πλαισιώνοντας τις εργασίες του.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε ο καθένας σας στο νησί του να σκεφτεί ποιός θα μπορούσε να βοηθήσει σ’ αυτή τη προσπάθεια.   Θα αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα για να βοηθήσω τη σκέψη σας:
Μανδάλας Γ (Χίος – Ενωση Μαστιχοπαραγωγών), Κεφάλας Δ (Χίος, Κρασί-Αριούσιος), Μπάλας Β (Χίος, Εναλλακτικός Τουρισμός, Περιβάλλον), Κτίστου Μ (Σάμος, Πολιτιστικό Ίδρυμα Δημητρίου), Παντελεημονίτης Δ (Λέσβος, Μυλέλια), Αφιανές Ν.(Ικαρία, κρασι), Καρίμαλης Γ (Ικαρία, αγροτουρισμός), Τζωρτζής Μ (Λέσβος, Λάδι), Χρυσάϕης Μ.(Λήμνος, τυροκομικά), Χατζηγεωργίου Π (Λήμνος, κρασί)…..  .

Φαντάζομαι υπάρχουν και άλλοι, ίσως και καλύτεροι, ας με συγχωρήσετε. Επίσης δεν γνωρίζω ποιοί από όσους ανέφερα καλύπτουν τα τυπικά προσόντα. Όλοι πάντως θα είναι χρήσιμοι στη προσπάθεια αυτή που θα έχει ως κορμό το μοναδικό ερευνητικό ίδρυμα του Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο.

*Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο, Αναπληρωτής Καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue