Home ΟικονομίαΑγροτικά Υπερβόσκηση στην Ικαρία: Στον Συνήγορο του Πολίτη καταφεύγουν οι κάτοικοι

Υπερβόσκηση στην Ικαρία: Στον Συνήγορο του Πολίτη καταφεύγουν οι κάτοικοι

by ikariaki.gr
1,4K views

Δύο πολύ “βαθιές πληγές” που αδυνατεί να γιατρέψει η Ικαρία είναι η υπερβόσκηση και η αποίμενη κτηνοτροφία. Μεγάλες ορεινές εκτάσεις έχουν κυριολεκτικά ερημοποιηθεί λόγω αποίμενης κτηνοτροφίας. Ο έλεγχος φαίνεται να έχει χαθεί από χρόνια και η απουσία σφαγείου στο νησί δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση,  με καταγγελίες κατοίκων να φτάνουν και στο Συνήγορο του Πολίτη.

Έγινε η αρχή για την κατασκευή σφαγείου στην Ικαρία – Ένταξη μελέτης και σύνταξη φακέλου στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

Η ευθύνη για τα ανεπιτήρητα ζώα βαραίνει τους Δήμους και ο Δήμος Ικαρίας με συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής έχει προσπαθήσει να ανταπεξέλθει, όχι επαρκώς, όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς υπάρχει οικονομική δυσχέρεια και έλλειψη κατάλληλου προσωπικού.

Συνάντηση του ΥφΑΑΤ, Σίμου Κεδίκογλου με τον Δήμαρχο Ικαρίας για τη δημιουργία δημοτικού σφαγείου

Ωστόσο, ο Συνήγορος αναφέρει ότι οι Δήμοι έχουν αρμοδιότητα για ίδρυση και λειτουργία μονάδας εκμετάλλευσης και μπορούν να συνεργαστούν με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

Δείτε το Δελτίο Τύπου Από τον Συνήγορο του Πολίτη

 

“Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμεσολάβησε κατόπιν υποβολής αναφοράς κατοίκων της νήσου Ικαρίας σχετικά με ζητήματα υπερβόσκησης και ανεπιτήρητης βόσκησης αιγών. Το εν λόγω ζήτημα, που περιγράφεται από την τοπική κοινωνία ως μακροχρόνιο και εξαιρετικά έντονο, προκαλεί δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς υποβαθμίζει την τοπική χλωρίδα και προκαλεί ζημίες τόσο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όσο και σε μελισσοκομικές εγκαταστάσεις.

banner

Η Ανεξάρτητη Αρχή απευθύνθηκε προς το Δήμο Ικαρίας και τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης αναδείχθηκαν σοβαρά οικονομικά, οργανωτικά και υλικοτεχνικά ζητήματα, που δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4056/12 αναφορικά με τη διαχείριση των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, οι Δήμοι έχουν δέσμια αρμοδιότητα για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, καθώς και για τη συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων. Ειδικότερα, για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις προβλέπεται ότι οι δήμοι ιδρύουν και λειτουργούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση, επιτρεπομένης της συνεργασίας με άλλα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο ή την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Ικαρίας επικαλέστηκε οικονομική δυσχέρεια, καθώς και προβλήματα έλλειψης κατάλληλου προσωπικού. Ως εκ τούτου, ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει την κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αν και κατά καιρούς έχει προβεί σε περισυλλογή και πλειστηριασμό ζώων και έχει συστήσει τις σχετικές
επιτροπές ανά δημοτική ενότητα. Εντούτοις, αυτές οι ενέργειες δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά ότι οι ενέργειες του Δήμου κατά τα τελευταία έτη είναι αποσπασματικές και δυσχεραίνουν την ορθή εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα. Ειδικότερα, δεν προκύπτει να έχουν διενεργηθεί ολοκληρωμένες προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης προς υλοποίηση της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ή να έχουν κατατεθεί συγκεκριμένα αιτήματα προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.”

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue