Home Κοινωνία Βόρειο Αιγαίο: ΑΜΕΑ σε ένδεια

Βόρειο Αιγαίο: ΑΜΕΑ σε ένδεια

by ikariaki.gr
25 views

ανάπηρείαΑπό τρεις έως και πέντε μήνες, μερικές φορές και για διάστημα πέραν του εξαμήνου, αναγκάζονται να περιμένουν τα άτομα με αναπηρία στη Σάμο, προκειμένου να εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ, του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας!

«Στο διάστημα αυτό, δεν καταβάλλεται ούτε το επίδομα ανεργίας ούτε η αναπηρική σύνταξη ώστε να μπορούμε να διαβιούμε με αξιοπρέπεια» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανσαμιακού Σωματείου Α.με.Α Μιχάλης Αναγνώστου, μιλώντας στη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου (“Ράδιο Σάμος 102 fm”). Tόνισε ακόμη πως σημαντικός αριθμός αναπήρων στερείται ως και των αναγκαίων φαρμάκων, ιατροφαρμακευτικών σκευασμάτων και θεραπειών.

Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους αναπήρους απομακρυσμένων χωριών στα νησιά που δεν λειτουργεί το Κέντρο Πιστοποίησης. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους υποβάλλονται σε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία αλλά και δαπάνη προκειμένου να μεταβούν στα σημεία που ελέγχονται οι αιτήσεις έκδοσης ή επαναχορήγησης πιστοποιητικού αναπηρίας.

Κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων Κορσεών, της Ικαρίας αλλά και της Λήμνου, ταξιδεύουν με πλοία αλλά και μικρά πλοιάρια, υποβαλλόμενοι σε μεγάλη ταλαιπωρία. Συχνά, λόγω της ελλιπούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αναγκάζονται να  ξοδέψουν σημαντικά ποσά και για την διαμονή τους στις πόλεις που λειτουργούν ΚΕΠΑ, περιμένοντας για την επιστροφή το πλοίο της γραμμής που περνά κάθε διήμερο ή και τριήμερο…

Φανταστείτε την περιπέτεια ενός τετραπληγικού από ορεινό χωριό της Ικαρίας που μετέβη στις 23 Οκτώβρη στη Σάμο για να περάσει επιτροπή. Μία και πλέον ώρα διαδρομής στο φιδογυριστό οδικό δίκτυο για να κατεβεί από το χωριό στον Άγιο Κήρυκο. Από τις 4 και μισή τα ξημερώματα που πέρασε το πλοίο από το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου, έφτασε στη Σάμο στις 8.30 το πρωί. Περίμενε με υπομονή να εξεταστεί από την επιτροπή και αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων, αργά το μεσημέρι πια, να ζητήσει την βοήθεια άλλων ασθενών για να μεταβεί στους χώρους υγιεινής του ΙΚΑ Σάμου.

Αυτή η εικόνα της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, της οικονομικής εξαθλίωσης  των ανθρώπων που δεν έχουν καν τα προς το ζην καθώς δεν τους καταβάλλονται επί πολλούς μήνες τα πενιχρά αναπηρικά τους επιδόματα, είναι αποτέλεσμα των πολύμηνων καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Α.με.Α Βορείου Αιγαίου, εκκρεμούν συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο 430 αιτήσεις νευρολογικών υποθέσεων, 210 ψυχιατρικών και 200 περίπου καρδιοαγγειακών!

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (πανελλήνιου χαρακτήρα) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Οκτώβρη έξω από το ΙΚΑ Σάμου, όπου και η έδρα του ΚΕΠΑ, ένας σημαντικός αριθμός αναπήρων και μέλη των οικογένειών τους ζήτησαν να ιδρυθεί ΚΕΠΑ σε Λήμνο και Ικαρία, ώστε να πάρει τέλος η ταλαιπωρία τους, να καταβάλλονται κανονικά τα επιδόματα μέχρις ότου επανεξεταστεί η χορήγησή τους και να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες των Α.με.Α ώστε να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τα μέτρα.

 

Μαργαρίτα Ικαρίου (Δημοσιογράφος)

banner

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue