Home ΚοινωνίαΕλλάδα Βορίδης για συμβασιούχους: “Η παράταση συμβάσεων θα διέλυε την ακεραιότητα των προσλήψεων”

Βορίδης για συμβασιούχους: “Η παράταση συμβάσεων θα διέλυε την ακεραιότητα των προσλήψεων”

by ikariaki.gr
522 views

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή και απαντώντας στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αντέτεινε ότι «κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει».

«Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, είχε ξεδιπλώσει τις προθέσεις του για αυτό το θέμα, σημειώνοντας μεταξύ, άλλων τα εξής:

«Το σκεπτικό της Κυβέρνησης πίσω από αυτή την απόφαση είναι η σταδιακή μείωση των προσλήψεων που αφορούν σε προσωπικό συμβάσεων ορισμένου χρόνου ούτως ώστε η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, προϊόντος του χρόνου, να γίνεται ως επί το πλείστον με μόνιμο προσωπικό και οι συμβασιούχοι να προσλαμβάνονται για την κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών καθώς και εποχιακών αναγκών. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι οι συμβασιούχοι παρέχουν σημαντική και ουσιαστική στήριξη στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Άλλο τόσο όμως, δεν μπορεί και να αρνηθεί κανείς ότι αυτή η πρακτική συνιστά ένα είδος πρόσκαιρης λύσης στην αντιμετώπιση των υπηρεσιακών αναγκών. Και αυτό γιατί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν εξυπηρετούν ούτε τον εκάστοτε φορέα, ούτε τον εργαζόμενο, ούτε εν τέλει τον ίδιο τον πολίτη διαχρονικά».

Θυμίζουμε επίσης ότι o «νόμος Βορίδη» επιβάλλει στους Δήμους ως φορείς  γενικής κυβέρνησης να ασκούν έφεση στο πλαίσιο της υποχρεωτικής εξάντλησης των ένδικων μέσων και με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγονται οι μονιμοποιήσεις υπαλλήλων, με πρόσφατο παράδειγμα όσα έγιναν στον Δ. Αγίου Δημητρίου, όπου κλήθηκαν από την Αποκεντρωμένη σε απολογία 27 δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος με δόλο.

Η συνέχεια της τοποθέτησης Βορίδη στη Βουλή

Κατά τα άλλα, σχετικά με την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις, ο κ. Βορίδης πρόσθεσε ότι «έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα». Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο». Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο ‘Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» καθώς όπως είπε «έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α’ Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή». Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διευκρινίσεις

Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου. Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους. Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών.

Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue