Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Ικαρία της καρδιάς μου» της Μαρίας (Τσιμπίδη) Χασαπίδου

Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Ικαρία της καρδιάς μου» της Μαρίας (Τσιμπίδη) Χασαπίδου

by ikariaki.gr
115 views

του Νάσου Μπράτσου

Δεν θα μπορούσε παρά να είναι επιτυχημένη, η βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Χασαπίδου «Η Ικαρία της καρδιάς μου», που έγινε τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο 6ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω.
Το βιβλίο αναφέρεται σε πτυχές της ικαριακής ζωής στο διάβα των δεκαετιών από την απελευθέρωση του νησιού το 1912 έως και σήμερα, όπως τις έζησε η συγγραφέας ειδικά στα παιδικά της χρόνια, αλλά και αργότερα.

Ήθη, έθιμα, τοπικές συνταγές της ικαριακής κουζίνας, τοπωνύμια, περιοχές, αρχιτεκτονική, πολιτισμός, οι αποκριές, οι αφανοί, οι «βεγγέρες», οι γάμοι, η φιλοξενία, τα καμίνια και άλλα πολλά βρίσκονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου που «ξεχειλίζει» από την Ικαρία και συνοδεύεται και από φωτογραφικό υλικό.

Στο τέλος του βιβλίου αναφέρει ότι: «Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω σε όλες τις μανάδες και τις γιαγιάδες της εποχής εκείνης, στα δύσκολα χρόνια που με περισσότερο κόπο έβγαζαν τα προς το ζειν. Αλλά δεν τους έλειπε το κέφι για γλέντι, η αισιοδοξία και χαρά για τη ζωή. Άλλωστε οι Ικάριοι φημίζονται για την αισιοδοξία και το κέφι τους για ζωή».

παλιό παραδοσιακό ικαριακό σπίτι

Για το βιβλίο μίλησε ο Γιάννης Κουτούλιας, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» που εκτός από τις αναφορές του στο βιβλίο, όπου τόνισε τα σπάνια λαογραφικά στοιχεία, σημείωσε πως οι πληροφορίες που περιέχουν δείχνουν τρόπους διαχείρισης στις τοπικές κοινωνίες, που ακόμα και σήμερα αποτελούν «οδηγό» για την τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά σε θέματα ανακύκλωσης. Ανέφερε μάλιστα ότι ο στόχος του Δήμου Αιγάλεω είναι να προχωρήσει στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας με μαρτυρίες για τις δεκαετίες 1930 έως 1950 και η Μαρία Χασαπίσου με το βιβλίο της δείχνει πως πρέπει να γίνουν ανάλογες καταγραφές μαρτυρίων.

Μίλησε επίσης η Αθηνά Δασκαλάκη, κοινωνιολόγος Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» που αναφέρθηκε στο βιβλίο που το χαρακτήρισε ως το καλύτερο από όλα έχει γράψει η συγγραφέας (είναι το τρίτο της βιβλίο) και ότι δίνει πληροφορίες για τη ζωή πριν από 70 χρόνια, που αν και φτωχική στο συγκεκριμένο νησί ήταν ασύγκριτα πιο ανθρώπινη.

Τέλος, η συγγραφέας του βιβλίου Μαρία Χασαπίδου, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε τα βασικά περιεχόμενα του βιβλίου.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό, όπου η Μαρία Μιχαλοπούλου μέλος του 6ου ΚΑΠΗ αναφέρθηκε στα σημεία του βιβλίου που αναφέρονταν στους πολιτικούς εξόριστους και τη στήριξη που είχαν από τους Ικαριώτες, αλλά και σε όσους είχαν διαφύγει από το νησί για τη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι πρέπει. να τους θυμόμαστε για την προσφορά τους.

Στη συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Περάκης χαρακτήρισε τη συγγραφέα «βράχο του ΚΑΠΗ», λόγω της συνεχούς δραστηριότητάς της και αστειευόμενος είπε στον Αντιδήμαρχο ότι το ΚΑΠΗ είναι «παράνομο» γιατί αν και τα αρχικά του σημαίνουν Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, δεν βλέπει ηλικιωμένους σαν μέλη του, αλλά αιώνιους έφηβους.

Στο τέλος η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία που προμηθεύονταν οι συγκεντρωμένοι.

banner

Πηγή: ert news

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue