Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Βιβλίο: Στο δρόμο του Καθήκοντος και της Τιμής, του Στρατή Τσαμπή

Βιβλίο: Στο δρόμο του Καθήκοντος και της Τιμής, του Στρατή Τσαμπή

by ikariaki.gr
7 views

Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής

του Στρατή Τσαμπή

sto dromo toy kathikontos

Αυτός ακριβώς είναι ο δρόμος που βαδίζουν αταλάντευτα εδώ και περίπου έναν αιώνα οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία της εργατικής τάξης, τόσο της ελληνικής, όσο και διεθνώς. Αυτή η πρωτοπόρα και πλούσια σε αγώνες και θυσίες ιστορική διαδρομή της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ γεμίζει τις σελίδες του βιβλίου του παλαίμαχου ναυτεργάτη κομμουνιστή Στρατή Τσαμπή, ο οποίος φροντίζει να δώσει το στίγμα, ακόμα από τον τίτλο: «Στο δρόμο του καθήκοντος και της τιμής»

Αφορμή για την συγγραφή αυτού του βιβλίου υπήρξε η εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ στις 25 Γενάρη 1998 για τον γιορτασμό των 80 χρόνων της στα πλαίσια των εκδηλώσεων των 80χρονων του ΚΚΕ. Το ενδιαφέρον που προκάλεσε στα μέλη του Κόμματος και τους ναυτεργάτες η αναφορά στην 80χρονη δράση της ΚΟΝ, μας οδήγησε στη σκέψη να επιχειρήσουμε αυτήν την πραγματικά δύσκολη εργασία. Ο ναυτεργάτης που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο θα βρει κάτι από τη δική του ζωή, κάτι από τους αγώνες του, την ιστορία του. Γιατί η ιστορία της ΚΟΝ είναι συνυφασμένη με την ιστορία του συνδικαλιστικού και γενικότερα του ναυτεργατικού κινήματος. Γιατί η ΚΟΝ γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και ατσαλώθηκε μέσα στην ανειρήνευτη ταξική πάλη με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ογδόντα χρόνια τώρα είτε από θέσεις νομιμότητας ή παρανομίας κράτησε πάντα αταλάντευτα και ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στο ρεφορμισμό και την υποταγή, στάθηκε ανειρήνευτος πολέμιος της συμβιβαστικής τακτικής των ηγετών της ΠΝΟ. Από την αρχή της ίδρυσης της ΚΟΝ κηρύχτηκε εναντίον της ιερός πόλεμος, την έσερναν στα δικαστήρια, τις φυλακές, τα στρατοδικεία, στην εκτέλεση τα μέλη της, με την μοναδική αιτία ότι ήταν μέλη του ΚΚΕ και δεν αποκήρυσσαν τις ιδέες του. Για τη δίωξη των κομμουνιστών ναυτεργατών το κοσμοπολίτικο εφοπλιστικό κεφάλαιο επιστράτευσε το ΥΕΝ, την Ασφάλεια, το Γενικό Επιτελείο, τα προξενικά λιμεναρχεία και το αμερικανικό FBI και την Ιντέλιντζενς Σέρβις, τις αστυνομίες των λιμανιών της Ευρώπης, τις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και τις φασιστικές αστυνομίες της Λατινικής Αμερικής. Κάνοντας μια ανάδρομη σήμερα στην ιστορία της ΚΟΝ, οι κομμουνιστές νιώθουν υπερήφανοι για τους αγώνες τους. Παραδίνουμε στους ναυτεργάτες, με καθαρό μέτωπο, την ιστορία μας για να μας κρίνουν. Να διαβάσουν την ιστορία αυτής της οργάνωσης και να την ξεχωρίσουν από την αντί-ιστορία.
(ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

banner

 

Κατηγορία: Ιστορία
ISBN: 9789602248836
Ημερ/νία έκδοσης: 3/2001
Εκδότης: Σύγχρονη Εποχή
Σελίδες: 362
Γλώσσα βιβλίου: ελληνικά
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Διαστάσεις βιβλίου: 24×17 cm
ISBN 10: 9602248831

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. Οι προϋποθέσεις δημιουργίας της Κομματικής Οργάνωσης των Ναυτεργατών (ΚΟΝ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. Η δημιουργία της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών (ΚΟΝ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ. Ίδρυση της Ναυτεργατικής Ένωσης Ελλάδας (ΝΕΕ)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV. Η ΚΟΝ στην περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Η δημιουργία και η δράση της ΟΕΝΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Η ΚΟΝ στην περίοδο μετά την απελευθέρωση και τα χρόνια του Εμφύλιου Πολέμου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII. Η δράση της ΚΟΝ στην περίοδο της παρανομίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX. Η ΚΟΝ στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ. Η περίοδος της δικτατορίας των συνταγματαρχών
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι. Η δράση της ΚΟΝ στην περίοδο της μεταπολίτευσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ. Ένας χρόνος μετά την δικτατορία
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ. Η ταξική πάλη οξύνεται
ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV. Το πρώτο ρήγμα στην ΠΝΟ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ V. Ο αγώνας ενάντια στον αφελληνισμό της ναυτιλίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI. Το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII. Ο αφελληνισμός προχωρά – Η ανεργία στα ύψη
ΚΕΦΑΛΑΙΟ VIII. Οι αγώνες της ΚΟΝ και των ναυτεργατών
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΧ. Η προσπάθεια της αναπροσαρμογής της ΚΟΝ στη νέα κατάσταση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Χ. Η 4η Συνδιάσκεψη της ΚΟΝ (Μάρτης 1984)
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΧΙ. Το ΠΑΣΟΚ προχωρεί όλο και πιο ανοιχτά στην αντίδραση
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Στρατής Τσαμπής

Γεννήθηκε στο Χρυσόστομο Ικαρίας το 1922. Η δικτατορία του Μεταξά τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει το γυμνάσιο στην τέταρτη τάξη και να μπει από 15 χρονών στη βιοπάλη.
Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ και μέσα από τους αγώνες του σπούδαζε και καθοδηγούσε την ταξική πάλη των ναυτεργατών.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από την ΟΕΝΟ. Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολής και στη μεγάλη απεργία των ναυτεργατών.


Πέρασε στην παρανομία και ήρθε στην Ελλάδα όπου κυνηγημένος από το μεταδεκεμβριανό κράτος πήρε μέρος στο αντάρτικο της Σάμου-Ικαρίας με το ΔΣΕ. Έμεινε στην παρανομία μέχρι το 1956, καταδικασμένος σε θάνατο, επικηρυγμένος και αφορισμένος, στερημένος της ελληνικής ιθαγένειας, ώσπου έφυγε με όλη την ομάδα του στο εξωτερικό. Φοίτησε στην Κομματική Σχολή “Νίκος Μπελογιάννης” και στη συνέχεια στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας. Το 1960 έγινε μέλος του Γραφείου της ΚΟΝ στο εξωτερικό και με τη δικτατορία της χούντας ήρθε παράνομος στην Ελλάδα. Δούλεψε σαν μέλος και κατόπιν υπεύθυνος του κλιμακίου της ΚΕ μέχρι τη σύλληψη του το 1970. Με την αποφυλάκισή του ανάλαβε Γραμματέας της ΚΟΝ. Στη 12η Ολομέλεια έγινε μέλος της ΚΕ μέχρι και το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Από το 10ο ως το 11ο Συνέδριο ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Υπήρξε για 30 και πλέον χρόνια μέλος της καθοδήγησης και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών.

 

Από τη θέση του αυτή μελέτησε και ήταν γνώστης των προβλημάτων των ναυτεργατών, του συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτιλίας.
Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες στα περιοδικά “Νέος Κόσμος” και “ΚΟΜΕΠ”, σε ναυτεργατικές εφημερίδες, στο “Ριζοσπάστη”, διετέλεσε ανταποκριτής της “Φωνής της Αλήθειας”.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue