Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Βιοντήζελ από τηγανόλαδα – φτιάξτο μόνος σου!

Βιοντήζελ από τηγανόλαδα – φτιάξτο μόνος σου!

by ikariaki.gr
496 views

viodisel1Του Ηλία Γιαννίρη

Έψαξα και βρήκα πληροφορίες για το βιοντήζελ. Δημοσιεύω εδώ την πολυσέλιδη έρευνα που προέκυψε. Έμεινα έκπληκτος από το γεγονός ότι μπορεί ο καθένας να κάνει βιντήζελ μόνος του στο σπίτι του, με ένα μπιτόνι και απλά υλικά. Την αφορμή μου την έδωσε ό φίλος μου ο Χρήστος από τον Πύργο. Κατόπιν αυτές τις πληροφορίες τις έστειλα και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Σάμου που μου τις ζήτησε. Ρωτώντας έμαθα ότι και στην Ικαρία υπάρχουν 2-3 που φτιάχνουν βιοντήζελ μόνοι τους.

Βέβαια, ο Δήμος θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά, να κάνει ένα πρόγραμμα κινητοποιώντας τους επαγγελματίες της εστίασης και τα σχολεία της Ικαρίας, να στήσει μια μονάδα και να εξασφαλίζει το βιοντήζελ για ένα σχολείο της Ικαρίας για ολόκληρο το χρόνο.  

Καλή συνέχεια στις εξερευνήσεις σας.


ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: Η εταιρεία REVIVE για τηγανόλαδα.

Η εταιρεία αυτή φαίνεται να είναι ο leader στα τηγανόλαδα γιατί ήταν η πρώτη που δραστηριοποιήθηκε, έχει κάνει δίκτυο και έχει πιάσει μεγάλα σουπερμάρκετ και εταιρείες. Ενισχύει και τη WWF.

Η διαδικασία

  • Η Revive συλλέγει χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, μεταξύ άλλων, από το Προεδρικό Μέγαρο, τους δήμους Ελληνικού και Αλίμου, από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστίασης κ.ά. Για κάθε λίτρο μαγειρικού λαδιού από τα νοικοκυριά, αποδίδονται τρία λεπτά του ευρώ στην Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς.
  • Από το 2010 η Revive παραδίδει τα τηγανέλαια στο μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα της εταιρείας G F ENERGY AEBE, το οποίο βρίσκεται στο Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.
  • «Τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του βιοντίζελ είναι πολλά. Μείωση της εκπεμπόμενης αιθάλης και του παραγόμενου διοξειδίου του θείου. Επίσης, σημαντική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα (λόγω του ανανεώσιμου χαρακτήρα του βιοντίζελ), με συνέπεια την άμβλυνση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου».
  • Πόσο βιοντίζελ παράγεται από το λάδι που ανακυκλώνουμε;
  • Για κάθε 5 λίτ. χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που ανακυκλώνουμε, παράγονται 4 λίτ. βιοντίζελ.
  • Πού μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια;
  • Μπορείτε να τα ανακυκλώνετε ρίχνοντάς τα στις ειδικές δεξαμενές μας που βρίσκονται στην Αθήνα στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, στα σούπερ μάρκετ Atlantic και στη Θεσσαλονίκη στο σούπερ μάρκετ AB Μακεδονία και στα Mini Smart.
  • Ποια λάδια ανακυκλώνουμε;
  • Οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κ.τ.λ.

imerisia.gr

Αρωγοί στην επέκταση της δραστηριότητας μας αυτής είναι ο Δήμος Ελληνικού, η εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος και η εταιρεία Atlantic, που διακρίνονται για τις περιβαλλοντολογικές τους ευαισθησίες. Πρέπει να τονίσουμε πως για κάθε λίτρο χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού που συλλέγουμε από τα νοικοκυριά, προσφέρουμε τρία (3) λεπτά του ευρώ στην Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Ελλάς.

http://www.revive.gr/

banner

Η εταιρεία αναπτύσσει και δίκτυο «Στεκιών Ανακύκλωσης Τηγανελαίων» (σε σουπερμάρκετ Η εταιρεία «Revive», είναι σε συνεργασία με την «ΑΒ Βασιλόπουλος». 

Η REVIVE ήταν η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στη συλλογή και οικιακών τηγανελαίων (πηγή: Από το τηγάνι στο…ρεζερβουάρ | Life Positive)


Ερώτηση 2η:Άλλες εταιρείες για τηγανόλαδα

Υπάρχουν 8 εταιρείες που ανακυκλώνουν τηγανέλαια.

Επομένως, το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ένας δήμος είναι να πάρει προσφορές για το τι ανταλλάγματα δίνει η κάθε εταιρεία και να αποφασίσει.

ΗΓ

 

Ανακυκλωτές Τηγανελαίων

Ανακύκλωση Τηγανελαίων

Ονομασία

Διεύθυνση

Τηλέφωνο

e-info

Πληροφορίες

Αττική

OIL 4 LIFE          

Δ. Ψυχογιού 36, 173 41,  Άγιος Δημήτριος

2109738106,    6976372177,    6941694400

www.oil4life.gr         [email protected] [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

Σέλας Ανακύκλωση – ΜΠΙΚΟΣ – ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ Ο.Ε.  

Γ. Τσαμαλή 11, 136 71, Αχαρνές

2102460845

www.selas.com.gr [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

REVIVE ΑΕ   

Κωστή Παλαμά 15, Πατήσια, 11141, Αθήνα    

2102116524

www.revive.gr                [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

Pegasus Recycle       

 

6944160451

www.pegasusrecycle.gr [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

Euro-Recycling        

 

2117203848,
6936856054

eurorecycling.blogspot.com [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

Θεσσαλονίκη

REVIVE ΑΕ

Δωδεκανήσου 21, 546 26, Θεσσαλονίκη

2310514517

www.revive.gr         [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

Υπόλοιπη Ελλάδα

Save Our Planet Εμμανουήλ Ζερβάκης        

Μαίας 5, Ανω Αλικαρνασσός, 71601, Ηράκλειο, Κρήτη

2810331224

www.savetheplanet.gr [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

SELVIS Logistics Ο.Ε.       

Σωζουπόλεως 262, 691 00,
Κομοτηνή

2531070440

www.selvislogistics.eu [email protected]

Συλλογή μαγειρικών ελαίων από τον χώρο σας

 

http://www.ecorec.gr/econew/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=105&Itemid=120&lang=el

OIL 4 LIFE

Σας παρέχουμε:

Ø     Την δωρεάν εγκατάσταση ειδικού δοχείου ανάλογα με τις απαιτήσεις της επιχείρησής σας.

Ø     Την αποκομιδή των αποβλήτων μαγειρικών ελαίων μετά το πέρας χρήσης τους, σε τακτικά χρονικά διαστήματα που εσείς θα καθορίσετε.

Ø     Την βεβαίωση παραλαβής των εκάστοτε ποσοτήτων τηγανελαίων ώστε να έχετε αποδεικτικό κατά τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ομοειδείς αρχές.

 Ø     Την πιστοποίηση της επιχείρησής σας με το δικό μας σήμα ώστε η πελατεία σας να γνωρίζει ότι είστε ευαισθητοποιημένοι και συμμετέχετε και εσείς στο πρόγραμμα για την οικολογία και ανακύκλωση των μαγειρικών ελαίων.

 http://www.oil4life.gr/oil4life_supply.html

Pegasus Recycle 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΟΙΤΑ ΤΟ ΩΦΕΛΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ 100% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ!!!

Επικοινωνήστε μαζί μας, θα σας στείλουμε στέλεχος της εταιρείας να σας δώσει προσφορά. Πάρτε την προσφορά μας και συγκρίνετέ την με οποιαδήποτε άλλη προσφορά έχετε.

ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ!!!

Κατά την απομάκρυνση των αποβλήτων ελαίων πιστοποιούμε την απομάκρυνση παραδίδοντας σας πιστοποιητικό παραλαβής προς ανακύκλωση.

Τοποθετούμε δωρεάν κάδο συλλογής σε πολυκατοικίες για την συλλογή των χρησιμοποιημένων λαδιών των ενοίκων και τον αδειάζουμε με ένα απλό τηλεφώνημα. Αν είστε διαχειριστής πολυκατοικίας επικοινωνήστε μαζί μας.

Η εταιρεία μας ανταλλάσσει τις ποσότητες λίπους και τηγανελαίου, δίνοντας έτσι κίνητρο στον επιχειρηματία να συνεργαστεί μαζί μας, με σπορέλαια ώστε η επιχείρηση κάποιους μήνες το χρόνο να λειτουργεί με λάδι που έχει κερδίσει από την συνεργασία με την εταιρεία μας.

http://www.pegasusrecycle.gr/

 

ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Συλλογη & Ανακύκλωση Τηγανελαίων www.selas.com.gr/

Η εταιρία μας έχει το διακριτικό τίτλο ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική λέξη σέλας, που σημαίνει. «λαμπρά φλοξ πυρός, λαμπρότης,

Ποια τα οφέλη για μια επιχείρηση;

Η συνεργασία με τη ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης, είτε αυτή εφαρμόζει συστήματα διαχείρισης όπως το ISO 14001 ή το HACCP είτε όχι, διότι δείχνει επιχείρηση με ευαισθησία και έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των εργαζομένων και πελατών του.

Συμβάλει στο νοικοκύρεμα του καταστήματος, του εστιατορίου, της επιχείρησης γενικότερα, διότι ένα οχληρό απόβλητο συλλέγεται και απομακρύνεται με αξιόπιστο, ασφαλή και περιβαλλοντικά βέλτιστο τρόπο.

Ανάλογα με τις ποσότητες που συλλέγονται και τον ενδεχόμενο τρόπο αξιοποίησης τους (πρώτη ύλη για άλλες χρήσεις όπως βιοκαύσιμα) μπορεί εν καιρώ να δοθούν και ανταποδοτικά οφέλη.

http://www.selas.com.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=29

Συνεργάζεται κυρίως με τα σουπερμάρκετ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ


Ερώτηση 3η: Τι περιπτώσεις αξιοποίησης υπάρχουν; Π.χ. υπάρχει η περίπτωση των ΤΕΙ Κοζάνης.

Ορισμένοι Δήμοι κινούνται για να παράγουν μόνοι τους βιοντήζελ από τηγανέλαια: Δήμος Αγιάς.

Έχουν ευαισθητοποιηθεί για συγκέντρωση και διάθεση σε εταιρείες οι δήμοι Θάσου, Μεσολογγίου.

Οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης φαίνεται να πήρε ως αντάλλαγμα κεντρικό απορριμματοφόρο να κινείται με βιοντήζελ από τηγανέλαιο

Όπως φαίνεται, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν διάφορους Δήμους και με ακαθόριστες συνεργασίες για ανταλλάγματα πετυχαίνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση τηγανέλαιων. Οι Δήμοι από τη μεριά τους κινούνται όπως θέλουν και ίσως αδιαφανώς. Ενδεχομένως ο διαμεσολαβητής να παίρνει κάποια προμήθεια.

 

19 Μαρτίου 2012, 09:39 | Εμφανίσεις: 5819

Βιοντίζελ από τηγανέλαιο: ποιοι δήμοι κινούν τα οχήματά τους “εναλλακτικά”

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Αυτόματο μηχάνημα μετατροπής καμμένων λαδιών και μαγειρικού λίπους σε βιοντίζελ πρόκειται να αγοράσει ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.

Όπως αναφέρει το aftodioikisi.gr ο δήμαρχος, το παραγόμενο βιοκαύσιμο θα τροφοδοτεί είτε τα μηχανήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες καθώς αποτελεί άριστο υποκατάστατο του πετρελαίου για τα τρακτέρ.

Το πρόγραμμα του δημάρχου θα επεκταθεί από τη συλλογή λαδιών από τους χώρους εστίασης και στη συλλογή οικιακών απορριμμάτων. Το ποσοστό ανακύκλωσης και μετατροπής του καμμένου τηγανέλαιου σε βιοντίζελ είναι πολύ υψηλό καθώς ανέρχεται σε ποσοστό άνω του 85%.

Το παράδειγμα του Δήμους Αγιάς, όπως ενημερώνει το aftodioikisi.gr, ακολουθούν και άλλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Θάσου που συγκεντρώνει τηγανέλαια από χώρους εστίασης του νησιού και ο Δήμος Μεσολογγίου, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με την εταιρεία Revive.

Επίσης, οι δήμοι Νεάπολης-Συκεών, Κοζάνης και Βοΐου έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το εργαστήριο Θερμικών Συστημάτων και Βιοκαυσίμων του τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, μαθητές λυκείων των δήμων πηγαίνουν εκεί τα τηγανέλαια και συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία μετατροπής τους σε βιοκαύσιμο.

Υπενθυμίζεται τέλος η δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου κεντρικό απορριμματοφόρο θα κινείται με τηγανέλαιο από τον Απρίλιο (διαβάστε σχετικά στο econews).

http://www.econews.gr/2012/03/19/viodiesel-tiganelaio-dimoi/

Ερώτηση 4η: “σπιτικό” πετρέλαιο

Αντί για την εμπορική παραγωγή βιοντήζελ μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα βιοντήζελ από τηγανέλαια σπίτι του με απλά υλικά και πολύ χαμηλό κόστος. Μπορεί να το χρησιμοποιεί σε καυστήρες και σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Τα προβλήματα εδώ είναι ότι δεν έχει κανείς επαρκείς ποσότητες και θα πρέπει να ψάχνει σε χώρους εστίασης για πρώτη ύλη. Είναι όμως πολύ ελκυστικό για απομονωμένες περιοχές. Π.χ. η συγκέντρωση των τηγανόλαδων ενός νοικοκυριού όλο το χρόνο μπορεί να εξασφαλίσει θέρμανση το χειμώνα με βιοντήζελ.

 

Πετρέλαιο από φυτικό τηγανόλαδο!! « Φιλοπατρία

filopatria.wordpress.com/…/πετρέλαιο-από… – Προσωρινά αποθηκευμένη

 

26 Μαρ. 2012 – από χρησιμοποιημένο φυτικό τηγανόλαδο! το συμβατικό ντίζελ, παρά μόνο στην τιμή: 1,51 ευρώ το λίτρο στο βενζινάδικο, 0,20 ευρώ στο σπίτι!

 

ΔΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το “σπιτικό” πετρέλαιο (biodiesel B100) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πετρελαιοκίνητα οχήματα χωρίς καμία μετατροπή, καθώς δεν διαφέρει σε τίποτε από το συμβατικό ντίζελ, παρά μόνο στην τιμή: 1,51 ευρώ το λίτρο στο βενζινάδικο, 0,20 ευρώ στο σπίτι!  Το βιοντίζελ που παράγεται δεν είναι τοξικό, δεν αναφλέγεται εύκολα (στους 125 βαθμούς Κελσίου έναντι 50 βαθμών για το συμβατικό) και άρα είναι ασφαλέστερο. Παράγει δε  εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές αερίων!

Απαραίτητη προϋπόθεση το αυτοκίνητό σας να είναι πετρελαιοκίνητο, αλλιώς μην το σκέφτεστε..μετατρέψτε το αμέσως ή αποσύρετε το βενζινοκίνητό σας και αγοράστε ένα πετρελαιοκίνητο – κι αν είναι και παλιό πετρελαιοκίνητο ακόμα καλύτερα- γιατί σας συμφέρει απίστευτα!

 η διαδικασία αφορά την παρασκευή μικρών ποσοτήτων πετρελαίου (βιοκαυσίμου) 11.5 λίτρα δηλαδή 245 χλμ. πορείας για το αυτοκίνητό σας, κυρίως κατά τους ζεστούς μήνες και με την απλότητά της μας λύνει τα χέρια στην κίνηση του οχήματός μας ενώ ταυτόχρονα δεν μας αδειάζει την τσέπη !

Θα ακολουθήσει κι άλλη αναλυτικότατη διαδικασία παρασκευής βιοκαυσίμου (μεγαλύτερων ποσοτήτων) κατάλληλη για παρασκευή πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για όλο το έτος αλλά μελετήστε αρχικά αυτή την διαδικασία για να καταλάβετε την ευκολία της και να εξοικιωθείτε, ώστε τους 6 καλοκαιρινούς μήνες που θα έρθουν να παράγετε το δικό σας καύσιμο πανεύκολα…

Παρακολουθήστε πρώτα το βίντεο για να καταλάβετε την απλούστατη αυτή διαδικασία…Έπειτα διαβάστε τις οδηγίες και τις δοσολογίες προσεκτικά και φτιάξτε 11.5 λίτρα πετρέλαιο/biodiesel B100 (245χλμ. πορείας για το αυτοκίνητό σας!) με κόστος 2,40 Ευρώ συνολικά για όλη την ποσότητα των 11,5 λίτρων!!!!

Το diesel όπως είναι γνωστό στοιχίζει 1,51 Ευρώ ΤΟ ΛΙΤΡΟ οπότε τα 2,40 Ευρώ για τα

11,5 λίτρα είναι αυτονόητα ένα αστείο κόστος !!!
 

ΥΛΙΚΑ

70gr NaOH Καυστική σόδα

1,90 lt Μεθανόλη

11,5 lt χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι

μια ζυγαριά

ένα πλαστικό χωνί

ένα μπουκάλι 4λιτρο από χοντρό πλαστικό (για την ανάμειξη μεθανόλης και σόδας) 

ένα μπουκάλι 15λιτρο από χοντρό πλαστικό (για το βιοκαύσιμό μας)

χοντρά, ελαστικά, αδιαπέραστα γάντια

προστατευτικά γυαλιά

μια πλαστική ποδιά στήθους – μέσης

μια χειρουργική μάσκα

3 – 4 μέρες τουλάχιστον αναμονή

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζυγίζουμε τα υλικά μας.

Φοράμε τα προστατευτικά είδη στο σώμα και τα μάτια μας.

Μέσα σε ένα 4λιτρο  μπουκάλι από χοντρό πλαστικό (τελείως καθαρό και απαλλαγμένο από λιπαρότητα και νερό) τοποθετούμε την μεθανόλη.

Ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο μπουκάλι την καυστική σόδα – μέσα από το πλαστικό χωνί.

Χωρίς να κλείσουμε το καπάκι στριφογυρίζουμε για λίγο προσεκτικά το μπουκάλι γύρω – γύρω με προσοχή ώστε να μην βγει σταγόνα έξω.

Όταν πια δεν αισθανόμαστε τους κόκκους της σόδας μέσα στο υγρό κλείνουμε πολύ σφιχτά το καπάκι και ανακινούμε πολύ καλά ώστε να διαλυθεί τελείως η καυστική σόδα στην μεθανόλη.

Στο σημείο αυτό το μείγμα θα ζεσταθεί και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό.

Στο μεταξύ έχουμε σουρώσει καλά το λάδι μας και το έχουμε ζεστάνει στους 55 βαθμούς Κελσίου.

Τους ζεστούς μήνες αφήνουμε το λάδι στον ήλιο να ζεσταθεί για μερικές ώρες μέχρι να ''πιάσει'' την επιθυμητή θερμοκρασία.

Ελέγχουμε την θερμοκρασία του λαδιού μας σε κάθε περίπτωση και προσέχουμε να μην ανέβει πάνω από την ιδανική (55 βαθμοί Κελσίου) γιατί το πετρέλαιο μας θα πάει χαμένο.

Ρίχνουμε λοιπόν το καυστικό μείγμα μέσα στο ζεστό λάδι μας, κλείνουμε το καπάκι πολύ σφιχτά και ανακινούμε πολύ έντονα ώστε τα καυστικά να ενσωματωθούν και να αρχίσει η ζύμωση του καυσίμου μας.

Την ίδια στιγμή που ρίχνουμε τα καυστικά στο λάδι παρατηρούμε την αλλαγή στο χρώμα και την σύσταση των υγρών μας.

Αφού κουνήσουμε το μείγμα μας για μερικά λεπτά ανοίγουμε το καπάκι να απελευθερώσουμε την πίεση στο δοχείο και το ξανακλείνουμε αμέσως.

Τους ζεστούς μήνες αφήνουμε το δοχείο μας στον ήλιο για τουλάχιστον 3 ημέρες, σε άμεση ακτινοβολία και χωρίς να το κινούμε .

Μετά την τρίτη ημέρα παρατηρούμε πως το καύσιμό μας έχει γίνει διαυγές και ανοιχτόχρωμο ενώ στον πάτο του δοχείου μας επικάθεται ένα παχύ στρώμα γλυκερίνης. Αυτό σημαίνει πως η ζύμωση μας ήταν επιτυχής.

Αδειάζουμε λοιπόν με προσοχή το καύσιμο μας σε άλλο πλαστικό δοχείο προσέχοντας να μην ανακατευτεί με την γλυκερίνη που βρίσκεται στον πάτο του μπουκαλιού.

Δηλαδή διαχωρίζουμε την γλυκερίνη και παίρνουμε για χρήση μόνο το καθαρό καύσιμο που έχουμε δημιουργήσει.

Έπειτα γεμίζουμε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας με το πετρέλαιό μας, βάζουμε μπροστά και φεύγουμε…τόσο απλά!

·         Δεν πλένουμε και δεν στεγνώνουμε το καύσιμό μας όπως θα κάνουμε με την διαδικασία που θα ακολουθήσει σε επόμενη ανάρτηση.

·         Στην καλοκαιρινή αυτή διαδικασία ο ήλιος κάνει την σπουδαιότερη δουλειά στην ζύμωση του καυσίμου μας.

·         Εμείς μετά από 35.000 χλμ. με τα πετρελαιοκίνητά μας δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ μηχανικά προβλήματα, αλλάξαμε μόνο ένα φίλτρο βενζίνης προληπτικά επειδή το καύσιμο σε αυτή την διαδικασία δεν πλένεται και με την πάροδο των μηνών μπορεί να δημιουργήσει καμιά φορά πήγματα στο ντεπόζιτο.   

·         Στις 3 ημέρες το ph πέφτει στο 7.  Καλό βέβαια είναι να αφήνουμε το καύσιμο να ωριμάζει και περισσότερο των 3 ημερών φτιάχνοντας πολλές μικρές ποσότητες αλλά εγγυημένα οι 3 ημέρες είναι αρκετές για την χρήση.

·         Δεν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε το καύσιμο σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να το διατηρούμε εξωτερικά σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία.  

 Στις 3 ημέρες το ph πέφτει στο 7.  Καλό βέβαια είναι να αφήνουμε το καύσιμο να ωριμάζει και περισσότερο των 3 ημερών φτιάχνοντας πολλές μικρές ποσότητες αλλά εγγυημένα οι 3 ημέρες είναι αρκετές για την χρήση.

Δεν χρειάζεται να αποθηκεύσουμε το καύσιμο σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να το διατηρούμε εξωτερικά σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία. 

 

Διαβάστε αυτές τις σημειώσεις – Φυτικό λάδι/λίπος

·         Το φυτικό λίπος/λάδι το προμηθευόμαστε από ψησταριές και εστιατόρια. Είναι το ''σκουπίδι'' των φαγάδικων και μάλιστα δεν έχουν πού να το πετάξουν.  Τα εστιατόρια αναζητούν τρόπους να ξεφορτωθούν τα καμένα λίπη και έλαια, καθώς απαγορεύεται να τα διαθέτουν στις αποχετεύσεις τους. Έτσι μπορείτε άνετα αν τα ζητήσετε να τα πάρετε δωρεάν.

 ·         ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΖΩΙΚΟ ΛΙΠΟΣ και φροντίζουμε να συννενοηθούμε με τον ψητοπώλη/εστιάτορα ώστε το λάδι που θα μας φυλάει να είναι μόνο φυτικό, και να μην είναι ούτε καν μείγμα φυτικού και ζωικού. ΜΟΝΟ ΦΥΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ για την διαδικασία αυτή.

·         Το φυτικό λίπος μας πρέπει να το φιλτράρουμε 2 και 3 φορές εξακολουθητικά σε πολύ λεπτή μουσελίνα ή σε οποιοδήποτε πολύ πυκνό φίλτρο προκειμένου να απομακρύνουμε κάθε ίχνος φαγητού.

 ·         Μπορούμε ακόμη να φυλάμε σε ένα δοχείο το τηγανόλαδό μας, το λάδι της φριττέζας μας, τα λάδια από τις κονσέρβες και γενικά τα χρησιμοποιημένα φυτικά μας έλαια, να τα σουρώνουμε και να τα χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του βιοκαύσιμου.

·         Το χρησιμοποιημένο φυτικό λάδι μας χρειάζεται ζέσταμα πριν την παρασκευή του βιοκαυσίμου και ξανά ζέσταμα μετά την ανάμειξη με τα καυστικά. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές βγάζουμε το μπουκάλι μας με το λάδι να ζεσταθεί απευθείας στον ήλιο και πριν και κατά την διάρκεια της ζύμωσης.

·         Όπως είναι φανερό το καλοκαίρι η παραγωγή του πετρελαίου μας είναι παιχνιδάκι γιατί το μόνο που κάνουμε είναι να το ζεσταίνουμε στον ήλιο, να το αναμιγνύουμε και να το αφήνουμε ξανά στον ήλιο μέχρι την χρήση. Επίσης το καλοκαίρι το καύσιμό μας το αποθηκεύουμε εξωτερικά και σε άμεση ακτινοβολία. 

 

Καυστική σόδα & Μεθανόλη

·         Προμηθευόμαστε την καυστική σόδα από το μπακάλικο και είναι φθηνή! Μεθανόλη βρίσκει κανείς σε καταστήματα χημικών και είναι επίσης πολύ φθηνή.

·         Αυτά τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα καυστικά αλλά είναι απολύτως απαραίτητα για την διαδικασία μας.

·         Όταν εργαζόμαστε λοιπόν με τα στοιχεία αυτά πρέπει να λαμβάνουμε κάποια μέτρα για την προστασία μας. Δηλαδή είναι απαραίτητο να φοράμε χοντρά, ελαστικά, αδιαπέραστα γάντια, προστατευτικά γυαλιά, μια πλαστική ποδιά στήθους – μέσης και μια χειρουργική μάσκα.

·         Όταν αναμειγνύουμε τα στοιχεία αυτά δεν εισπνέουμε τα αέρια που δημιουργούνται.

·         Κάνουμε την διαδικασία της ανάμειξης σε αεριζόμενο χώρο με το παράθυρο ανοιχτό ή σε εξωτερικό χώρο.

·         Το μπουκάλι που θα τα αναμείξουμε πρέπει να είναι από χοντρό πλαστικό γιατί κατά την ανάμειξη τα υλικά θα ανεβάσουν ελαφρώς θερμοκρασία.

 

Αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε το καύσιμο που παρασκευάσαμε και τον χειμώνα καλό θα ήταν να γνωρίζουμε τα παρακάτω: 

TIPS – σπάνιες περιπτώσεις που πρέπει όμως να γνωρίζετε.

·         Tο χειμώνα σε θερμοκρασίες μέχρι μείον -4 βαθμούς Κελσίου το βιοκαύσιμό μας λειτουργεί άψογα και δεν πήζει . Για να είμαστε όμως ήσυχοι, σε θερμοκρασίες από 4 εώς μείον -7 βαθμούς Κελσίου αναμειγνύουμε το βιοκαύσιμό μας με ποσότητα κανονικού πετρελαίου σε αναλογία 50% βιοκαύσιμο και 50% πετρέλαιο. Σε θερμοκρασίες από -7 και κάτω αναμειγνύουμε το βιοκαύσιμό μας με απλό πετρέλαιο σε αναλογία 20% βιοκαύσιμο και 80% πετρέλαιο. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που παραλείψετε να αναμείξετε το βιοκαύσιμό σας το αυτοκίνητο δεν παθαίνει καμιά φθορά, απλώς δεν λειτουργεί γιατί φράζει το φίλτρο της βενζίνης. Πρέπει λοιπόν απλώς να περιμένουμε να ζεσταθεί το καύσιμό μας για λίγο και κινούμε το όχημά μας κανονικά.

 

·         ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ το καύσιμό μας με απλό πετρέλαιο (λόγω κόστους) όταν οι θερμοκρασίες κατρακυλούν, ΔΗΛΑΔΗ αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ το δικό μας βιοκαύσιμο χειμώνα – καλοκαίρι τότε μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό εξάρτημα που θερμαίνει το καύσιμό μας και το κάνει διαθέσιμο σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το εξάρτημα είναι οικονομικό και τοποθετείται στο ντεπόζιτο ζεσταίνοντας το καύσιμο πριν την εκκίνηση σε χρόνο μηδέν. Αξίζει τον κόπο η αγορά του μπροστά στην αγορά του απλού πετρελαίου. Δείτε την φωτό αλλά στην αγορά θα βρείτε πολλά και διαφορετικά.

·       

  Επειδή το βιοκαύσιμό μας δεν πλένεται ούτε στεγνώνεται όπως συνηθίζεται στην παρασκευή μεγάλων ποσοτήτων biodiesel Β100 (με μια διαδικασία που θα αναλύσουμε σε άλλη ανάρτηση που θα ακολουθήσει) ενδέχεται (αν και δεν μου έχει συμβεί ποτέ τα τελευταία 5 χρόνια που το παρακευάζω και το χρησιμοποιώ) να αφήσει ένα πήγμα στο ντεπόζιτο της βενζίνης. Αυτό είναι ένα απλό και επιλύσιμο ζήτημα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να έχουμε μαζί μας ένα δεύτερο φίλτρο και να μάθουμε να το αλλάζουμε μόνοι μας αν και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί που ειλικρινά αμφιβάλω.

 ·         Το βιοκαύσιμο που παράγεται μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο αλλά και για λέβητες θέρμανσης, ατομικούς, σε πολυκατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. Η ποσότητα όμως που πρέπει να παρασκευάσουμε για την δεξαμενή μας είναι μεγάλη και έτσι η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη αφού περιλαμβάνει ειδικό τεστάρισμα, φιλτράρισμα και ζέσταμα του λαδιού μας πριν την διαδικασία και πλύσιμο-στέγνωμα του τελικού καυσίμου. Όποτε θα δείξουμε την λεπτομερή παρασκευή του σε μια άλλη ανάρτηση που θα ακολουθήσει παρακάτω πολύ σύντομα.

http://attikanea.blogspot.gr/2012/03/blog-post_3291.html


Ερώτηση 5η: Η γλυκερίνη που αφαιρείται από το τελικό προϊόν βιοντιζελ;

μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς. Οι κύριοι τομείς όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το υποπροϊόν είναι :

1. Παρασκευή Σαπουνιών
2. Παρασκευή Λιπάσματος (κομποστοποίηση)
3. Παρασκευή Κεριών
5. Παραγωγή Τούβλων Καύσης
6. Χρήση για φαρμακευτικούς σκοπούς

 

Παρασκευή σαπουνιών

Στάδιο Πρώτο:
Βράσιμο γλυκερίνης στους 78ο– 80ο C για την εξάτμιση της μεθανόλης που περιέχεται  μέσα στο υποπροϊόν έτσι ώστε να μείνει μόνο η γλυκερίνη και να μπορέσουμε να την επεξεργαστούμε.

Αν δεν το πράξουμε αυτό το σαπούνι που θα παραχθεί, λόγω του ότι θα περιέχει μεθανόλη θα είναι επικίνδυνο για το δέρμα.

Στάδιο Δεύτερο:

Φιλτράρισμα γλυκερίνης από τυχόν υπολείμματα που παρέμειναν από τη παραγωγή βιοντίζελ.

Στάδιο Τρίτο:
Μέτρηση 1 lit ζεστής γλυκερίνης και φύλαξη της σε μέρος όπου θα παραμείνει ζεστή.

Στάδιο Τέταρτο:
1. Ετοιμασία φόρμουλας για σαπούνι πλάκας. Παίρνουμε 100ml, νερού ή κάποιας αρωματικής ουσίας και προσθέτουμε 40gr καυστικής σόδας (ΝaΟΗ).
2. Ετοιμασία φόρμουλας για υγρό σαπούνι. Παίρνουμε 300ml νερού ή κάποιας αρωματικής ουσίας και προσθέτουμε 50gr καυστικό κάλλιο (ΚΟΗ).
Για σκοπούς καλαισθησίας προσθέτουμε μέσα στη φόρμουλα μικρή ποσότητα μαγειρικού χρώματος.

Στάδιο Πέμπτο:
Τοποθετούμε τη φόρμουλα σε ένα σκεύος stainless steel και ακολούθως χύνουμε τη ζεστή γλυκερίνη.
Ανακατεύουμε μέχρι να σιγουρευτούμε ότι τα δύο υγρά έχουν ενωθεί πλήρως και η αντίδραση έχει γίνει.

Στάδιο Έκτο:
Ρίχνουμε το μίγμα μέσα σε φόρμες και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε ξηρό, κρύο περιβάλλον για 2 εβδομάδες ούτως ώστε η καυστική σόδα ή καυστικό κάλλιο να έχουν αντιδράσει πλήρως για να μην είναι σκληρό το σαπούνι για το δέρμα.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βότανα και αιθέρια έλαια καθώς και διάφορα μπαχαρικά για να βελτιώσουμε την ποιότητα του έτοιμου σαπουνιού και να φτιάξουμε κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες μας.

ΦΟΡΜΕΣ  ΣΑΠΟΥΝΙΩΝ

http://beautyelixirs.blogspot.gr/2007_11_01_archive.html


Ερώτηση 6η: Η αποδοτικότητα του βιοντιζελ είναι ίδια με το ντίζελ.

Το βιοντιζελ περιέχει κατά 11% οξυγόνο, στο οποίο οφείλεται η ελαφρώς χαμηλότερη θερμαντική αξία του (ενεργειακό περιεχόμενο) όπως και οι χαρακτηριστικά χαμηλές εκπομπές μονοξείδιου του άνθρακα, αιθάλης, και υδρογονανθράκων. Το ενεργειακό περιεχόμενο του βιοντιζελ είναι κατά προσέγγιση 10% λιγότερο από το ντίζελ Νο. 2 και συγκρίσιμο με το ντίζελ No.1 (κηροζίνη).          Η αποδοτικότητα του βιοντιζελ είναι ίδια με το ντίζελ. Η οικονομία στην κατανάλωση, η ισχύς, και η ροπή μίας μηχανής είναι ανάλογες προς την θερμαντική αξία του βιοντίζελ ή του μίγματος βιοντιζελ.

http://www.bio-energia.gr/index.php/Σύγκριση_Βιοντίζελ_με_Ντίζελ

 

Γενικά Χαρακτηριστικά / Ιδιότητες

2.2. Γενική ταξινόμηση βιοντίζελ σύμφωνα με το σημείο ανάφλεξης

Το σημείο ανάφλεξης του βιοντίζελ είναι κατ’ ελάχιστο 101 οC.
Το σημείο ανάφλεξης του συμβατικού (ορυκτής προέλευσης) ντίζελ είναι κατ΄ελάχιστο 55 οC.

To αυτούσιο βιοντίζελ καθώς και τα μείγματά του ταξινομούνται ανάλογα με το σημείο ανάφλεξής τους στις κατηγορίες της παρ. 3 του Κεφαλαίου 1 της ΚΥΑ 34458/1990 (ΦΕΚ 846Β΄), της παρ. 1.1.1. του Κεφαλαίου 1 της ΥΑ 34628/19085 (ΦΕΚ 799Β΄) και της παρ. 1.1.1. του Κεφαλαίου 1 του ΠΔ 44/1987 (ΦΕΚ 15Α΄). Ως εκ τούτου, το αυτούσιο βιοντίζελ, ως έχον σημείο ανάφλεξης πάνω από 100οC, ταξινομείται στην κατηγορία ¨Αταξινόμητα υγρά¨, ενώ το μείγμα βιοντίζελ με συμβατικό ντίζελ ταξινομείται στην κατηγορία ΙΙΙ

2.3. Γενικά Χαρακτηριστικά / Ιδιότητες

• Η θερμογόνος δύναμη του βιοντίζελ είναι περίπου το 93% της θερμογόνου δύναμης του συμβατικού ντίζελ ανά μονάδα όγκου.
• Το βιοντίζελ καίγεται είτε αυτούσιο είτε σε ανάμειξη με συμβατικό ντίζελ.
• Δεν διαλύεται στο νερό.
• Είναι υδρόφιλο και δημιουργεί γαλακτώματα.
• Το βιοντίζελ δεν έχει αναθυμιάσεις λόγω πολύ μικρής τάσης ατμών.
• Όταν συμβεί διαρροή ή έκχυση σε περιοχές που υπάρχει νερό, το βιοντίζελ επιπλέει στην επιφάνεια.
• Το βιοντίζελ είναι βιοαποικοδομήσιμο και στο νερό βιοδιασπάται τέσσερις (4) φορές ταχύτερα σε σχέση με το πετρελαϊκό ντίζελ.
• Επειδή η τάση ατμών του βιοντίζελ είναι χαμηλή δεν δημιουργείται επικίνδυνη ατμόσφαιρα. Ωστόσο, κατά τη γρήγορη πλήρωση δεξαμενών, για να μη δημιουργείται νέφος σταγονιδίων, η πλήρωση συνιστάται να γίνεται από τον πυθμένα της δεξαμενής.
• Το βιοντίζελ δεν δημιουργεί τοξικές αναθυμιάσεις.
• Το βιοντίζελ έχει καθαριστική ικανότητα (τασιενεργό).

2.4. Αποθήκευση του βιοντίζελ

• Το βιοντίζελ και τα μείγματα βιοντίζελ με συμβατικό ντίζελ θα πρέπει να αποθηκεύονται σε καθαρό, ξηρό και σκοτεινό περιβάλλον. Πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή εισροής νερού μέσα στη δεξαμενή. Η παρουσία νερού στον πυθμένα ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών στο βιοντίζελ.
• Κατά την αλλαγή χρήσης μιας δεξαμενής από μείγμα βιοντίζελ σε ντίζελ, πρέπει η δεξαμενή να καθαρίζεται, να επιθεωρείται και να επισκευάζεται. Οι παλαιότερες δεξαμενές πρέπει να καθαριστούν διεξοδικά, προκειμένου να αφαιρεθούν σωματίδια και ιζήματα που ενδέχεται τελικά να μολύνουν τον εφοδιασμό της δεξαμενής.

2.6. Συμβατότητα υλικών με βιοντίζελ

Το αυτούσιο βιοντίζελ μπορεί να αποικοδομήσει κάποιες σωληνώσεις, φλάντζες, ελαστομερή στεγανοποιητικά, κόλλες και πλαστικά με την παρατεταμένη έκθεση. Υλικά φυσικού ή καουτσούκ νιτριλίου, πολυπροπυλενίου, βινυλίου και υλικά από Tygon είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.      Τα περισσότερα ελαστομερή που χρησιμοποιούνται μετά το 1993 είναι συμβατά με το βιοντίζελ (Viton/τεφλόν). Τεφλόν, Viton και νάιλον αντιδρούν ελάχιστα στο βιοντίζελ.
Οι περισσότερες δεξαμενές που είναι σχεδιασμένες για αποθήκευση πετρελαίου ντίζελ είναι επαρκείς για την αποθήκευση βιοντίζελ.  Στα αποδεκτά υλικά δεξαμενών αποθήκευσης περιλαμβάνονται το αλουμίνιο, ο χάλυβας, το φθοριωμένο πολυαιθυλένιο, το φθοριωμένο πολυπροπυλένιο, το τεφλόν και τα περισσότερα Fiberglasses.
Ο ορείχαλκος, ο μπρούτζος, ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο κασσίτερος, και ο ψευδάργυρος θα επιταχύνουν τη διαδικασία οξείδωσης του βιοντίζελ και θα δημιουργήσουν ιζήματα ή gels και άλατα. Τα υλικά συγκολλήσεως από μόλυβδο και οι επενδύσεις ψευδάργυρου πρέπει να αποφευχθούν, όπως επίσης σωλήνες και εξαρτήματα χαλκού και οι ρυθμιστικές ορείχαλκου. Ο εξοπλισμός που δέχεται επίδραση πρέπει να αντικαθίσταται από ανοξείδωτο χάλυβα, χάλυβα και αλουμίνιο.
Μείγματα από 20% βιοντίζελ και κάτω έχουν δείξει πολύ μικρότερη επίδραση στα υλικά αυτά. Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε χαμηλού επιπέδου μείγματα. Κατά τη διαχείριση μιγμάτων από 20% βιοντίζελ και κάτω, η απλή παρακολούθηση σωληνώσεων και φλαντζών για διαρροές είναι επαρκής.
Μείγματα από 20% βιοντίζελ και κάτω μειώνουν την επίδραση των μετάλλων σε θέματα συμβατότητας.

http://www.bio-energia.gr/index.php/Biodiesel_-_Βιοντίζελ

 

Η γνώμη μου

Αν ήμουν δήμαρχος δεν θα τα έδινα τα τηγανέλαια σε ιδιώτη έτσι αμαχητί. Θα έκανα διαγωνισμό για προσφορές.

Αλλά ακόμη καλύτερα θα έφτιαχνα βιοντήζελ μόνος μου.

Θα έκανα εκστρατεία συγκέντρωσης τηγανελαίων από σπίτια-εστίαση-ξενοδοχεία κλπ, θα μοίραζα παντού δοχεία που θα τα άδειαζα με ένα τηλεφώνημα τους, θα έφτιαχνα μια μικρή μονάδα παραγωγής βιοντήζελ (που φαίνεται να είναι απλή και χαμηλού κόστους-ίσως δεν ξεπερνάει τα 10.000 ευρώ) –δηλαδή ότι θα κάνει ο Δήμος Αγιάς- και θα φρόντιζα να παράγω καύσιμο για τα αυτοκίνητα του δήμου και για τα σχολεία και ιδρύματα του δήμου, χωρίς ανταπόδοση σε όσους συγκεντρώνουν τηγανόλαδα, γιατί θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας της περιοχής τους και σε καθαρότερο περιβάλλον.

Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες γιατί για κάθε 5 λίτ. χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών που ανακυκλώνουμε, παράγονται 4 λίτ. βιοντίζελ

Τέλος, το παραπροϊόν «γλυκερίνη» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή σαπουνιού. Έτσι

  1. θα προμήθευα όλα τα σχολεία τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα του δήμου με υγρό κρεμοσάπουνο ή σαπούνι ή
  2. θα έδινα το παραπροϊόν (γλυκερίνη) σε κάποια τοπική μονάδα για να κάνει σαπούνι μετά από συμφωνία για την ανταποδοτικότητά της προς το δήμο (π.χ. το 10 ή 20% σε σαπούνια προς το δήμο).   

Καλή συνέχεια

ΗΓ


Κείμενο από το τελευταίο τεύχος(34) Ικαριώτικα και Φουρνιώτικα Νέα του Ηλία Γιαννίρη

Δείτε όλο το τεύχος εδώ

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue