Home ΚοινωνίαΒίντεο Βίντεο: Ομιλία ΕΚΣ για την Υγεία

Βίντεο: Ομιλία ΕΚΣ για την Υγεία

by ikariaki.gr
12 views

IMG_1036 (1024x768) copy8 Φεβρουαρίου 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

 

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Αυτοαπασχολούμενοι , Γυναίκες Νέοι και νέες. Η τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, η τρόικα και η Ε.Ε. στέλνουν την Υγεία του λαού «στον καιάδα», οδηγώντας μας στην εξαθλίωση! Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, κατ’ επιταγή των καπιταλιστών της χώρας και της Ε.Ε, παράλληλα με το σάρωμα μισθών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ξεχαρβαλώνει το δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας με τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την εμπορευματοποίησή του. Ενώ το κράτος μειώνει την χρηματοδότηση, δεν αναγνωρίζει το χρέος του στα ασφαλιστικά ταμεία. Το 1999 τα έσοδα των δημόσιων νοσοκομείων ήταν κατά 75,98% από τα νοσήλια και 8,19% από τον κρατικό προϋπολογισμό, σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνουν το 85% από τα νοσήλια και η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κάτω από το 3,5%. Αλλά ακόμη και αυτές οι ελάχιστες κρατικές δαπάνες κατευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόνο την τελευταία 6ετία με κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, δόθηκαν πάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ επιδότηση στους επιχειρηματίες υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο τζίρος και η κερδοφορία των ιδιωτικών κλινικών αυξάνεται θεαματικά.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, εξοπλισμό, κλίνες και κλινικές, γενικά και στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αυξάνονται με τις προωθούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις κλινικών, κλινών, μειώσεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και μέσων.  Τα αποτελέσματα είναι και θα γίνουν πιο τραγικά για τη ζωή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Θα πεθαίνει κόσμος εξ’ αιτίας της βάρβαρης ταξικής πολιτικής για χάρη της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου και των δανειστών.

Η δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία, έχει δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς, ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό για τα νοσοκομεία, και τα Κ.Υ.

 

Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση στις 7 Νοέμβρη, επιβάλει νέα χαράτσια για το λαό και στην υγεία.

 • Το χαράτσι των 5 ευρώ στα νοσοκομεία από 1/1/14 αυξάνεται στα 25 ευρώ!

 • Επιβάλλεται εισφορά 1 ευρώ σε κάθε συνταγή που θα πάμε να εκτελούμε στο φαρμακείο, με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.

 • Διπλασιάζονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την υγεία από 15 σε 26 ευρώ το μήνα.

 • Καθιερώνεται ένας «κλειστός προϋπολογισμός» για τους φορείς της Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά τη μηνιαία φαρμακευτική περίθαλψη που δεν θα ξεπερνά τα 240 εκατομμύρια .

 • Στα μέτρα για τα φάρμακα προβλέπεται μόνο 15% συνταγογράφηση από τους γιατρούς επωνύμων φαρμάκων και τα υπόλοιπα με βάση τη δραστική ουσία.

Όλες οι κυβερνήσεις που δικαιολογούν τις περικοπές με το πρόσχημα της «πάση θυσία παραμονής στην Ε.Ε», από τη μια θυσιάζουν την υγεία του λαού σε συνθήκες έκρηξης της ανεργίας, επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωσης με μισθούς και συντάξεις πείνας και από την άλλη περιορίζουν και εμπορευματοποιούν ότι απέμεινε από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενισχύουν την επιχειρηματική δράση.

banner

Ο «εξορθολογισμός» και το «νοικοκύρεμα», που επικαλείται η κυβέρνηση είναι το πρόσχημα για να εφαρμόσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση με το νέο «υγειονομικό χάρτη» και την «αξιολόγηση» των δημόσιων μονάδων υγείας προωθεί το κλείσιμο, τη συγχώνευση, των δημόσιων νοσοκομείων, μονάδων του ΙΚΑ και την κατάργηση δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συγχώνευση των νοσοκομείων των νησιών μας. Η υπουργική απόφαση για την συγχώνευση του Νοσοκομείου της Ικαρίας με το Νοσοκομείο της Σάμου στην πράξη θα σημάνει την παραπέρα υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Ικαρίας, την παραπέρα υποβάθμιση των υπόλοιπων μονάδων Υγείας τόσο στην Ικαρία, όσο και στους Φούρνους, δηλαδή την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και αυτών των ελάχιστων υπηρεσιών Υγείας προς τον Ικαριώτικο και Φουρνιώτικο λαό. Συγχωνεύει τα δύο νοσοκομεία, καταργώντας την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου της Ικαρίας με ότι αυτό συνεπάγεται για ένα απομακρυσμένο ακριτικό νησί, στο όνομα του περιορισμού των δαπανών.

 

Η συγχώνευση των νοσοκομείων των νησιών μας σημαίνει:

 • Περιφερειακά Ιατρεία χωρίς μόνιμους γιατρούς και προσωπικό.

 • Σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για κλείσιμο τμημάτων και για μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί.

 • Σημαίνει και άλλη περιστολή δαπανών και ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από τους Ικαριώτες και τους Φουρνιώτες.

 • Σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου θα δούμε μείωση κλινών, κατάργηση οργανικών θέσεων, θα στρώνεται το έδαφος για το προχώρημα της εφεδρείας και των απολύσεων.

 • Σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται θέσεις για νέες ειδικότητες, δεν θα καλυφθούν οι κλινικές, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες και ειδικότητες που λείπουν.

 • Σημαίνει υποβάθμιση των υπηρεσιών, λόγω μείωσης προσωπικού, των κλινών, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

 

Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι οι συγχωνεύσεις σημαίνουν κλείσιμο μονάδων, κλινικών, νοσοκομείων. Αυτό δεν έγινε με τα θεραπευτήρια του ΙΚΑ στην Αθήνα; Με την «Πολυκλινική Αθηνών» όπου η συνένωση με τον «Ευαγγελισμό» έφερε κλείσιμο τμημάτων της «Πολυκλινικής» και μείωση του προϋπολογισμού λειτουργίας της; Με το Νοσοκομείο της Ρόδου όπου με τον νέο κανονισμό εξαφανίζεται το 30% των λειτουργούντων κρεβατιών εντατικής θεραπείας; Με το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου καταργούνται άκρως απαραίτητες κλινικές;

 

Η συγχώνευση νοσοκομείων, η συρρίκνωση κλινικών και τμημάτων γίνεται με κριτήριο να είναι κερδοφόρες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. Γι’ αυτό όσα δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και μονάδες υγείας του ΙΚΑ, απομείνουν θα κοστολογούν και θα πωλούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους ως επιχειρήσεις επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς. Ήδη από 1/1/2014 το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία θα γίνει 25ευρώ. Λιγότερες «δημόσιες» υπηρεσίες υγείας σημαίνει και αύξηση του χρόνου αναμονής στις λίστες και εξαναγκασμό των ασθενών να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας ή στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

 

Για αυτό εγκαλούμε όλες εκείνες της δυνάμεις που αρνούνται να αντιπαρατεθούν με την εφαρμοζόμενη πολική, που συνδιαλέγονται με κυβερνητικούς παράγοντες καλλιεργώντας εφησυχασμό και στάση αναμονής, ότι μπορεί να υπάρξει θετική εξέλιξη για το Νοσοκομείο της Ικαρίας, ζητώντας μόνο να γίνει εξαίρεση για το νησί μας και όχι να ανακληθεί η αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης.

 

Το ΕΚΣ συνεπές στην θέση διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου – δωρεάν συστήματος υγείας πρόνοιας, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξάρτητα αν στις ενέργειες μας υπήρχε συμφωνία όλων των φορέων των νησιών μας, ανεξάρτητα αν οι θέσεις που εκφράζουμε αρέσουν η όχι. Τονίζουμε για μια ακόμα φόρα ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή λειτουργία των δομών υγείας στην επαρχία Ικαρίας μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει την στήριξη δεκάδων φορέων των νησιών μας από το 2009. Γιατί το «Νοσοκομείο των προγόνων μας» δεν είναι μόνο ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, και γιατί ακόμα και αν διατηρηθεί η αυτοτελής λειτουργία των δομών υγείας στα νησιά μας, για εμάς είναι σοβαρό πρόβλημα επίσης το τι υπηρεσίες θα παρέχονται και πόσοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές, και αυτό δεν διασφαλίζεται με αγώνα μόνο για «να μην συγχωνευτεί το νοσοκομείο». Η επιμονή μας στο συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων οφείλεται στην πεποίθηση μας ότι όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις άλλα στις παρούσες συνθήκες το κρίνουμε εξαιρετικά αναγκαίο. ( Π.χ πώς να παρατηθείς από το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – προνοίας με τους ανασφάλιστους εργαζόμενους να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, πιο «δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας» θα τους καλύψει όλους αυτούς? με την μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε εμπορεύσιμο είδος στο οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο κατόπιν πληρωμής).

 

Συνάδελφοι – σες, Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τις διεκδικήσεις μας αυτές δεν έχει καμιά διάθεση η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να τις αποδεχτεί, όμως οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος μπαίνουν στην κρίση των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αν είναι στα «μέτρα του συστήματος» για να τις αποδεχτεί, και δεν μπορεί στο όνομα της «μαζικότητας» να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους στους εργαζόμενους και την κοινωνία γενικότερα, και να μην καταθέτουμε και την κατά την γνώμη μας πρόταση διεξόδου. Με αυτό το σκεπτικό δεν συμμετέχουμε σε μια «Επιτροπή αγώνα» που καλεί σε διεκδικήσεις οι οποίες εκτιμούμε πως είναι πίσω από αυτό που μέχρι πρωτινός έκριναν οι περισσότεροι φορείς με Πανικάρια εμβέλεια ως αναγκαίο. Επίσης για εμάς συνάδελφοι είναι πρόβλημα που δημιουργεί συγχύσεις στην κοινωνία, η συνύπαρξη μας σε μια «Επιτροπή αγώνα» με εκπρόσωπους φορέων που δεν τολμούν να καταγγείλουν την εφαρμοζόμενη πολιτική και την λογική των συγχωνεύσεων. Αξιοποιώντας την «ενότητα στο πρόβλημα του τόπου» για να μην έρθουν αντιμέτωποι με την αγανάκτηση του κόσμου, για την πολιτική που δέχονται ως αναγκαιότητα, και δεν πέρνα καν από το μυαλό τους να την αμφισβητήσουν έστω και σε ένα μέρος π.χ αυτό που αφορά τα κυριολεκτικά θανατηφόρα νέα μέτρα στην υγεία. Είναι οξύμωρο π.χ η δημοτική αρχή που όχι μόνο η απουσίαζε από τις κινητοποιήσεις παλιότερα, αλλά έφτασε μέχρι του σημείου να χλευάζει για «επαναστατική γυμναστική» όσους φορείς συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια (π.χ για τα παραρτήματα του ΙΚΑ). Σήμερα ενώ αρνείται πεισματικά να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική και εξακολουθούν είτε ως αιρετοί είτε ως φυσικά πρόσωπα να υποστηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που πετσοκόβει δικαιώματα και συγχωνεύουν νοσοκομεία. Εδω θέλουν να εμφανιστούν πως αντιστέκονται. Δυο ερωτήματα απευθύνουμε σε όλους τους εργαζόμενους και συμπατριώτες. Ποιον πιστεύει ότι κοροϊδεύει η δημοτική αρχή;;

Και σε τι είδους «ενότητα» καλούν όσοι φορείς έχουν επιλέξει σήμερα να συμπαραταχτούν στην λογική του «όλοι μαζί» άνευ ορών πισωγυρίζοντας τις διεκδικήσεις μας ;

Αυτό βέβαια δεν μας εμποδίζει, σήμερα εκτιμώντας τις αρνητικές εξελίξεις τόσο στα ζητήματα υγείας συνολικότερα όσο και τις επιπτώσεις στα νησιά μας ειδικότερα, να κλιμακώσουμε την αντίδραση μας, και μετά από δυο συλλαλητήρια σε επίπεδο νόμου, προχωρώντας σε τοπική απεργιακή κινητοποίηση. (Εμείς όταν λεμέ απεργία εννοούμε ότι αξίζει η θυσία να χάσουμε ένα η περισσότερα μεροκάματα για να εκφράσουμε την αντίδραση μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική, εμείς όταν καλούμε σε απεργία δεν δηλώνουμε εκείνη την μέρα ούτε ρεπό ούτε άδεια, ούτε καλυπτόμαστε πίσω από της αποφάσεις άλλων πχ των μαθητών για να μην έχουμε κόστος στον αγώνα μας).

Σήμερα απεργούμε κρίνοντας απαραίτητο να υπάρξει άμεσα και μαζικά αντίδραση στην εφαρμογή των κυριολεκτικά θανατηφόρων νέων μέτρων, Ιεραρχώντας ως άμεσο την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης των δομών υγείας στα νησιά μας. Τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Μας εγκαλούν κάποιοι συμπατριώτες μας που έχουν επιλέξει σήμερα να συμπαραταχτούν στην λογική του «όλοι μαζί», ότι διασπούμε τον κοινό αγώνα γιατί επιμένουμε σε μια λέξη το «αποκλειστικά», συμπατριώτες δεν πρόκειται για μια λέξη έχει να κάνει με την ανάγκη διεκδίκησης ενός «δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας – προνοίας» που θα μπορεί να καλύψει της ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των ανασφάλιστων εργαζόμενων που αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς (ειδικά στον κλάδο μας), που θα αναστείλει την μετατροπή των υπηρεσιών υγείας σε εμπορεύσιμο είδος, που θα καταργήσει το 5ευρω σήμερα το 25ευρω αύριο, που δεν θα μας αναγκάζει να τρέχουμε σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές την ώρα της ανάγκης γιατί δεν θα μπορούμε να καλυφτούμε από της «δημόσιες» δομές οδηγώντας μας στον δανεισμό και στην ελεημοσύνη. Αυτή την αναγκαιότητα διεκδίκησης δεν δέχονται αρκετοί από τους φορείς που σήμερα επιλέγουν ένα διαφορετικό δρόμο. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους των νησιών μας και τους καλούμε να μας πουν που διαφωνούν με της διεκδικήσεις που πρόεκυψαν μέσα από συλλογικές διαδικασίες των περισσότερων φορέων του νησιού τα προηγούμενα χρονιά.

Συνάδελφοι –σες, μην ανέχεστε άλλο την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, μην ανέχεστε να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και να πληρώνουμε ξανά και ξανά για την υγεία, για βγούν από την κρίση τους και να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους οποίους πασχίζουν οι κυβερνήσεις τους και η Ε.Ε.

 

Μην συμβιβάζεστε με την δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και το κούρεμα των αποθεματικών, στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ασφαλιστικά ταμεία, από την κυβέρνηση, που έχουν δημιουργήσει εκρηκτικά προβλήματα στους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σε πολλούς ακόμα και αδυναμία να εξασφαλίσουν και τις πενιχρές παροχές για υγεία, πρόνοια, φάρμακα, επιδόματα ΑMΕΑ και χρονίως πασχόντων, αλλά και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες υγείας (φαρμακοποιοί, γιατροί, κλπ) παραμένουν για μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να διακόπτουν την δωρεάν εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα και όμως κατά διαστήματα τελευταία, υποχρεώνονται να πληρώσουν για φάρμακα και ιατρική επίσκεψη. Σ’ αυτήν τραγική κατάσταση, προστέθηκε πριν λίγους μήνες η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων από το 25% σε 50% και 60% της τιμής τους.

Το ΕΚΣ, καλεί σε ξεσηκωμό όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και αυτούς που επέλεξαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και δεν πρέπει να αισθάνονται δεσμευμένοι από αυτή την επιλογή, όλοι όσοι πληττόμαστε από την πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας για δωρεάν υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και κατάργησης της επιχειρηματικής δράσης. Να μη δεχτούμε περικοπές και καμιά συμμετοχή στα νοσοκομεία, για φάρμακα και εξετάσεις. Κανένα δημόσιο νοσοκομείο, Κ.Υ, να μη κλείσει, να μη μειωθούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια, να μη γίνει καμία απόλυση.

Οι αρνητικές εξελίξεις και στην υγεία-πρόνοια, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει κι αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών. Η υγεία, μπορεί να παρέχεται ως κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα, ισότιμα και δωρεάν σε όλους, χωρίς εισφορές και πληρωμές. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει και μπορεί να παρέχεται σε όλους όσους το έχουν ανάγκη. Υπάρχει πλούτος, τα επιστημονικά και τεχνολογικά μέσα, που το επιτρέπουν. Το εμπόδιο είναι τα καπιταλιστικά συμφέροντα και οι πολιτικές των κομμάτων που τα υπηρετούν. Γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα της συμμαχίας της εργατικής τάξης, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Να δυναμώσουμε τη πάλη, για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Να χάσουν έδαφος τα κόμματα και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, αλλά και εκείνες που προσχηματικά επικαλούνται τους συσχετισμούς για να δικαιολογήσουν το συμβιβασμό τους με κάποια μερεμέτια του ταξικού συστήματος υγείας. Να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο, στην Ε.Ε, το ΔΝΤ, να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας:

 • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό.

 • Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Πλήρης παροχή δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών, με ή χωρίς βιβλιάριο υγείας.

 • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για παροχές Υγείας, όπως και της συμμετοχής στις εργαστηριακές και λοιπές εξετάσεις και τα φάρμακα, για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενοι, και μικρούς αγρότες.

 • Να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ευθύνη του κράτους, για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για ανανέωση βιβλιαρίων υγείας, όπως και των οικογενειών τους.

 • Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους με 100% χρηματοδότηση.

 • Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μην κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Καμία κατάργηση των δημόσιων νοσοκομειακών κρεβατιών.

 • Κάλυψη των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στο ΙΚΑ του Νομού και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

 • Να εξοπλιστούν τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό, να παρέχουν τα αναγκαία φάρμακα δωρεάν. Να μην υπάρχουν συμβάσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ιδιωτικό τομέα.

 • Στα πλαίσια της πρόληψης, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών καθώς και υποχρεωτική δωρεάν εξέταση (τεστ-ΠΑΠ, μαστογραφία, έλεγχος οστεοπόρωσης).

 

Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Αυτοαπασχολούμενοι, Γυναίκες, Νέοι και νέες.

Μόλις προχθές η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά προχώρησε στην επιστράτευση των ναυτεργατών. Έτσι υπερασπίζονται τα κέρδη και τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που υπηρετούν. Λέει ότι η απόφαση των ναυτεργατών πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία. Οι ίδιοι όμως εφαρμόζουν αυτά τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, ενώ έχουν οριακή τεχνητή πλειοψηφία στη βουλή και είναι μειοψηφία στο Λαό. Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι την επιστράτευση την έκανε για μας τους νησιώτες. Μόλις ψηφίσουν τον νόμο θα μας ξεχάσουν πάλι στην απομόνωση. Τα νησιά μας είναι απομονωμένα χειμώνα καλοκαίρι. Όταν οι εφοπλιστές βγάζουν τα καράβια τους και μας αφήνουν χωρίς συγκοινωνίες όποτε θέλουν, δεν είδαμε ποτέ την κυβέρνηση να προχωράει στην επίταξη των καραβιών των εφοπλιστών.

Καταγγέλλουμε και τα ΜΜΕ κρατικά και ιδιωτικά που οι ιδιοκτήτες τους καναλάρχες καπιταλιστές χύνουν δηλητήριο ενάντια σε όποιον αντιστέκεται. Ο νόμος «ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση δεν ανατρέπει μόνο δικαιώματα ναυτεργατών. Επιβάλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα και επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση που βιώνουμε και εμείς οι νησιώτες. Που οι εφοπλιστές αφήνουν τα νησιά μας το χειμώνα χωρίς πλοία, με πανάκριβα εισιτήρια και πολύωρα δρομολόγια με πλοία υπέργηρα. Αλλάζει τα δεδομένα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και ολοκληρώνει την πολιτική της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών όπως επιβάλλουν τα εφοπλιστικά και τουριστικά συμφέροντα που υπηρετούν η κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, στέλνουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αυταρχισμός δεν θα περάσει. Καλούμε τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις επιστρατεύσεις που κάνει η κυβέρνηση για να περάσει τα αντεργατικά μέτρα και να στρατευθούν στην υπόθεση του ταξικού αγώνα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Ανανεώνουμε το αγωνιστικό ραντεβού μας για την πανελλαδική απεργία στις 20 του μήνα όπου μαζί με την διεκδίκηση υπογραφής Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και μέτρων προστασίας για όλους τους άνεργους εμείς θα επιμείνουμε και στην διεκδίκηση:

 • Ακύρωσης της απόφαση για συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας – Σάμου.

 • Αποκλειστικά Δημόσιου & Δωρεάν Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.

 • Στην διεκδίκηση καθημερινών ακτοπλοϊκών δρομολόγιων, με μείωση των εισιτηρίων.

 • Στην διεκδίκηση απόσυρσης του νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας.

 • Στην διεκδίκηση Εθνικού οργανισμού ακτοπλοϊκών αεροπορικών συγκοινωνιών.

 • Εκφράζοντας την ξεκάθαρη διαφωνία μας με την ιδιωτικοποίηση λιμανιών και αεροδρομίων.

 

Με καθολική συμμετοχή η απεργία στην Ικαρία για την υγεία

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue