Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Βασικές Θέσεις ΑΣΠΙ για τον Δήμο Ικαρίας

Βασικές Θέσεις ΑΣΠΙ για τον Δήμο Ικαρίας

by ikariaki.gr
1 views

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014


ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΚΑΡΙΑΣΕισήγηση ΑΣΠΙ στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη προστασία του Χάλαρη  


      


 


   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ


ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


 

banner


Τέσσερα χρόνια μετά από την ίδρυσή της, η ΑΣΠΙ βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Σταθερή απόφασή μας, όπως προκύπτει από την καθημερινή μας δράση ως κίνηση και ως άτομα, είναι η διαρκής παρουσία μας στα κοινά χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς δεσμεύσεις από κομματικούς και συντεχνιακούς μηχανισμούς.


Μέσα και κόντρα στο περιβάλλον διάλυσης, ρευστότητας και απόλυτης σχετικότητας αξιών, που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, θεωρούμε ότι οι γνώσεις, οι θέσεις και οι αρχές μας έχουν κεφαλαιώδη σημασία, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Γνωρίζουμε τα πράγματα, τα προβλήματα και τις λύσεις τους. Έχουμε αρχές και πολιτική. Γιατί η ΑΣΠΙ δεν είναι ένα πρόσκαιρο εκλογικό σχήμα, αλλά ένα αυτοδιοικητικό κίνημα με πολυετή ιστορία και δράσεις: Οργανώσαμε ενημερωτικές συζητήσεις για την υπερβόσκηση, την αποδάσωση, την ερημοποίηση. Πραγματοποιήσαμε παρουσιάσεις για τη διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων. Επεξεργαστήκαμε το θέμα των ανεμογεννητριών και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, πάντα με τη συμμετοχή αξιόλογων καλεσμένων. Καθαρίσαμε δρόμους και μονοπάτια, προσθέσαμε σήμανση και προχωρήσαμε σε δενδροφυτεύσεις. Προβάλαμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ συνδυασμένα με σχετικές συζητήσεις. Διοργανώσαμε συναυλίες με εκλεκτούς τραγουδοποιούς. Συγκεντρώνουμε ρουχισμό για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.  


Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας αλλά κυρίως τη συμμετοχή σας, μετά και πέρα από τις εκλογές. Καλούμε όλους τους δημότες του νησιού να συμπαραταχθούν μαζί μας για ένα καλύτερο μέλλον της Ικαρίας.


 


Μαζί θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του δήμου, ενώ θα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των δημοτών με δράσεις και προτάσεις. Ταυτόχρονα, δήμαρχος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι θα εποπτεύουν όλες τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, εντοπίζοντας και  προλαμβάνοντας τα προβλήματα. Προτείνουμε γενικές συνελεύσεις των δημοτών, τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο σε διαφορετική δημοτική κοινότητα κάθε φορά, και συνδυαστικά συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όχι μόνο στην έδρα του δήμου, αλλά και στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων. Η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά τους φέρνει στο προσκήνιο και δεν επιτρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση να περιστρέφεται μόνο γύρω από το δήμαρχο.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη της Ικαρίας. Σημείο εκκίνησης για μας δεν είναι τα έτοιμα μοντέλα, αλλά το ένα και μοναδικό που ολοφάνερα αναδύεται από την καριώτικη γη και από την ποιότητα ζωής, μοντέλο που σχετίζεται με την παραγωγή αγαθών, με την παροχή υπηρεσιών και την αύξηση της απασχόλησης. Ήδη βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με άλλα νησιά του Αιγαίου που έχουν κάνει βήματα μπροστά και βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται ως άλυτα.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στον τουρισμό, γιατί δεν πιστεύουμε ότι είναι μία δραστηριότητα για μερικούς επαγγελματίες και για λίγους μήνες το χρόνο. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι ο τουρισμός μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επιπλέον, αν τον υπηρετήσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια, τότε από μόνος του προσθέτει αξία και καλή φήμη στο νησί. Θα δώσουμε έμφαση και προτεραιότητα στις ήπιες μορφές τουρισμού, όπως τον φυσιολατρικό, τον ιαματικό, τον πολιτιστικό.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία). Θεωρούμε ότι η πρωτογενής παραγωγή της Ικαρίας, αν και περιορισμένη προς το παρόν, έχει άριστες προοπτικές για διάθεση και πώληση. Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση των παραγωγικών ομάδων σε οργανωμένους επαγγελματίες, ώστε να έχουν καλύτερη θέση σε μία αγορά στην οποία ήδη τα τελευταία χρόνια εδραιώνεται όλο και περισσότερο η καριώτικη προέλευση των προϊόντων (brand name). Θα υποστηρίξουμε τους παραγωγούς με τη δημιουργία μόνιμων περιπτέρων διάθεσης τοπικών προϊόντων, ώστε αυτά να αποτελούν για τους επισκέπτες σταθερό σημείο αναφοράς πώλησης και ποιότητας.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στο περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι σε ένα νησί ορεινό και δασώδες με έντονο ανάγλυφο και μεγάλες κλίσεις εδάφους η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς θέμα αισθητικής και οικολογικής ευαισθησίας, αλλά ζήτημα επιβίωσης. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ερημοποίησης από την υπερβόσκηση είναι στις προτεραιότητές μας. Άλλωστε η φροντίδα του περιβάλλοντος συμβάλλει με πολλούς τρόπους και στη διατήρηση των υποδομών (δρόμοι, γεφύρια κλπ.) και στην ανάπτυξη της οικονομίας (γεωργία, μελισσοκομία, τουρισμός) και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στο δομημένο περιβάλλον των δημοτικών χώρων. Κάθε παρέμβαση στους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους πρέπει να γίνεται μελετημένα και πάντα με γνώμονα τη διατήρηση και ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου. Οπουδήποτε αλλού εμπλέκεται ο δήμος θα επιμείνουμε ώστε να περιοριστεί η αναρχία και η αυθαιρεσία, γιατί αρνούμαστε να αναπαράγουμε το χρεοκοπημένο και αδιέξοδο μοντέλο της σύγχρονης ελληνικής πόλης.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων: γη, νερό, ήλιος, αέρας. Η Ικαρία μπορεί να είναι αυτάρκης χωρίς την παραχώρηση των πόρων της σε μεγάλες εταιρίες. Έχουμε ως απαράβατη αρχή μας να μην επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας παράδεισος εργολάβων και εντέλει πινακοθήκη ντροπής, γεμάτη με κακότεχνα ή άχρηστα έργα. Αντιστεκόμαστε στις ασφυκτικές πιέσεις για ιδιωτικοποίηση που προβάλλεται επισήμως ως η μοναδική λύση. 


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στις υποδομές: Ορθολογική διαχείριση, συντήρηση και έλεγχος ποιότητας νερού στο δίκτυο ύδρευσης. Σωστή ιεράρχηση και υλοποίηση έργων επεξεργασίας λυμάτων για καθαρότερες θάλασσες. Στοχευμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο για ασφαλέστερη μετακίνηση και έγκαιρη αποκατάσταση, ενόψει θερινής περιόδου, για ευκολότερη πρόσβαση στις παραλίες.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στη συγκοινωνία, για να υπάρχει σύνδεση των χωριών μεταξύ τους, αλλά και με τα λιμάνια, το αεροδρόμιο. Κάθε δημότης έχει το δικαίωμα μετακίνησης οπουδήποτε. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που τις δίνει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, για να παράσχει αυτό το αγαθό.  


Ως προς την εξωτερική συγκοινωνία, και ειδικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση, η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά και συντονισμένα  την καθημερινή σύνδεση των δύο λιμανιών της Ικαρίας με τον Πειραιά, καθώς και με άλλα νησιά (π.χ. Πάτμο, Χίο, Μύκονο).  


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στην υγεία, στις κοινωνικές δομές στήριξης και στην αλληλεγγύη προς τους δημότες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας, εξαιτίας προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη οικογένειας, η ανεργία, η ηλικία και η μοναξιά. Οι αγώνες της παράταξής μας σ' αυτούς τους τομείς είναι γνωστοί στην ικαριακή κοινωνία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε, ούτε πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές μας.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στον πολιτισμό και στον αθλητισμό αποφεύγοντας τις σπατάλες και τις εκδηλώσεις βιτρίνας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας με κάθε τρόπο τις τοπικές δράσεις και ομάδες. Πρέπει να ξεπεράσουμε την ταύτιση του καριώτικου πολιτισμού μόνο με τα πανηγύρια.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στην παιδεία. Πιστεύουμε κι εμείς, ως δημότες και ως γονείς, ότι η παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση. Διεκδίκησή μας είναι τα παιδιά μας να παίρνουν στον τόπο μας τη βασική, χωρίς καμία έλλειψη, εκπαίδευση.


Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο του τόπου μας. Γι' αυτό θα σταθούμε δίπλα στα συνδικάτα, στους συλλόγους, στους συνεταιρισμούς, στους εθελοντές, σε μεμονωμένα άτομα που μπορούν και θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Η αμοιβαία στήριξη και συνεργασία είναι αποτρεπτικός παράγοντας ώστε να μην καταλήξει η Ικαρία ένα νησί γερόντων.


 


Βούλησή μας είναι να ανατρέψουμε την ταύτιση των δημοτικών εκλογών με τον κομματικό χρωματισμό. Αυτή η λογική δεν μπορεί να φέρει αλλαγές στον τόπο. Πιστεύουμε ότι οι κομματικές κηδεμονίες βραχυκυκλώνουν συνήθως το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης που χειραγωγημένη καταλήγει σε απραξία.


Έτσι, για δεύτερη φορά, συμμετέχουμε στην εκλογική αναμέτρηση γιατί επιδιώκουμε σοβαρά να συμβάλλουμε στην αλλαγή της Ικαρίας, με τις δικές μας δυνάμεις. Θέλουμε να την κάνουμε πιο ζωντανή, ελκυστική και  εξωστρεφή, όπως νομίζουμε ότι της αξίζει. Πέρα από την ψήφο σας, και μετά τις εκλογές, είναι απαραίτητη η διαρκής σας συμμετοχή στην προσπάθεια για έναν τόπο που οφείλει να αλλάξει το γρηγορότερο. Κανένας δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά όλοι μπορούν να κάνουν από κάτι.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue