Home ΚοινωνίαΚόσμος Τουρκικό ΥΠΕΞ : Επίθεση σε ΝΑΤΟ και Ελλάδα για την κατάσταση στο Αιγαίο

Τουρκικό ΥΠΕΞ : Επίθεση σε ΝΑΤΟ και Ελλάδα για την κατάσταση στο Αιγαίο

by ikariaki.gr
6 views

Με μία μακροσκελή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βάλλει σήμερα κατά Ελλάδας και ΝΑΤΟ επειδή εκμεταλλεύονται –όπως ισχυρίζεται- την ανοχή που δείχνει η Τουρκία στο Αιγαίο λόγω των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα, Μαρία Ζαχαράκη.

 

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υπενθυμίζοντας ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, απευθύνει έκκληση σε Ελλάδα και ΝΑΤΟ να μην ‘εκμεταλλεύονται’ το θέμα των προσφυγικών ροών για να δημιουργούν de facto καταστάσεις στο Αιγαίο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρνει στο προσκήνιο της αρχές της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας, βάσει των οποίων το ΝΑΤΟ δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε διμερή ζητήματα ανάμεσα σε συμμάχους και καλεί να σταματήσει η δράση των πλοίων του στο Αιγαίο, που συνεπικουρούν το παράνομο καθεστώς που έχει επιβάλλει η Ελλάδα στα νησιά.

Παράλληλα καλεί και την Αθήνα να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την επίλυση των ‘προβλημάτων’ με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του Τ/ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Δεν είναι καινούριο που η γείτονας και σύμμαχός μας Ελλάδα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ, και να τους εμπλέκει σε διμερή ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως τα θέματα του Αιγαίου, για να δικαιολογήσει τις εθνικές της θέσεις. Οι απαντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελλάδας στις ερωτήσεις Έλληνα βουλευτή αποτελούν ένα νέο παράδειγμα των μάταιων προσπαθειών της Ελλάδας.

 

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης με βάση διεθνείς συνθήκες, μεταξύ των οποίων της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947. Αυτές οι διεθνείς συνθήκες, οι οποίες ισχύουν και σήμερα και επομένως δεσμεύουν νομικά την Ελλάδα, απαγορεύουν τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και ως εκ τούτου επιφορτίζουν την Ελλάδα με νομικές ευθύνες.

banner

Οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ δεσμεύονται από την πολιτική της μη παρέμβασης σε διμερή ζητήματα μεταξύ συμμάχων και θα πρέπει να ενεργούν στο πλαίσιο αυτών των αρχών. Αυτό ισχύει και για το Αιγαίο, όσον αφορά στη στάση του ΝΑΤΟ. Στην αρχή αυτής της διαδικασίας (καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης), όλοι οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα ενεργεί με βάση την αρχή της επιφύλαξης μπροστά στις εθνικές πολιτικές των συμμάχων χωρών.

Σύμφωνα με αυτή τη συλλογική αντίληψη της Συμμαχίας, συμφωνήθηκε τα στρατιωτικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Αιγαίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να απέχουν από δραστηριότητες, όπως ανεφοδιασμούς και επισκέψεις σε λιμάνια των μη αποστρατικοποιημένων με βάση τις διεθνείς συνθήκες νησιών. Επίσης, αυτά τα πλοία μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους στο Αιγαίο βάσει των διπλωματικών εκκαθαρίσεων που εκδίδονται ταυτόχρονα από την Τουρκία και την Ελλάδα για συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Δεδομένης της κατάστασης, είναι μάταιο (η Ελλάδα) να ισχυρίζεται ότι η δραστηριότητα που διεξάγει το ΝΑΤΟ με ανθρωπιστικά κίνητρα και με την συγκατάθεση της χώρας μας για να στηρίξει τον αγώνα κατά των ροών παράτυπης μετανάστευσης στο Αιγαίο, «ακυρώνει εμπράκτως» την νόμιμη στάση της Τουρκίας που απορρέει από το διεθνές δίκαιο.

Επαναλαμβάνουμε στην Ελλάδα την έκκλησή μας για εγκατάλειψη της προσπάθειας δημιουργίας de facto καταστάσεων με το να αγνοεί το διεθνές δίκαιο, τα ιστορικά γεγονότα και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ μας θα ήταν δυνατή μέσω αμοιβαίας κατανόησης, εποικοδομητικής στάσης και κοινών προσπαθειών και ότι η βούληση της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση είναι δεδομένη και ότι εξακολουθούμε να αναμένουμε από την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο».

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue