Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Τοποθετήσεις στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο από την Λαική Συσπείρωση Ικαρίας

Τοποθετήσεις στο 2ο Δημοτικό Συμβούλιο από την Λαική Συσπείρωση Ικαρίας

by ikariaki.gr
4 views

ΛΑΣ ΙΚΑΡΙΑΣΚατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του δήμου Ικαρίας στις 28/1/14 οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξαν τα εξής:

Με την ευκαιρία της  συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κάλεσαν  την διοίκηση του δήμου και το δημοτικό  συμβούλιο Ικαρίας να πάρουν σαφή θέση  απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης, τόσο απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων του γηροκομείου όσο και γενικότερα απέναντι σε  οποιαδήποτε  αγωνιστική   κινητοποίηση γίνεται στο νησί μας. Μετά από πρόταση της «Λαϊκής  Συσπείρωσης» το θέμα συζητήθηκε και το δημοτικό συμβούλιο,  ενέκρινε κατά πλειοψηφία  την πρόταση της  «Λαϊκής  Συσπείρωσης», όπως σας κοινοποιείται

 

1.  Σχετικά με την πρόταση του δήμαρχου Ικαρίας και της πλειοψηφούσας παράταξης (ΠΕΑ). Για την υποβολή  Αιτήματος  προς την  Μητρόπολη Σάμου-Ικαρίας για παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του ΓηροκομείουΟι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αφού υπενθύμισαν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το γηροκομείο Ικαρίας αποτελεί την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν)  αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων» καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι. Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν και οι εκλεγμένοι (Κυρίως με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ  και της ΝΔ) στην τοπική διοίκηση, κυρίως γιατί δεν διεκδικούν  την ίδρυση δημόσιων γηροκομείων αλλά ούτε αντιτάχθηκαν στους νόμους που διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν την όποια δημόσια Πρόνοια υπήρχε. Με βάση όλα αυτά πιστεύουμε ότι οι μαζικοί φορείς της Ικαρίας πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακής δομής για ηλικιωμένους που έχουμε στο νησί και βάλλεται ευθέως από την απόφαση της μητρόπολης, αλλά παράλληλα να αναδείξουμε σε βασική διεκδίκηση μας για αυτό το θέμα, την δημιουργία  δημόσιου  Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.    Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει από τον δήμο Ικαρίας παρά το γεγονός της επισήμανσης  αυτής της ανάγκης  στις συνεδριάσεις του Δ.Σ  τον Μάιο του 2011 & τον Ιανουάριο του 2012, και τον Ιούνιο του 2012. ωστόσο  ότι αυτή την στιγμή διεκδικούμε :

ü Άμεσα να καλυφτεί  μέρος των λειτουργικών εξόδων  από το Υπουργείο Υγειάς & κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας το γεγονός πως είναι το μοναδικό σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμμένα κοινωνικά, οικονομικά & υγειονομικά προβλήματα.

ü Να περάσει το ίδρυμα (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) στον έλεγχο του Υπουργείου Υγειάς & κοινωνικής αλληλεγγύης . Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως κέντρο περίθαλψης και στήριξης των κατοίκων της τρίτης ηλικίας της Ικαρίας.

ü Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι. Η κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ειδικευμένους εργαζόμενους να γίνει με ομαλό τρόπο.    Οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο αλλά έχουν προϋπηρεσία 15 χρόνων και εξειδίκευση. 

     Τέλος  σε ότι μας αφορά, αφού θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια  προσπαθούσαμε να διασφαλίσουμε την λειτουργιά του γηροκομείου  συμβάλλοντας  οικονομικά  ως διοικήσεις  στους δήμους των νησιών, διεκδικώντας ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω αλλά και  υπερασπίζοντας την μόνη προνοιακή δομή που είχαμε στο νησί.  Ξεκαθαρίζουμε ότι με τις ίδιες θέσεις θα υπερασπιστούμε την λειτουργία του γηροκομείου η του Ξενώνα Κοινωνικής Φροντίδας και σήμερα, διεκδικώντας και από το κράτος και από την διοίκηση του δήμου  όσα είχαν  επισημανθεί  στις  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το προηγούμενο διάστημα.  Η Λαϊκή Συσπείρωση  και οι εκλεγμένοι της στο Δ.Σ θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στα θέματα διοίκησης του ιδρύματος από τα αρμόδιο  όργανο που θα αποφασίσει το Δ.Σ.

banner

Διεκδικώντας  ακόμα και στην λειτουργία του ιδρύματος από τον  δήμο  Ικαρίας  την  διασφάλιση  των  θέσεων εργασίας,  την φιλοξενία στο γηροκομείο η τον Ξενώνα Κοινωνικής Φροντίδας όσων την έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα. Τέλος κάνουμε καθαρό για μια ακόμα φορά σήμερα πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με την πρόταση, που κατατέθηκε από την διοίκηση του δήμου σχετικά με την ίδρυση «Κοινωνικού συνεταιρισμού» για την λειτουργία του γηροκομείου από τους εργαζόμενους και  όσους ενδιαφέρονται  να συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα.                   Για πολλούς λόγους κυρίως όμως γιατί η λειτουργία του γηροκομείου η του Ξενώνα Κοινωνική Φροντίδα από μια «αστική μη κερδοσκοπική εταιρία» σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την λογική  της προνοιακής υπηρεσίας.

Η συνολική αυτή πρόταση δεν έγινε δεκτή, ούτε από την από πλειοψηφούσα παράταξη ΠΕΑ (η οποία υποστηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ),  ούτε από την ανεξάρτητη  «Αυτόνομη  Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας». Που αποφάσισαν τελικά την υποβολή αιτήματος προς την Μητρόπολη για την παραχώρηση χρήσης του κτιρίου του Γηροκομείου από τον δήμο για 20-50 χρόνια.

2.  Σχετικά με το αίτημα της διοίκησης του ΙΚΑ για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της παροχής υλικοτεχνικής υποδομής των γραφείων κοινωνικής ασφάλισης ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου: Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέφρασαν αρχικά την άποψη πως η διοίκηση του ΙΚΑ αφήνει να  αιωρείται ένας έμμεσος  αλλά σαφέστατος εκβιασμός, ότι πρέπει ο δήμος να αναλάβει τη στέγαση και το κόστος λειτουργίας αυτών των γραφείων, αλλιώς ούτε αυτά  θα λειτουργήσουν. Στη συνέχεια τόνισαν ότι το κλείσιμο των παρατημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία είναι ένα ακόμα πλήγμα για τις λαϊκές οικογένειες. Είναι μια ακόμα πτυχή στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που απαρέγκλιτα υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, είναι ακόμα μια πτυχή της αντιδραστικής λειτουργίας που επεφύλαξαν για τους δήμους με τον Καλλικράτη, για τον οποίο η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ) και ο δήμαρχος προσωπικά εξακολουθούν να  πιστευτούν πως απέτυχε γιατί έπεσε σε κακή χρονική συγκυρία.   Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από θέση αρχής διαφωνούν με την λογική και την πρακτική μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση.  Ιδιαίτερα η Κοινωνική Ασφάλιση είναι και πρέπει να είναι πριν απ’ όλα ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους. Πρέπει να είναι δημόσια, ενιαία, καθολική, χωρίς κανενός είδους ιδιωτική επιχειρηματική δράση. Αν όμως υπάρχει μια περίπτωση να αναλάβει ο δήμος Ικαρίας αυτό το κόστος, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο με την προϋπόθεση και τον όρο ότι τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης θα διατηρήσουν όλες τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα έχουν τα δυο παραρτήματα του ΙΚΑ, όρος που θα διασφαλιστεί  με έγγραφη δέσμευση από την διοίκηση του ΙΚΑ.

   Η  πρόταση δεν έγινε δεκτή, από την από πλειοψηφούσα παράταξη ΠΕΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑΟΣ),  που αποφάσισε να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της διοίκησης του  ΙΚΑ άνευ όρων και προϋποθέσεων.

   Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλούν όλους τους μαζικούς φορείς και τους κάτοικους του νησιού να δώσουν απάντηση με το δυναμικό παρών τους στις κινητοποιήσεις του επομένου διαστήματος (31/1 στο ΙΚΑ Αγ. Κηρύκου – 6/2 στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ. Κηρύκου –10/2  στο ΙΚΑ Ευδήλου)


Ικαρία, 28 Ιανουαρίου   2014                 

Η ΛΑ.Σ για την δημιουργία  Δημοτικού  Ξενώνα Κοινωνικής Φροντίδας

     Συμπατριώτισσες /τες. Σε ότι μας αφορά πιστεύουμε πως όλη αυτή η κατάσταση δεν δημιουργήθηκε από μόνη της. Ουσιαστικά αποτελεί την τοπική έκφραση της κεντρικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της χώρας μας σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα, (αντιμετωπίζοντας τις δημόσιες παροχές Πρόνοιας σαν βάρος από το οποίο πρέπει να απαλλαγούν) και αφήνοντας τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα στο έλεος των διαφόρων «φιλάνθρωπων» καθώς και των χρυσοπληρωμένων ιδιωτών που δρουν ανεξέλεγκτοι. Ενώ οι ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους συνεχώς διευρύνονται, οι υπάρχουσες δημόσιες υπηρεσίες αποψιλώνονται ή λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και περιορισμένες παροχές.    Δραματική είναι η κατάσταση στα διάφορα γηροκομεία, που λειτουργούν ιδιώτες επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος, με μεγάλα θύματα τους ανήμπορους περιθαλπόμενους αλλά και τους εργαζόμενους. Μεγάλες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση έχουν και οι εκλεγμένοι (Κυρίως με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ  και της ΝΔ) στην τοπική διοίκηση, κυρίως γιατί δεν διεκδικούν  την ίδρυση δημόσιων γηροκομείων αλλά ούτε αντιτάχθηκαν στους νόμους που διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν την όποια δημόσια Πρόνοια υπήρχε.

         Κατά την άποψη μας είναι απαράδεκτο  το κράτος να αποποιείται των ευθυνών του αφήνοντας τη φροντίδα των ηλικιωμένων έρμαιο στα χέρια του κάθε «φιλάνθρωπου», κάνοντας τελικά  τους ηλικιωμένους σε όλη την χώρα  μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο δρόμο. Πιστεύοντας ότι η επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς είναι επικίνδυνη, κρίνουμε αναγκαίο τον αγώνα για τον δημόσιο χαρακτήρα των υπαρχόντων δομών και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν δωρεάν, κάτω από ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς  για τους εργαζόμενους.   Με βάση όλα αυτά πιστεύουμε ότι οι μαζικοί φορείς της Ικαρίας πρέπει όχι μόνο να απαιτήσουν την διατήρηση της λειτουργίας της μοναδικής προνοιακής δομής για ηλικιωμένους που έχουμε στο νησί και βάλλεται ευθέως από την απόφαση της μητρόπολης, αλλά παράλληλα να αναδείξουμε σε βασική διεκδίκηση μας για αυτό το θέμα, την δημιουργία  δημόσιου  Κέντρου περίθαλψης και στήριξης για την Τρίτη Ηλικία.

     Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει από τον δήμο Ικαρίας παρά το γεγονός της επισήμανσης  αυτής της ανάγκης  στις συνεδριάσεις του Δ.Σ  τον Μάιο του 2011 & τον Ιανουάριο του 2012, και τον Ιούνιο του 2012.  Συνεδριάσεις  στις οποίες παρουσιάσαμε  πιο συγκεκριμένα την θέση μας γενικά και ειδικά  σε ότι αφορά το γηροκομείο  Ικαρίας, κάτι που για λόγους συντομίας δεν θα κάνουμε και σήμερα, άλλωστε το δημοτικό συμβούλιο  έχει πάρει  αποφάσεις που περιμένουν από την διοίκηση του  δήμου την εφαρμογή τους . Υπενθυμίζουμε  ωστόσο  ότι αυτή την στιγμή διεκδικούμε :

  1. Άμεσα να καλυφτεί  μέρος των λειτουργικών εξόδων  από το Υπουργείο Υγειάς & κοινωνικής αλληλεγγύης, αναδεικνύοντας το γεγονός πως είναι το μοναδικό σε μια απομακρυσμένη περιοχή με οξυμμένα κοινωνικά, οικονομικά  και υγειονομικά προβλήματα.
  2. Να περάσει το ίδρυμα (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα) στον έλεγχο του Υπουργείου Υγειάς & κοινωνικής αλληλεγγύης . Να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ως κέντρο περίθαλψης και στήριξης των κατοίκων της τρίτης ηλικίας της Ικαρίας.
  3. Να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι. Η κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας με ειδικευμένους εργαζόμενους να γίνει με ομαλό τρόπο.Οι σημερινοί εργαζόμενοι είναι μεν (οι περισσότεροι) χωρίς πτυχίο αλλά έχουν προϋπηρεσία 15 χρόνων και εξειδίκευση. 

 

Έχοντας υπόψη τους σχεδιασμούς που υπάρχουν και της ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης» που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία. Πιστεύουμε  ότι  οδηγούμαστε σε επικίνδυνο  μονοπάτι  αν σήμερα κατευθύνουμε της διεκδικήσεις μας στον «μονόδρομο» της μεταβίβασης των δομών υγείας πρόνοιας στην τοπική διοίκηση, γιατί με αυτό τον τρόπο  διαμορφώνουμε και στην τοπική κοινωνία  την άποψη  που  υποστηρίζει  πως,  «Αφού δεν  ενδιαφέρεται το κακό  αθηνοκεντρικό   κράτος  να λύσει τα προβλήματα μας  να αναλάβει η αυτή την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία που εκπροσωπεί η τοπική  διοίκηση». Με λίγα λόγια  αύριο με αυτό το σκεπτικό θα κληθούμε να υπερασπιστούμε την  λειτουργιά του «νοσοκομείου των προγόνων μας» από την τοπική διοίκηση για να μην κλείσει το νοσοκομείο, (κάτι που στο επόμενο θέμα της σημερινής συνεδρίασης θα μας απασχολήσει για τα παραρτήματα του ΙΚΑ). Επίσης το ζήτημα της βιωσιμότητας των προνοιακών ιδρυμάτων που στηρίζεται στης συντάξεις των γερόντων και στην μεταβίβαση του κόστους  λειτουργιάς στην τοπική κοινωνία, και με δεδομένη την σημερινή υποχρηματοδότηση των  δήμων, είναι για εμάς ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να απαντηθεί σήμερα από όσους το υποστηρίζουν.

Ας μην ξεχνάμε  άλλωστε πως αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη της εφαρμοζόμενης πολιτικής τόσο από την ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ για όλα τα ζητήματα κοινωνικής πολίτικης .

     Τέλος  σε ότι μας αφορά, αφού θυμίσουμε ότι  τα προηγούμενα χρόνια με αυτές της θέσεις προχωρήσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες για της οποίες και κατηγορηθήκαμε τότε αλλά και σήμερα εγκαλούμαστε.                     

Αφού θυμίσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια  προσπαθούσαμε να διασφαλίσουμε την λειτουργιά του γηροκομείου  συμβάλλοντας  οικονομικά  ως διοικήσεις  στους δήμους των νησιών, διεκδικώντας ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω αλλά και  υπερασπίζοντας την μόνη προνοιακή δομή που είχαμε στο νησί.  Ξεκαθαρίζουμε ότι με την ιδία αποφασιστικότητα  και τις  ίδιες θέσεις  θα υπερασπιστούμε  την λειτουργία  του γηροκομείου η του Ξενώνα Κοινωνική Φροντίδα και σήμερα, διεκδικώντας και από το κράτος και από την διοίκηση του δήμου  όσα είχαν  επισημανθεί  στις  συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου το προηγούμενο διάστημα.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση  και οι εκλεγμένοι της στο Δ.Σ θα αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στα θέματα διοίκησης του ιδρύματος από τα αρμόδιο  όργανο που θα αποφασίσει το Δ.Σ. Διεκδικώντας  ακόμα και στην λειτουργία του ιδρύματος από τον  δήμο  Ικαρίας  την  διασφάλιση,  των  θέσεων εργασίας,  την φιλοξενία στο γηροκομείο όσων την έχουν ανάγκη ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα.

Σε ότι αφορά το επίμαχο  θέμα του κτηρίου που στεγάζει  το γηροκομείο  καλούμε την διοίκηση του δήμου να εξετάσει το ενδεχόμενο αγοράς η απαλλοτρίωσης σε περίπτωση μη αποδοχής της αγοράς από την Ι.Σ της εκκλησίας της Ελλάδας.   Εναλλακτικά καλούμε την διοίκηση του δήμου να λάβει υπόψη  την εμπειρία που υπάρχει από προηγούμενες διοικήσεις των δήμων στην Ικαρία οπού με διακατοχικές πράξεις απόκτησαν δικαιώματα στο νερό που βρίσκονταν στο εκκλησιαστικό  κτήμα του μοναστηριού στον Άγιο Κήρυκο, στον χώρο που  στεγάζει την  τεχνική  βάση του Δήμου στον Άγιο  Κήρυκο και αλλού.   Τέλος κάνουμε καθαρό για μια ακόμα φορά σήμερα πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με  την πρόταση, που κατατέθηκε από την διοίκηση του δήμου για διερεύνηση σχετικά με την ίδρυση «Κοινωνικού συνεταιρισμού» για την λειτουργία του γηροκομείου  από τους εργαζόμενους και  όσους ενδιαφέρονται  ακόμα να συμβάλλουν σε αυτό το εγχείρημα.  Για πολλούς λόγους κυρίως όμως γιατί η λειτουργία του γηροκομείου η του Ξενώνα Κοινωνική Φροντίδα από μια «αστική μη κερδοσκοπική εταιρία» σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την λογική  της προνιακης υπηρεσίας  όπως την αντιλαμβανόμαστε  εμείς  και  όπως λεκτικά τουλάχιστον  φέρετε να υποστηρίζει  όλο το Δ.Σ στις μέχρι  σήμερα συνεδριάσεις του.


Τοποθέτηση  στο αίτημα διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ                                    (Κάλυψη λειτουργικών δαπανών και  παροχή υλικοτεχνικής υποδομής )

Κύριε Δήμαρχε / Κύριε πρόεδρε                                                                                                          Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

      Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επανέρχεται ζητώντας  από το δήμο, πέρα από την στέγαση των Γραφείων Κοινωνικής Ασφάλισης , να αναλάβει και τον εξοπλισμό τους και το λειτουργικό τους κόστος.

Αν ο δήμος δεν συμφωνήσει να αναλάβει αυτό το βάρος τι θα συμβεί;;

     Κατά τη γνώμη μας η διοίκηση του ΙΚΑ αφήνει να  αιωρείται ένας έμμεσος  αλλά σαφέστατος εκβιασμός, ότι πρέπει ο δήμος να αναλάβει τη στέγαση και το κόστος λειτουργίας αυτών των γραφείων, αλλιώς ούτε αυτά Θα λειτουργήσουν.

      Είναι μια ακόμα πτυχή στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής που απαρέγκλιτα υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, είναι ακόμα                  μια πτυχή της αντιδραστικής λειτουργίας που επεφύλαξαν για τους δήμους με τον Καλλικράτη, για τον οποίο η πλειοψηφία του                  δημοτικού συμβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) και ο δήμαρχος προσωπικά εξακολουθούν να  πιστευτούν πως απέτυχε γιατί έπεσε σε κακή χρονική συγκυρία.

        Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά: Η Τοπική Διοίκηση και οι Δήμοι είναι διοικητικές μονάδες του ενιαίου διοικητικού μηχανισμού του αστικού κράτους και η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται για να μπορέσει το κράτος στις νέες συνθήκες να επιτελέσει πιο αποτελεσματικά το ρόλο του. Για εμάς δεν είναι πρόοδος η μεταφορά, η ανάληψη αυτών των αρμοδιοτήτων.

        Το κλείσιμο των παρατημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία είναι ένα ακόμα πλήγμα για τις λαϊκές οικογένειες.

        Τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν τα παίρνει για να αντιμετωπίσει τη σπατάλη ή για να εξορθολογήσει τις δαπάνες, ή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, όπως ισχυρίζεται, αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων στις πλάτες μας και νέα βάρη, για να απαλλαγεί το κράτος εν προκειμένω από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους στην κοινωνική ασφάλιση.

     Το κράτος ξεφορτώνεται αρμοδιότητες και ευθύνες μεταφέροντας τις στην Τοπική Διοίκηση, η οποία με τη σειρά της ασφυκτιά από την έλλειψη πόρων , γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή τελών, φόρων και χαρατσιών στις ήδη εξαθλιωμένες λαϊκές οικογένειες, στην μετακύλιση του βάρους αυτού στους δημότες.

       Και αν σήμερα είναι το ΙΚΑ και εχτές η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο προχθές η ΔΟΥ, αύριο μπορεί να  είναι τα σχολεία, τα αγροτικά ιατρεία και πάει λέγοντας…. Και ακόμα περισσότερο γιατί να δεχτεί να αναλάβει ο δήμος τη στέγαση, τον εξοπλισμό και το κόστος λειτουργίας δυο γραφείων που θα στερούνται των βασικών αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα έχουν τα παραρτήματα του ΙΚΑ.

       Από θέση αρχής διαφωνούμε, είμαστε αντίθετοι στη λογική και πρακτική μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του κράτους στην Τοπική Διοίκηση. Ιδιαίτερα η Κοινωνική Ασφάλιση είναι και πρέπει να είναι πριν απ’ όλα ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους.  Πρέπει να είναι δημόσια, ενιαία, καθολική, χωρίς κανενός είδους ιδιωτική επιχειρηματική δράση.

       Αν όμως υπάρχει μια περίπτωση να αναλάβει ο δήμος Ικαρίας αυτό το κόστος, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο με την προϋπόθεση και τον όρο ότι τα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης θα διατηρήσουν όλες τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα έχουν τα δυο παραρτήματα του ΙΚΑ, όρος που θα διασφαλιστεί  με έγγραφη δέσμευση από την διοίκηση του ΙΚΑ.

 

Οι  σύμβουλοι  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης  Ικαρίας


Η ΛΑ.Σ  για την προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων

 

Κύριε Δήμαρχε / Κύριε πρόεδρε                                                                                                          Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Δ.Σ

 

       Η «Λαϊκή Συσπείρωση  Ικαρίας» καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εισαγγελική παρέμβαση που οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση τους εργαζόμενους του γηροκομείου, τους ηλικιωμένους τρόφιμους και επιλεκτικά συνδημότες μας που το προηγούμενο διάστημα εκδήλωσαν εμπράκτως την πρόθεση τους να υπερασπίσουν την λειτουργιά του γηροκομείου.  Είναι τουλάχιστον προκλητικό να αποδίδεται κατηγορητήριο στους εργαζόμενους του γηροκομείου που προσπαθούν με να το κρατήσουν ανοιχτό, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να «σέρνονται»  στην αστυνομία για ανάκριση όσοι αντιδρούν στην βίαιη εκκένωση του ιδρύματος σαν να έχουν διαπράξει έγκλημα. 

    Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την εισαγγελική παρέμβαση που οδηγεί  πια στην αίθουσα του δικαστηρίου εργαζόμενους μέλη διοικήσεων πρωτοβάθμιων σωματείων του νησιού, γιατί συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις (που προκήρυξε το εργατικό κέντρο του νομού μας) τον Φεβρουάριο του 2013 (20/2/2013). Συγκεκριμένα του προέδρου του σωματείου των εργαζόμενων στην ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ) και της πρώην γραμματέως του σωματείου των εργαζόμενων στον τουρισμό (ΣΞΙΦ), που συμμετείχαν στην απεργιακή περιφρούρηση της ΔΟΥ Αγίου Κηρύκου.

      Με την ευκαιρία της σημερινής συνεδρίασης καλούμε την διοίκηση του δήμου και το δημοτικό  συμβούλιο Ικαρίας να πάρει σαφή θέση  απέναντι στην προσπάθεια ποινικοποίησης, τόσο απέναντι στον αγώνα των εργαζομένων του γηροκομείου όσο και γενικότερα απέναντι σε  οποιαδήποτε  αγωνιστική   κινητοποίηση γίνεται στο νησί μας .

 

 

Οι  σύμβουλοι  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης  Ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue