Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Το θέμα πλημμυρών στο Καρκινάγρι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας

Το θέμα πλημμυρών στο Καρκινάγρι συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας

by ikariaki.gr
1,6K views

Το πολύ σοβαρό θέμα πλημμυρών που ταλαιπωρεί το Καρκινάγρι Ικαρίας, τουλάχιστον από τη θεομηνία του 2010 μέχρι και σήμερα, συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου στην 6η Τακτική Συνεδρίασή του.

Το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κος Λαρδάς, όπου έδωσε ένα σύντομο ιστορικό της κατάστασης από γραφειοκρατικής πλευράς, όπου συμπερασματικά προκύπτει ότι: Το 2016 ανατέθηκε εκπόνηση μελέτης από το Δήμο Ικαρίας του έργου διευθέτησης του ρέματος, η οποία παραδόθηκε το 2018, το 2019 παραδόθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά το έργο δεν εντάχθηκε σε χρηματοδότηση.

Αρνητική εξέλιξη για το έργο, συμπλήρωσε ο Κος Λαρδάς, είναι ότι το 2022 η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων απορρίφθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καθότι εμπλέχθηκε με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για το αλιευτικό καταφύγιο – λιμενική υποδομή Καρκιναγρίου, άρα τώρα το έργο δεν μπορεί να υποβληθεί για χρηματοδότηση. Ωστόσο σαφέστερη ενημέρωση θα προκύψει το προσεχές διάστημα με την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο νησί.

Ικαρία: Το Καρκινάγρι “εκπέμπει” SOS – Γιατί δεν προχωρούν οι κατεδαφίσεις;

Το πρωτόκολλο καθαίρεσης, αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν στην εκβολή του ρέματος και προέκυψε από την κτηματική υπηρεσία, ως απόρροια της μελέτης έργου διευθέτησης ρέματος που παραδόθηκε το 2019,  δεν υλοποιήθηκε από την κτηματική υπηρεσία ποτέ και δεν ζήτησε και συνδρομή για το εκτελέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024.

Το 2023 μετά από έντονη βροχόπτωση και πλημμύρα στη περιοχή, έγιναν κάποιες παρεμβάσεις με συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, βάσει της μελέτης του 2019 και του πρωτοκόλλου κατεδάφισης της κτηματικής υπηρεσίας, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση. Το Φεβρουάριο του 2024, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητά βοήθεια από το Δήμο Ικαρίας ώστε να υλοποιηθεί το πρακτικό κατεδάφισης στην εκβολή του ρέματος, βοήθεια που ο Δήμος δεν μπορεί να προσφέρει και έτσι ζητά συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Επόμενη κίνηση του δήμου Ικαρίας είναι η επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που απορρίφθηκαν το 2022, για να συμπληρωθεί ο φάκελος του έργου και να μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό εργαλείο.

Live: Δήμος Ικαρίας – 5η Ειδική και 6η Τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Ο Κος Τσαμουδάκης, τοπικός σύμβουλος Καρκιναγρίου, ζήτησε το λόγο και δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοικοι κινδυνεύουν σοβαρά από τις πλημμύρες, με τελευταίο περιστατικό του Νοεμβρίου 2023, και ότι ο Δήμος έχει μείνει αμέτοχος. Το έγγραφο – αίτηση που ζητά την άμεση πραγματοποίηση της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών προς το δημοτικό συμβούλιο, το σύνταξε ο ίδιος και ξεκαθαρίστηκε ότι το τοπικό συμβούλιο δεν συνεδρίασε σχετικά.

Ο επικεφαλής της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής, κος Καλαμπόγιας πρότεινε να ζητηθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών επιπλέον χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις στη περιοχή και να αποφασιστεί από το ΔΣ παράταση κήρυξης έκτακτης ανάγκης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΠΕΑ Κουλουλίας Γιώργος επεσήμανε  ότι ο καθαρισμός των δύο ρεμάτων στο Καρκινάγρι είναι επιτακτικός και πρέπει να γίνει σύντομα, όσο είναι ακόμη “ανοιχτή” η κήρυξη έκτακτης ανάγκης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, κος Κόχιλας, φανερά ενοχλημένος από τα λεγόμενα του κου Τσαμουδάκη, έθεσε ρητορικά το ερώτημα γιατί τέσσερα χρόνια επί θητείας ΠΕΑ, δεν τέθηκε από το τοπικό συμβούλιο Καρκιναγρίου το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, ο Δήμαρχος, κος Καρούτσος, δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε το ταχύτερο, με νόμιμο τρόπο και ως ορίζουν οι διαδικασίες, να λυθεί το πρόβλημα, τονίζοντας ότι μόλις σε τρεις μήνες που διοικεί η νέα δημοτική αρχή, ήταν αδύνατον να έχει υλοποιηθεί κάτι σχετικό.

banner

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue