Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Το ΠΑΜΕ Ικαρίας για το Συλλαλητήριο στον Εύδηλο

Το ΠΑΜΕ Ικαρίας για το Συλλαλητήριο στον Εύδηλο

by ikariaki.gr
3 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Ικαρία 25/1/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαζικό και δυναμικό παρόν έδωσαν οι Ικαριώτες στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν οι γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και της ΟΓΕ, εχτές το απόγευμα στον Εύδηλο.

Την κεντρική ομιλία την έκανε ο Νίκος Λαρδάς στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι τις διαχρονικές αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεων, τις ζουν στο πετσί τους οι Ικαριώτες καθώς:

– Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.

-Τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό είναι μεγάλα.

-Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων.

– Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα

– Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.

– Αυτή τη στιγμή το Καρκινάγρι είναι χωρίς γιατρό. Τα νησιά των Φούρνων καλύπτονται από ένα και μοναδικό αγροτικό γιατρό του οποίου η θητεία λήγει στο τέλος του μήνα. !

banner

– Η μονάδα αυξημένης φροντίδας και ο σταθμός αιμοδοσίας, ακόμα να δημιουργηθούν.

– Όσο για το ΕΚΑΒ αν και επιτέλους άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας, ενώ τα νησιά των Φούρνων παραμένουν ακάλυπτα.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της υγείας δεν είναι αποτέλεσμα των μνημονίων, αφού έχει σχεδιαστεί και δρομολογηθεί αρκετά χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί θεωρούν τη δημόσια υγεία και την περίθαλψη του λαού κόστος. Στοχεύοντας να την εκχωρήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο, στους κλινικάρχες και στις φαρμακοβιομηχανίες, με εργαζόμενους φθηνούς και χωρίς δικαιώματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ στην Ικαρία (Άγιο Κήρυκο & Εύδηλο), και στο Καρλόβασι της Σάμου. Η  απόφαση της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την αναστολή της λειτουργίας των Παραρτημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και την αντικατάστασή τους από «Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης», θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, υποβάθμιση, ταλαιπωρία και κόστος σε εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, γενικά στον ντόπιο πληθυσμό. Και αυτό σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία των νησιών μας (Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων μεταξύ τους), αλλά και τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των χωριών και πόλεων των νησιών μας. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ (εργαζόμενοι  και συνταξιούχοι)  αλλά και οι εργοδότες που συναλλάσσονται με το ΙΚΑ, σε πάρα πολλές περιπτώσεις θα αναγκάζονται, λόγω της μη δυνατότητας εξυπηρέτησης, να ταξιδεύουν στην Σάμο, για θέματα που χρόνια τώρα έβρισκαν λύση στην Ικαρία.

 

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που εμπορευματοποιεί παραπέρα το δημόσιο τομέα της υγείας, αντικαθιστώντας της μέχρι τώρα δημόσιες μονάδες Υγείας με έναν αχταρμά από δομές που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους, ιδιωτών και ΜΚΟ.

Οι Τοπικές γραμματείες ΠΑΜΕ – ΠΑΣΕΒΕ – ΠΑΣΥ- ΟΓΕ Ικαρίας – Φούρνων γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω καλούν τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, κάθε συλλογικότητα, τους εργαζόμενους, την λαϊκή οικογένεια να διεκδικήσουν για να έχουν σήμερα όλοι, χωρίς περιορισμούς και περικοπές, πλήρη και δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Να απαιτήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους καθώς και δημόσια, ενιαία, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

  • Να καταργηθεί το χαράτσι στα φάρμακα. Να καταργηθεί το πεντάευρο χαράτσι.

  • Κανείς να μην πληρώσει κανένα χαράτσι.

  • Να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία & στους Φούρνους.

  • Να λειτουργήσει Ιατρείο του ΙΚΑ, για την πλήρη κάλυψη των ιατρικών και φαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων, με τις απαραίτητες ειδικότητες. (Συμπεριλαμβανόμενων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την εξειδικευμένη κάλυψη των Λουτροθεραπευτηρίων). Να ενταχθούν σε αυτό οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚαι κατέληξε ότι είναι ανάγκη το αμέσως επόμενο διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι αγωνιστικές ενέργειες:

  • Καλούμε να συνεδριάσουν άμεσα και να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Υγεία και πλαίσιο αγωνιστικών πρωτοβουλιών τα ΔΣ των εργατικών, συνταξιουχικών σωματείων, των συλλόγων ΕΒΕ, αγροτών, γυναικών.

  • Να συνεχίσουμε το μάζεμα υπογραφών για τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ με στόχο μέχρι το τέλος του Γενάρη χιλιάδες υπογραφές να σταλούν στο υπουργείο υγείας, στη διοίκηση του ΙΚΑ, στη Βουλή.

  • Από την Δευτέρα 27 Γενάρη τακτικές παρεμβάσεις στα παραρτήματα του ΙΚΑ, 3 και 10 του Φλεβάρη απαντάμε με στάσεις εργασίας .

  • Να δώσουμε αγωνιστική απάντηση ενάντια στο Ν/Σ για τη ΠΦΥ με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και τοπική απεργιακή κινητοποίηση σε συνδυασμό με το κλείσιμο των παραρτημάτων του ΙΚΑ (την ημέρα συζήτησης του Ν/Σ για τη ΠΦΥ στην βουλή) .

  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων του Νομού .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Διαβάστε το Ρεπορταζ της Ικαριακής Ραδιοφωνίας για το Συλλαλητήριο

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue