Home ΚοινωνίαΕλλάδα Το Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας 72 χρόνια μετά & ο Κώστας Βουρδέρης

Το Μπλόκο των Προσφυγικών της Πάτρας 72 χρόνια μετά & ο Κώστας Βουρδέρης

by ikariaki.gr
52 views

mplokoPROSFYGIKON-864x400_c

Ίσως να μην υπάρχει γωνιά στην Ελλάδα που να μην είναι ποτισμένη από το αίμα των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και τις θηριωδίες των ναζί. Σίγουρα όμως το Μπλόκο των Προσφυγικών στην Πάτρα, είναι μία από τις πιο σκληρές και αιματηρές στιγμές.

72 χρόνια μετά και με τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, όπως άλλωστε και εφέτος, ελάχιστος φόρος τιμής, είναι να μην ξεχάσουμε και όσοι μέχρι σήμερα δεν είχαν ακούσει, δεν είχαν διαβάσει ή πληροφορηθεί να γίνουν κοινωνοί της ιστορικής μνήμης.

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 1943 όταν 84 αγωνιστές, εκ των οποίων οι 63 είχαν συλληφθεί στο Μπλόκο των Προσφυγικών, εκτελέστηκαν στην Πάτρα στο κτήμα Μουρτζούχου.

Το Μπλόκο είχε γίνει στις 27 Οκτωβρίου 1943 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την εκτέλεση οι συλληφθέντες – πάνω από 200, με μεγάλο μέρος τους μέλη της ΕΠΟΝ – είχαν οδηγηθεί στις φυλακές του Λυμπερόπουλου.

banner

Η κινητοποίηση του ΕΑΜ είχε σαν αποτέλεσμα αρκετοί να καταφέρουν  να δραπετεύσουν.

Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και Ιταλοί αντιφασίστες και δεν πρέπει να μας παραξενέψει, καθώς το φαινόμενο της συστράτευσης με την ελληνική αντίσταση Ιταλών, μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, είχε πάρει έκταση στην Ελλάδα.

Βεβαίως στο Μπλόκο, τους ναζιστές βοήθησαν Έλληνες δοσίλογοι, συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής.

Για να δοθεί η αφορμή για το Μπλόκο των Προσφυγικών, στήθηκε μία προβοκάτσια. Κατηγορήθηκε η ελληνική πλευρά ότι ευθύνεται για τη δολοφονία ενός ανηψιού ανώτατου στελέχους των ναζί, όταν αυτός είχε πάει για κυνήγι για να του πάρουν το τουφέκι. Έτσι έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα αντίστοιχης ηλικίας νέοι.

Ο «δολοφονηθείς» Γερμανός ανηψιός ανταλλάχθηκε με Έλληνες αιχμαλώτους στις 27 Φεβρουαρίου 1944, δηλαδή μερικούς μήνες μετά από τότε που «δολοφονήθηκε» στο κυνήγι.

Το Μπλόκο των Προσφυγικών, αλλά και το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων που έγινε λίγες ημέρες μετά, δεν περίμεναν «εγκλήματα σε βάρος Γερμανών κυνηγών και ανηψιών των ναζί», αλλά ήταν οργανωμένο σχέδιο για να χτυπηθεί η αντίσταση, ώστε αν έβγαιναν αληθινές οι φήμες της εποχής για απόβαση των συμμάχων στα παράλια της Ηλείας, να μην βρουν την υποστήριξη εκείνη που θα τους έδινε περαιτέρω δυνατότητες εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.

VOURDERIS-1024x700

 

ROUPAKIA-225x300

O Κώστας Βουρδέρης

Η ιδιαιτερότητα του φετεινού γιορτασμού, είναι ότι θα τιμηθεί η μνήμη του Κώστα Βουρδέρη (Καπετάν Καρατζά), με αναμνηστική στήλη, η τελετή αποκάλυψης της οποίας, θα γίνει την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας στις 10:30πμ.

Ο Κ. Βουρδέρης είχε μεγάλη δραστηριότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ΕΠΟΝίτης (γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ε.Π.Ο.Ν.), ΕΑΜίτης, αντιπρόσωπος της Δημοκρατικής κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας, στέλεχος στο κομμουνιστικό κίνημα της εποχής, ιδιότητες τις οποίες πλήρωσε με φυλακές, εξορίες και διώξεις.

Το 1949 και μετά από προδοσία, απόσπασμα που κυνηγούσε αντάρτες του ΔΣΕ, τον εγκλώβισε μαζί με τον Καπετάν Νικήτα (Νίκος Πολυκράτης – γνωστός και δημοφιλής ποδοσφαιριστής της προπολεμικής ομάδας του Ολυμπιακού Πατρών) αλλά και άλλον έναν αντάρτη στην περιοχή της Ρουπακιάς Αχαΐας, όπου και τους εξόντωσε.

Ακολούθως έγινε η περιφορά των κομμένων κεφαλιών τους στα χωριά της περιοχής.

Δεν ξεχνάμε λοιπόν τις θηριωδίες, αλλά και τις πράξεις αντίστασης που αν και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος, απελευθέρωσαν τη χώρα και έμειναν στην παγκόσμια ιστορία σε περίοπτη θέση για την προσφορά τους.

TASOS-300x176

Ανακοίνωση του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών & Περιχώρων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

1943-2015: 72 χρόνια από το Μπλόκο των Προσφυγικών Πάτρας
Τα Προσφυγικά των αγώνων και θυσιών τιμούν τους ήρωες

«Στις 27/10/1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες έλληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν σε Μπλόκο στην περιοχή των Προσφυγικών. Δεκάδες καμιόνια γερμανών είχαν  περικυκλώσει την συνοικία. Οι γερμανοτσολιάδες (τα ινδάλματα των Χρυσαυγιτών) πιάνουν δουλειά. Οι κουκουλοφόροι σαν τα φίδια σέρνονται μέσα στο πλήθος και διαλέγουν.

Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Ως γνήσιοι προδότες υποδεικνύουν ποιους να συλλάβουν για να εκτελεσθούν και υποδεικνύουν νέα παιδιά. Με βάση τις υποδείξεις τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές του Λυμπερόπουλου πάνω από διακόσιοι αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέοι, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ. Αρκετοί από τους συλληφθέντες κατόρθωσαν να δραπετεύσουν αργότερα με την βοήθεια των οργανώσεων του ΕΑΜ.

Στις 4/12/1943 εκτέλεσαν στο κτήμα Μουρτζούχου που συνορεύει με το ΚΕΤΧ, 84 αγωνιστές, μεταξύ των οποίων 63 από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10.30 πμ

6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ø  2ος αγώνας Δρόμου Θυσίας (αφετηρία 9.30 πμ Πλ. Ελευθερίας)

Ø  Προσκλητήριο Νεκρών

Ø  Μπάντα του Δήμου – Επέσατε Θύματα

Ø  Χαιρετισμός Παμμικρασιατικού –ΠΕΑΕΑ. Κατάθεση στεφάνων

Ø  Αποκαλυπτήρια Ντίνου Βουρδέρη (Καπετάν Καρατζάς). Κατάθεση στεφάνων

Ø  Μπάντα του Δήμου – Εθνικός Ύμνος

Ø  Πορεία στον τόπο της Θυσίας, κτήμα Μουρτζούχου

Ø  Μουσική Εκδήλωση με Αντάρτικα τραγούδια στην Πλ. Ελευθερίας

Δηλώσεις συμμετοχής για τον αγώνα δρόμου έως 1/12/2015 στα γραφεία του Συνδέσμου Φωκαίας 26 τηλ.2610/329787 6-8 μμ.

 

Κείμενο: Νάσος Μπράτσος

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue