Home ΚοινωνίαΑιγαίο Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε Σάμο και Ικαρία

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε Σάμο και Ικαρία

by ikariaki.gr
163 views

Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργατών όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τίμησαν με την μαζική τους απεργιακή συγκέντρωση εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, γυναίκες και νεολαία από κάθε γωνιά του νησιού στην πλατεία Ευδήλου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου με το σύνθημα: «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

  Την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό ο δήμαρχος Ικαρίας Φανούρης
Καρούτσος  και ακολούθησε ο Γιάννης Κράτσας από τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας. Στη συνέχεια απαγγέλθηκε το ποίημα «Για τις πονεμένες και ηρωικές μανάδες της Παλαιστίνης» από την Νάσια Καραβασίλη, εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας. Από την Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου Ικαρίας ο Αποστόλης Δημόπουλος έκανε αναφορά στο εργατικό έγκλημα πριν λίγες μέρες στην Ικαρία, όπου εργολαβικός εναερίτης χτυπήθηκε από μέση τάση.

  Στην κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου, η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, αρχικά παρουσίασε το «Γράμμα των εργαζομένων στη Λάρκο» όπου εδώ και 4,5 χρόνια, διεκδικούν να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας, με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

 

    Παράλληλα καλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 10 Μάη, 7 μ.μ., ενώ έχει ανοιχθεί και λογαριασμός αλληλεγγύης.  (GR 6901103170000031700365013 E.T.E).

   Στη συνέχεια τόνισε μεταξύ άλλων: « 138 χρόνια από το Σικάγο  και την Πρωτομαγιά του 1886 που οι εργάτες κατέκτησαν το 8ωρο, σήμερα έχουμε να αναμετρηθούμε στον 21ο αιώνα με τα 13ωρα, την «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και όλα εκείνα που κάνουν κανονικότητα τον εργασιακό μεσαίωνα, καταγράφοντας καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους εργάτες…». «

Υπάρχουν δύο κόσμοι: ο ένας του 5% των παρασίτων που κλέβουν την δουλειά και των ιδρώτα των λαών και ο άλλος του 95% που παράγει και του ανήκει αυτός ο πλούτος. Είμαστε εδώ για να φέρουμε τούμπα αυτήν την βαρβαρότητα, να σταματήσουμε την φρίκη του πολέμου που γεννά η δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ εδώ και 75 χρόνια και των ιμπεριαλιστών όπου γης». «Να πυκνώσουν οι γραμμές του αγώνα, το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για να διεκδικήσουν:

 

§  Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.

§  Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

§  Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία της εργατικής και λαϊκής κατοικίας.

§  Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

banner

§  Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

§  Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις. Καμιά διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών .

§  Να επιστρέψουν οι φρεγάτες και οι ελληνικές αποστολές στη χώρα. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα».

Η συνέχεια της Πρωτομαγιάς, δόθηκε στο λαϊκό γλέντι στην αίθουσα του Κάμπου για την οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στη Σάμο

Αγωνιστικά τιμήθηκε και φέτος η παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, η 1η Μάη, στη Σάμο με συμμετοχή εργαζομένων και νεολαίων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου με κεντρικό σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!

Ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στη μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν των εκτελεσμένων συμπατριωτών μας από Σάμο και Ικαρία που ήταν στους 200 κομμουνιστές και που 80 χρόνια πριν έπεφταν νεκροί  από τους φασίστες-ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Κατάθεση έκαναν η Κούλα Καραμηνά-Πόθου, πρόεδρος του παραρτήματος Σάμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ και η Νανά Νικολάου, γραμματέας της Διοίκησης του ΕΚΣ, η οποία έκανε και την ομιλία για τις δυο ιστορικές στιγμές του εργατικού κινήματος που συγκλόνισαν το λαό μας. Το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη με τον σπουδαίο αγώνα των απεργών καπνεργατών και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή το 1944.

Στη συνέχεια έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία. Εκεί το λόγο πήραν ο Χρήστος Πανούσος, πρόεδρος του ΝΤ Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, τονίζοντας: «Η θυσία όλων όσων αγωνίστηκαν και είναι νεκροί δεν πήγε χαμένη. Το 8ωρο κατακτήθηκε, ο αγώνας τους έφερε αποτελέσματα. Σταμάτησε η δουλειά ήλιο με ήλιο, μπήκε το νερό στο αυλάκι για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για εργασία με δικαιώματα. Το πιο σημαντικό όμως αποτέλεσμα ήταν η παρακαταθήκη που μας άφησε, που αποτελεί οδηγό και για σήμερα. Δηλαδή ότι τα δικαιώματα υπάρχουν όσο εμείς τα υπερασπιζόμαστε, όσο υπερασπιζόμαστε και πολεμάμε για το δίκιο μας…»

Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τον Κυριάκο Μαυρίκη και τον Γιώργο Νυδριώτη, μέλη του παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που ξεσήκωσαν με τις
μελωδίες τους – αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Ιδιαίτερη στιγμή, όταν ο Μάριος Βαλωμένος, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΣ, μετά το τραγούδι των μουσικών «Πάγωσε η τσιμινιέρα» διάβασε το «Γράμμα των εργαζομένων στη Λάρκο» που 4.5 χρόνια τώρα πολεμάνε να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ να μην ερημώσουν τα χωριά τους, να διασφαλίσουν όλες τις θέσεις εργασίας με σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας της μοναδικής βιομηχανίας στην ΕΕ που παράγει σιδηρονικέλιο. Επίσης, στο χώρο υπήρχε κουτί για την οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων της ΛΑΡΚΟ, τον οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να στηρίξει στο λογαριασμό αλληλεγγύης του Σωματείου τους με IBAN GR 6901103170000031700365013 της E.T.E., ενώ καλούν σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 10 Μάη 7 το απόγευμα!

Συνεχίζουμε τους αγώνες μας, στα βήματα των νεκρών της τάξης μας, για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Η εργατική δύναμη να μην είναι εμπόρευμα που αγοράζεται ή νοικιάζεται στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της μισθωτής εργασίας!

Ζήτω η 1η Μάη! Ζήτω η Εργατική – Κόκκινη Πρωτομαγιά!

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue