Home ΚοινωνίαΕλλάδα Το Εργατικο Κέντρο Σάμου για την Παναιγαιακή Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Το Εργατικο Κέντρο Σάμου για την Παναιγαιακή Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας

Νέες κινητοποιήσεις για τις 29 Νοέμβρη

by ikariaki.gr
121 views

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όλους όσοι παρευρέθηκαν στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έξω από το υπουργείο υγείας στις 6/11, από Εργατικά Κέντρα, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, σωματεία και μαζικούς φορείς του Αιγαίου για την κατάσταση της υγείας στα νησιά μας. Χαιρετίζει τους δεκάδες συμπατριώτες μας που ζουν στην Αθήνα και βρέθηκαν στο πλευρό μας για να στηρίξουν τον αγώνα για να αυξηθεί η χρηματοδότηση, να σταματήσει η υποβάθμιση και να στελεχωθούν όλες οι μονάδες υγείας των νησιών μας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με βάση τις ανάγκες μας.

Με 178 Σωματεία και Φορείς να έχουν υπογράψει το πλαίσιο και με πολλά από αυτά να βρίσκονται στην Αθήνα στηρίζοντας την μεγάλη και μαχητική κινητοποίηση, έγινε κατανοητό στην κυβέρνηση πως οι νησιώτες όχι μόνο δεν συμφωνούμε με την πολιτική της αλλά απαιτούμε δραστικές λύσεις ώστε να ζούμε στα νησιά μας με ασφάλεια και όχι με τον διαρκή φόβο μην τυχόν μας συμβεί κάτι και καταλήξουμε στο νοσοκομείο (αν υπάρχει ασθενοφόρο για να μας μεταφέρει) για τελευταία φορά.

Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται από νωρίς κάτω από το υπουργείο υγείας με σωματεία και φορείς να έχουν απλώσει τα πανό τους από τις 17:00. Παρά την προσπάθεια του υπουργείου να «παίξει» με την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού και το πλήθος των εκπροσώπων φορέων των νησιών που θα δεχτούν, η συνάντηση έγινε στις 17:30 με τον υφυπουργό υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ενώ στο έξω ηχούσαν συνθήματα όπως «γιατροί, νοσηλευτές, με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται επειγόντως σε όλα τα νησιά». (video συγκέντρωσης)

Η αντιπροσωπεία κατέθεσε Υπόμνημα με το κοινό πλαίσιο (δες εδώ υπόμνημα)και τις υπογραφές των 178 σωματείων και φορέων των νησιών μας, καθώς και επιμέρους υπομνήματα από Εργατικά Κέντρα και φορείς όπως αυτό που κατέθεσε το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το νομό μας (δες εδώ).

Μετά τη συνάντηση ο Σταμάτης Φιλιππήςπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σάμου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους (δες εδώ ομιλία) ότι η αντιπροσωπεία έθεσε ξεκάθαρα και λεπτομερώς τα προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν τα νησιά, με τον υφυπουργό να αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δέσμευση και να δώσει κάποια λύση αλλά αντιθέτως έψαξε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Είπε πως μέχρι το 2025 θα προσληφθούν 6.500 υγειονομικοί τη στιγμή βέβαια που οι ελλείψεις είναι πάνω από 40.000. Δεν έδωσε καμία απάντηση στο γιατί υπάρχουν οι ιδιώτες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και επεκτείνεται όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Για τις ελλείψεις προσωπικού απάντησε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν προσλήψεις, ειδικά μέσα στην πανδημία, αλλά παρέλειψε να αναφέρει βέβαια πόσοι συνταξιοδοτήθηκαν και πόσων έληξαν οι συμβάσεις τους, καταλήγοντας οι υγειονομικοί να είναι λιγότεροι απ ‘ότι ήταν πριν την πανδημία. Επίσης, οργή προκάλεσε το θράσος του να πει στους νησιώτες πως η πολιτεία αξιολογεί που πρέπει να μπει ιατρικός εξοπλισμός και πόσος, ότι το κράτος έχει νόμους και σύνταγμα που πρέπει να τηρούνται και επομένως στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μια και δεν γίνονται ούτε στην Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μια σειρά ειδικότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε στην επαρχεία, κοροϊδεύοντας τους εκατοντάδες ανέργους γιατρούς ειδικοτήτων που είτε εργάζονται στο δημόσιο, είτε έχουν φύγει για εξωτερικό, ομολογώντας ουσιαστικά πως οι ζωές των ανθρώπων κοστολογούνται, ανάλογα με το πόσα χρήματα θέλει να διαθέσει κάθε φορά το κράτος και αποδεικνύοντας ακόμη μια φορά πόσο ενάντια στη ζωή του λαού είναι η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης όπως και των προηγούμενων.

Ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου μετέφερε την κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των νησιών. Υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και «χάνουμε συνανθρώπους μας τζάμπα και άδικα». «Να σταματήσει η εγκατάλειψη» τόνισε και επεσήμανε πως «συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα μας, που έχουν στην προμετωπίδα τους τη ζωή των ανθρώπων. Για υγεία που έχουμε χρυσοπληρώσει και απαιτούμε να έχουμε στον 21ο αιώνα».

Ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι οι νησιώτες δεν συμβιβάζονται με τον θάνατο και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. «Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και νικάμε» επεσήμανε.

Ο Ιωάννης Κράτσας, εκ μέρους του συλλόγου γονέων ΑμεΑ Ικαρίας κατήγγειλε ότι οι ανάπηροι είναι ξεχασμένοι απ’ όλες τις κυβερνήσεις. «Ένας τετραπληγικός πρέπει να διανύσει έως και δύο ώρες στην καλύτερη περίπτωση για να φτάσει στο νοσοκομείο» κατήγγειλε.

Η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σημείωσε ότι στη Κω, με μόνιμους 35 χιλιάδες κατοίκους δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη δήλωση του υφυπουργού ότι η εικόνα που μεταφέρθηκε από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φορέων και συνδικάτων δεν είναι αληθής και απέχει από τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, υποτιμώντας εκλεγμένους συνδικαλιστές, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, 1000δες νησιώτες που είναι πίσω από κάθε φορέα στις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

banner

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Δήμητρα Σταματέλου (δες εδώ ομιλία) σημείωσε ότι «στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση είναι παραπάνω από απαράδεκτη». Υπογράμμισε ότι «η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παράλληλα με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ευθύνονται για το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων θέσεων στα νησιά και όχι η απροθυμία των γιατρών, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την υποστελέχωση και να απεμπολήσουν τις δικές τους».

Οι φορείς ανακοίνωσαν ότι το επόμενο διάστημα οι αγώνες θα συνεχιστούν σε κάθε νησί ώστε ακόμη περισσότερα σωματεία και σύλλογοι να τον μαζικοποιήσουν, αφού η μόνη λύση είναι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας γιατί η υγεία αφορά όλο το λαό ανεξαιρέτως και όχι μόνο τους υγειονομικούς. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία του λαού και γι’ αυτό διεκδικούμε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας!

Συνεχίζουμε το συντονισμό και τον αγώνα και στις 29 Νοέμβρη, μέρα πανυγειονομικής απεργίας προχωράμε σε συγκεντρώσεις σε όλα τα νησιά.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue