Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την Υγεία σε Σάμο-Ικαρία

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την Υγεία σε Σάμο-Ικαρία

by ikariaki.gr
2 views

13 Μάη 2013

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Συνάδελφοι , Συναδέλφισες, Φίλοι συμπατριώτες,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου νομού Σάμου, εκτίμησε τις αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα υγείας, τόσο συνολικότερα όσο και ειδικότερα με τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στα νησιά μας. Κρίνει απαραίτητο να υπάρξει συνέχεια στην αντίδραση και τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εφαρμογή των κυριολεκτικά θανατηφόρων πολιτικών από την τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΔΗΜΑΡ).

Στα πλαίσια των αποφάσεων της τελευταίας γενικής συνέλευσης του Εργατικού Κέντρου , το Δ.Σ. διοργάνωσε σύσκεψη στην Ικαρία, πήρε μέρος στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Σάμου και προηγούμενα στο συλλαλητήριο Καρλοβάσου που διοργάνωσε η λαϊκή Επιτροπή της πόλης. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και πέρα τις πρωτοβουλίες και ενέργειες για τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και σε μια λογική συνέχειας και σχεδιασμού νέων αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Κάλεσε την πέμπτη 2 Μαΐου τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της επαρχίας Ικαρίας, τους συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, τις Λαϊκές Επιτροπές της Ικαρίας, κλπ, σε σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συντονίσουμε παραπέρα την δράση μας, έτσι ώστε να ενημερώσουμε τον Ικαριώτικο λαό και να τον καλέσουμε σε πλατύ μέτωπο διεκδίκησης που να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των νησιών μας. Στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκε σχεδόν το σύνολο των σωματείων που δραστηριοποιούνται στην Ικαρία, (Συνδικάτο οικοδόμων. Σωματείο εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, Σύλλογος εργαζόμενων στους δήμους Ικαρίας – Φούρνων, Σύλλογος εργαζομένων στο νοσοκομείο Ικαρίας, Σύλλογος αυτοαπασχολούμενων Ικαρίας, Σωματείο συνταξιούχων μισθωτών, Λαϊκές επιτροπές, Ένωση δημοκρατικών γυναικών Ικαρίας, Εκπρόσωποι ορισμένων παροικιακών οργανώσεων που βρίσκονταν στο νησί).

Στην σύσκεψη εκφράστηκε ομόθυμα η θέληση για συνέχιση της αγωνιστικής δράσης, (αν και εκφράστηκαν από πλευράς του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο διαφοροποιήσεις ως προς το πλαίσιο διεκδικήσεων). Έγινε εκτενής ενημέρωση και ακολούθησε πλούσια και γόνιμη συζήτηση όπου ανταλλάχτηκαν απόψεις, ιδέες και προτάσεις για το πώς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά θα οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

 

banner

Κρίνουμε απαραίτητο και επιτακτικό το να υπάρξει συνέχεια του αγώνα ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νέων μέτρων για την υγεία και πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει όσο γίνεται μαζικότερη συμμετοχή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κινητοποίηση τόσο των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσο και των λαϊκών στρωμάτων των νησιών μας γενικότερα.

Επειδή πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Υγείας στα νησιά μας, αφορούν και πρέπει να αφορούν όλους τους Ικαριώτες και Φουρνιώτες, και ακόμα ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο στα νησιά μας, αυτή τη στιγμή απευθύνουμε πρόσκληση και σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους της Ικαριακής και Φουρνιώτικης παροικίας στην Αθήνα, με την εξής πρόταση που κατατέθηκε στην σύσκεψη .

Για το επόμενο διάστημα προτείνουμε να υλοποιηθεί το εξής σχέδιο δράσης για Ικαρία και Φούρνους :

  1. Από 6/5 διανομή ενημερωτικού υλικού σε όλα τα σημεία εξόδου του νησιού

  2. Προχωράμε σε ενημερωτικές συνελεύσεις στα χωριά και τους οικισμούς των νησιών μας .

  3. Προτρέπουμε όλους τους μαζικούς φορείς των νησιών μας, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να πάρουν πρωτοβουλίες με αυτή την πρόταση και το πλαίσιο διεκδικήσεων που αγωνιζόμαστε από κοινού όλα τα προηγούμενα χρόνια .

  4. Καθορισμός ημέρας δράσης μέσα στον Μάιο (προτείνεται η 31η /5/13), που θα περιλαμβάνει απογευματινά συλλαλητήρια στα νησιά μας και στην Αττική, με πορεία στο υπουργείο Υγείας

  5. Συνέντευξη τύπου

  6. Επίσκεψη στις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Βουλή.

 

 

Για την Σάμο προτείνουμε σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τον Σύλλογο εργαζομένων στο νοσοκομείο Σάμου, τις λαϊκές επιτροπές του νησιού, αλλά και με όσους ακόμα το δυνατόν περισσότερους φορείς, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων με στόχο να είναι στην κορυφή του διεκδικητικού κινήματος το επόμενο διάστημα .

 

Καλούμε τον λαό των νησιών μας και τους μαζικούς φορείς να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγωνιστικό μας βηματισμό. Να πάρουν μαζικά μέρος, δυναμικά, αποφασιστικά, σε όλες τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για να διατρανώσουμε για ακόμα μια φορά την απαίτηση μας για:

 • Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

 • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

 • Κανένας άνεργος & ΑΜΕΑ ανασφάλιστος και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

 • Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας .

 • Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!

 • Κατάργηση του πεντάευρου χαρατσιού

Απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας διεκδικώντας την ανάκληση των σχετικών νόμων.

Να ακυρωθεί άμεσα η συγχώνευση του νοσοκομείου της Ικαρίας με της Σάμου.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΑΤΡΕΙΩΝ του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Κ.Υ. ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ (ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ – ΦΑΡΜΑΚΑ).

 

 

Διεκδικούμε

 • Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού νησιών μας, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

 • Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμΕΑ, στους χρόνιους πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.

 • Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.

 • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, και των δημόσιων μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία). Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα, για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κλπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες υγείας.

Για τα δυο Νοσοκομεία να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).

 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Σταθμός Αιμοδοσίας (στην Ικαρία ).

 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας (στην Ικαρία).

 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

 • Σύνδεση των Νοσοκομείων με τα Κ.Υ.

 • Καμία μονήρης ειδικότητα ιατρών και δημιουργία νέων οργανισμών με αύξηση των θέσεων εργασίας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

 • Όχι στο σφαγιασμό των δημοσίων υπαλλήλων. Όχι στην εφεδρεία, την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις.

 • Άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Όχι στην απλήρωτη εργασία.

Για τα Κέντρα Υγείας:

 • Να υπάρχουν Κ.Υ. που να καλύπτουν πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και αποκατάσταση όλο το 24ωρο.

 • Δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων με δωρεάν υπηρεσίες Κέντρων Υγείας και των αποκεντρωμένων ιατρείων τους (πολυδύναμων και αγροτικών), σε όλες τις Δημοτικές ενότητες, τις πόλεις και τα χωριά, ανάλογα με τον αριθμό, τη σύνθεση του πληθυσμού, τις εδαφολογικές και άλλες ιδιομορφίες.

 • Τα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ να μετατραπούν σε κρατικό Κέντρο Υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Σάμου με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς επίσης και δημιουργία εργαστηρίων.

 • Στα υπόλοιπα Κ.Υ. να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

 • Δημιουργία εργαστηρίων σε όλα τα Κ.Υ., τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΠΥ.

 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

 • Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία απομακρυσμένων χωριών και λόγω κακής κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

 • Να προκηρυχτούν οργανικές θέσεις για να καλυφτούν όλα τα χωριά με αγροτικό γιατρό.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου – δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.

Πρόνοια:

 • Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», με μόνιμο προσωπικό ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

 • Γηροκομεία δημόσια που θα λειτουργούν δωρεάν, και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

 

 

Η Διοίκηση

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue