Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

by ikariaki.gr
260 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

  «Λευτεριά και νίκη στον αγώνα που δίνει η Παλαιστίνη», «Η ιστορία έχει μία σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά», «Στης Γάζας τα συντρίμμια που σφίγγει ο κλοιός, σηκώνει το κεφάλι ο ήρωας λαός», «Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ισραήλ στη Γάζα».

Κάτω από τα συνθήματα πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης ,στην πλατεία Ευδήλου την Τετάρτη 18/10, λίγες ώρες μετά από τον δολοφονικό ισραηλινό βομβαρδισμό νοσοκομείου της Γάζας και τις εκατόμβες νεκρών κυρίως γυναικόπαιδων.

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού, εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι και συνταξιούχοι, γυναίκες με τα παιδιά τους,  ανταποκρινόμενοι στα καλέσματα του Ε.Κ. Σάμου, σωματείων και φορέων της Ικαρίας, απαίτησαν να σταματήσει εδώ και τώρα το έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και να μην υπάρξει καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στο πλευρό του Ισραήλ. Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων , παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας με επικεφαλής τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Φανούρη Καρούτσο.

H συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της Κατερίνας Χερουβή από την Ένωση Γονέων Σχολείων Ικαρίας. Ακολούθησε παρουσίαση του «ανοιχτού γράμματος στις μανάδες τις Παλαιστίνης» από την Μοσχάνθη Μαυρίκη, εκ μέρους της Ένωσης Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας (μέλος ΟΓΕ), ενώ απαγγέλθηκε το ποίημα «Φλόγες σκίζουν τον ουρανό της Γάζας» από την Ευγενία Τσαντίρη εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολουμένων Ικαρίας.

Αίσθηση όμως και παρατεταμένα χειροκροτήματα προκάλεσε η παρέμβαση μαθήτριας Α’ Λυκείου Ευδήλου Κωνσταντίνα απαιτώντας να σταματήσουν οι διαρκείς δολοφονίες που συντελούνται εις βάρος των Παλαιστινίων και κυρίως μικρών παιδιών.

banner

Στην κεντρική ομιλία του Εργατικού Κέντρου Σάμου η Κατερίνα Χατζηαργυρίου είπε μεταξύ άλλων:

«…Στην Παλαιστίνη, στη Λωρίδα της Γάζας διαπράττεται ένα ακόμα ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Το κράτος του Ισραήλ και η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου συνεχίζει τις σφαγές των προηγούμενων χρόνων, χτυπάει τον λαό, τους αμάχους, τα παιδιά, με χιλιάδες νεκρούς. Επιβάλλει καθολικό αποκλεισμό στερώντας τους κατοίκους από νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ιατρικά εφόδια και ηλεκτρικό ρεύμα, προετοιμάζει χερσαία επέμβαση και γενοκτονία…».

«Το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ακόμα και μέσα στις μητροπόλεις του ευρωατλαντικού μπλοκ, που στηρίζει με τα μπούνια το νέο έγκλημα στη Γάζα, έχει θορυβήσει τα αστικά επιτελεία και οδηγεί σε ένταση των προσπαθειών να ενοχοποιήσουν την αντίσταση των Παλαιστινίων, τη στήριξή της απ’ όλους τους λαούς του κόσμου.

 

   Γι’ αυτό, με την κλιμάκωση των δολοφονικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς αμάχους, διακινούνται όλο και συχνότερα χυδαιότητες του τύπου «όποιος διαδηλώνει υπέρ της Παλαιστίνης διαδηλώνει υπέρ της Χαμάς», ή ότι «στη Γάζα πολεμάνε Ισραήλ – Χαμάς» και «δεν είναι στόχος οι Παλαιστίνιοι»… Επιχειρούν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουν τη ρίζα και την ουσία του ζητήματος: Την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να παλεύει ενάντια σ’ αυτή.

 

   Κρύβουν ότι ο πόλεμος δεν ξεκίνησε πριν δέκα μέρες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Οτι είναι ένας βάναυσος πόλεμος του ισραηλινού κατοχικού κράτους, που διεξάγεται με κάθε τρόπο εναντίον του παλαιστινιακού λαού, για τη διαιώνιση της κατοχής, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ισραηλινής αστικής τάξης και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

 

   Η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό αφορά ακριβώς αυτό: Το δικαίωμά του να παλεύει για να ζήσει σε ελεύθερη πατρίδα, χωρίς κατοχή και κατοχικά στρατεύματα. Αυτοί λοιπόν που μιλάνε για «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» ενάντια στην «τρομοκρατία», την ίδια ώρα που βομβαρδίζουν νοσοκομεία στη Γάζα και δολοφονούν εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά, θέλουν να ξεχάσουμε ότι:  Πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί όλα αυτά τα χρόνια από τις ισραηλινές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, καθημερινές είναι οι αιματηρές επιδρομές του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη.

 

   Μόνο από την αρχή του 2023 και πριν τη νέα όξυνση από τις 7 Οκτώβρη, πάνω από 220 Παλαιστίνιοι είχαν βρει τον θάνατο από ισραηλινά πυρά. Η δε Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε απάνθρωπο αποκλεισμό εδώ και 16 χρόνια, με δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επεμβάσεις.

 

   Πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι σαπίζουν στις ισραηλινές φυλακές, 1.200 είναι οι «διοικητικοί κρατούμενοι», φυλακισμένοι χωρίς δίκη. Από τις αρχές του 2023, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής έχουν συλλάβει περισσότερους από 5.000 Παλαιστίνιους.

 

  Αυτή είναι η τρομοκρατία της κατοχής που στηρίζουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», όπως θρασύτατα δήλωσε και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, είναι το «δικαίωμα» του κατοχικού κράτους να μην αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στη Λωρίδα της Γάζας. Ο,τι κάνει τόσα χρόνια στην ψύχρα, χωρίς κανέναν δισταγμό…»

Η συγκέντρωση της Ικαρίας απαίτησε:

  • Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και ο πόλεμος.
  • Δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Καμία στήριξη και εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
  • Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα ‘’ΨΑΡΑ’’ και να μην αποσταλεί-δοθεί καμία υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό.
  • Επιστροφή όλων των παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους και αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue