Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Το Ε. Κ. Σάμου για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και για τα Ειδικά Σχολεία

Το Ε. Κ. Σάμου για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και για τα Ειδικά Σχολεία

by ikariaki.gr
0 views

metafora2112013

 

ε.κ.σαμου

 

ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου στηρίζει τον αγώνα γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και για ένα σχολείο βασισμένο στις σύγχρονες ανάγκες για παιδεία και μόρφωση. Ο αγώνας αυτός είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών και πρέπει να δοθεί ενιαία από γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, με το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με εκατοντάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς στη Σάμο και με χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Πολλά δημοτικά σχολεία στο νομό μας, αλλά και πανελλαδικά, δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν δασκάλους ενώ άλλα είναι κλειστά με πρωτοβουλία των γονιών λόγω των αυξημένων ελλείψεων.

Η παιδεία είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Τα σχολεία είναι με μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, χωρίς σεισμολογικό έλεγχο, χωρίς αναλώσιμα. Οι εκπαιδευτικοί είναι άνεργοι ή κακοπληρωμένοι. Τα σχολικά βιβλία μπερδεύουν τα παιδιά μας, προωθούν αντιεπιστημονικά πράγματα, τον ανορθολογισμό, τη διαστρέβλωση της ιστορίας, καλλιεργούν μόνο τις «δεξιότητες» που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και χειραγωγούν τη γνώση των μαθητών υπέρ του καπιταλιστικού συστήματος. Ο γονιός πλέον προσπαθεί να κάνει το δάσκαλο στο σπίτι, να βρει χρήματα για την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου, για τη μεταφορά των μαθητών, για φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες. Βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ίδια ώρα η εργατική και λαϊκή οικογένεια έχει δεχτεί επίθεση από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μισθούς, συντάξεις, στην υγεία, την ασφάλιση, με καταιγισμό φόρων. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο με το 3ο Μνημόνιο που από κοινού ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ και από κοινού θα υλοποιήσουν. Φέρνει οδυνηρές επιπτώσεις στο σύνολο του λαού, για τα κέρδη των μονοπωλίων, καθώς και στον τομέα της παιδείας όπως: διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση των ΣΣΕ, μείωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, νέο ασφαλιστικό, περικοπές στην υγεία, συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, όξυνση της ταξικότητας στην εκπαίδευση κλπ.

Κυβέρνηση και Ε.Ε. κατ’ εντολή του μεγάλου κεφαλαίου σπρώχνουν τα παιδιά μας στην κατάρτιση, δημιουργώντας εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων. Με δόλωμα την μαθητεία δίνουν τσάμπα ή φθηνό εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις. Θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, που θα «βοηθήσουν» την καπιταλιστική ανάπτυξη που ασπάζονται η κυβέρνηση καθώς και όλα τα αστικά κόμματα, με πρωτεργάτη τη φασιστική Χρυσή Αυγή που εδώ και χρόνια φτιάχνει δουλεμπορικά με μεροκάματο 18€ τη μέρα …μόνο για Έλληνες εργαζόμενους!

Όσο η οικονομία και οι κυβερνήσεις που την υπηρετούν δουλεύουν για τα κέρδη του κεφαλαίου γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και σχολεία δεν θα δουν «άσπρη μέρα».

Χρειάζονται αγώνες οργανωμένοι και ενιαίοι από τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία ώστε να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών μας. Να παλέψουμε για την ανάκτηση όλων των απωλειών, την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιλαϊκών νόμων, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για να απολαμβάνουμε τον πλούτο που παράγουμε χωρίς την Ε.Ε. και τα μονοπώλια.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

 • Κάλυψη όλων των κενών. Άμεσοι μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προσλήψεις καθαριστριών.
 • Ενιαίο 12χρονο σχολείο, 2χρονη προσχολική αγωγή σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. 2χρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση. Καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο της παιδείας.
 • Ενισχυτική διδασκαλία και πρόσθετη διδακτική στήριξη.
 • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά.
 • Ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την κάλυψη όλων των υλικοτεχνικών αναγκών των σχολείων.
 • Κανένας μαθητής εκτός σχολείου.

 

Η Διοίκηση

 

παμε

 

«Ν’ ανοίξουν ΤΩΡΑ όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής»

Εργαζόμενε στην ειδική αγωγή κι εκπαίδευση, γονιέ, μαθητή,

 

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τεράστια προβλήματα στο χώρο μας. ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ.

Δεκάδες ειδικά σχολεία είναι κλειστά ή υπολειτουργούν, όταν ακόμα κι αυτές οι δομές δεν καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Τα κονδύλια για διορισμούς αναπληρωτών, είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι και θα γίνουν αποκλειστικά από προγράμματα ΕΣΠΑ. Έτσι θα «ξεφορτωθεί» ο κρατικός προϋπολογισμός από το βάρος δαπανών μισθοδοσίας, προκειμένου να προκύψουν τα «ματωμένα» «πρωτογενή πλεονάσματα» που θ΄αξιοποιηθούν για την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι αιώνια περιπλανώμενοι, με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο χωρίς δικαιώματα αναπληρωτές της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης δεν ξέρουν πότε και εάν θα εργαστούν φέτος στις δομές της. Παιδιά που δικαιούνται παράλληλη στήριξη – με βάση και τα περσινά δεδομένα – υπάρχει πιθανότητα να γνωρίσουν το δάσκαλό τους … κατά το Πάσχα. Κι ο κατάλογος είναι μακρύς….

Το ψηφισμένο 3ο μνημόνιο, ο προγραμματικός μπούσουλας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας λέει ότι η βαρβαρότητα τους δεν έχει τέλος. Έτσι, στο άρθρο 2 του μνημονίου προβλέπεται «ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ». Αλήθεια από πού περισσεύουν και θα κόψουν;;

Χτύπησε το κουδούνι και η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων αδυνατεί να υποδεχτεί τους μαθητές. Τα κενά, όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν αλλά με τις προηγούμενες  χρονιές,  είναι 1.657, οι πιστώσεις του ΕΣΠΑ μειωμένες και με βάση τις δηλώσεις του Υπουργού οι αναπληρωτές θα ξεκινήσουν από τη β’ φάση και βλέπουμε.

Εμείς οι εργαζόμενοι στην ειδική, οι γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες γνωρίζουμε καλά  τι χρειάζονται, και η κάλυψη τους απαιτεί πολλαπλάσια κονδύλια, ειδικευμένο προσωπικό, κατάλληλες δομές και όλα αυτά έχουν κόστος.

Όμως δηλώνουμε ότι δε θα συμβιβαστούμε και θα διεκδικήσουμε όλα αυτά που δικαιούνται. Γιατί  η μόρφωση, η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, η κοινωνική και παραγωγική ένταξη, παρά τις φυσικές και σωματικές δυσκολίες που προσθέτει η αναπηρία, δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ν’ ανοίξουν όλες οι δομές της Ειδικής Αγωγής, με το απαραίτητο προσωπικό.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, αναπηρικό κίνημα προχωράμε σε

κινητοποιήσεις στις Περιφέρειες και στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Διεκδικούμε για το σύνολο των αναγκών μας:

 • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, αναβαθμισμένη Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση.
 • Άμεση, γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των εργαζομένων (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού εκπαιδευτικού και τεχνικού προσωπικού) στην Ειδική Αγωγή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού.
 • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα διαθέσει κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς, με την αναγκαία χρηματοδότηση.
 • Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στο χώρο της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης και της αποκατάστασης των παιδιών με αναπηρίες.
 • Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του.
 • Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δομών Ειδικής Αγωγής ώστε ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και ίδρυση νέων ΣΜΕΑΕ.

 

Παίρνουμε την υπόθεση της πάλης στα χέρια μας κόντρα σε παλιά και νέα μνημόνια!

Κάνουμε υπόθεση δική μας το μέλλον που θα ‘χουν τα παιδιά μας!

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue