Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας για την προσπάθεια «ΔΑΣΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» του νησιού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας για την προσπάθεια «ΔΑΣΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ» του νησιού

by ikariaki.gr
402 views

Σε συνεχεία όσων έχουν επισημανθεί με τις 162/2016 (Διεκδίκηση δασών και δασικών εκτάσεων του νησιού) και 19/2021 (Επί της ανάρτησης δασικού χάρτη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Ικαρίας) ομόφωνες αποφάσεις. Το Δ.Σ στην 7η/2024 συνεδρίαση, ενέκρινε με την 53-2024 ομόφωνη απόφαση Δ.Σ το παρακάτω ψήφισμα.

«ΔΑΣΙΚΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ και ΥΦΑΡΠΑΓΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

Με την προανάρτηση των κτηματολογικών χαρτών και την κύρωση των Δασικών Χαρτών της Ικαρίας οι κάτοικοι του νησιού αντιμετωπίζουν, για μια ακόμη φορά, έναν αδιανόητο παραλογισμό κατά τη διαδικασία χαρακτηρισμού της γης.

Η πλειοψηφία ίσως και το σύνολο των μέχρι πρότινος ιδιοκτητών γης βλέπει ότι χάνει μεγάλο μέρος από τη νόμιμη, κατοχυρωμένη, δηλωμένη, φορολογημένη περιουσία του.

Κτήματα που καλλιεργούνται επί δεκαετίες, ελαιώνες, αμπελώνες και δένδροκαλλιέργειες να χαρακτηρίζονται ως δασικά και εν μία νυκτί γίνονται ιδιοκτησία του κράτους.

Κόποι και έξοδα, συχνά μιας ζωής, δεν έχουν καμιά αξία και καμιά ισχύ για το κράτος.

Αυτά τα κτήματα είναι μέσο βιοπορισμού ή συμπλήρωσης εισοδήματος για τους κατοίκους. Και όλα αυτά σε ένα νησί – βουνό, στο οποίο κάθε καλλιέργεια απαιτεί πολλή δουλειά και χρήματα, για να φτιαχτούν αναβαθμίδες αφενός και περιφράξεις αφετέρου, αφού έχει εδώ και χρόνια σοβαρό πρόβλημα με τον τεράστιο αριθμό των αποίμενων ζώων και την ανεξέλεγκτη υπερβόσκηση.

Διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε αυτή την υπό διαμόρφωση κατάσταση της υφαρπαγής της δημοτικής και ιδιωτικής γης από το κράτος.

Αν συμβεί αυτό δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων του νησιού στον τόπο τους που τελικά θα οδηγήσει στην πληθυσμιακή συρρίκνωσή του.

Επίσης υφαρπάζονται οι κοινοτικές γαίες, γνωστές ως διακατεχόμενες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε λόγο στο νησί μας ούτε ο Δήμος αλλά ούτε οι κάτοικοι του.

Παρατηρώντας ο καθένας τους χαρακτηρισμούς στην περιοχή του δεν μπορεί να καταλάβει τη λογική και τη βάση τους. Αμέτρητα τα παραδείγματα :

Το ίδιο κτήμα κατακερματίζεται σε δασικό και μη.

Καλλιέργειες σε αναβαθμίδες χαρακτηρίζονται δασικές.

Άγονες και μη καλλιεργημένες περιοχές να χαρακτηρίζονται μη δασικές.

Κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή υπάρχουν εδώ και δεκαετίες να τοποθετούνται σε δασική γη.

Απέναντι σε όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας πιστεύοντας ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες μέγιστης συσπείρωσης φορέων και δημοτών, για την αντιμετώπιση της επίθεσης συμφερόντων στην Ικαρία και το φυσικό της περιβάλλον. Σήμερα κάνουμε καθαρό ότι :

Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση που στόχο έχει να προικίσει τους «επενδυτές» των ΒΑΠΕ που μοναδική επιδίωξη έχουν να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες (βουνά) της Ικαρίας.

Θα διεκδικήσουμε συλλογικά, Δήμος και κάτοικοι, με κάθε πρόσφορο μέσο, την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης.

Θα επιδιώξουμε συντονισμό ενεργειών και με άλλους νησιωτικούς Δήμους για να αποτρέψουμε την υφαρπαγή των ιδιοκτησιών και της γης μας.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue