Home ΑθλητισμόςΣκάκι Το αδρό αποτύπωμα των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος»

Το αδρό αποτύπωμα των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Ίκαρος»

by ikariaki.gr
201 views

 

Το 46ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ίκαρος 2023», στο οποίο ενσωματώθηκαν το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου και τα Νεανικά Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Κήρυκο από 9 ως 17 Ιουλίου.

Κύριο χαρακτηριστικό της 46η ετήσιας διοργάνωσης ήταν η μεγάλη συμμετοχή παιδιών τόσο από την Ικαρία όσο και από άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ είχαν την ευκαιρία να εγκαινιάσουν τις παράλληλες δράσεις αγόρια και κορίτσια από τη Σάμο και τους Φούρνους. Στην ανάπτυξη και διάδοση του πνευματικού αθλήματος στα νησιά μας έχουν συμβάλει τα σκακιστικά μαθήματα, καθώς και το παραδοσιακό διεθνές τουρνουά «Ίκαρος».

Συνολικά αγωνίστηκαν φέτος 140 σκακιστές και σκακίστριες από όλη την Ελλάδα και από 6 ξένες χώρες: Βέλγιο, Δανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Σερβία, Τουρκία. Είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον παικτών και από άλλα κράτη, αλλά προέκυψαν δυσκολίες στην έκδοση βίζας, σε απαγόρευση διέλευσης από τρίτη χώρα κ.ά.

Για πρώτη φορά ο αριθμός αγοριών και κοριτσιών ήταν μεγαλύτερος από τον αριθμό των ενηλίκων (82 σε σύνολο 140 παικτών), ενώ  ο αριθμός παιδιών κάτω των 12 ετών έφθασε στα 20! 

Η εντεκάχρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια Ευαγγελία Σίσκου λάμπρυνε με την παρουσία της τις εκδηλώσεις στην Ικαρία

Ορισμένα από αυτά τα παιδιά εντυπωσίασαν με τα αποτελέσματά τους, όπως η εντεκάχρονη παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαθητικών Ευαγγελία Σίσκου που είχε υψηλή απόδοση (1733)  στον απαιτητικό α΄ όμιλο, κερδίζοντας 18 μονάδες ΕΛΟ, καθώς και ο δωδεκάχρονος Κωνσταντίνος Σπάγκακας που πρώτευσε στον β΄ όμιλο με απόδοση 1563 (κέρδος σε ΕΛΟ 52 μονάδες!). Υψηλές αποδόσεις είχαν και άλλα παιδιά ενώ ορισμένα, κυρίως στο γ΄ γκρουπ, συμμετείχαν σε επίσημη διοργάνωσή για πρώτη φορά!

Νικητής ο Κοτρωνιάς, πρωταθλητές Αιγαίου Σαράντος και Υμεναίου

Ο πολυπρωταθλητής Ελλάδας Βασίλης Κοτρωνιάς πρώτος στους αγώνες και πρώτος στις παράλληλες δράσεις στην Ικαρία

Περισσότερες πρώτες θέσεις στα διεθνή τουρνουά «Ίκαρος» έχει ο πολυπρωταθλητής Ελλάδας και πρώτος Έλληνας γκραν μετρ Βασίλης Κοτρωνιάς. Αναδείχθηκε νικητής και φέτος με 8,5 βαθμούς σε 9 αγώνες. Δεύτερος ο Στάθης Γαζής με 7,5 και ισόβαθμοι στην τρίτη θέση με 6,5 ο Κώστας Γεωργίου και ο Βασίλης Σαράντος, ο οποίος, ως πρώτος Αιγαιοπελαγίτης, αναδείχθηκε ξανά πρωταθλητής Αιγαίου. Από 6 βαθμούς σημείωσαν ο Χαρίλαος Μπάρδης (πρώτος κάτω των 25 ετών), η Χαριτωμένη Μαρκαντωνάκη (πρώτη σκακίστρια), ο Γεράσιμος Μαλαταράς (πρώτος κάτω των 20) και ο Βασίλης Σιδηρόπουλος (πρώτος κάτω των 18). Πρωταθλήτρια Αιγαίου αναδείχθηκε η Ποθητή Υμεναίου και πρώτος άνω των 65 ετών ο Νίκος Ορνιθόπουλος. Στο β΄ γκρουπ πρώτευσε ο δωδεκάχρονος Κωνσταντίνος Σπάγκακας με 6 σε 7. Ισόβαθμος στη πρώτη θέση ο Χαράλαμπος Σολομός, καλύτερη σκακίστρια η Ερμοφίλη Γιαννουλάκη και πρώτος άνω των 65 ετών ο Κώστας Καπαγιαννίδης.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Ομαδικό Ράπιντ «Αχιλλέας Μητσάκος» με συμμετοχή 12 τετραμελών ομάδων. Πρώτευσε η ομάδα του Σ.Ο. Ικαρίας με τους Βασίλη Σαράντο, Γιώργο Τέσκο, Δημήτρη Καπαγιαννίδη και Στέφανο Χαιρόπουλο. 

Προηγήθηκαν ατομικά τουρνουά ράπιντ (νικητές ο Σέρβος γκραν μετρ Άντιτς και ο διεθνής μετρ Θανάσης Καραγιάννης), καθώς και αγώνες παιδιών Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων. Πρώτευσαν με 4,5 βαθμούς σε 5 παρτίδες οι Γιώργος Τζοάνος και Δημήτρης Γουλιμάκης και ακολούθησαν με 4 οι Δημήτρης  Μενέγκης, Δημήτρης Ρίζος και Ιπποκράτης Κράτσας. Πρώτη σκακίστρια με 3,5 η Μαρία Βασαλάκη.

 

Νέοι Ικάριοι διαιτητές

Επιτυχία σημείωσε το Σεμινάριο Διαιτησίας, στο οποίο δίδαξαν ο εκ των κορυφαίων διαιτητών του κόσμου Τάκης Νικολόπουλος και ο Ικάριος FA Σάββας Κυριάκου. Στη διδασκαλία συμμετείχε ο υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ΙΑ Μιχάλης Κεραμιώτης. Ύστερα από εξετάσεις προήχθησαν παλαιοί και αναδείχθηκαν νέοι διαιτητές: Λεμονιά Αβαγιάννη, Αθηνά Βακάλη, Αικατερίνη Δερβάνη, Κωνσταντίνος Ευκαρπίδη, Αλέξανδρος Κέφαλος, Ευμορφία Κοντιώτη, Μαρία Λίτσα, Ανδρέας Παππάς, Πολυχρόνης Περράκης, Ασημένια Χατζηπαναγιώτου. 

Οι νέοι Ικάριοι διαιτητές Λεμονιά Αβαγιάννη και Αλέξανδρος Κέφαλος αναμένεται να συμβάλουν στην οργανωτική επιτυχία των αγώνων σε όλο το νησί.

Αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα πολλούς αντιπάλους

Προετοιμασίες για το σιμουλτανέ του Κοτρωνιά και της Σίσκου στο χώρο της Σκακιέρας

Στην τελετή λήξης πραγματοποιήθηκαν δύο σιμουλτανέ. Στο πρώτο ο γκραν μετρ Βασίλης Κοτρωνιάς αντιμετώπισε 24 αντιπάλους και σημείωσε 23,5 βαθμούς (23 νίκες και 1 ισοπαλία με τον εικοσάχρονο Εμμανουήλ Κουτσαντωνάκη). Στο δεύτερο η 11χρονη Ευαγγελία Σίσκου έπαιξε ταυτόχρονα με 12 συνομήλικα ή μικρότερα παιδιά και σημείωσε μόνο νίκες! 

Στις Διεθνείς Σκακιστικές Εκδηλώσεις «Ίκαρος 2023», που διοργάνωσαν από 5 έως 8 (προκαταρκτικές και παράλληλες δράσεις) και από 9 έως 17 Ιουλίου (Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου), ο Δήμος Ικαρίας και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας, με χορηγούς τις ναυτιλιακές εταιρίες Blue Star Ferries και Dodekanisos Seaways, πήραν μέρος 140 σκακιστές και σκακίστριες ηλικιακού φάσματος από 6 έως 85 ετών εκπροσωπώντας 6 χώρες. Διευθυντής αγώνων ήταν ο Δημήτρης Σκυριανόγλου και διαιτητές ο Μιχάλης Ρουκουνάκης (επικεφαλής), ο Μιχάλης Κεραμιώτης, (υπεύθυνος της ζωντανής μετάδοσης παρτίδων), η Βασιλική Κεμαλάι, η Ευμορφία Κοντιώτη, ο Ανδρέας Παππάς, η Μαρία Ρομπάκη και η Μαρία Λίτσα. Την πιεστική γραμματειακή υποστήριξη έφερε σε πέρας με επιτυχία και φέτος η Λεμονιά Αβαγιάννη. Το σήμα των αγώνων φιλοτέχνησε ο Αλέξανδρος Χαλκίτος. Δικτυακός τόπος http://ikariachess.blogspot.com/

Προσφορές εις Μνήμην Νίκου Ξενάκη

Ο Νίκος Ξενάκης σε σκακιστική εκδήλωση στο Καραβόσταμο

Μεγάλος απών από τις φετινές σκακιστικές δράσεις ήταν ο σπουδαίος Ικάριος σκακιστής Νίκος Ξενάκης. Αυξημένες υποχρεώσεις, όπως μας έλεγε, ίσως και κάποια αδυναμία λόγω προβλημάτων υγείας, τα οποία εμφανίστηκαν σύντομα με δραματικό τρόπο, δεν  του επέτρεψαν να παίξει. 

Έφυγε από τη ζωή έναν μήνα μετά, στις 19 Αυγούστου 2023. Εις Μνήμην Νίκου Ξενάκη πρόσφεραν στον Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας ο Θεμιστοκλής και η Ζουμπουλία Αραβοπούλου 300 ευρώ και ο Στέργιος Παπαρίζος 100 ευρώ.

Ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας θα ονομάσει το 2024 «Σκακιστικό Έτος Νίκου Ξενάκη», οργανώνοντας στη μνήμη του πλήθος εκδηλώσεων, με επίκεντρο τα παιδιά!

Ο Νίκος δεν μπόρεσε να παίξει φέτος, αλλά ένοιωσε για μια ακόμα χρονιά την ικανοποίηση για την υλοποίηση ενός οράματός του, την διεξαγωγή διεθνών σκακιστικών αγώνων στο νησί μας.

Ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση ένοιωσε από την αθρόα συμμετοχή παιδιών. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, καθώς και μεγάλοι, ήταν μαθητές του στα δωρεάν σκακιστικά μαθήματα που παρέδιδε επί 45 χρόνια!

Αρχαιρεσίες και επανέναρξη δραστηριοτήτων

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί στο παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου η Γενική Συνέλευση του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας, καθώς και Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα θα προσκληθούν μικροί και μεγάλοι σκακιστές και σκακίστριες από τις Ράχες και άλλα χωριά για αγώνες προετοιμασίας, ενόψει της νέας χειμερινής σκακιστικής περιόδου. 

Η επίσημη έναρξη θα πραγματοποιηθεί, ύστερα από πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου. «Ι. Μελάς», το Σάββατο 4 Νοεμβρίου στο Χρυσόστομο. Σε συναντήσεις σκακιστών και σκακιστριών, καθώς και γονέων παιδιών, υποβλήθηκαν προτάσεις για το ερχόμενο έτος, τις οποίες θα κληθεί να υλοποιήσει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πληροφορίες σχετικά με το σκακιστικό πρόγραμμα των επόμενων μηνών, καθώς και κατάθεση προτάσεων για τον εμπλουτισμό του, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected].

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue