Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Τι γίνεται τελικά…;

Τι γίνεται τελικά…;

by ikariaki.gr
8 views

eae04c2a893b1e7d83571826e98263e5Τι γίνεται τελικά…;

Τις τελευταίες μέρες, όλο και περισσότερο ζούμε σαν κάτοικοι της Ικαρίας ένα φαινόμενο που όλοι οι δημόσιοι "υπεύθυνοι – ανεύθυνοι", μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα το δούμε πουθενά, μετά από τα εκσυγχρονιστικά μέτρα βελτίωσης των δημοσίων υπηρεσιών του νησιού μας.

Γίνομαι πιο συγκεκριμένος και αναφέρομαι στις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. Ικαρίας που μεταφέρθηκαν στη Δ.Ο.Υ. Σάμου, αλλά και στις υπηρεσίες του ΙΚΑ που χρήζουν υπηρεσιών που δεν αποδίδονται στην Ικαρία, αλλά πρέπει να μεταβούν οι συμπατριώτες μας στην Σάμο.

Από εδώ αρχίζει το ταξίδι της ταλαιπωρίας. Τον τελευταίο καιρό έχουμε….."καθημερινή συγκοινωνία" που μας εξυπηρετεί από τον Πειραιά!!!!! Το δε Ικάριο Πέλαγος, ώ του θαύματος είναι σε πλήρη νηνεμία!!!! Όπως καταλαβαίνετε σατιρίζω την κατάσταση μας, γιατί το ένα και μοναδικό πλοίο της γνωστής Ναυτιλιακής Εταιρείας Ταλαιπωρίας, έρχεται όποτε το θέλει η εταιρεία, αν εισπράξει κάποια εισιτήρια που ικανοποιούν το αντίτιμο του πετρελαίου που θα βάλουν εκείνη τη στιγμή και όταν ταξιδέψει θα έλθει ότι ώρα αποφασίσει η εταιρεία, αλλά αν έχει και λίγο καιρό, ε δεν πειράζει, δεν πιάνουμε σ' αυτό το λιμάνι πάμε στο επόμενο, τι κι αν αυτό λέγεται Πειραιάς!!!

Γα να πιάσουμε το ένα σκέλος της ταλαιπωρίας, αυτό έγινε την περασμένη εβδομάδα που είχαμε καράβι, γιατί τώρα δεν έχουμε, πρώτα γιατί την πρώτη μέρα έκαναν επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι, για τα απλήρωτα μεροκάματα τους (και καλά έκαναν) και μετά ήλθε η απεργία της ΠΝΟ.

Οι Ικαριώτες που είχαν πάει στη Σάμο να τακτοποιήσουν τις δουλειές τους, αφού υπέστησαν απίστευτη ταλαιπωρία από τις εκεί υπηρεσίες (θέλω αυτό το χαρτί, πήγαινε στην τάδε υπηρεσία, στην άλλη άκρη της πόλης, επανέρχεσαι πάλι κάτι τους λείπει, ξανατρέχα κλπ. κλπ.) χάνουν τη μέρα τους μένουν στο ξενοδοχείο, μπαίνουν την άλλη μέρα στο καράβι με προορισμό την Ικαρία (λιμάνι εξόδου ο Εύδηλος), αλλά λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, το καράβι δεν "πιάνει " και βέβαια οδηγούνται στον Πειραιά. Που να το ήξεραν να κατέβαιναν το προηγούμενο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου. Βέβαια για την ταλαιπωρία τους συν τα επί πλέον έξοδα, ποιός να τους απαντήσει, όχι να τους τα πληρώσει, ως όφειλε. Τελικά ήλθαν την άλλη μέρα αεροπορικώς στο νησί μας (ευτυχώς που υπάρχει και το αεροπλάνο).

Πηγαίνουμε τώρα στο δεύτερο σκέλος της ταλαιπωρίας. Ως γνωστόν υπάρχει ένα μικρό πλοίο που εξυπηρετεί τους Φούρνους την Ικαρία και τη Σάμο, όχι σε καθημερινή βάση μέχρι τώρα, αλλά μπορεί τώρα που γράφεται το κείμενο να γίνεται καθημερινά το δρομολόγιο. Όταν ξεκινάς από Ικαρία να πάς στη Σάμο για τις δουλειές σου, πρέπει να κάνεις τάμα στον Άη Νικόλα, να είναι καλός ο καιρός και να πάρεις και κανένα ηρεμιστικό χάπι γι αυτά που πιθανότατα θα συναντήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το πλοίο είναι μικρό, παίρνει λίγους επιβάτες (ούτε 40 νομίζω) και μετά την τελευταία καταγγελία για υπεράριθμους επιβάτες, το πλήρωμα του πλοίου, ενώ θα πρέπει να είναι ευγενικό με τους επιβάτες, έχει γίνει πολύ εριστικό και προκαλεί με την παραμικρή ατυχή παρέμβαση του όποιου επιβάτη, γιατί έτσι θέλουν και μέσα στο πλοίο αφεντικά είναι αυτοί κι έτσι αποφασίζουν. Υπάρχουν σχετικές καταγγελίες γι αυτό. Κανείς δεν τους είπε ότι εκτελούν δημόσια υπηρεσία, ότι παίρνουν την επιδότηση του προηγούμενου και πιο μεγάλου πλοίου που ήταν στη γραμμή, άρα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα η γραμμή, που να τους προκαλεί εκνευρισμό και ο επιβάτης είναι ανθρώπινο είδος και όχι ένα τσουβάλι πατάτες, να του συμπεριφέρεσαι αναλόγως???

Και στις δύο περιπτώσεις η υπεύθυνη πολιτεία είναι παντελώς απούσα, ή μάλλον παρούσα για να εισπράττει, να ταλαιπωρεί και να κάνει τα στραβά μάτια στους διάφορους  "αφέντες του Αιγαίου".  Ως πότε? Τι περιμένουν? Να δουλέψει ο νόμος της αυτοδικίας? Αυτό όμως στην καθομιλουμένη λέγεται ζούγκλα, γιατί και αλλιώς να ήθελα να το ονομάσω, εκεί υπάρχουν κανόνες και προϋποθέσεις που τηρούνται. Εδώ δεν τηρείται ούτε το ελάχιστο.

Τελειώνω κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να εφαρμοσθούν κάποτε στην περιοχή μας, ανθρώπινες και αξιόπλοες συγκοινωνίες και το κυριότερο (απευθύνομαι στους αρμόδιους) σκεφτείτε το καλά, ήταν σωστή η απόφαση σας να απογυμνώσετε το νησί από τις δημόσιες υπηρεσίες του, ή μήπως ειδικά για τα νησιά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το κάθε νησί,  σαν μια αυτάρκης αυτόνομη πολιτεία, με σεβασμό και υπευθυνότητα στους κατοίκους που μένουν εκεί;

Σωτήρης Πολίτης – Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue